Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μεγάλη νίκη για τον Ολυμπιακό (4-1) και βήμα τίτλου στην Α1 ανδρών

687394

687394Ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής με 4-1 στο μεγάλο ντέρμπι της Α1 ανδρών με τον Α.Σ. Πέρα Αθηνών κι έγινε το φαβορί για την κατάκτηση του τίτλου! Σε αγώνα σκέτη διαφήμιση για την επιτραπέζια αντισφαίριση, παρουσιάστηκε σε καλύτερη ημέρα, ήταν πιο έτοιμος από κάθε πλευρά και κατέκτησε το δίποντο με σκορ, που σίγουρα δεν περίμεναν πολλοί! Ο Πορτογάλος Ένιο Μέντες έκανε ιδανικό ντεμπούτο, ενώ μέτρησε καθοριστικά η νίκη του αειθαλούς Ντανιέλ Τσιόκα απέναντι στον πρωταθλητή Ελλάδας Κώστα Παπαγεωργίου. Ο Ολυμπιακός έμεινε μόνος πρώτος και αήττητος στην κορυφή ύστερα από έξι αγωνιστικές, αλλά σίγουρα η υπόθεση του τίτλου παραμένει ανοιχτή. Στην αίθουσα STAG του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας βρέθηκαν περίπου 300 φίλαθλοι και απόλαυσαν τον καλύτερο αγώνα Ολυμπιακού-Πέρα των τελευταίων χρόνων. Στην Α1 των γυναικών το πρωτοπόρο Πέρα αύξησε το σερί, ενώ συνέχισαν νικηφόρα και ο Ολυμπιακός με τον Δ.Α.Ο. Ταύρου από τη 2η και την 3η θέση αντίστοιχα. ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΝΤΕΡΜΠΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟΥ NEWSPORTS.EU.

Το ντέρμπι δικαίωσε απόλυτα τις προσδοκίες των φίλων του αθλήματος. Ο Ολυμπιακός υποχρέωσε τον πρωταθλητή Ελλάδας στην πρώτη του ήττα ύστερα από 2,5 χρόνια (!), αλλά δεν ήταν μόνο αυτό το στοιχείο, που μαρτυρά το τεράστιο ενδιαφέρον του αγώνα από τον πρώτο έως τον τελευταίο πόντο του. Ήταν πολύ ευχάριστο για τη διοργάνωση και το άθλημα γενικότερα να «βλέπουν»: Τον διεθνή Ένιο Μέντες να δείχνει εξαιρετικό πρόσωπο και να προσφέρει πολύ όμορφες στιγμές στον κόσμο, που είχε περίπου 20 χρόνια να δει αθλητή τέτοιου επιπέδου στην Α1. Τον Ντανιέλ Τσιόκα να πραγματοποιεί μεγάλη εμφάνιση και να πιστοποιεί ότι διατηρείται σε καλή κατάσταση στο 43ο έτος της ηλικίας του. Τους έξι αθλητές να βγάζουν πάθος, ένταση, ποιότητα σε κάθε ματς και να προσφέρουν μοναδικό σασπένς. Τις δύο ομάδες απόλυτα ισοδύναμες με τέσσερις αθλητές στη σύνθεσή τους, που έχουν κατακτήσει μετάλλιο σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα ανδρών και την τεράστια επιτυχία της εθνικής μας ομάδας ακόμα νωπή στη μνήμη όλων! Για όλους αυτούς τους λόγους δεν ήταν λίγες οι φορές που οι φίλαθλοι σηκώθηκαν από τις θέσεις τους και χειροκρότησαν παρατεταμένα τις προσπάθειες όλων των αθλητών!

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΠΡΟΠΟΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΩΝ

Στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά τον αγώνα οι πάντες συμφώνησαν ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα η νίκη του Τσιόκα. Ο προπονητής του Ολυμπιακού Γιώργος Χριστοφοράκης δήλωσε: «Πράγματι η επιτυχία του Ντανιέλ στον δεύτερο αγώνα μάς έδωσε μεγάλη. Μπορούσαμε μάλιστα, να επικρατήσουμε και με 4-0, καθώς στο 3ο σετ του αγώνα του με τον Λαγογιάννη ο Ρηνιώτης είχε σετ μπολ. Χάρηκα πολύ και με την απόδοση του Μέντες, το περίμενα ότι θα εμφανιστεί σε τόσο καλή κατάσταση. Συγχαρητήρια στα παιδιά, πήραμε μεγάλη νίκη και θεωρώ ότι οι πιθανότητες για την πρωτιά είναι τώρα 70-30 υπέρ μας».

Ο Ένιο Μέντες ανέφερε: «Είμαι πολύ χαρούμενος πρώτα για τη νίκη της ομάδας κι έπειτα για το θετικό ντεμπούτο μου στο ελληνικό πρωτάθλημα. Μην σας κάνει εντύπωση που εμφανίστηκα απόλυτα έτοιμος από τα πρώτα παιχνίδια μου εδώ, τις τελευταίες εβδομάδες έκανα σκληρή προετοιμασία για το ελληνικό ντέρμπι! Γνωρίζω τον Παπαγεωργίου και τον Λαγογιάννη κι έκανα ειδική προετοιμασία γι’ αυτούς. Για τον Μάκρα δεν είχα εικόνα, όμως δεν αιφνιδιάστηκα από το πολύ καλό παιχνίδι του και γενικά συμφωνώ μαζί σας ότι η τακτική μου κυρίως με οδήγησε στις δύο ατομικές νίκες. Παίξαμε καλά και στο διπλό, ενώ αναμφίβολα μας βοήθησε πολύ η νίκη του Ντανιέλ. Απέδωσε τρομερό πινγκ πονγκ. Συγχαρητήρια σε όλη την ομάδα χαίρομαι που έχουμε τώρα τον πρώτο λόγο για τον τίτλο».    

“Σίγουρα η νίκη του Ντανιέλ έγινε βαρόμετρο για την έκβαση του ματς. Γνωρίζουμε βεβαίως την αξία του αθλητή, όμως σήμερα έπαιξε πάρα πολύ καλά και άλλαξε τα σχέδιά μας με τη νίκη επί του Παπαγεωργίου. Παλέψαμε πάντως και όπως είδατε όλα τα σετ κρίθηκαν στις λεπτομέρειες. Θα έλεγα ότι οι αντίπαλοι ήταν και πιο τυχεροί, πάντως το παιχνίδι ήταν σπουδαίο και το ευχαριστήθηκε ο κόσμος. Είναι βαρύ το 4-1 για μας, αλλά τα πράγματα παραμένουν ανοιχτά για τον 2ο γύρο», σχολίασε ο προπονητής του Πέρα Γιάννης Βλοτινός, ενώ ο Λευτέρης Μάκρας παρατήρησε: «Ο Ολυμπιακός παρουσιάστηκε όπως τον περιμέναμε, καθώς ξέραμε τις ικανότητες του Μέντες. Η νίκη του Τσιόκα όμως, άλλαξε τα δεδομένα. Έπαιξε ρόλο και στην ψυχολογία διότι θα έλεγα ότι «ανέβασε» τους αντιπάλους και «έριξε» εμάς». Συνεχίζουμε».   

Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΟΥ ΑΓΩΝΑ

687345Στο στήσιμο των ομάδων έκανε κίνηση τακτικής το Πέρα βάζοντας στη θέση 2 τον Λευτέρη Μάκρα με σκοπό ν’ αποφύγει τον «αμυντικό» Ντανιέλ Τσιόκα. Πρώτοι στο τραπέζι μπήκαν ο Ένιο Μέντες (που τοποθετήθηκε στη θέση 1 του Ολυμπιακού) και ο Μάκρας. Ο Πορτογάλος είχε «ζεσταθεί» νωρίτερα κάνοντας το ντεμπούτο του στο ελληνικό πρωτάθλημα στο πρωινό παιχνίδι των Πειραιωτών με τα Χανιά και παρουσιάστηκε έτοιμος. Επικράτησε με 3-2, αλλά την καλή του κατάσταση επιβεβαίωσε το γεγονός ότι άντεξε την πίεση στα κρίσιμα σημεία και πήρε με διαφορά τα δικά του σετ από τον Έλληνα διεθνή. Κρίσιμο σημείο το 3ο σετ όταν ο τελευταίος προηγήθηκε 4-1, όμως έχασε δέκα πόντους στη σειρά βλέποντας τον αντίπαλό του να βρίσκει λύσεις σε όλα τα χτυπήματα! Ο Μέντες δημιούργησε διαφορά και στο 5ο σετ και τη διαφύλαξε με άριστη τακτική.

687350Ακόμα περισσότερο σασπένς είχε ο δεύτερος αγώνας όπου ένας εντυπωσιακός Ντανιέλ Τσιόκας έκαμψε 3-2 τον Κώστα Παπαγεωργίου με τα 4 από τα 5 σετ να έχουν οριακή διαφορά!!! Ο αθλητής-κόσμημα του ελληνικού πινγκ πονγκ θύμισε σε μεγάλο μέρος του αγώνα παλιότερες ένδοξες στιγμές του, έβγαλε τις κατάλληλες δυνάμεις και πανηγύρισε έξαλλα μία νίκη που λίγοι φαντάζονταν. Από την άλλη πλευρά ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού ανδρών αγχώθηκε φυσιολογικά στη διάρκεια του ματς κι ενώ πήρε με την κλάση του ορισμένους εύκολους πόντους έκανε και ο ίδιος ορισμένα λάθη στις μπαλιές διαρκείας του πολύπειρου «αμυντικού».      

Ο Ολυμπιακός έφτασε στο 2-0 και είχε πια αριθμητικό και ψυχολογικό πλεονέκτημα. Το τρίτο στη σειρά παιχνίδι είχε τεράστια σημασία και για τις δύο ομάδες και τα πράγματα έδειχναν εξίσου ρευστά. Ο Κώστας Λαγογιάννης είχε στα κύρια σημεία μεγαλύτερη ψυχραιμία και καλύτερες επιλογές από τον Τάσο Ρηνιώτη και πήρε τη νίκη με 2-1 διατηρώντας το Πέρα στη διεκδίκηση της νίκης με πολλές πιθανότητες. Κατέκτησε δύο σετ με πολύ μικρή διαφορά, ενώ στο 4ο είχε ξεσπάσματα στην αρχή και μετά τα μέσα του. Ο Ρηνιώτης πήρε τάιμ άουτ ενδιάμεσα για να συγκεντρωθεί καλύτερα, όμως έχασε ξανά συνεχόμενους πόντους και δεν μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση.

687355Εννοείται ότι το ενδιαφέρον για τους φιλάθλους κράτησε σε υψηλά επίπεδα και το διπλό, άλλωστε ήταν βέβαιο ότι θα είχε σοβαρό ρόλο στη διαδρομή του ντέρμπι! Οι δύο επιθετικοί Μέντες και Ρηνιώτης συγκρότησαν φυσιολογικά το ζευγάρι για τον Ολυμπιακό και μπορεί να έπαιζαν πρώτη φορά μαζί, ωστόσο γνωρίζονται προσωπικά εδώ και καιρό -αν αυτό μπορεί να είχε τη σημασία του. Παρουσίασαν καλή «χημεία» και παίζοντας καλύτερα στα καθοριστικά σημεία όλων των σετ έφτασαν σε σπουδαία νίκη με 3-0 απέναντι στους Παπαγεωργίου/Λαγογιάννη, οι οποίοι είναι γνωστό ότι παρά τη μεγάλη αξία τους δεν εντυπωσιάζουν στο διπλό. Ο αγώνας βεβαίως ήταν αμφίρροπος, μάλιστα το δίδυμο του Ολυμπιακού πήρε όλα τα σετ με δύο πόντους διαφορά. Στο 3ο έχασε ματς μπολ, ακολούθως οι σημερινοί πρωταθλητές Ελλάδας «πέταξαν» δύο ευκαιρίες και το παιχνίδι κρίθηκε άδοξα με άπιαστο σόρι στον τελευταίο πόντο (φιλέ και μέσα)!

Ο Μέντες και ο Παπαγεωργίου έμειναν στο τραπέζι και αναμετρήθηκαν γι’ άλλη μία φορά τα τελευταία χρόνια, διάστημα στο οποίο εμφάνιζε θετικό αποτέλεσμα και ο ένας και ο άλλος. Έδωσαν αγώνα εκπληκτικής ωραιότητας, όχι μόνο με τα μεγάλα ράλι, αλλά και με την εξαιρετική τεχνική και τακτική. Ο 28άχρονος Πορτογάλος είχε και πάλι πολύ καθαρό μυαλό στα κρίσιμα σημεία, πέρασε τα χτυπήματά του και πήρε τη νίκη στις λεπτομέρειες με 3-2 διαμορφώνοντας το τελικό αποτέλεσμα. Στο 4ο σετ ο Παπαγεωργίου έσωσε ματς μπολ και με δύο ακόμα πόντους ισοφάρισε σε 2-2, όμως στο 5ο σετ ο Μέντες, που αντιμετώπισε με επιτυχία το κομπίνα-λάστιχο («δοντάκι») του αντιπάλου του έκανε άλλη μία δυνατή εκκίνηση. Προηγήθηκε 5-2 και διατήρησε μέχρι το τέλος τη διαφορά.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ολυμπιακός-Πέρα 4-1:

Ένιο Μέντες-Λευτέρης Μάκρας 3-2 (11-4, 9-11, 11-4, 8-11, 11-4)

Ντανιέλ Τσιόκας-Κώστας Παπαγεωργίου 3-2 (8-11, 11-9, 10-12, 15-13, 12-10)  

Τάσος Ρηνιώτης-Κώστας Λαγογιάννης 1-3 (8-11, 13-11, 11-13, 6-11)

Ρηνιώτης/Μέντες-Παπαγεωργίου/Λαγογιάννης 3-0 (12-10, 11-9, 14-12)

Μέντες-Παπαγεωργίου 3-2 (11-9, 4-11, 11-6, 10-12, 11-8)

Πέρα από τον αγώνα κορυφής πρέπει να σημειωθεί ότι πέτυχε δύο νίκες ο Άρης Βούλας και κατάφερε να φτάσει στη 2η θέση της κατάταξης μαζί με το Πέρα και την Αμφιθέα. Το πρωί ξεπέρασε πολύ δύσκολα τον Α.Ο. Πεύκης με 4-2 χάρη σε  δύο νίκες του Μιχάλη Τσαχάκη, μία του Αντώνη Μαλινάκη και άλλη μία στο διπλό από τους ίδιους αθλητές. Για την Πεύκη πέτυχε δύο νίκες ο Γιώργος Κανάσης (η πρώτη επί του πρώην πρωταθλητή Ελλάδας του απλού Νέων ανδρών Μαλινάκη με 3-1 σετ). Επίσης, το Ηράκλειο 2001 σημείωσε την πρώτη φετινή νίκη απέναντι στη Φιλία Ορεστιάδας και ισοβαθμεί μαζί της και με τα Χανιά στην 7η θέση. Χωρίς νίκη παραμένει η Παγώνα Πάτρας.

Στην 6η αγωνιστική της Α1 γυναικών οι εξελίξεις ήταν οι αναμενόμενες και δεν διαταράχθηκαν οι βαθμολογικές ισορροπίες. Αξίζει πάντως, να σταθεί κάποιος στην πίεση που προκάλεσε ο Φοίνικας στον 2ο της βαθμολογίας Ολυμπιακό. Στην αναμέτρηση των πειραϊκών ομάδων η δεύτερη ήταν το φαβορί, όμως στο ξεκίνημα η πρώην διεθνής Μαρία Μοίρου έσπασε το αήττητο της Βουλγάρας Ντετελίνα Πέτροβα αποδεικνύοντας ότι διατηρεί τη μεγάλη της ποιότητα έστω κι αν έχει σταματήσει τον πρωταθλητισμό. Ο Ολυμπιακός έφτασε τελικά στη νίκη με 4-1, όμως επικράτησε οριακά με 3-2 σετ στο τρίτο και στο τέταρτο ματς της σειράς! Μεγάλη πρωταγωνίστρια για τον Ολυμπιακό η εν ενεργεία διεθνής Γεωργία Ζαβιτσάνου, η οποία σημείωσε δύο νίκες χωρίς να χάσει σετ και ειδικά με αντίπαλο τη Μοίρου φανέρωσε ξανά τις αρετές τις απέναντι στην άμυνα, όπως και στο χτεσινό παιχνίδι με την Τόλιου.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Φοίνικας-Ολυμπιακός 1-4:

Μαρία Μοίρου-Ντετελίνα Πέτροβα 3-2 (11-8, 6-11, 11-5, 4-11, 11-7)

Θάλεια Κορδούτη-Γεωργία Ζαβιτσάνου 0-3 (4-11, 4-11, 5-11)

Κωνσταντίνα Παρίδη-Δέσποινα Δάνδουλα 2-3 (12-10, 11-5, 4-11, 5-11, 7-11)

Μοίρου/Παρίδη-Πέτροβα/Ζαβιτσάνου 2-3 (11-4, 6-11, 11-6, 2-11, 7-11)

Μοίρου-Ζαβιτσάνου 0-3 (6-11, 4-11, 8-11)

Συνοπτικά όλα τα αποτελέσματα:

Στην Α1 ανδρών:

Α.Ο. Πεύκης-Γ.Σ. Άρης Βούλας                 2-4

Ο.Α. Χανίων-Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.               0-4

Α.Ο. Παγώνα Πάτρας-Α.Ο. Αμφιθέας 0-4

Φιλία Ορεστιάδας-Α.Ο. Ηράκλειο 2001        1-4

Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.-Α.Σ. Πέρα Αθηνών       4-1

Α.Ο. Ταταύλα-Α.Ο. Πεύκης                       1-4

Γ.Σ. Άρης Βούλας-Ο.Α. Χανίων                 4-1

Στην Α1 γυναικών:

Α.Σ. Πέρα Αθηνών-Αθηνά Μαγκουφάνας    4-1

Δ.Α.Ο. Ταύρου-Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας              4-0

Α.Σ. Αετοί Πόλης-Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης      0-4

Φοίνιξ Αγ. Σοφίας Πειραιά-Ολυμπιακός        1-4

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΑΝΔΡΩΝ (σε 6 αγωνιστικές)

ΟΜΑΔΑ                                 ΒΑΘΜΟΙ     Ν.-Η.

1. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.          12                6-0    

2. Α.Σ. Πέρα Αθηνών          11                5-1

-. Α.Ο. Αμφιθέας                11                5-1

-. Γ.Σ. Άρης Βούλας            11                5-1

5. Α.Ο. Ταταύλα                 10                4-2

6. Α.Ο. Πεύκης                   8                  2-4

7. Α.Ο. Ηράκλειο 2001         7                  1-5

—————————————————————-

-. Γ.Σ. Φιλία Ορεστιάδας       7                  1-5

-. Ο.Α. Χανίων                   7                  1-5

—————————————————————–

-. Α.Ο. Παγώνα Πάτρας        6                  0-6

 

Η ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΣΤΗΝ Α1 ΓΥΝΑΙΚΩΝ (σε 6 αγωνιστικές)

ΟΜΑΔΑ                             ΒΑΘΜΟΙ         Ν.-Η.

1. Α.Σ. Πέρα Αθηνών          12                6-0

2. Ολυμπιακός Σ.Φ.Π.          11                5-1

3. Δ.Α.Ο. Ταύρου                10                4-2

-. Α.Ο. Φοίνιξ Αγ. Σοφίας     10                4-2

5. Χ.Α.Ν. Θεσσαλονίκης       8                  2-4

———————————————————–

-. Α.Σ.Ε.Α. Καβάλας            8                  2-4

7. Α.Ε. Αθηνά Μαγκουφάνας 7                  1-5

————————————————————

8. Α.Σ. Αετοί Πόλης             6                  0-6

 

* Οι ομάδες, που τερματίζουν στην τελευταία θέση υποβιβάζονται. Ο 8ος και ο 9ος από την Α1 ανδρών, όπως και ο 6ος και ο 7ος από την Α1 γυναικών πάνε στα μπαράζ παραμονής.

 

* Επαναλαμβάνουμε ότι οι φωτογραφίες είναι προσφορά του πρακτορείου newsports.eu και τραβήχτηκαν από τον φωτορεπόρτερ Αλέξανδρο Μαρόπουλο. Εκ μέρους της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. το γραφείο Τύπου ευχαριστεί θερμά γι’ αυτή την κίνηση!

* Στη βασική φωτό ο Ντανιέλ Τσιόκας στον έντονο πανηγυρισμό για τη νίκη εναντίον του Παπαγεωργίου. Στις υπόλοιπες φωτό φάσεις από τους αγώνες Μέντες-Μάκρα, Τσιόκα-Παπαγεωργίου και Ρηνιώτη-Λαγογιάννη.

 

 

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ