Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το ασημένιο μετάλλιο η εθνική ανδρών, πανάξια φιναλίστ στον τελικό με τη Γερμανία (3-1)!

Aponomi Euro_2013

Aponomi Euro_2013Τα χειροκροτήματα, που ακούστηκαν παρατεταμένα στις εξέδρες του Multiversum Center στο Σβέσατ δεν ήταν μόνο για τους πρωταθλητές Γερμανούς, αλλά και για τους πανάξιους φιναλίστ, τους Έλληνες αθλητές, που προκάλεσαν τεράστια αίσθηση σε όλο τον κόσμο της επιτραπέζιας αντισφαίρισης με την εντυπωσιακή πορεία τους στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα! Το φινάλε του συναρπαστικού τελικού βρήκε τους Γερμανούς να κατακτούν με 3-1 τον 6ο τίτλο τους στη σειρά, αλλά και την ελληνική ομάδα να φεύγει περήφανη και να εισπράττει γι’ άλλη μία φορά τον θαυμασμό. Δεν της αρκούσε το ασημένιο μετάλλιο, τα έδωσε όλα για την υπέρβαση και είχε τις ελπίδες της για τη νίκη, καθώς έγινε και η μοναδική ομάδα του τουρνουά, που δυσκόλεψε τόσο πολύ τους κορυφαίους της ηπείρου. Οι αθλητές του Κώστα Βατσακλή. Το τελείωμα της προσπάθειας στο ομαδικό ήταν αντάξιο της καταπληκτικής παρουσίας του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος σε όλη τη διοργάνωση. Ο Παναγιώτης Γκιώνης (που σημείωσε τη μοναδική νίκη), ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο Κώστας Παπαγεωργίου και ο αναπληρωματικός Τάσος Ρηνιώτης έγραψαν με χρυσά γράμματα τα ονόματά τους στη μεγαλύτερη στιγμή του ελληνικού πινγκ πονγκ. Η 2η θέση, το πρώτο μετάλλιο στα χρονικά σε κορυφαία διοργάνωση ως εθνική ομάδα, ήταν άθλος, ήταν κατόρθωμα, που τίμησε την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα. Η απονομή λίγα λεπτά αργότερα έφερε δάκρυα χαράς και ανατριχίλα για μία εξαιρετική παλιά φρουρά, που άξιζε να πάρει επιτέλους αυτό για το οποίο είχε μοχθήσει τόσο εδώ και πολλά χρόνια! 

«Είχαμε ένα όνειρο να πάρουμε μετάλλιο στο ομαδικό ύστερα από τόσα χρόνια σκληρής προσπάθειας. Το καταφέραμε φέτος και είμαστε πολύ περήφανοι. Νιώθουμε υπέροχα και για την παρουσία μας στον τελικό όπου ήμασταν απόλυτα ανταγωνιστικοί, νιώθουμε υπέροχα και γιατί δώσαμε λίγη χαρά σε Έλληνες φιλάθλους σε μία εποχή που η πατρίδα περνάει δύσκολες στιγμές. Ευχαριστώ όλα τα παιδιά για την καταπληκτική πορεία τους, ευχαριστώ και την ομοσπονδία γιατί μέχρι πριν από λίγο καιρό δεν ξέραμε αν θα έρθουμε εδώ. Τελικά αγωνιστήκαμε και φτάσαμε πολύ ψηλά», δήλωσε στη συνέντευξη Τύπου μετά τον τελικό ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής και ο ομόλογος του στη Γερμανία Γιοργκ Ρόσκοπφ στάθηκε στη δυσκολία του αγώνα: «Η Ελλάδα ήταν πολύ δυνατή. Το περιμέναμε γιατί οι αντίπαλοι δεν έφτασαν τυχαία ως εδώ. Ήταν ένας σπουδαίος τελικός για το άθλημα, επικρατήσαμε δύσκολα και είμαστε χαρούμενοι που διατηρήσαμε τα πρωτεία».

Hellas-Germany finalΜε σεβασμό, αλλά χωρίς φόβο η εθνική μας ομάδα αντιμετώπισε από την αρχή στα ίσα τους κατόχους του τίτλου (και μεταξύ άλλων μεγάλων διακρίσεων, «ασημένιοι» Ολυμπιονίκες το 2008 και 3οι το 2012, δευτεραθλητές κόσμου το 2004, το 2010 και το 2012). Οι αθλητές του μεγάλου Γιοργκ Ρόσκοπφ μπορεί να μην είχαν στην Αυστρία το νούμερο 1 παίκτη της Ευρώπης, τον Τίμο Μπολ, όμως ήταν και πάλι ολοκληρωμένη ομάδα και είναι χαρακτηριστικό ότι είχαν επιβληθεί με 3-0 σε όλα τα προηγούμενα παιχνίδια τους! Ο Γκιώνης πέτυχε μεγάλη νίκη εναντίον του Μπάουμ και ισοφάρισε, αμέσως μετά ο Παπαγεωργίου ήταν ανταγωνιστικός και κυνήγησε την υπέρβαση και ο αγώνας μετατράπηκε σε ντέρμπι. Ουσιαστικά ήταν η υπεροχή και οι επιλογές των Γερμανών στα πιο σημαντικά σημεία, που έγειραν υπέρ τους την πλάστιγγα, αφού ο Γκιώνης είχε τη δυνατότητα να πάει τον αγώνα στο 2-2 και τότε ο Κρεάνγκα θα είχε σίγουρα την ευκαιρία να χαρίσει μία απίστευτη πρωτιά στην Ελλάδα. Επαναλαμβάνουμε όμως, ότι η εθνική ομάδα είχε ήδη φτάσει σε τεράστια διάκριση, πέτυχε έναν θρίαμβο, ο οποίος αντανακλά επίσης τις προσπάθειες της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. (εκτός από την ελληνική σημαία δέσποζε στο γυμναστήριο και σημαία με το σήμα της ομοσπονδίας) και πολλών ακόμα ανθρώπων του αθλήματος, που το βοηθούν όχι απλά να κρατηθεί όρθιο, αλλά να έχει μεγάλες αξιώσεις σε πολύ δύσκολες εποχές.  

Και πριν αναφερθούμε αναλυτικά στον τελικό να επισημάνουμε ότι η βραδιά είχε αναπάντεχα κι άλλη ευχάριστη στιγμή για το ελληνικό πινγκ πονγκ. Η εθνική ομάδα των γυναικών διατηρείται στη 2η κατηγορία της Ευρώπης (ChallengeDivision), καθώς την ευνοεί σημερινή απόφαση του νέου διοικητικού συμβούλιου της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος. Συγκεκριμένα η Εκτελεστική Επιτροπή της E.T.T.U. συνεδρίασε το απόγευμα στο Σβέσατ και αποφάσισε ξαφνικά ότι το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2014, που θα γίνει στην Πορτογαλία, θα περιλαμβάνει μόνο το ομαδικό και οι δύο πρώτες κατηγορίες (Championshipsκαι Challenge) θα έχουν από 16 ομάδες και όχι 12, όπως έγινε φέτος! Σε αυτή την περίπτωση λοιπόν, η Ελλάδα θα είναι σίγουρα στη ChallengeDivision, αφού πήρε στην Αυστρία την 24η θέση και η επίσημη ανακοίνωση από την Ένωση εξηγεί ότι στη 2η  κατηγορία θα βρεθούν όσες ομάδες τερμάτισαν από τη 17η μέχρι την 32η θέση του φετινού τουρνουά!

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΤΕΛΙΚΟΥ

Στον τελικό η Ελλάδα είχε το Χ στο στήσιμο των ομάδων και το παιχνίδι άρχισε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 26 στην Ευρώπη). Βρήκε απέναντί του το νούμερο 2 της γηραιάς ηπείρου και 6 του κόσμου Ντμίτρι Οβτσάροφ, ήξερε ότι έπρεπε να πιάσει πολύ καλή απόδοση για να φτάσει στη νίκη (όπως έχει κάνει κάποιες φορές στο παρελθόν με τον ίδιο αντίπαλο), όμως αυτό το έκανε κατά διαστήματα. Είχε ευκαιρία να ισοφαρίσει στο 2ο σετ, δεν το κατάφερε κι εν τέλει κάμφθηκε με 3-0. Ο Οβτσάροφ επέβαλε απόλυτα το παιχνίδι του στο 1ο σετ και με καλό σερβίς και ποιοτικές επιθέσεις κι από τις δύο πλευρές δεν άφησε τον Κρεάνγκα να κάνει το παιχνίδι του. Στο 2ο σετ ο πρωταθλητής μας μείωσε από 8-3 σε 8-6 και μετά ισοφάρισε 9-9. Στην παράταση στάθηκε και λίγο άτυχος και αφού έσωσε δύο σετ μπολ λύγισε με 13-11. Μετά ήταν φανερό ότι έχασε την ηρεμία και την αυτοσυγκέντρωσή του. Έκανε λάθη σε επιθέσεις του και όταν ο Γερμανός δημιούργησε διαφορά (περνώντας ορισμένες εξαιρετικές μπαλιές) δεν μπόρεσε να την καλύψει. Ο γεννημένος στο Κίεβο Οβτσάροφ είναι «χάλκινος» Ολυμπιονίκης του Λονδίνου στο απλό ανδρών και στο ομαδικό, «χάλκινος» και στο Πεκίνο στο ομαδικό, νικητής του Ευρωπαϊκού ΤΟΠ 12 το 2012 και ήταν παρών σε όλες τις μεγάλες επιτυχίες της εθνικής του ομάδας τα τελευταία χρόνια.   

Στον δεύτερο επί μέρους αγώνα ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 23) αντιμετώπισε τον Πάτρικ Μπάουμ (Νο 4), κόντρα στον οποίο είχε πετύχει σπουδαία νίκη στον τελικό του διασυλλογικού Ευρωπαϊκού Κυπέλλου το 2012. Ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα είχε καλό αγωνιστικό πρόσωπο, έπαιξε με σωστή τακτική κι ενώ δεν του βγήκαν κάποια ρίσκο στα δύο πρώτα σετ, μετά του έμπαιναν…όλα, ήταν ασταμάτητος κι έφτασε στη φοβερή ανατροπή με 3-2!!!

Έχασε οριακά το 1ο σετ με τον αριστερόχειρα Γερμανό να βγάζει ποικιλία χτυπημάτων και να έχει την παραπάνω μπαλιά, έκανε όμως πολύ καλύτερη αρχή στο 2ο σετ. Προηγήθηκε 4-1 και 8-5, αλλά ο αντίπαλός του έκανε σερί πόντων και τελικά επικράτησε στην παράταση. Ο Γκιώνης βέβαια, ήξερε ότι άξιζε να πάρει κάτι παραπάνω και δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά. Συνέχισε με χαμηλές και δύσκολες μπαλιές, έκανε ισχυρές επιθέσεις όποτε χρειαζόταν και όχι μόνο μείωσε στο 3ο σετ με καθαρό σκορ, αλλά με… φρενήρη ρυθμό προηγήθηκε 9-0 στο 4ο!!! Αποσυντόνισε εντελώς τον Μπάουμ (ο οποίος σημειωτέον, έβγαλε σ’ εκείνο το σετ κι έναν εκνευρισμό επειδή οι διαιτητές τού έκαναν παρατηρήσεις για το σερβίς κι έδωσαν κι ένα πόντο σε βάρος του) και τον υποχρέωσε να κάνει πολλά λάθη. Δεν χαλάρωσε στιγμή και στο 5ο σετ έκανε το 7-0 με απίστευτη ευστοχία από το forehand. Κυριάρχησε στο τραπέζι, ο Γερμανός δεν μπόρεσε να συνέλθει ξανά και μέσα σε ενθουσιώδεις εκδηλώσεις γράφτηκε το 1-1 για την εθνική μας ομάδα. Πέρα από τους τίτλους στο ομαδικό ο Μπάουμ είναι δευτεραθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών το 2010 και το 2011.

Ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 87) μπήκε και αυτή τη φορά να παίξει με ισόπαλο αποτέλεσμα μεταξύ των ομάδων. Αντίπαλός του ο Πάτρικ Φρανζίσκα (Νο 16), πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό νέων το 2010 και δευτεραθλητής κόσμο το 2009 στο ομαδικό νέων. Ο πρωταθλητής Ελλάδας ήξερε καλά τι έπρεπε να κάνει από τις προηγούμενες θαυμάσιες εμφανίσεις του, ήταν ήρεμος και είχε θετική σκέψη. Έχασε το 1ο σετ και ισοφάρισε αμέσως με τέλειες πρώτες μπάλες μετά το 8-8 κι ένα θαυμάσιο σερβίς. Η άνοδος του νεαρού Γερμανού ήταν αυτή που τελικά καθόρισε το αποτέλεσμα με 3-1. Ο Φρανζίσκα βελτίωσε αισθητά την υποδοχή, ήταν σταθερός στα χτυπήματα από το «δοντάκι» του Παπαγεωργίου και κατάφερε επιθέσεις σε πολύ δύσκολα σημεία. Έκανε πολύ καλές εκκινήσεις και στα δύο επόμενα σετ, ο Παπαγεωργίου έχασε κάπου την ηρεμία του και υπέστη έτσι την πρώτη και τελευταία ήττα του στο ομαδικό του φετινού Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. 

Οι διεθνείς μας παρέμειναν σε ρόλο αουτσάιντερ, αλλά ήταν αποφασισμένοι να κυνηγήσουν τις ελπίδες τους για την έκπληξη. Ο Γκιώνης αντιμετώπισε τον Οβτσάροφ και το πρώτο ζητούμενο ήταν να διατηρήσει τα πολύ υψηλά στάνταρ στην απόδοσή του. Το κατάφερε με εξαίρεση ελάχιστα διαστήματα κι έγινε από την αρχή απόλυτα ανταγωνιστικός. Ο αγώνας ήταν ισορροπημένος και μόνο στο φινάλε ξέφυγε κάπως ο «Ντίμα» όταν είχε και την ψυχολογία με το μέρος του για να γράψει το τελικό 3-1. Ο Γκιώνης έκανε μεγάλο παιχνίδι και πραγματικά δημιούργησε τις προϋποθέσεις για μία ακόμα σπουδαία νίκη. Εξακολούθησε να έχει τρομερό feeling στο forehand,  έβγαλε εντυπωσιακές άμυνες από το backhandκαι πήρε στις λεπτομέρειες το 1ο σετ, αφού χρειάστηκε και μικρή βοήθεια από την τύχη στο 10-8. Στο 2ο βρέθηκε να χάνει με 8-4, αλλά εξαπέλυσε αντεπίθεση, ισοφάρισε και ίσως ήταν καλός οιωνός, που σε κρίσιμες στιγμές έκανε δύο ακόμα «σόρι»… Στο 10-10 όμως, ο Οβτσάροφ έπαιξε δύο τέλειους πόντους και πήρε το σετ. Ο πολύπειρος διεθνής μας συνέχισε απτόητος, πατούσε γερά και στο 3ο σετ, όμως σε κρίσιμο σημείο στάθηκε εκείνος άτυχος… Είχε 9-8 και είδε τον αντίπαλό του να κάνει άπιαστο «σόρι». Το σετ πήγε στην παράταση, ο Γκιώνης έκανε «τσαφ» σε μεγάλο ράλι και τελικά κάμφθηκε με 12-10. Ο Οβτσάροφ είχε πια και την ψυχολογική ώθηση και αφού έκανε τέλεια εκκίνηση με 5-1 στο 4ο σετ κράτησε τη διαφορά.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Γερμανία-Ελλάδα 3-1:

Ντμίτρι Οβτσάροφ-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-0 (11-3, 13-11, 11-6)

Πάτρικ Μπάουμ-Παναγιώτης Γκιώνης 2-3 (11-9, 12-10, 7-11, 3-11, 3-11)

Πάτρικ Φρανζίσκα-Κώστας Παπαγεωργίου 3-1 (11-7, 8-11, 11-7, 11-3)

Οβτσάροφ-Γκιώνης 3-1 (8-11, 12-10, 12-10, 11-6)

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΟ ΤΡΟΠΑΙΟ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Η Γερμανία στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης και στις γυναίκες. Στον συναρπαστικό τελικό με τη Ρουμανία επικράτησε με 3-1. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησαν η Ρωσία και η Τσεχία. Η εξέλιξη του τελικού Ρουμανία-Γερμανία: Ντανιέλα Ντοντεάν-Κριστίν Σιλμπερέιζεν 3-1 (11-8, 7-11, 12-10, 12-10), Ελιζαμπέτα Σαμάρα-Χαν Γινγκ 2-3 (11-9, 6-11, 11-8, 10-12, 5-11), Μπερναντέτ Ζοκς-Ξιάονα Σαν 2-3 (6-11, 11-9, 12-10, 1-11, 9-11), Ντοντεάν-Χαν 2-3 (11-9, 8-11, 11-6, 6-11, 6-11).

 

* Φωτό από την απονομή όπου τα μέλη της εθνικής μας ομάδας κρατούσαν περήφανα την ελληνική σημαία και από την επίσημη παρουσίαση των φιναλίστ του τελικού.

                                      

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ