Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Χρυσή σελίδα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση, η εθνική ανδρών στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος!

Papageorgiοu Swesat

Papageorgiοu SwesatΈπος για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση απόψε στο Σβέσατ! Η εθνική μας ομάδα νίκησε με απίστευτη ανατροπή 3-2 τη Λευκορωσία και προκρίθηκε στον τελικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Χτες έγραψε ιστορία εξασφαλίζοντας μετάλλιο στο ομαδικό του θεσμού για πρώτη φορά στα χρονικά, σήμερα πήγε παραπέρα και πρόσθεσε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του αθλήματος στη χώρα μας. Είναι μία μεγάλη, μία ονειρεμένη στιγμή το ότι αύριο στις 9 το βράδυ θα βρίσκεται στον τελικό της διοργάνωσης και θα διεκδικήσει το χρυσό μετάλλιο απέναντι στη μόνιμη τα τελευταία χρόνια πρωταθλήτρια Ευρώπης Γερμανία! Εάν χτες ήταν η αξία του 1ου φαβορί της διοργάνωσης, της Πορτογαλίας, που πρόσθεσε δόξα σε μία σπουδαία επιτυχία της εθνικής με την είσοδο στα ημιτελικά, σήμερα ήταν η εκπληκτική ανατροπή από 0-2, που μεγεθύνει ακόμα περισσότερο τη διάκριση των αθλητών του Κώστα Βατσακλή. Χωρίς να το βάλουν κάτω, με τεράστιες ψυχικές και σωματικές δυνάμεις, Παπαγεωργίου, Γκιώνης και στο τέλος ο Κρεάνγκα πέτυχαν από μία νίκη και υπέγραψαν την ιστορική στιγμή! Μοιάζει δύσκολο να το συνειδητοποιήσει κανείς, αλλά είναι αλήθεια: Η Ελλάδα στον τελικό ενός Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος! Οι τρεις πρωταγωνιστές και ο 4ος αθλητής της ομάδας Τάσος Ρηνιώτης, προπονητές και όλα τα μέλη της ελληνικής αποστολής πανηγύρισαν έξαλλα την τρομερή, την περήφανη πρόκριση χορεύοντας, τραγουδώντας «Ελλάς Ελλάς» και κρατώντας μία μεγάλη ελληνική σημαία!

Στον αγώνα, που μετέδωσε ζωντανά το διαδικτυακό πρόγραμμα laola1.tv, η εθνική μας ομάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ από παιχνίδι του Γκιώνη, το οποίο είχε στο πρόγραμμα να κερδίσει. Αργότερα μεγάλωσε τη διαφορά ο Σαμσόνοφ, ένας από τους καλύτερους παίκτες στον κόσμο, όμως οι διεθνείς μας δεν είχαν πει την τελευταία τους λέξη. Πεισματάρηδες και φιλόδοξοι συνέχισαν με πάθος γιατί δεν τους έφτανε το χάλκινο μετάλλιο! Είπαν να κυνηγήσουν το καλύτερο και βαθιά μέσα τους ήξεραν ότι μπορούν να φτάσουν στην ανατροπή. Άλλωστε, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008, με παρόντα τον αναπληρωματικό στην Αυστρία Τάσο Ρηνιώτη, είχαν νικήσει 3-2 τους Λευκορώσους χωρίς τον Κρεάνγκα στη σύνθεση! Στην αλλαγή της κατάστασης μέτρησε καθοριστικά και πάλι η νίκη του εντυπωσιακού Παπαγεωργίου και η μείωση του σκορ. Ο Γκιώνης έδειξε αμέσως μετά το πραγματικό του πρόσωπο κι έκανε μικρή υπέρβαση ξεπερνώντας (για δεύτερη φορά στην καριέρα του) τον Σαμσόνοφ και ήρθε ο Κρεάνγκα να  ολοκληρώσει τον θρίαμβο με μία εμφάνιση που αποτελούσε εγγύηση για τη νίκη. Η Γερμανία στο μεταξύ, ουδόλως επηρεάζεται από την απουσία του Τίμο Μπολ και στον άλλο ημιτελικό κατέβαλλε με 3-0 και τη Ρωσία.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

Η Ελλάδα πήρε το Α στην κλήρωση κι έτσι αυτή τη φορά μπήκε πρώτος στο ματς ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 23 στο ευρωπαϊκό ranking list). Αντιμετώπισε τον Παβελ Πλατόνοφ (Νο 81), ήταν το φαβορί, όμως δεν το επιβεβαίωσε. Έχασε με 3-0 με όλα τα σετ να κρίνονται με διαφορά δύο πόντων και ανέλπιστα η Λευκορωσία έγινε φαβορί του ημιτελικού. Σαν να αιφνιδιάστηκε από την εξαιρετική απόδοση του (καλά διαβασμένου) αντιπάλου του, δεν έδειχνε τόσο φρέσκος και δεν μπόρεσε να βγάλει το παιχνίδι που μπορεί. Στις κρίσιμες στιγμές έκανε ορισμένα λάθη και του στοίχισαν.   

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 26) έδωσε μία από τις…κλασικές, εδώ και πολλά χρόνια, δυνατές αναμετρήσεις με τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, το νούμερο 3 της ηπείρου και τρεις φορές πρωταθλητή Ευρώπης του απλού ανδρών. Ο Κρεάνγκα έπιασε πολύ καλή απόδοση, είχε την ευκαιρία για σπουδαία νίκη και λύγισε κυριολεκτικά στις λεπτομέρειες με 3-2 σετ. Προηγήθηκε 2-1 με…ατελείωτα επιθετικά χτυπήματα, είχε εξαιρετική κίνηση και δυνάμεις, όμως  Γενικά ήταν ισορροπημένο ματς και μόνο στο φινάλε ήταν πιο σταθερός ο Σαμσόνοφ και δημιούργησε μία καλή διαφορά για να φτάσει στη νίκη.

Στο τρίτο παιχνίδι ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 87) μπήκε στο τραπέζι με διαφορετικά αριθμητικά δεδομένα σε σχέση με τους δύο προηγούμενους αγώνες με Τσεχία και Πορτογαλία όπου η Ελλάδα σε αυτό το σημείο ήταν στο 1-1…Αυτό όμως, ουδόλως άλλαξε την ψυχολογία του. Με την…ώθηση που του είχαν δώσει οι πολύ δύσκολες και σημαντικές νίκες του τις προηγούμενες ημέρες έκαμψε τον «αμυντικό» Εβγένι Τσετίνιν (Νο 46) με 3-2 σετ. Μπήκε πολύ δυνατά στο ματς, είχε ευχέρεια στην επίθεση και σωστές αντιδράσεις σε όλες τις φαλτσαριστές μπάλες και προηγήθηκε με 2-0 σετ. Στο 3ο χαλάρωσε κάπως και το έχασε με διαφορά και αμέσως μετά ο Τσετίνιν ισοφάρισε κρατώντας καλό ρυθμό. Το 5ο σετ ήταν πολύ αμφίρροπο, ο πρωταθλητής Ελλάδας είχε την μπαλιά παραπάνω και επικράτησε με οριακή διαφορά.

Ακολούθως μπήκαν στο τραπέζι οι πρώτοι παίκτες των δύο ομάδων ο Γκιώνης και ο Σαμσόνοφ. Ο Έλληνας διεθνής είχε νικήσει τον Λευκορώσο αστέρα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2008 πάλι σε ομαδικό επίπεδο και ήθελε πολύ να επαναλάβει εκείνο το μεγάλο αποτέλεσμα. Με δεδομένη την ποιότητα για να πιέσει τον πρώην δευτεραθλητή κόσμου άρχισε ιδανικά και αφού κατέκτησε το 1ο σετ στην παράταση προηγήθηκε με 9-7 στο 2ο. Τότε όμως, ο Σαμσόνοφ έβγαλε ορισμένα εντυπωσιακά χτυπήματα και γύρισε την κατάσταση με διαδοχικούς πόντους. Στο 3ο σετ έπαιξε ακόμα καλύτερα και παρότι ο Γκιώνης παρέμενε σταθερός και στις άμυνες και στα σπιν έβρισκε πάντα τις λύσεις. Ο πρωταθλητής μας δεν είχε να κάνει τίποτα άλλο από το να συνεχίσει να παλεύει και με χαμηλά κομμένες μπαλιές και επίθεση σε κάθε ευκαιρία βρήκε διεξόδους για την κατάκτηση του 4ου σετ. Με αποφασιστικότητα και ψυχραιμία προηγήθηκε 3-0 στο 5ο και υποχρέωσε τον αντίπαλό του να ζητήσει εσπευσμένα τάιμ άουτ! Ο Γκιώνης δεν έχασε καθόλου τον ρυθμό του, κράτησε τη διαφορά και πήρε την τεράστια νίκη που μετέτρεψε σε φαβορί την εθνική μας ομάδα!

Στον επίλογο μίλησε ο Κρεάνγκα! Είχε…φτερά στα πόδια μετά τις νίκες των συμπαικτών του, αντιμετώπισε τον Πλατόνοφ, που έχει στυλ παιχνιδιού που τον βολεύει κι έκανε το καθήκον του. Πήρε τον έλεγχο από την αρχή, δεν άφησε τον αντίπαλό του να κάνει το παιχνίδι του κι επιβλήθηκε με 3-1 σετ δίνοντας το έναυσμα για τους νέους πανηγυρισμούς! Στα 41 του χρόνια και στις περίπου 2,5 δεκαετίες της ανεκτίμητης προσφοράς του στο ελληνικό πινγκ πονγκ συνέβαλε σε μία ακόμα μεγάλη διάκριση. Έβαλε τη σφραγίδα του στη σημαντικότερη στιγμή της εθνικής μας ομάδας μετά την 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Μάντσεστερ το 1997.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Λευκορωσία 3-2:

Παναγιώτης Γκιώνης-Πάβελ Πλατόνοφ 0-3 (9-11, 9-11, 9-11) 

Καλλίνικος Κρεάνγκα-Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ 2-3 (10-12, 13-11, 11-9, 8-11, 6-11)

Κώστας Παπαγεωργίου-Εβγένι Τσετίνιν 3-2 (11-7, 12-10, 3-11, 7-11, 11-9)

Γκιώνης-Σαμσόνοφ 3-2 (12-10, 9-11, 7-11, 11-8, 11-6)

Κρεάνγκα-Πλατόνοφ (11-6, 11-5, 9-11, 11-6)

* Στις γυναίκες το ζευγάρι του τελικού είναι Ρουμανία-Γερμανία. Η Ρουμανία νίκησε τη Ρωσία με 3-0, ενώ η Γερμανία επικράτησε της Τσεχίας με 3-1.

                                               

 Φωτό: Ο συγκλονιστικός στο Σβέσατ Κώστας Παπαγεωργίου σε προσπάθειά του στον αγώνα με τον Τσετίνιν. Με τη νίκη του έδειξε στους συμπαίκτες του τον δρόμο για τη μεγάλη ανατροπή (photo Lomaev, από το photo gallery της E.T.T.U.)

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ