Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ήττα 3-0 από τη Λιθουανία και υποβιβασμός για την εθνική γυναικών

P8051784

P8051784Βαριά ήττα από τη Λιθουανία με 3-0 υπέστη σήμερα στο Σβέσατ της Αυστρίας η εθνική μας ομάδα των γυναικών και υποβιβάστηκε στην 3η κατηγορία της Ευρώπης (StandardDivision). Ο αγώνας ήταν για τις θέσεις 22-25 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και η Ελλάδα ήθελε πάση θυσία τη νίκη για να εξασφαλίσει την παραμονή στη 2η κατηγορία (Challenge Division). Αντιμετώπισε καλύτερη ομάδα με ιδιόμορφο στυλ παιχνιδιού, σαφώς ήταν αουτσάιντερ, όμως έκανε αρνητική εμφάνιση, με την οποία ήταν αδύνατο να κυνηγήσει τις ελπίδες της. Έχασε σε λιγότερο από μία ώρα χωρίς να πάρει ούτε σετ κι αυτό είναι που κάνει πιο δυσάρεστη τη στιγμή… Περιορίζεται στις καταδικαστικές τελευταίες θέσεις της Challenge Division και τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2015 θα τη βρουν στην 3η κατηγορία. Τη Δευτέρα στις 11 το πρωί ώρα Ελλάδας θ’ αναμετρηθεί για τις θέσεις 24-25 με τη Βουλγαρία απλά στον τελευταίο αγώνα κατάταξης. Η γειτονική χώρα έχασε 3-0 από την Πορτογαλία κι επίσης πέφτει στη Standard Division.

Η εθνική μας είχε κακή παράδοση εναντίον της Λιθουανίας. Τελευταία φορά την αντιμετώπισε τον περασμένο Ιανουάριο για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κι έχασε 3-1 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Στο Σβέσατ ο βαθμός δυσκολίας έγινε ακόμα πιο μεγάλος γιατί ενισχύει τη Λιθουανία η πολλάκις πρωταθλήτρια Ευρώπης σε όλα τα ατομικά αγωνίσματα Ρούτα Πασκαουσκίνε. Αυτό ίσως επηρέασε και την ψυχολογία των κοριτσιών, οι οποίες δεν μπόρεσαν ν’ απειλήσουν ουσιαστικά σε κανένα σημείο του αγώνα… Η ομάδα δεν μπόρεσε να φτάσει στη σωτηρία, όπως τον Μάρτιο στο φινάλε των προκριματικών, πάντως δεν ήταν στο χέρι της να το πετύχει με βάση τις αντιπάλους και το δικό της αγωνιστικό επίπεδο στο μεταβατικό στάδιο των τελευταίων χρόνων.

ΕΞΑΡΧΟΥ: «ΔΥΝΑΤΟΙ ΟΙ ΑΝΤΙΠΑΛΟΙ, ΕΜΕΙΣ ΔΕΝ ΕΙΧΑΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΑΠΟΔΟΣΗ»

Εκ μέρους όλων των αθλητριών έκανε δηλώσεις στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. η αρχηγός της ομάδας Φιλαρέτη Εξάρχου, η οποία έμεινε στον πάγκο και στα δύο έως τώρα παιχνίδια. Η περσινή πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού γυναικών κλήθηκε ν’ απαντήσει στο τι έφταιξε για τις αρνητικές εμφανίσεις και τον υποβιβασμό και στο αν μπορεί να φάνηκαν επηρεασμένες οι αθλήτριες από τη νέα κατάσταση στην τεχνική ηγεσία. Το γεγονός δηλαδή, ότι μετά την αποχώρηση του Γιώργου Καρύτσα δεν υπάρχει ομοσπονδιακός αποκλειστικά για τις γυναίκες και στο Σβέσατ κλήθηκε περιστασιακά να βοηθήσει ο προπονητής στο κλιμάκιο της Πάτρας Σωτήρης Ζήκος.

«Οι ομάδες που παίξαμε ήταν πολύ καλές και το ξέραμε ότι είχαμε δύσκολο έργο για την παραμονή. Η Ιταλία εμφανίστηκε πιο έτοιμη σε σχέση με τον προ μηνών αγώνα μας, όπως είχαμε προβλέψει. Εμείς από τη μεριά μας δεν είχαμε την αναμενόμενη απόδοση συνολικά στην ομάδα. Το ίδιο επαναλήφθηκε και σήμερα όπου το παιχνίδι με τη Λιθουανία ήταν ακόμα πιο δύσκολο. Να θυμίσω μόνο ότι είχαμε χάσει και στα προκριματικά στην Αθήνα χωρίς να είναι στη σύνθεση της Λιθουανίας η καλύτερη παίκτριά της, η Ρούτα», τόνισε η Εξάρχου και συμπλήρωσε: «Όσον αφορά στον κύριο Γιώργο, σίγουρα ένας προπονητής που ξέρει και εμάς και τις αντιπάλους, λόγω της πολύχρονης συνεργασίας του με την ομάδα, θα ήταν ένα επιπλέον συν. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι το αποτέλεσμα θα ήταν διαφορετικό, καθώς η προσπάθειά μας θα ήταν και πάλι το ίδιο δύσκολη».

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ ΤΟΥ Σ. ΖΗΚΟΥ ΚΑΙ ΤΟΥ Κ.ΒΑΤΣΑΚΛΗ

Την άσχημη εξέλιξη σχολίασαν και οι δύο ομοσπονδιακοί προπονητές. Ο Σωτήρης Ζήκος, που εκτάκτως κοουτσάρει την ομάδα στην Αυστρία, ανέφερε: «Το επίπεδο των αντιπάλων μας ήταν πιο υψηλό σαν σύνολο, εμείς κάναμε αρκετά λάθη και αγχωθήκαμε. Δεν βγήκε το παιχνίδι των κοριτσιών, στην πραγματικότητα όμως δεν μας επέτρεψαν να πιάσουμε ρυθμό. Είμαστε απογοητευμένοι με το αποτέλεσμα, ωστόσο αποδείχτηκε ότι δεν μπορούσε να γίνει κάτι καλύτερο».

Από την πλευρά του ο Κώστας Βατσακλής, που από τον Αύγουστο είναι υπεύθυνος και των δύο εθνικών ομάδων στο Σ.Ε.Φ., αλλά δεν καθοδηγεί τις γυναίκες στο Σβέσατ, επισήμανε: «Αν και δεν δήλωσα και δεν κοουτσάρισα την ομάδα, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι δεν είναι δυνατόν να νικήσεις μία καλύτερη ομάδα όταν εσύ είσαι μέτριος. Σημειώνω ότι η Ρούτα είναι στο νούμερο 48 της Ευρώπης. Προσωπικά είδα άγχος και μειωμένη προσπάθεια».

Στο εναρκτήριο παιχνίδι η Αγγελίνα Παπαδάκη (νούμερο 181 στην Ευρώπη) αντιμετώπισε ένα μεγάλο όνομα της ευρωπαϊκής σκηνής, την πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών το 2008 Ρούτα Πασκαουσκίνε (Νο 48). Προσπάθησε να την πιέσει, αλλά το κατάφερε μόνο στο 2ο σετ. Η δύο φορές πρωταθλήτρια Ευρώπης του διπλού γυναικών και τέσσερις του διπλού μικτού πήρε τη νίκη με 3-0 σετ σε 17 λεπτά.  

Στον δεύτερο αγώνα η Κατερίνα Τόλιου (Νο 125) συνάντησε την Έγκλε Στουκίτε (Νο 160), αριστερόχειρα αθλήτρια με κομπίνα-λάστιχο στο ρεβέρ και περίεργο στυλ παιχνιδιού. Τον περασμένο Ιανουάριο την είχε νικήσει 3-1 στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, σήμερα όμως δεν πήγε σχεδόν τίποτα καλά. Η Στουκίτε απέκτησε από νωρίς τον έλεγχο του ματς, είχε λύσεις απέναντι στην άμυνα και επιβλήθηκε με 3-0. Κι αυτό το ματς κράτησε 17 λεπτά σύμφωνα με την ιστοσελίδα των αγώνων…

Με το σκορ στο 2-0 και λόγω και της παρουσίας της Πασκαουσκίνε το παιχνίδι έμοιαζε πλέον χαμένο. Στο τρίτο στη σειρά ματς έπαιξε η Μαρία Χριστοφοράκη (Νο 159), αλλά δυστυχώς είχε κι εκείνη την ίδια τύχη απέναντι στην Ινγκρίτα Πριτζιούτε (Νο 216), που επίσης έχει «δοντάκι» στο ρεβέρ. Κάμφθηκε με 3-0 σε 20 λεπτά. Αυτό το παιχνίδι ήταν αμφίρροπο, όμως προς το τέλος και των τριών σετ υστερούσε η Ελληνίδα διεθνής με λάθος επιλογές.    

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Λιθουανία-Ελλάδα 3-0:

Ρούτα Πασκαουσκίνε-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-0 (11-4, 11-9, 11-6)

Έγκλε Στουκίτε-Κατερίνα Τόλιου 3-0 (11-6, 11-5, 11-8)

Ινγκρίτα Πριτζιούτε-Μαρία Χριστοφοράκη 3-0 (11-8, 12-10, 11-9)

Από την κατηγορία πέφτουν οι δύο τελευταίες ομάδες (η 24η και η 25η) και ανεβαίνουν ισάριθμες από την παρακάτω. Τρεις ομάδες θα υποβιβαστούν από την 1η κατηγορία επειδή ύστερα από αίτημα της οικοδέσποινας Αυστρίας είχε εκτάκτως στο Σβέσατ τη δική της συμμετοχή και συνολικά 13 ομάδες και προάγονται δύο από τη 2η.

 

 

* Φωτό: Τα κορίτσια δεν πέτυχαν τον δύσκολο στόχο τους αυτή τη φορά και υποβιβάστηκαν στην τελευταία κατηγορία της Ευρώπης. Εδώ διακρίνονται οι αθλήτριες Χριστοφοράκη, Εξάρχου, Παπαδάκη σε προπόνηση στο Σ.Ε.Φ. τον Αύγουστο (μαζί και η Ζαβιτσάνου, τρίτη από τα αριστερά, που ήταν εκτός αποστολής).                                                 

 

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ