Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι αντίπαλοι των Ελλήνων αθλητών στα γκρουπ του Προολυμπιακού τουρνουά

Την ύψιστη τιμή για κάθε αθλητή, που είναι η συμμετοχή στους Ολυμπιακούς Αγώνες, κυνηγούν στο Λουξεμβούργο 124 αθλητές και αθλήτριες απ’ όλη την Ευρώπη. Το Προολυμπιακό τουρνουά της ηπείρου διεξάγεται από αύριο μέχρι και τις 15 του μήνα στο εθνικό κέντρο αθλητισμού και πολιτισμού στο Κίρσμπεργκ και με την ξεχωριστή σημασία, που έχει για όλους τους αθλητές, υπόσχεται ένταση, σασπένς και θέαμα. Για τα ελληνικά χρώματα θ’ αγωνιστούν ο Κώστας Παπαγεωργίου, η Μαρία Χριστοφοράκη και η Κατερίνα Τόλιου και θα τα δώσουν όλα για την καλύτερη δυνατή πορεία. Τους αγώνες διοργανώνει η Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης του Λουξεμβούργου (F.L.T.T.) υπό την αιγίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας (I.T.T.F.) και της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος (E.T.T.U.). Στο ίδιο μέρος είχε διεξαχθεί προς τα τέλη του 2003 και το Προολυμπιακό Ευρωπαϊκό τουρνουά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας.

Νωρίς το βράδυ έγινε η κλήρωση των γκρουπ της πρώτης φάσης. Σχηματίστηκαν από 16 σε άνδρες και γυναίκες και οι δύο πρώτοι/ες θα προκριθούν στα τέσσερα πρώτα νοκ άουτ ταμπλό της δεύτερης φάσης. Οι υπόλοιποι αποκλείονται. Συνολικά τρεις φάσεις νοκ άουτ συναντήσεων θα δώσουν προκρίσεις για το Ολυμπιακό τουρνουά.

Ο Παπαγεωργίου βρέθηκε (ως 3ος, με βάση την τελευταία ευρωπαϊκή κατάταξη) στο 15ο γκρουπ κι έχει αντιπάλους τον Ισπανό Κάρλος Μασάδο (επικεφαλής), τον Ουκρανό Γιάροσλαβ Ζμουντένκο, τον Ισλανδό Γκούντμουντορ Στέφενσεν και τον Μαυροβούνιο Ίρφαν Τσέκιτς.

Η Χριστοφοράκη κληρώθηκε στο 15ο γκρουπ και θ’ αντιμετωπίσει την κινεζικής καταγωγής Ιταλίδα Ταν-Μονφαρντίνι Γουενλίνγκ (επικεφαλής), την Κροάτισσα Ταμάρα Μπόρος και τη Ράχελ Ασβάντεν από την Ελβετία.

Η Τόλιου είναι στο 14ο γκρουπ και θα βρει απέναντί της τη Ρωσίδα Οξάνα Φαντέεβα (επικεφαλής), την Πολωνή Καταρζίνα Γκριμπόβσκα και τη Ρακέλ Μόρετ από την Ελβετία. Οι αγώνες των γκρουπ γίνονται στις δύο πρώτες ημέρες με το σύστημα «ένας προς όλους» και αρχίζουν αύριο το πρωί.

Η διοργάνωση θα δώσει από 11 προκρίσεις για το Λονδίνο σε άνδρες και γυναίκες και θα τις διεκδικήσουν συνολικά 70 αθλητές και 54 αθλήτριες. Όπως κάθε φορά σε αυτή την πολύ δύσκολη και ψυχοφθόρα διαδικασία, έτσι και τώρα, θα παλέψουν για το ολυμπιακό εισιτήριο σπουδαία ονόματα της Ευρώπης. Στους άνδρες είναι ανάμεσά τους ο Αυστριακός Ρόμπερτ Γκάρντος, οι Πορτογάλοι Μάρκος Φρέιτας, Ζοάο Μοντέιρο, Τιάγκο Απολόνια, ο Σέρβος Αλεξάνταρ Καρακάσεβιτς, ο Γερμανός Μπάστιαν Στέγκερ, ο Ρώσος Κιρίλ Σκάσκοφ, Τσέχος Πετρ Κόρμπελ, ο Σλοβάκος Τόμας Κέινατ, ο Γάλλος Εμανουέλ Λεμπεσόν, ο Πολωνός Γουάνγκ Ζενγκ Γι και ο (50χρονος…) Ισπανός Χε Ζιβέν και στις γυναίκες η Γερμανίδα Ιρέν Ιβανκάν, η Σουηδέζα Ματίλντα Έκολμ, η Ουκρανή Μαργαρίτα Πεσότσκα, οι Αυστριακές Λι Κιανγκμπίνγκ, Αμελί Σόλγια, η Τσέχα Ρενάτα Στρμπίκοβα, η Ουγγαρέζα Πέτρα Λόβας, η Πολωνή Ναταλία Παρτίκα, η Κροάτισσα Ταμάρα Μπόρος, οι Ιταλίδες Νικολέτα Στεφάνοβα, Ταν-Μονφαρντίνι Γουενλίνγκ, η Ισπανίδα Σάρα Ραμίρεζ, η Ρωσίδα Οξάνα Φαντέεβα και η Ρουμάνα Μπερναντέτ Ζοκς.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΑΝ ΟΙ ΤΡΕΙΣ ΑΘΛΗΤΕΣ ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ

Οι Έλληνες διεθνείς βρίσκονται από το πρωί στο Λουξεμβούργο και ολοκλήρωσαν σήμερα την προετοιμασία τους με προπόνηση στο γυμναστήριο των αγώνων. Μιλώντας πριν από την κλήρωση προσέγγισαν με αντικειμενικότητα την κατάσταση. Ξέροντας ότι θ’ αποτελέσει τεράστια υπέρβαση το να φτάσουν σε θέσεις πρόκρισης τόνισαν ότι θα κυνηγήσουν το καλύτερο δυνατό.

Για την εθνική των ανδρών είναι γνωστό ότι αποτελεί μεγάλο πόθο η πρόκριση και στο ομαδικό των Ολυμπιακών Αγώνων. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ ήταν ο…πρώτος δρόμος προς τα εκεί. Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα δεν μπήκε στη 12άδα, αλλά και με τη 15η θέση διατηρεί ελπίδες να βρεθεί στο Λονδίνο. Το Προολυμπιακό του Λουξεμβούργου είναι ο δεύτερος δρόμος. Εδώ βέβαια, οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος του Κώστα Παπαγεωργίου, όμως ο πρωταθλητής Ελλάδας υπογραμμίζει ότι αυτό μπορεί αν τον βοηθήσει να παίξει πιο ελεύθερα. Επιπλέον, σημειώνει ότι έχει ξεπεράσει τη μεγάλη στεναχώρια του αποκλεισμού από την πρώτη 12άδα του πολύ πρόσφατου Παγκοσμίου πρωταθλήματος.

«Νομίζω ότι με την εμπειρία τόσων χρόνων έχουμε μάθει ν’ αφήνουμε πίσω τα ατυχή αποτελέσματα και να προχωράμε μπροστά. Δε νομίζω λοιπόν, ότι θα υπάρχει ακόμα στο μυαλό μου το τι έγινε στο Ντόρτμουντ, πρόκειται άλλωστε για εντελώς διαφορετικό τουρνουά. Επιπλέον, και να μην προκριθώ στο Λουξεμβούργο, έχουμε πιθανότητες να περάσουμε χάρη στη 15η θέση στον κόσμο, που αποτέλεσε πετυχημένο πλασάρισμα», τόνισε ο Παπαγεωργίου και με την εμπειρία της αντίστοιχης διαδικασίας του 2008 στη Ναντ της Γαλλίας, επισημαίνει: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο τουρνουά με μεγάλη ένταση και άγχος, καθώς το κίνητρο είναι τεράστιο για όλους τους αθλητές. Υπάρχει σωματική και ψυχολογική κόπωση, παλεύεις συνέχεια σε δυνατά παιχνίδια και θυμάμαι από προηγούμενα Προολυμπιακά ότι γίνονται μεγάλες εκπλήξεις. Είναι τέτοια η σημασία των αγώνων, που κάνει και τους καλύτερους παίκτες να αγχώνονται. Προσωπικά λοιπόν, θα παίξω με το σκεπτικό ν’ αποδώσω το πιγκ πονγκ της αξίας μου και, ξέροντας ότι είμαι αουτσάιντερ, να εκμεταλλευτώ τέτοιες καταστάσεις. Βέβαια είναι τέτοιο το σύστημα διεξαγωγής, που δεν φτάνει μία έκπληξη, αλλά επαναλαμβανόμενες, όμως θα προσπαθήσω για το καλύτερο. Είναι φυσικά, πολύ πιθανό ν’ αποκλειστώ και στα γκρουπ, αλλά βάζω ως στόχο την πρόκριση στη δεύτερη φάση και γενικά θα κοιτάζω κάθε ματς ξεχωριστά. Πρέπει να είμαι έτοιμος ν’ αρπάξω κάθε ευκαιρία, όπως το 2008, όταν νίκησα στα γκρουπ τον Δανό, πρώην «χάλκινο» Ολυμπιονίκη του διπλού Φιν Τούγκουελ και είχα περάσει στα νοκ άουτ ματς».

Η Μαρία Χριστοφοράκη τονίζει ότι θα είναι πολύ σημαντικό αν καταφέρει να περάσει από τη φάση των ομίλων στα νοκ άουτ: «Άλλοι αγώνες το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην αρχή της περιόδου και το πρόσφατο Παγκόσμιο πρωτάθλημα κι άλλοι αγώνες το Προολυμπιακό. Θα συναντήσουμε πολλές παίκτριες, που είναι πιο δυνατές από μας και δεν γίνεται να βάλουμε στόχο την πρόκριση. Προσωπικά θα ήθελα να προκριθώ στη δεύτερη φάση, αλλά ξέρω ότι και αυτό είναι πολύ δύσκολο. Είναι θετικό που λίγες ημέρες πριν αγωνιστήκαμε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Μας βοηθούν πολύ αυτοί οι αγώνες, δεν υπάρχει κούραση και θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε το καλύτερο αγωνιστικό μας πρόσωπο».

Η Κατερίνα Τόλιου θέλει ν’ αφήσει καλές εντυπώσεις σ’ ένα ακόμα μεγάλο και καινούργιο γι’ αυτήν, αθλητικό event. «Θα είναι θαυμάσια εμπειρία και ήθελα πολύ να πάω. Θα προσπαθήσω για το καλύτερο δυνατό κι ελπίζω να σημειώσω κάποια νίκη γνωρίζοντας ότι το επίπεδο είναι πολύ υψηλό. Στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο πρωτάθλημα τέσταρα τις δυνάμεις μου με πολλές και διαφορετικές παίκτριες και διαπίστωσα ότι μπορώ από τώρα, με τις ικανότητές μου σε αυτή τη νεαρή ηλικία και με τη μικρή μου εμπειρία, ν’ απειλήσω αρκετές αθλήτριες και να γίνω ανταγωνιστική. Αρκεί να είμαι συγκεντρωμένη και να παίξω όσο καλά μπορώ».

* Το Προολυμπιακό τουρνουά θα έχει καθημερινή πολύωρη κάλυψη από το πρόγραμμα webtvτης Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης στη διεύθυνση http://ettu.laola1.tv. Από αύριο έως και το Σάββατο οι μεταδόσεις (που είναι ζωντανές και χωρίς χρέωση για τους «επισκέπτες») θ’ αρχίζουν από τις 11:00 ώρα Ελλάδας, ενώ την Κυριακή από τις 11:45.

 

                                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ