Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μεγάλη νίκη 3-1 επί της Τσεχίας η εθνική ανδρών, παίζει αύριο για μετάλλιο!

80men GR-RU

80men GR-RUΗ εθνική μας ομάδα των ανδρών φώναξε «παρούσα» σ’ ένα ακόμα μεγάλο ραντεβού. Στη συναρπαστική αναμέτρηση με την Τσεχία για τον 1ο γύρο της Championships Division στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ πήρε μεγάλη νίκη με 3-1 και προκρίθηκε στα προημιτελικά γλυκοκοιτάζοντας το μετάλλιο! Στον αγώνα, που μετέδωσε ζωντανά το διαδικτυακό πρόγραμμα laola1.tv, απολαύσαμε μία συνολικά σπουδαία εμφάνιση όπου και οι τρεις αθλητές, που χρησιμοποίησε ο Κώστας Βατσακλής, έπαιξαν σαν…έτοιμοι από καιρό. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου σημείωσαν από μία νίκη, εξασφάλισαν άμεσα την παραμονή στην κορυφαία κατηγορία και παράλληλα έστειλαν μήνυμα ότι θα κυνηγήσουν παθιασμένα το όνειρο ενός μεταλλίου. Αύριο στις 19.00 ώρα Ελλάδας (18.00 τοπική και πολύ πιθανόν ξανά με ζωντανή κάλυψη από το διαδίκτυο) αντιμετωπίζουν το 1ο φαβορί της διοργάνωσης, την Πορτογαλία και με νίκη ανεβαίνουν σίγουρα στο βάθρο, καθώς δεν προβλέπεται αγώνας για τις θέσεις 3-4.

Η Ελλάδα πέρα από μία πολύ δυνατή ομάδα είχε ν’ αντιμετωπίσει το μεσημέρι κι έναν «κακό δαίμονα», αφού η Τσεχία με 8 νίκες και 2 ήττες από το 2000 κι έπειτα είχε ξεκάθαρα με το μέρος της την παράδοση. Οι διεθνείς μας έπρεπε να πάνε σε… υψηλές πτήσεις κι αυτό ακριβώς έκαναν με απόλυτη πίστη στις δυνατότητές τους! Η αποφασιστικότητα φάνηκε από την «καθαρή» νίκη του Κρεάνγκα στον εναρκτήριο αγώνα και τη νοοτροπία νικητή του Παπαγεωργίου απέναντι στον θρυλικό για το τσέχικο πινγκ πονγκ Πετρ Κόρμπελ. Φάνηκε και στην ετοιμότητα του Γκιώνη όταν οι Τσέχοι χρησιμοποίησαν και 4ο αθλητή στο 2-1 (έβαλαν τον Γκάβλας), ενώ και η ήττα του πρωταθλητή μας από τον πρώτο παίκτη της αντίπαλης ομάδας (Προκόπκοφ) ήρθε στις λεπτομέρειες. Η πρεμιέρα ήταν δυναμική για την εθνική μας κι αν παρουσιάσει και αύριο εμφάνιση ανάλογη των ικανοτήτων της μπορεί να κάνει τη μικρή υπέρβαση και για πρώτη φορά στην ιστορία της να πάρει ευρωπαϊκό μετάλλιο στο ομαδικό. Δεδομένα όμως, είναι ήδη μεγάλη υπόθεση ότι έμεινε στη ChampionshipDivision, δηλαδή στην ελίτ της γηραιάς ηπείρου!  

Κ. ΒΑΤΣΑΚΛΗΣ: «ΤΩΡΑ ΜΑΣ ΜΕΝΕΙ ΝΑ ΚΥΝΗΓΗΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΝΕΚΠΛΗΡΩΤΟ ΠΟΘΟ»

Περιχαρής ο Κώστας Βατσακλής έσταξε μέλι για τους αθλητές του και τόνισε ότι κι από τη θέση του αουτσάιντερ, αύριο κόντρα στους Πορτογάλους, η ομάδα θα τα δώσει όλα πια για το μετάλλιο. «Είχαμε πει από την Αθήνα ότι και το στήσιμο των τριάδων θα έπαιζε μεγάλο ρόλο στην έκβαση του αγώνα. Αυτό φάνηκε στην πορεία όταν οι Τσέχοι άλλαξαν την ομάδα στο τέταρτο στη σειρά ματς διαπιστώνοντας ότι δεν τους βγήκε το στήσιμο. Εμείς ήμασταν έτοιμοι για κάθε κατάσταση. Ο Κρεάνγκα θύμισε τις πολύ καλές εποχές του και ήταν ήρεμος και οξυδερκής κόντρα στον Σίρουτσεκ, ο οποίος προερχόταν από σημαντικά αποτελέσματα στο εξωτερικό. Τον χαρήκαμε όλοι, όπως και τον Παπαγεωργίου αργότερα, ο οποίος απέδειξε ότι κοιτάζει όλους τους αντιπάλους στα ίσα. Μπήκε με πολύ καλή ψυχολογία, έπαιξε εξαιρετικά κι όταν αυτός κερδίζει στον δικό του αγώνα πολύ δύσκολα χάνει η ομάδα. Ο Παναγιώτης δεν έπιασε πολύ υψηλή απόδοση, αλλά επικράτησε του Γκάβλας με το μυαλό του και την εμπειρία του και σαφώς μπορούσε να νικήσει και τον Προκόπκοφ», δήλωσε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και συμπλήρωσε: «Ο πρώτος στόχος, που ήταν η παραμονή στην κατηγορία,  επιτεύχθηκε. Αυτό που μένει είναι ο ανεκπλήρωτος πόθος για ένα μετάλλιο. Θα ξεκουραστούμε, θα συγκεντρωθούμε και αύριο θα δώσουμε κάθε ικμάδα των δυνάμεών μας για μία μεγάλη νίκη. Είμαστε αουτσάιντερ με την Πορτογαλία, αλλά και τα φαβορί χάνουν πολλές φορές…».

Μ. ΚΟΛΥΜΠΑΔΗΣ: «ΝΙΩΘΩ ΜΕΓΑΛΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»…

Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης πανηγύρισε μαζί με τα παιδιά άλλη μία πολύ σημαντική στιγμή της εθνικής ομάδας, αλλά τον έπιασε και μία μελαγχολία διότι τις τελευταίες μόλις ημέρες διαπίστωσε ξανά ότι η βοήθεια της πολιτείας στο άθλημα είναι πολύ μικρότερη από αυτή που αξίζει! «Το ότι σώθηκε η ομάδα κι επιτεύχθηκε ο πρώτος στόχος είναι το βασικό. Από κει και πέρα ό,τι παραπάνω έρθει θα είναι ευπρόσδεκτο», τόνισε ο επικεφαλής της διοίκησης της ομοσπονδίας, όμως αμέσως μετά προέβη σε δεικτικό σχόλιο προς τον υφυπουργό Αθλητισμού και τη γενική γραμματέα Αθλητισμού. «Ευχαριστώ τον κύριο Ανδριανό και την κυρία Γιαννακίδου για την πλουσιοπάροχη επιχορήγηση της ομοσπονδίας… Τους έχω πολύ μεγάλη υποχρέωση… Είχαν ζητήσει στοιχεία από τις ομοσπονδίες και λίγες ώρες πριν λήξει η προθεσμία για την υποβολή τους ανακοίνωσαν τις επιχορηγήσεις! Επρόκειτο να πάρουμε φέτος 168 χιλιάδες επιπλέον μετά τις γνωστές δεσμεύσεις του αποχωρήσαντα κυρίου Ιωαννίδη και τελικά παίρνουμε 75. Η επιχορήγησή μας φτάνει τις 275 χιλιάδες…Δεν πειράζει…Το άθλημα θα εξακολουθήσει να κάνει περήφανο τον κόσμο του».

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Για να επιστρέψουμε στα του αγώνα, πρώτος στο τραπέζι μπήκε από ελληνικής πλευράς ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 26 στο ευρωπαϊκό rankinglist), αντιμετώπισε τον Πάβελ Σίρουτσεκ (Νο 38) κι έδειξε πανέτοιμος. Ήλεγξε απόλυτα τα ράλι από μέση και μακρινή απόσταση, είχε εξαιρετικό κοντρόλ από το backhand κι ευτύχησε να πάρει και αρκετούς πολύτιμους πόντους από το σερβίς. Επικράτησε 3-0 με σταθερή απόδοση και πολύ σημαντικό στην εξέλιξη του αγώνα ήταν το 1ο σετ όταν έσωσε το σετ μπολ του Σίρουτσεκ (9-10).

Στη συνέχεια ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 23) βρήκε μπροστά του τον Ντιμίτρι Προκόπκοφ (Νο 38), τον πιο επικίνδυνο αθλητή της Τσεχίας. Έγινε αμφίρροπη αναμέτρηση, στην οποία επικράτησε ο συμπαίκτης του Κρεάνγκα στην Ενεμπόν με 3-2 σετ. Ο Γκιώνης δέχτηκε πολλές μπαλιές στο σώμα και στο forehand, καθώς ο αντίπαλός του επεδίωκε να πάρει όσο γίνεται λιγότερες άμυνες. Ο Έλληνας πρωταθλητής ήταν αποδοτικός στις επιθέσεις του και κέρδισε πολλά ράλι με κομμένες βαθιές χαμηλές μπαλιές. Στο καθοριστικό 5ο σετ όμως, ο Προκόπκοφ άρχισε με δύο τυχερούς πόντους και μετά δημιούργησε απόσταση ασφαλείας με 4 και 5 πόντους.

Στο τρίτο στη σειρά ματς ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 87)  συνάντησε τον Πετρ Κόρμπελ (Νο 62) και γι’ άλλη μία φορά παρουσιάστηκε απόλυτα έτοιμος από κάθε άποψη για να βοηθήσει σημαντικά σε μεγάλο ματς της εθνικής ομάδας. Επιβλήθηκε με 3-1 κι έδωσε το προβάδισμα στην Ελλάδα με 2-1! Ο 43χρονος Τσέχος, 4ος Ολυμπιονίκης της Ατλάντα το 1996, σίγουρα δεν είναι στην κατάσταση που ήταν κάποτε, όμως η αξία του είναι αναμφισβήτητη. Την ποιότητα στα χτυπήματα την έδειξε και με τον Παπαγεωργίου, όμως ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε την κατάλληλη ψυχολογία κι έπιασε καλά στάνταρ απόδοσης. «Δούλεψε» θαυμάσια το σερβίς, έλεγξε τις μπαλιές με το κομπίνα-λάστιχο («δοντάκι») και το κυριότερο είχε τις καλύτερες επιλογές στα πιο κρίσιμα σημεία.    

Στη συνέχεια ο Γκιώνης δεν τέθηκε αντιμέτωπος με τον Σίρουτσεκ διότι οι Τσέχοι έκαναν χρήση του δικαιώματος να χρησιμοποιήσουν και 4ο παίκτη. Έριξαν στη «μάχη» τον αριστερόχειρα Άντονιν Γκάβλας (Νο 493) θεωρώντας ότι μπορεί να τα πάει καλύτερα απέναντι στο αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα είχε το κατάλληλο ηθικό από τη  νίκη του Παπαγεωργίου και ουδόλως αιφνιδιάστηκε από την αλλαγή στη σύνθεση των αντιπάλων. Ήταν πιο προσεκτικός συγκριτικά με το πρώτο του ματς, ξεγέλασε πολλές φορές τον αντίπαλό του αλλάζοντας τα φάλτσα στις επιστροφές του κι έβγαλε πολύ καλές επιθέσεις. Είχε τον πρώτο λόγο, το επιβεβαίωσε με σκορ 3-1 και πανηγύρισε έξαλλα μαζί με τους συμπαίκτες του τη σπουδαία νίκη.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Τσεχίας-Ελλάδας 1-3:

Πάβελ Σίρουτσεκ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 0-3 (10-12, 8-11, 4-11)

Ντιμίτρι Προκόπκοφ-Παναγιώτης Γκιώνης 3-2 (11-9, 5-11, 11-5, 3-11, 11-5)

Πετρ Κόρμπελ-Κώστας Παπαγεωργίου 1-3 (9-11, 9-11, 11-3, 9-11)

Άντονιν Γκάβλας-Γκιώνης 1-3 (9-11, 8-11, 11-6, 7-11)

* Πολύ δύσκολο έργο αναλαμβάνει και αύριο η εθνική γυναικών, καθώς αντιμετωπίζει τη Λιθουανία. Για τις θέσεις 22-25 βρίσκει μπροστά της την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών Ρούτα Πασκαουσκιένε και την παρέα της και καλείται να τα δώσει όλα για τη νίκη, που θα την κρατήσει στη 2η κατηγορία (Challenge Division). Ο πολύ σημαντικός αγώνας αρχίζει στις 11.00 ώρα Ελλάδας. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα μένει σίγουρα στην κατηγορία αν πάρει τη νίκη, αντίθετα υποβιβάζεται αν χάσει. Σήμερα η Λιθουανία έχασε 3-1 από τη Σερβία.

* Επιβλητική νίκη με 3-0 σημείωσε η Γερμανία εναντίον της Αυστρίας στον 1ο γύρο της Championships Division των ανδρών έστω και χωρίς τον Τίμο Μπολ. Στο πιο ενδιαφέρον ματς της ημέρας πέτυχαν από μία νίκη ο Μπάουμ, ο Οβτσάροφ και ο Φρανζίσκα εναντίον των Γκάρντος, Φέγκερλ και Τσεν Βεσίνγκ αντίστοιχα. Στην 8άδα αύριο η Γερμανία αντιμετωπίζει τη Γαλλία. Επίσης, η Κροατία συναντά τη Λευκορωσία, που νίκησε 3-1 την Ισπανία και η Ρωσία τη Σουηδία, η οποία με ανατροπή από 0-2 κατέβαλλε 3-2 την Πολωνία!

 

* Στη φωτό του Πέτρου Γιαννακούρη διακρίνονται από τα αριστερά προς τα δεξιά σε περσινό αγώνα της εθνικής μας ομάδας ο προπονητής Κ. Βατσακλής και οι αθλητές Π. Γκιώνης, Κ. Κρεάνγκα και Κ. Παπαγεωργίου

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ