Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Νίκες και εξασφάλιση του βασικού στόχου από την πρεμιέρα του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος επιδιώκουν οι εθνικές μας ομάδες

94men GR-RU

94men GR-RUΗ δεκαήμερη περιπέτεια στα δύσβατα μονοπάτια ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος μόλις αρχίζει για τις εθνικές μας ομάδες ανδρών και γυναικών. Από αύριο έως τις 13 Οκτωβρίου θα προσπαθήσουν στο Σβέσατ της Αυστρίας να εκπροσωπήσουν επάξια γι’ άλλη μία φορά την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και να πετύχουν καλά πλασαρίσματα. Βασικός τους στόχος να διατηρηθούν στις κατηγορίες τους κι από κει κι έπειτα οι άνδρες μπορούν να φτάσουν και σε υψηλές θέσεις, είτε στο ομαδικό είτε στα ατομικά αγωνίσματα και να φέρουν πλατιά χαμόγελα στον χώρο σε μία γενικά πολύ δύσκολη περίοδο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Η εθνική ανδρών δίνει το εναρκτήριο παιχνίδι της για την 1η κατηγορία (Championships Division) αύριο στις 16.00 ώρα Ελλάδας (15.00 τοπική) με αντίπαλο την Τσεχία. Νωρίτερα, στις 11.00, το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των γυναικών κοντράρεται με την Ιταλία για τη 2η κατηγορία (Challenge Division).

Και στις δύο περιπτώσεις η νίκη θα σημαίνει αυτόματα παραμονή για τις ελληνικές ομάδες, καθώς φέτος επανήλθε από την αρχή το σύστημα του ταμπλό και του προοδευτικού νοκ άουτ και η πρώτη φάση δεν έχει πια ομίλους. Οι άνδρες με ενδεχόμενη επικράτηση μπαίνουν στην πρώτη 8άδα και θα παίξουν αμέσως για μετάλλιο, καθώς δεν προβλέπεται αγώνας για τις θέσεις 3-4. Οι γυναίκες εφόσον επικρατήσουν της Ιταλίας θα συνεχίσουν για τις θέσεις 13-20 του πρωταθλήματος (προημιτελικά στο δικό τους ταμπλό στην Challenge Division) και χωρίς κανένα άγχος θα επιδιώξουν αργότερα ένα αξιόλογο πλασάρισμα.

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΡΟΚΟΠΚΟΦ…»

Η ομάδα των ανδρών παρατάσσεται στο προάστιο της Βιέννης με την κλασική τριάδα των  Καλλίνικου Κρεάνγκα, Παναγιώτη Γκιώνη, Κώστα Παπαγεωργίου, ενώ αναπληρωματικός είναι ο Τάσος Ρηνιώτης, που θα κάνει το ντεμπούτο του στον συγκεκριμένο θεσμό. Ο Γκιώνης ξέρει καλά ότι η παράδοση απέναντι στην Τσεχία είναι αρνητική για την Ελλάδα (2 νίκες σε 10 αγώνες από το 2000 κι έπειτα), αλλά επίσης θυμάται καλά ότι την αμέσως προηγούμενη φορά, που εφαρμόστηκε κατευθείαν το σύστημα των νοκ άουτ σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, το 2007 στο Βελιγράδι, η εθνική μας κατέβαλλε την Τσεχία 3-2 με δύο δικές του νίκες κι έπειτα διεκδίκησε το μετάλλιο… «Εντάξει, είμαι προληπτικός, αλλά όχι τόσο ώστε να σκεφτώ ότι θα επαναληφθεί η νίκη επειδή επανέρχεται αυτό το σύστημα και αντιμετωπίζουμε πάλι την Τσεχία», δήλωσε χαμογελώντας πριν από την αναχώρηση για την Αυστρία ο 1ος Μεσογειονίκης του 2009 και συμπλήρωσε: «Θεωρώ ότι είναι αγώνας 50-50. Έχουμε αρνητική παράδοση, αλλά σημασία έχει το σήμερα. Όποιος βρεθεί σε καλύτερη μέρα κι έχει και λίγη τύχη νομίζω ότι θα νικήσει κιόλας. Θα πρόσθετα μάλιστα, ότι αν παρουσιαστούμε όπως πρέπει, τότε ίσως και να είναι με το μέρος μας οι περισσότερες πιθανότητες για τη νίκη. Είναι κλειδί να εμποδίσουμε την αποτελεσματικότητα του Προκόπκοφ, ο οποίος είναι σε πολύ καλή κατάσταση. Δεν πρέπει να τον αφήσουμε να πετύχει δύο νίκες».

«ΑΠΟ ΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΛΛΙΟ»

Αν η Ελλάδα νικήσει την Τσεχία τότε στα προημιτελικά θα συναντήσει την Πορτογαλία, η οποία χάρη στην πρωτιά, που είχε κατακτήσει στο γκρουπ Α των προκριματικών, είναι 1ο φαβορί του αγωνίσματος! Ο Γκιώνης εκτιμά ότι δεν είναι αχτύπητη η «χάλκινη» πρωταθλήτρια Ευρώπης του 2011 και κάνει ξανά λόγο για μετάλλιο: «Ίσως είναι μία από τις τελευταίες ευκαιρίες μας για μετάλλιο στο ομαδικό… Ίσως ήρθε η καλή ώρα και για μας… Θα το δούμε στο τραπέζι, πάντως αν περάσουμε το εμπόδιο της Τσεχίας θα έχουμε πολύ καλή ψυχολογία. Αναμφίβολα η Πορτογαλία διαθέτει πολύ γερή τριάδα, όμως θα διεκδικήσουμε με πάθος τις πιθανότητές μας και αυτά τα ματς είναι ξεχωριστά όταν κρίνεται μετάλλιο».

PA022038ΡΗΝΙΩΤΗΣ: «ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΕΤΟΙΜΟΣ Ν’ ΑΝΤΑΠΕΞΕΛΘΩ»

Ο Ρηνιώτης θέλει ν’ απολαύσει κάθε στιγμή του τουρνουά και παράλληλα να εμφανιστεί στην κατάλληλη αγωνιστική κατάσταση: «Ο βασικός στόχος μου συμβαδίζει με αυτόν της ομάδας. Θέλω να πάμε ψηλά στο ομαδικό κι αν χρειαστεί να βοηθήσω σε κάποιο ματς να δείξω το καλύτερό μου πρόσωπο για ν’ ανταπεξέλθω στις δυσκολίες. Στα ατομικά αγωνίσματα θα προσπαθήσω να είμαι έτοιμος στους μεγάλους αγώνες και να πλασαριστώ σε όσο γίνεται καλύτερες θέσεις». Στο διπλό ανδρών ο πρώην πρωταθλητής Ελλάδας του απλού Ελπίδων θα κάνει δίδυμο με τον Κρεάνγκα, ο οποίος έχει κατακτήσει στο συγκεκριμένο αγώνισμα (σ.σ. το 1994) το ένα από τα συνολικά δύο χρυσά μετάλλιά του στον θεσμό. «Δεν νιώθω καμία πίεση, που θα παίξω με τον Καλλίνικο. Νιώθω μόνο τη μεγάλη τιμή και χαρά, που θα είμαι δίδυμο μ’ έναν πρωταθλητή Ευρώπης. Παίζουμε πρώτη φορά μαζί σε διεθνή διοργάνωση, ωστόσο είμαστε και οι δύο επιθετικοί παίκτες, μπορούνε να βρούμε καλή χημεία και θα κοιτάξουμε να συνεργαστούμε καλά και να πάμε για μία αξιόλογη θέση».

Η εθνική γυναικών εμφανίζει τις τέσσερις αθλήτριες, που αγωνίστηκαν στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, δηλαδή τις Κατερίνα Τόλιου, Μαρία Χριστοφοράκη, Αγγελίνα Παπαδάκη και Φιλαρέτη Εξάρχου. Για πρώτη φορά ύστερα από πολλά χρόνια δεν θα έχει στον πάγκο της τον Γιώργο Καρύτσα και το ιδιαίτερο στοιχείο είναι ότι εκτάκτως θα βρίσκεται στο Σβέσατ ως υπεύθυνος προπονητής της ο Σωτήρης Ζήκος. Ο περιφερειακός ομοσπονδιακός της Πάτρας θα ζήσει ξεχωριστή εμπειρία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και θα προσπαθήσει να βοηθήσει την ομάδα όσο μπορεί. Τα κορίτσια είναι έτοιμα να συνεχίσουν την καλή παράδοση των τελευταίων χρόνων εναντίον της Ιταλίας.

PA022050ΠΑΠΑΔΑΚΗ: «ΜΟΙΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ»

«Σίγουρα είναι πολύ θετικό στοιχείο το ότι τις κερδίσαμε και πρόσφατα. Έχουν μία πολύ καλή παίκτρια, τη Στεφάνοβα, που ξέρουμε ότι είναι βαρόμετρο για την ομάδα της κι αν παίξει καλά δύσκολα την αντιμετωπίζεις. Ωστόσο τις ξέρουμε κι εμείς τις αντιπάλους μας, ειδικά εγώ από το ιταλικό πρωτάθλημα και θεωρώ ότι έχουμε μοιρασμένες πιθανότητες για τη νίκη», δήλωσε η Αγγελίνα Παπαδάκη και συνέχισε: «Δεν είναι κακό, που το νέο σύστημα διεξαγωγής… μας καλεί να είμαστε έτοιμες από το πρώτο ματς. Και με τους ομίλους τα προηγούμενα χρόνια πάλι από την αρχή έπρεπε να εμφανιστείς σε καλή κατάσταση με βάση το επίπεδο της διοργάνωσης. Ίσως θα ήταν ωφέλιμο να έχουμε δώσει περισσότερα διεθνή παιχνίδια, όμως ούτε οι Ιταλίδες έχουν δώσει πολλά ματς. Απλά, έκαναν όλες μαζί συγκέντρωση προετοιμασίας πριν από λίγο καιρό. Όσο για τη δική μας αλλαγή, ίσως η βοήθεια από τον πάγκο να μην είναι κατευθείαν το ίδιο σημαντική, όπως όταν είχαμε τον κύριο Γιώργο, με τον οποίο συνεργαστήκαμε πάρα πολύ καιρό, αλλά τώρα ξέρουμε κι εμείς αρκετά καλά η μία την άλλη οπότε μπορούμε ν’ αλληλοβοηθηθούμε αν χρειαστεί».

ΕΞΑΡΧΟΥ: «ΚΙΝΗΤΡΟ ΝΑ ΚΛΕΙΣΟΥΜΕ ΓΡΗΓΟΡΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΠΑΡΑΜΟΝΗΣ»

Η αρχηγός της ομάδας Φιλαρέτη Εξάρχου δεν θεωρεί ότι η παραμονή στη 2η κατηγορία είναι τώρα ευκολότερη υπόθεση για την εθνική μας απ’ ό,τι στα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος: «Κατ’ αρχάς έχουμε αρχίσει προετοιμασία εδώ και πολύ καιρό και πρόσφατα είχαμε την ευκαιρία οι τρεις από τις τέσσερις αθλήτριες να δώσουμε κάποια παιχνίδια και στο εξωτερικό. Έχουμε αρκετή προπόνηση στα χέρια μας και δεν αντιμετωπίσαμε τραυματισμούς», δήλωσε η 26άχρονη διεθνής και συνέχισε: «Έχει αλλάξει το σύστημα του ομαδικού, όμως κάθε ματς έχει πάντα μεγάλη σημασία και είναι κίνητρο για μας να κερδίσουμε την παραμονή όσο γίνεται πιο γρήγορα. Δεν θεωρώ ωστόσο, ότι θα είναι πιο εύκολη υπόθεση η παραμονή στο Σβέσατ απ’ ό,τι στα προκριματικά, όπου χρειάστηκε η νίκη στην Ιταλία στο φινάλε για να φτάσουμε στον στόχο μας. Μπορούμε σίγουρα να επαναλάβουμε αυτή τη νίκη, όμως όλες οι ομάδες της κατηγορίας είναι πολύ δυνατές και νομίζω ότι και η Ιταλία θα παρουσιαστεί πιο έτοιμη συγκριτικά με την τελευταία συνάντησή μας. Την προηγούμενη φορά η Κατερίνα πέτυχε μία πολύ καλή νίκη εναντίον της Στεφάνοβα κι ευχόμαστε να την επαναλάβει, αλλά σε κάθε περίπτωση ο αγώνας είναι πολύ δύσκολος».

Θυμίζουμε ότι αν η Ελλάδα νικήσει την Ιταλία θ’ αντιμετωπίσει στην 8άδα της κατηγορίας την Αγγλία, που είναι 2ο φαβορί στην ChallengeDivision και περνά χωρίς αγώνα τον 1ο γύρο.

* Η ελληνική αποστολή φτάνει το απόγευμα στον τελικό της προορισμό κι έχει προγραμματίσει προπόνηση για νωρίς το βράδυ. Οι αγώνες θα φιλοξενηθούν στο γυμναστήριο Multiversum Schwechat και στην Ακαδημία του Βέρνερ Σλάγκερ.

* Στον 1ο γύρο της Championships Division ανδρών θα γίνουν τρία ακόμα παιχνίδια. Είναι Σουηδία-Πολωνία, Αυστρία-Γερμανία (μεγάλο ντέρμπι, που έρχεται πολύ νωρίς) και Ισπανία Λευκορωσία. Οι νικήτριες από τα συγκεκριμένα ματς θα συναντήσουν στα προημιτελικά τη Ρωσία, τη Γαλλία και την Κροατία αντίστοιχα, οι οποίες βρίσκονται απευθείας στην 8άδα (μαζί με την Πορτογαλία) ως τα πρώτα 4 φαβορί του αγωνίσματος.

* Μέσα από την ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (www.ettu.org) και με παραμομπή στο σάιτ της διοργάνωσης (http://tt-events.at/2013ech/?lang=en) θα υπάρχει συνεχή ενημέρωση για τους αγώνες, ενώ το διαδικτυακό πρόγραμμα laola1.tvθα κάνει καθημερινές πολύωρες μεταδόσεις από το Σβέσατ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βλέπουν το πρόγραμμα των μεταδόσεων στη διεύθυνση http://ettu.laola1.tv.

 

Φωτό 1: Ο Παναγιώτης Γκιώνης δέχεται τις οδηγίες του Κώστα Βατσακλή σε περσινό αγώνα της εθνικής μας ομάδας (φωτό Πέτρος Γιαννακούρης).

Φωτό 2: Ο Τάσος Ρηνιώτης χαλαρός πριν από το ξεκίνημα της χτεσινής τελευταίας προπόνησης στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας

Φωτό 3: Η Αγγελίνα Παπαδάκη (αριστερά) και η Φιλαρέτη Εξάρχου κάνουν ζέσταμα στην έναρξη της χτεσινής προπόνησης

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ