Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με εντυπωσιακή ανατροπή στους «16» του Ευρωπαϊκού ο Γκιώνης!

Gio Swechat

Gio SwechatΣτις θέσεις 9-16 του απλού ανδρών στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ πλασαρίστηκε ο Παναγιώτης Γκιώνης και δείχνει αποφασισμένος να φτάσει ακόμα και στο μετάλλιο! Και τι άλλο να πει κάποιος γι’ αυτόν τον τεράστιο αθλητή όταν πετυχαίνει εντυπωσιακή ανατροπή από 1-3 πίσω εναντίον του πρώτου Αυστριακού παίκτη, του Ρόμπερτ Γκάρντος! Έπειτα από 1 ώρα και 7 λεπτά (και εννέα λεπτά πριν από τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας) τον λύγισε μπροστά στο ενθουσιώδες αυστριακό κοινό με 4-3 σετ, σημείωσε μία ακόμα πολύ μεγάλη νίκη σε αυτό το τουρνουά και βάζει πλώρη για ψηλότερα με πρώτο στόχο να σπάσει (ύστερα από τέσσερις απόπειρες) το φράγμα της 16άδας και να μπει προημιτελικά για πρώτη φορά στην καριέρα του! Στον 3ο γύρο του απλού θα βρει αύριο μπροστά του τον Ρώσο Κιρίλ Σκάσκοφ (15.10 ώρα Ελλάδας). Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αποκλείστηκε στους «32» χάνοντας 4-2 σετ από τον Γάλλο Αντριέν Ματενέ. Στο διπλό ο Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου αρκέστηκαν τελικά στο πετυχημένο πλασάρισμα στη 16άδα.

Και οι δύο βραδινοί αγώνες των ελληνικών χρωμάτων έγιναν στο τραπέζι 1 της σάλας στο Schwechat-Multiversum και μεταδόθηκαν ζωντανά από το διαδικτυακό πρόγραμμα laola1.tv. Ο Γκιώνης (νούμερο 23 στην ευρωπαϊκή κατάταξη) συνάντησε τον Ρόμπερτ Γκάρντος (Νο 9) έχοντας εκφράσει από την ώρα της κλήρωσης μία ανησυχία επειδή είχε αρνητική παράδοση απέναντί του. Όταν ο…οικοδεσπότης εκμεταλλεύτηκε τη δική του αγωνιστική κοιλιά και προηγήθηκε 3-1 οι ανησυχίες του επιβεβαιώθηκαν, όμως αυτό δεν σήμαινε ότι δεν θα κυνηγούσε πια τις ελπίδες του. Ο δευτεραθλητής Ευρώπης του ομαδικού έβγαλε πείσμα, δύναμη και πάθος, έκανε «μαγική» εμφάνιση, που συνάρπασε τους πάντες στις εξέδρες και σώζοντας και ματς μπολ έφερε τα πάνω-κάτω!!! Το ονειρεμένο για την ελληνική πλευρά Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα λόγω του ασημένιου μεταλλίου στο ομαδικό ίσως επιφυλάσσει κι άλλη πολύ μεγάλη στιγμή!

ΑΓΩΝΕΣ ΓΙΑ ΓΕΡΑ ΝΕΥΡΑ

Ο Γκιώνης έκανε ιδανική αρχή και με φοβερή διάρκεια πήρε εύκολα το 1ο σετ. Συνέχισε με… κεκτημένη ταχύτητα και προηγήθηκε 6-3 στο 2ο, όμως εκεί ακριβώς άλλαξε η εικόνα του παιχνιδιού. Ο σημερινός πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών έπαιξε άψογα όλο το υπόλοιπο σετ κι έκανε την ανατροπή, ενώ φάνηκε πολύ διαβασμένος και στη συνέχεια σε ό,τι κι αν δοκίμασε ο Παναγιώτης. Ακόμα και στο 4ο σετ όταν το σκορ ήταν ισόπαλο 5-5 έβγαλε τέλειες μπαλιές για να πάρει έξι πόντους στη σειρά και να κάνει το 3-1. Ο Γκιώνης δεν το έβαλε κάτω, πήρε κάποια ρίσκο από το ξεκίνημα του 5ου σετ και του βγήκαν. Πήρε προβάδισμα με 5-2, όταν ο αντίπαλος πλησίασε στον πόντο απομακρύνθηκε πάλι με 9-6 κι όμως είχε συναρπαστικό φινάλε και αυτό το σετ. Το 9-6 έγινε 9-10 για τον Γκάρντος, ο Γκιώνης έσωσε το ματς μπολ και πήρε άλλους δύο πόντους στη σειρά! Το ματς είχε ακόμα δρόμο! Ο 33χρονος πρωταθλητής είχε βρει ξανά τη σταθερότητά του και με καλύτερο ηθικό προηγήθηκε 7-4 στο 6ο σετ. Έμεινε στο +2 επιλέγοντας επιθέσεις με το forehand, απέκτησε σετ μπολ και ο Γκάρντος το έσωσε με απίστευτο σπιν από τα πλάγια. Ο Γκιώνης όμως, επικράτησε ξανά στην παράταση μ’ έναν πόντο διαρκείας κι ένα σερβίς! Στο ψυχοφθόρο 7ο σετ Ο Γκιώνης αποδείχτηκε πιο δυνατός. Κράτησε με φοβερή ακρίβεια τις άμυνες από το backhand, έκανε απρόβλεπτες επιθέσεις όποτε χρειαζόταν και πήρε από νωρίς προβάδισμα 6-2. Ο Γκάρντος πλησίασε στον πόντο, όμως ο αθλητής της Ανζέ ήξερε ακριβώς πώς να διαχειριστεί την κατάσταση. Δημιούργησε νέα διαφορά περνώντας όλο το άγχος στον Αυστριακό και τη διατήρησε μέχρι το φινάλε. Ήταν η τέταρτη νίκη του στο Σβέσατ εναντίον αθλητή, που είναι ψηλότερα στη διεθνή κατάταξη και την πανηγύρισε έντονα μαζί με τον προπονητή του και τα υπόλοιπα μέλη της ελληνικής αποστολής. Η εξέλιξη: 11-3, 9-11, 8-11, 5-11, 12-10, 12-10 και 11-6. Ο επόμενος αντίπαλος του Γκιώνη, ο Ρώσος Σκάσκοφ, απέκλεισε το βράδυ τον Γουάνγκ Ζενγκ Γι από την Πολωνία με 4-2 σετ.

Ο Κρεάνγκα (Νο 26) αναμετρήθηκε με τον Γάλλο Αντριέν Ματενέ (Νο 14) και ύστερα από πολύ γερή αναμέτρηση 45 λεπτών κάμφθηκε με 4-2. Το 1ο σετ κράτησε δέκα λεπτά κι ο Κρεάνγκα αφού έσωσε δύο σετ μπολ (8-10) και μετά έχασε ο ίδιος τρεις ευκαιρίες να πάρει το σετ, το έχασε με 17-15. Όπως συχνά συμβαίνει σε αυτές τις περιπτώσεις ο αντίπαλος απέκτησε και ψυχολογικό πλεονέκτημα και μπήκε πολύ δυνατά στο επόμενο σετ. Προηγήθηκε 5-1 και 9-4 και η αντίδραση του Έλληνα πρωταθλητή ήρθε καθυστερημένα. Μείωσε σε 8-9, αλλά τελικά έχασε και το 2ο σετ με οριακή διαφορά. Στο 3ο σετ τα πράγματα εξελίχτηκαν ακόμα χειρότερα, αφού ο Ματενέ ήταν πολύ σταθερός στις επιθέσεις από forehandκαι backhand, ενώ ο Κρεάνγκα βγήκε εκτός ρυθμού κι έκανε πολλά λάθη. Στο 4ο σετ ο Καλλίνικος έπαιξε πιο ελεύθερα κι ανέβασε απόδοση, ο Γάλλος κάπου επαναπαύτηκε και ήρθε σχετικά εύκολα η μείωση του σκορ. Το 5ο σετ ήταν ισορροπημένο από την αρχή. Μετά τη μέση του σετ ο πρωταθλητής μας ξέφυγε με 10-6, αλλά τελικά είδε κι έπαθε μέχρι να μειώσει σε 3-2 αφού χρειάστηκε έξι σετ μπολ! Στο 6ο σετ δεν μπόρεσε να κρατήσει καλό ρυθμό. Ο Ματενέ έπαιξε εκπληκτικά από μακρινή απόσταση κι αφού προηγήθηκε 6-2 εκμεταλλεύτηκε τη διαφορά (15-17, 9-11, 4-11, 11-7, 13-11, 6-11).

ΠΟΛΥ ΔΥΣΚΟΛΕΣ ΝΙΚΕΣ ΣΤΟΝ 1Ο ΓΥΡΟ

Το απόγευμα, στον 1ο γύρο του αγωνίσματος, οι δύο διεθνείς μας είχαν αντιμετωπίσει αντίστροφα Γάλλο και Αυστριακό αθλητή και είχαν εξίσου δύσκολο έργο. Ο Κρεάνγκα αντιμετώπισε τον Αυστριακό Ντάνιελ Χάμπεσον (Νο 41 στην Ευρώπη), που είχε στο πλευρό του εκατοντάδες συμπατριώτες του. Το παιχνίδι μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο από το πρόγραμμα www.laola1.tv και πρόσφερε πλούσιο θέαμα και σασπένς. Ο Κρεάνγκα είχε εκρηκτικά διαστήματα και από 1-2 πίσω πήρε τη νίκη με 4-2 σετ (8-11, 11-7, 8-11, 11-9, 11-8, 11-6). Τα μεγάλα ράλι με αλλεπάλληλα επιθετικά χτυπήματα κι από τους δύο αθλητές χαρακτήρισαν το ματς με τον αθλητή της Ενεμπόν να εκμεταλλεύεται στις κρίσιμες στιγμές και την εμπειρία του. Στο 1ο σετ έκανε ορισμένα λάθη που του στοίχησαν. Στο 2ο σετ ο Έλληνας πρωταθλητής επέβαλλε το παιχνίδι του κι επικράτησε σχετικά εύκολα έχοντας δημιουργήσει από νωρίς διαφορά ασφαλείας (7-0). Στο 3ο όμως, τα πράγματα εξελίχτηκαν ανάποδα με τον Χάμπεσον να ξεκινά με εξαιρετικές επιθέσεις και πρώτες μπαλιές και να προηγείται 6-1. Ο Κρεάνγκα πλησίασε αλλά δεν μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση. Το πέτυχε αυτό όμως, στο 4ο σετ, που ήταν και πολύ κρίσιμο! Έχανε 8-5 και ο Κώστας Βατσακλής κάλεσε τάιμ άουτ. Ο πολύπειρος αθλητής επέστρεψε με μεγαλύτερη αυτοσυγκέντρωση είχε πολύ καλή τακτική και πήρε το σετ!

Ωφελήθηκε και ψυχολογικά από αυτή την εξέλιξη και μπήκε δυνατά και στο 5ο σετ. Στις αντιδράσεις του Χάμπεσον από 1-4 και 6-9 ο Καλλίνικος κράτησε την επίθεσή του και την ψυχραιμία του (παρότι γενικά δεν έκανε και το πιο ήρεμο παιχνίδι χάνοντας δύο σερβίς) και κατέκτησε το σετ. «Έχτισε» διαφορά και στο 6ο σετ με εντυπωσιακή σταθερότητα στις επιθέσεις κι από τις δύο πλευρές και την αξιοποίησε διαμορφώνοντας το τελικό σκορ.

Ο Γκιώνης συνάντησε επίσης μεγάλες δυσκολίες αντιμετωπίζοντας τον Γάλλο Αμπντέλ-Καντέρ Σαλιφού (Νο 56), με τον οποίο άλλωστε έχει νίκες και ήττες σε συναρπαστικά παιχνίδια τα τελευταία χρόνια. Η αναμέτρηση είχε εντυπωσιακές διακυμάνσεις, όμως ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα ήταν πιο σταθερός και πήρε τη νίκη με 4-3 σετ. Μπορούσε μάλιστα, να εδραιώσει νωρίτερα τη νίκη του, καθώς προηγήθηκε 2-0 και μετά έχασε δύο σετ στην παράταση. Οι εξοντωτικές άμυνες όμως, σε συνδυασμό με την ποιοτική επίθεση κούρασαν και αποσυντόνισαν τον Σαλιφού. Στο 7ο και καθοριστικό σετ ο Γκιώνης είχε και καθαρό μυαλό και πολλές δυνάμεις, πήρε γρήγορα σοβαρό προβάδισμα και το αξιοποίησε (11-9, 11-8, 10-12, 10-12, 11-3, 8-11, 11-3).

ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΟΣ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΔΙΠΛΟ ΑΝΔΡΩΝ

Στο διπλό ανδρών ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Κώστας Παπαγεωργίου ουσιαστικά δεν μπόρεσαν να προβάλλουν αντίσταση στους πρωταθλητές Ευρώπης του αγωνίσματος το 2011 Μάρκος Φρέιτας/Αντρέι Γκάσινα. Ο αριστερόχειρας αθλητής από την Πορτογαλία και ο δεξιόχειρας από την Κροατία αντίστοιχα, συνθέτουν ένα πολύ επιθετικό δίδυμο με εξαιρετική «χημεία» και ήταν πολύ δύσκολο για το ελληνικό ζευγάρι να βρει λύσεις. Διεκδίκησε το 1ο σετ όταν έμεινε κοντά στο σκορ μέχρι το τελευταίο κομμάτι, αλλά στη συνέχεια δεν κατάφερε ν’ ακολουθήσει τον ρυθμό των αντιπάλων και κάμφθηκε με 3-0 σετ (7-11, 5-11, 3-11). Πάντως, οι Έλληνες πρωταθλητές επανέλαβαν την περσινή πορεία στο αγώνισμα και σαφώς ικανοποίησαν με το πλασάρισμα στη 16άδα.

* Αύριο (Σάββατο) το μεσημέρι επιστρέφει από την Αυστρία η ελληνική αποστολή. Οι διεθνείς φτάνουν στην Αθήνα στις 13.35 με την πτήση OS 801 των αυστριακών αερογραμμών από τη Βιέννη. Βεβαίως, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής δεν θα είναι σε αυτή την πτήση και θ’ αλλάξουν τα εισιτήριά τους επειδή ο αθλητής συνεχίζει και αύριο στο ταμπλό του απλού.

 

* Φωτό: Ο Παναγιώτης Γκιώνης σε προσπάθειά του από τον αποψινό αγώνα (Photo Henk Hommes από το gallery της E.T.T.U. )

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ