Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αποκλεισμός με ψηλά το κεφάλι για την Τόλιου στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα

Toliou Maroko

Toliou MarokoΑποκλείστηκε στον 1ο γύρο του απλού νεανίδων η Κατερίνα Τόλιου, όμως εκπροσώπησε επάξια την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα νέων-νεανίδων του Ραμπάτ! Το βράδυ έδωσε συναρπαστική αναμέτρηση με μία από τις καλύτερες Ευρωπαίες αθλήτριες της κατηγορίας, την Κροάτισσα Λία Ράκοβατς και τελικά γνώρισε την ήττα με 4-3 σετ ύστερα από 1 ώρα και 25 λεπτά (11-8, 11-4, 9-11, 10-12, 20-18, 7-11, 7-11)! Είχε ήδη φτάσει στον στόχο της πρόκρισης στις «64» της κορυφαίας διοργάνωσης και με θαυμάσια εμφάνιση έφτασε κοντά και στο να κάνει το βήμα παραπάνω απέναντι στο νούμερο 13 του αγωνίσματος. Βρέθηκε μπροστά με 2-0 και 3-2 σετ και είχε ουσιαστικό προβάδισμα στα τρία από τα τέσσερα σετ που έχασε! Άφησε αναξιοποίητη τη μεγάλη ευκαιρία να περάσει στον 2ο γύρο, αλλά σίγουρα έστειλε ενθαρρυντικά μηνύματα για το μέλλον μέσα και από τη νέα σπουδαία εμπειρία που έζησε στην τελευταία της χρονιά ως νεάνιδα!  

Η αθλήτρια του Δ.Α.Ο. Ταύρου (νούμερο 82 στην παγκόσμια κατάταξη νεανίδων) είχε συναντήσει τη Ράκοβατς (Νο 34) και το περασμένο καλοκαίρι στο ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Την είχε φέρει σε πολύ δύσκολη θέση με την άμυνα, είχε πετύχει σπουδαία νίκη εναντίον της με 3-2 σετ και με αυτό το δεδομένο ήξερε ότι είχε πολλές πιθανότητες και στο σημερινό παιχνίδι. Η συγκεκριμένη πρόβλεψη επαληθεύτηκε και στο τραπέζι με τη 18άχρονη πρωταθλήτρια να κάνει ιδανικό ξεκίνημα και να προηγείται 2-0. Κράτησε και στη συνέχεια πολύ καλό ρυθμό, θα μπορούσε να φτάσει στη νίκη ακόμα και στα τέσσερα ή τα πέντε σετ, όμως είχε ορισμένα άσχημα διαστήματα, τα οποία της στοίχισαν. Έχασε με οριακή διαφορά το 3ο και το 4ο σετ, αλλά ξαναπήρε το προβάδισμα στο …ατελείωτο 5ο σετ τονώνοντας την ψυχολογία της! Όταν το παιχνίδι μπήκε στο τελικό του στάδιο η Τόλιου ενώ έκανε καλές εκκινήσεις στα σετ, αργότερα υστέρησε στα πιο κρίσιμα σημεία. Επέτρεψε στη Ράκοβατς να πάρει διαδοχικούς πόντους κι εν τέλει θα μπορούσε να πει κάποιος ότι έφυγε ηττημένη με εντελώς παράδοξο τρόπο! Τόσο στο 6ο όσο και στο 7ο σετ έχασε σημαντικό αβαντάζ (από 7-3 στην πρώτη περίπτωση κι από 6-2 στη δεύτερη), ενώ ανάλογο προβάδισμα είχε δημιουργήσει και στο 4ο σετ και είδε την αντίπαλό της να το καλύπτει κι αυτό!!! Στο 4ο σετ ήταν εκείνη που κάλυψε χάντικαπ από 3-8, όμως δεν έφτασε στην ανατροπή και γενικά της έλειψε η τύχη. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο 4ο σετ, που βρέθηκε μπροστά με 10-8 και είχε δύο ευκαιρίες για το 3-1, είδε την Κροάτισσα να ισοφαρίζει με δύο «σόρι» και τελικά να γυρίζει την κατάσταση!  

ΤΟΛΙΟΥ: «ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΔΕΙΞΩ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΥΠΟΜΟΝΗ»

Τι εξήγηση έδωσε η αθλήτρια για την απρόσμενη εξέλιξη στα συγκεκριμένα σετ; «Φάνηκε ότι σε μερικούς πόντους χρειαζόταν από μέρους μου μεγαλύτερη υπομονή. Η Ράκοβατς συνήθως δεν ξεκινούσε καλά στα σετ κι έκανε λάθη, όμως μετά έπαιζε πιο προσεχτικά κι έδειχνε μεγάλη υπομονή και ψυχραιμία. Στο δικό της το σταθερό παιχνίδι λοιπόν, ακόμα κι όταν περιόριζε τα σπιν κι έπαιζε πολλές κομμένες μπαλιές, βιάστηκα εγώ κάποιες φορές κι έκανα λάθη που μέτρησαν», τόνισε η Τόλιου και πρόσθεσε: «Δεν πρέπει να μου μείνει η πίκρα όμως. Είμαι ευχαριστημένη από την προσπάθειά μου και νομίζω ότι γενικά τα πήγα καλά στο τουρνουά. Σίγουρα έχασα καλή ευκαιρία να μπω στις «32», όμως πάλεψα για το καλύτερο και αποκόμισα πολύτιμες εμπειρίες».

Ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής ήταν «σκασμένος» από τον τρόπο με τον οποίο έμεινε εκτός συνέχειας η αθλήτριά του, αλλά με πιο ψύχραιμη ματιά αρκετά λεπτά μετά το τέλος του αγώνα σχολίασε: «Είμαι ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις της στην κορυφαία διοργάνωση. Έπαιξε και σήμερα πολύ καλά, κόντραρε γερά μία πολύ αξιόλογη αθλήτρια, την οποία είχε νικήσει τον περασμένο Ιούλιο στην Οστράβα και παραλίγο να φτάσει σ’ ένα ακόμα μεγάλο αποτέλεσμα. Και μόνο ότι κράτησε σχεδόν 1,5 ώρα το ματς τα λέει όλα. Η Κατερίνα δούλευε καλά με τα πόδια, απέδιδε και με την επίθεση όποτε χρειαζόταν, αλλά δυστυχώς ήταν και άτυχη σε ορισμένα πολύ κρίσιμα σημεία. Μου έκανε εντύπωση όμως η ηρεμία, που έβγαζε η Ράκοβατς, ακόμα κι όταν ήταν σε πολύ δύσκολη θέση. Κράταγε την μπάλα, επιχειρούσε πολλές φορές μόλις ένα ή δύο σπιν σε ράλι διαρκείας και δεν έκανε λάθη. Αιφνιδίασε και με ορισμένες παράλληλες επιθέσεις κι έτσι «γύρισε» τα σετ, στα οποία είχαμε πλεονέκτημα. Είμαστε στεναχωρημένοι, αλλά συμβαίνουν κι αυτά στο άθλημα». Η Τόλιου και ο προπονητής της επιστρέφουν αύριο στην Ελλάδα.  

Η Ράκοβατς έχει καταγράψει πολύ σημαντικές στιγμές στις νεαρές ηλικίες, όπως το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό μικτό παίδων του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος 2011 και τους δύο τίτλους στο απλό νέων πέρσι στο ιταλικό όπεν του Λινιάνο και φέτος στο τσέχικο όπεν του Χοντονίν. Αξιοσημείωτο επίσης ότι συμπεριλήφθηκε στην κροατική αποστολή και αγωνίστηκε στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων ανδρών-γυναικών του 2013. Θυμίζουμε ότι η Τόλιου είχε προκριθεί στο κυρίως ταμπλό του αγωνίσματος ως 2η από το 21ο γκρουπ με δύο νίκες και μία ήττα.

 

* Φωτό: Η Κατερίνα Τόλιου βγάζει άμυνα στον αποψινό αγώνα με τη Ράκοβατς

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ