Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Περήφανη 3η θέση για τον Γκιώνη στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα!

Gio me_elliniki_simaia

Gio me_elliniki_simaiaΜε το χάλκινο μετάλλιο στο στήθος θα φύγει από το Σβέσατ της Αυστρίας και το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο Παναγιώτης Γκιώνης περήφανος και ευτυχής μαζί με χιλιάδες Έλληνες φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Μπορεί το μεσημέρι να κάμφθηκε στον συναρπαστικό ημιτελικό 4-2 σετ από τον Λευκορώσο Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, όμως με την είσοδό του στην 4άδα του απλού και την εξασφάλιση θέσης στο βάθρο (καθώς δεν γίνεται αγώνας για τις θέσεις 3-4) είχε ήδη υπογράψει μία ακόμα μεγάλη στιγμή για τον ίδιο και το ελληνικό πινγκ πονγκ. Πάλεψε για νέα προσωπική υπέρβαση στον ημιτελικό, κόντραρε με σοβαρές αξιώσεις ένα μεγαθήριο, ένα θρυλική πρόσωπο του παγκοσμίου στερεώματος για μία δεύτερη νίκη εναντίον του στο ίδιο μέρος, όμως λύγισε και από τη φυσιολογική κούραση ύστερα από μία σειρά μεγάλων σε διάρκεια αγώνων. Είχε μάλιστα μεγάλη ευκαιρία στο 4ο σετ (προηγήθηκε 7-0) να ισοφαρίσει σε 2-2 και ν’ αλλάξει τη ροή του ματς. Σε κάθε περίπτωση όμως, ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή μεγαλούργησε σε μία ακόμα κορυφαία διοργάνωση. Πιστοποίησε την τεράστια αξία του, σήκωσε στα ουράνια το άθλημα μετά το ασημένιο μετάλλιο της εθνικής ομάδας ανδρών και σκόρπισε πλατιά χαμόγελα γενικά στους φίλους του αθλητισμού σε μία αφάνταστα δύσκολη εποχή! Ο Γκιώνης μαζί με τον προπονητή και τον 4ο αθλητή της εθνικής ομάδας Τάσο Ρηνιώτη επιστρέφουν αύριο στις 13.35  στην Αθήνα με πτήση της αυστριακής OS από τη Βιέννη.   

Gio panigirizei_2«Ο αγώνας κρίθηκε στο 4ο σετ. Αν το έπαιρνα μπορεί τώρα να λέγαμε άλλα πράγματα. Μπορεί ν’ ανέβαινα και αγωνιστικά και ψυχολογικά, καθώς είχα ξεκινήσει 0-2 πίσω και να επηρεαζόταν αρνητικά ο Σαμσόνοφ, όμως δεν θα το μάθουμε ποτέ», τόνισε ο Γκιώνης λίγα λεπτά μετά τον αγώνα και συνέχισε: «Γεγονός είναι ότι δεν ένιωθα να έχω τις απαραίτητες δυνάμεις και μοιραία δεν ήταν καλή και η αυτοσυγκέντρωσή μου. Ήμουν πιασμένος από το πρωί χαμηλά στα πόδια, όπως και στους τετρακέφαλους. Η εμφάνισή μου δεν είχε καμία σχέση με αυτή του ομαδικού πριν από μία εβδομάδα και ούτως ή άλλως αυτό το ματς ήταν διαφορετικό. Ο αντίπαλος αντίθετα έδειξε μεγαλύτερη υπομονή, έπαιξε ήρεμα κι έβγαλε μεγάλη ποιότητα στα χτυπήματα. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, είμαι πολύ ευχαριστημένος με τα δύο μετάλλια, ευτυχής που μετείχα στο καλύτερο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία του ελληνικού πινγκ πονγκ».

Ο Κώστας Βατσακλής ανέφερε: «Μπήκαμε να παίξουμε μ’ έναν αντίπαλο πολύ καλό και άριστα διαβασμένο και ήταν πολύ δύσκολο να καταφέρουμε δεύτερη νίκη εναντίον του σε μία εβδομάδα. Ξέραμε ότι θα παίξει ρόλο και η φυσική κατάσταση, οι αντοχές που θα είχε ο Παναγιώτης, αλλά κάπου οι δυνάμεις του τον εγκατέλειψαν. Ο Σαμσόνοφ με την ποιότητα και την εμπειρία του πήρε πιο ξεκούραστους πόντους, είχε περισσότερες δυνάμεις, ενώ εμείς δεν είχαμε καύσιμα να συνεχίσουμε. Αυτό μέτρησε καθοριστικά αν και φυσικά ο Παναγιώτης τα έδωσε όλα και διεκδίκησε τη νίκη. Είμαι πολύ χαρούμενος με τον συνολικό απολογισμό μας. Φτάσαμε σε μεγάλες και πρωτόγνωρες επιτυχίες με το ασημένιο στο ομαδικό και το χάλκινο του Γκιώνη και νιώθουμε υπέροχα. Με τη διάκριση του Παναγιώτη αποδείξαμε ότι δεν ήταν φωτοβολίδα το μετάλλιο της εθνικής ανδρών. Αποδώσαμε πολύ καλό πινγκ πονγκ, είχε αξιόλογη εμφάνιση και ο Κρεάνγκα στο απλό, ενώ και η 9η θέση των Γκιώνη/Παπαγεωργίου στο διπλό αποτέλεσε ένα ακόμα καλό πλασάρισμα».

Gio me_Vatsakli_panigiriaΟ ομοσπονδιακός τεχνικός επισήμανε ότι η έλλειψη φυσιοθεραπευτή ήταν αισθητή: «Δεν είχαμε την απαραίτητη υποστήριξη σε αυτό το κομμάτι κι έπαιξε πολύ σημαντικό ρόλο. Ενώ οι υπόλοιποι αθλητές ξεκουράστηκαν ο Παναγιώτης σηκωνόταν από το πρωί επί τρεις ημέρες για να παίξει και στο διπλό, δεν συμπλήρωσε ώρες ύπνου, είχε πιασίματα και δεν είχαμε φυσιοθεραπευτή να τον βοηθήσει. Στον ημιτελικό φάνηκε κυρίως ότι χρειαζόταν πολύ η παρουσία φυσιοθεραπευτή».

Ο Γκιώνης (νούμερο 23 στην ευρωπαϊκή κατάταξη) είχε νικήσει την περασμένη Κυριακή στα ημιτελικά του ομαδικού τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (Νο 3) και ήταν η δεύτερη φορά, που το πέτυχε στην καριέρα του. Χτες είχε δηλώσει ότι το να το καταφέρει δεύτερη φορά σε λίγες ημέρες τέτοια νίκη και μάλιστα σε ατομικό κι εντελώς διαφορετικού χαρακτήρα αγώνισμα ήταν εξαιρετικά δύσκολο. Ομολόγησε πως ήταν και κουρασμένος κι αυτό φάνηκε από κάποιο σημείο και μετά. Βεβαίως, στο σπουδαίο παιχνίδι, που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο τα έδωσε όλα και αν ισοφάριζε σε 2-2 σετ τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι εντελώς διαφορετικά. Ένας δικός του αιφνιδιασμός από το φοβερό come back του πρώην πρωταθλητή Ευρώπης όμως, καθώς και το γεγονός ότι ο τελευταίος είναι μπαρουτοκαπνισμένος από τέτοια ματς και κουβαλά τεράστια εμπειρία έπαιξαν το ρόλο τους. Ο Σαμσόνοφ, που εδώ και 15 χρόνια φτάνει τουλάχιστον στα προημιτελικά του απλού σε κάθε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, έκανε την ανατροπή και ουσιαστικά εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. Ο πρωταθλητής μας έκανε μία ακόμα καλή εμφάνιση, είχε θετική ψυχολογία και αποφασιστικότητα, απλά εμφάνισε φυσιολογικά αγωνιστικές «κοιλιές», που φυσιολογικά πλήρωσε από έναν πολύ μεγάλο αθλητή, που έχει το ειδικό βάρος τέτοιων αγώνων.

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΗΜΙΤΕΛΙΚΟΥ

Ο Γκιώνης δεν μπήκε καλά στο παιχνίδι και ο Σασμσόνοφ επικράτησε εύκολα στο 1ο σετ με πολύ σωστή τακτική και ποιοτικές επιθέσεις σε δύσκολα σημεία. Το 2ο σετ ήταν ισορροπημένο, ο Έλληνας πρωταθλητής είχε μεγαλύτερη διάρκεια στις άμυνες, όμως ο Λευκορώσος πήρε με ξέσπασμα τέσσερις σερί πόντους και τελικά έκανε με οριακή διαφορά το 2-0. Η ψυχή και το πείσμα του Γκιώνη έφεραν μεγάλη ανατροπή στο 3ο σετ. Ο 1ος Μεσογειονίκης της Πεσκάρα το 2009 ήταν πίσω 6-10 και με πετυχημένα ρίσκο και σταθερότητα στην άμυνα κατάφερε όχι μόνο να ισοφαρίσει, αλλά να πάρει κατευθείαν το σετ στην παράταση! Εκείνη τη στιγμή ξαναμπήκε στη διεκδίκηση του παιχνιδιού, μάλιστα έβγαλε τόσο πολύ τον Σαμσόνοφ εκτός ρυθμού, που πήρε συνολικά 13 πόντους στη σειρά!!! Μετά το 6-0 στο 3ο στ δηλαδή, προηγήθηκε 7-0 στο 4ο και πήγαινε ολοταχώς για την ισοφάριση. Κι όμως, εκεί φάνηκε ξανά το μεγαλείο του αθλήματος και δυστυχώς σε βάρος της ελληνικής πλευράς αυτή τη φορά. Ο Λευκορώσος αθλητής αποδείχτηκε… τέρας ψυχραιμίας, έπαιξε τέλεια, ενώ δοκίμασε με επιτυχία να δώσει και περισσότερα χτυπήματα στο ντράιβ (forehand)  του Γκιώνη. Έκανε απίστευτη ανατροπή κατακτώντας οκτώ διαδοχικούς πόντους και απέκτησε ξανά τον πρώτο λόγο. Ο πρωταθλητής μας ισοφάρισε 8-8, πίεσε, αλλά ο αντίπαλος του έπαιξε έξυπνα και πέτυχε τον σκοπό του στο καθοριστικό ίσως σημείο του αγώνα. Με το σκορ στο 3-1 ήταν αφάνταστα δύσκολο πια για τον Γκιώνη να γυρίσει την κατάσταση μ’ έναν από τους κορυφαίους αθλητές της γηραιάς ηπείρου και αυτό αποδείχτηκε και στην πράξη. Μείωσε σε 3-2 διατηρώντας ρυθμό και καλά στάνταρ απόδοσης, όμως στο 6ο σετ και μετά τα μέσα του ο Σαμσόνοφ πήρε το πάνω χέρι προηγούμενος με 8-5. Ο 33χρονος διεθνής μας έκανε την τελευταία προσπάθεια, αλλά ήταν φανερό ότι η κούραση δεν του επέτρεπε να κρατήσει την απαιτούμενη διάρκεια (4-11, 9-11, 12-10, 8-11, 11-7 και 8-11).

Το παλμαρέ του Σαμσόνοφ γεμίζει σελίδες. Μεταξύ άλλων διακρίσεων είναι δευτεραθλητής κόσμου το 1997 στο απλό ανδρών, τρεις φορές νικητής Παγκοσμίων Κυπέλλων (1999, 2001, 2009), τρεις φορές πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό ανδρών (1998, 2003, 2005), μία στο διπλό ανδρών (1998), μία στο διπλό μικτό (1996), μία στο ομαδικό (2003), 23 φορές νικητής σε τουρνουά Προ Τουρ στο απλό ανδρών, κάτοχος δέκα χρυσών μεταλλίων σε Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα μικρών ηλικιών και ρέκορντμαν στις κατακτήσεις Τσάμπιονς Λιγκ και Κυπέλλου Πρωταθλητριών Ευρώπης σε συλλογικό επίπεδο (συνολικά 10)!!!

ΤΑ 13 ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΕΤΑΛΛΙΑ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΪΚΑ 
ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ ΑΝΔΡΩΝ-ΓΥΝΑΙΚΩΝ:

Χρυσό μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό μικτό το 1992

Χρυσό μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό ανδρών το 1994 

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό μικτό το 1994

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό μικτό το 1996

Χάλκινο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό ανδρών το 1996

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό ανδρών το 1998 

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό ανδρών το 2000

Χάλκινο μετάλλιο του Ντανιέλ Τσιόκα στο διπλό μικτό το 2000

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο απλό ανδρών το 2002

Ασημένιο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο διπλό ανδρών το 2005

Χάλκινο μετάλλιο του Καλλίνικου Κρεάνγκα στο απλό ανδρών το 2005

Ασημένιο μετάλλιο της εθνικής ανδρών στο ομαδικό το 2013

Χάλκινο μετάλλιο του Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό ανδρών το 2013

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ