Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Μεταξύ των ομιλητών σε προπονητικό συνέδριο της E.T.T.U. ο Μ. Κατσικαδέλης

Karsikadelis coach

Karsikadelis coachΟ πρώην περιφερειακός προπονητής της ομοσπονδίας και νυν του Α.Σ. Ίφιτος Πατρών Μιχάλης Κατσικαδέλης (φωτό) ήταν τον περασμένο μήνα μεταξύ των προσκεκλημένων ομιλητών στην ετήσια σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης για προπονητές του αθλήματος. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε από τις 13 έως τις 15 Δεκεμβρίου στο Κάρντιφ της Ουαλίας. Έδωσε τη δυνατότητα στους προπονητές ν’ ανταλλάξουν απόψεις πάνω σε πολλούς τομείς σχετικά με την προπονητική της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και όπως ανέφερε στο ρεπορτάζ της η  E.T.T.U. τέθηκε ως βασικό ερώτημα το «Ποιου στυλ προπονητής είσαι;». Το συνέδριο άρχισε με ενδιαφέρουσα τρίωρη ομιλία από τον Άντυ Μακ Καν, έναν βραβευμένο καθηγητή Φυσικής Αγωγής, προπονητή και σύμβουλο για τους αθλητές υψηλών επιδόσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, για πρώτη φορά σε τέτοια συνάντηση αφιερώθηκε χρόνος για το πινγκ-πονγκ στους αθλητές με αναπηρίες και μίλησε ο προπονητής της Μεγάλης Βρετανίας στους Παραολυμπιακούς Αγώνες Νέιλ Ρόμπινσον. Βασικά ανέλυσε το πόσο σημαντικό είναι να υπάρχει ειδική ομάδα, που θα είναι αρμόδια για την προπόνηση των αθλητών με αναπηρία.

Σε άλλο σημείο έγινε κουβέντα για το «τι προπονητές πρέπει να δημιουργήσουμε ώστε να πάρουμε το καλύτερο από τις ομάδες τους και τα προγράμματά τους» και το θέμα ανέπτυξε ο Πολ Χιουζ, ψυχολόγος για τους διεθνείς Ουαλούς αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Επιπλέον, υπήρξε θεωρία και πρακτική για την τεχνική πρόοδο στο άθλημα, τις νέες τακτικές και τις τεχνικές, που ανακύπτουν παγκοσμίως στη σημερινή επιτραπέζια αντισφαίριση και πώς οι προπονητές από την Ευρώπη μπορούν να εφαρμόσουν αυτές τις αλλαγές, ενώ στο τελευταίο κεφάλαιο του συνεδρίου ο Έλληνας προπονητής ανέλυσε την προπόνηση με τα πολλά μπαλάκια. Άλλωστε, ο καθηγητής Φυσικής Αγωγής, που έχει πάρει μέρος σε πολλά Παγκόσμια συνέδρια και ημερίδες, έχει σταθερή συνεργασία με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης για έρευνες στην επιτραπέζια αντισφαίριση και το multi-ball αποτελεί κομμάτι αυτών.

Ο Μιχάλης Κατσικαδέλης έγραψε στο διαδίκτυο σχετικά με το συνέδριο στο Κάρντιφ κι ανέφερε μεταξύ άλλων: «Έχει γίνει πια κατανοητό ότι ο προπονητής με τις ενέργειες ή την συμπεριφορά του παίζει καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη του αθλήματος από πολλές και διαφορετικές πλευρές. Είτε πρόκειται για την αρχική ενασχόληση των νεαρών αθλητών-τριων με τον αθλητισμό, είτε πρόκειται για την ομαλή εξέλιξη και βελτίωση των παραγόντων που άπτονται καθαρά της αθλητικής επιστήμης και της μεγιστοποίησης της απόδοσης των προχωρημένων. Και όλα αυτά έχοντας επίγνωση τόσο των εξελίξεων που συμβαίνουν στο χώρο του αθλητισμού όσο και της δυνατότητας για επικοινωνία με τους υπόλοιπους “κρίκους” της αλυσίδας (γονείς, αθλητές, διοίκηση κα). Κάτι που πρέπει να επισημανθεί είναι ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία θέτει σε σημαντική θέση την παιδαγωγική προσέγγιση των προπονητών, κάτι που ήταν και ένα επιπλέον στοιχείο της συνόδου. Οι ομιλητές εστίαζαν όχι μόνο στο τεχνικό κομμάτι αλλά και στον τρόπο που θα πρέπει να χρησιμοποιεί το λόγο ο προπονητής εστιάζοντας στο θετικό μέσα από ένα κλίμα εμπιστοσύνης μεταξύ προπονητή-αθλητή. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσω ότι η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία  δεσμεύτηκε να αξιοποιήσει το έργο που πραγματοποιείται στον ελληνικό χώρο και ιδιαίτερα στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης σχετικά με το άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης».

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ