Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με Κριζάν και Σιμπάεφ ο Γκιώνης στα γκρουπ του Europe Cup

Europe Cup_2014_Afisa

Europe Cup_2014_AfisaΜία ακόμα πρόκληση, μία ακόμα τιμή στη γεμάτη καριέρα του δέχεται ο Παναγιώτης Γκιώνης από αύριο στην Ολυμπιακή πόλη της Λωζάννης! Μετέχει πρώτη φορά στο Europe Cup ανδρών-γυναικών, τον γνωστό θεσμό, που καθιερώθηκε όλα τα προηγούμενα χρόνια με την επωνυμία ΤΟΠ 12. Η ατομική διοργάνωση συγκεντρώνει 24 από τους καλύτερους αθλητές και αθλήτριες της γηραιάς ηπείρου, διεξάγεται στο γυμναστήριο Vallée de la Jeunesse από τις 7 έως τις 9 του μήνα και από φέτος έχει και τον χαρακτήρα προκριματικών αγώνων για το ατομικό Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα γίνει πιο αργά μέσα στη χρονιά. Στο εντυπωσιακό Ολυμπιακό Μουσείο της ελβετικής πόλης έγινε χτες βράδυ η κλήρωση της πρώτης φάσης. Ο Γκιώνης κληρώθηκε στο 4ο γκρουπ κι έχει αντιπάλους τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν (επικεφαλής) και τον Ρώσο Αλεξάντερ Σιμπάεφ. Η κλήρωση χαρακτηρίζεται αρκετά καλή, αλλά φυσικά πρέπει να θυμίσουμε ότι ο Γκιώνης (που ήταν νούμερο 8 στον πίνακα των προσκλήσεων) πήγε στη Λωζάννη με ενοχλήσεις στον δεξιό προσαγωγό. Ο πρωταθλητής μας αρχίζει τα παιχνίδια του αύριο στις 19.35 ώρα Ελλάδας με αντίπαλο τον Κριζάν και λίγη ώρα μετά, στις 21.55 αντιμετωπίζει τον Σιμπάεφ. Έχουν σχηματιστεί 4 γκρουπ των 3ων αθλητών και οι δύο πρώτοι προκρίνονται στην 8άδα. 

Τα παιχνίδια των γκρουπ θα κρίνονται στα πέντε σετ, ενώ στα νοκ άουτ του ταμπλό στα επτά σετ. Οι τρεις πρώτοι της διοργάνωσης παίρνουν σίγουρα την πρόκριση για το Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ επειδή υπάρχει περίπτωση να προκύψουν κι άλλες θέσεις για την Ευρώπη θα γίνει διαβάθμιση μέχρι τον 8ο (8η) αθλητή (/τρια). Μόνο οι τρίτοι/ες των γκρουπ αποκλείονται άμεσα και κατατάσσονται στις θέσεις 9-12. Το event έχει και οικονομικό έπαθλο και θα μοιράσει συνολικά 50.000 ευρώ.

Μεγάλος απών του Europe Cup ο σημερινός δευτεραθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, ο οποίος ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συμμετοχή του λόγω τραυματισμού και τον αντικατέστησε ο 1ος αναπληρωματικός, ο Ρώσος Αλεξέι Σμιρνόφ. Ο Σαμσόνοφ ήταν νούμερο 3 των αγώνων, έχει κατακτήσει 4 χρονιές το ΤΟΠ 12 κι έχει φτάσει συνολικά 12 φορές σε τελικό! Με βάση το ranking list του Δεκεμβρίου προσκλήθηκαν ακόμα στη διοργάνωση και αγωνίζονται ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ, πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών και νικητής του περσινού αντίστοιχου τουρνουά στη Λιόν, ο επίσης Γερμανός Τίμο Μπολ (που κατέκτησε τελευταία φορά αυτόν τον τίτλο το 2010), ο Πορτογάλος Μάρκος Φρέιτας, ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών Δανός Μίκαελ Μέιζ (που γυρίζει έπειτα από σοβαρό τραυματισμό), ο Κροάτης Αντρέι Γκάσινα, ο Πορτογάλος Τιάγκο Απολόνια, ο Αυστριακός Ρόμπερτ Γκάρντος και ο Γάλλος Άντριεν Ματενέ, ο οποίος έλαβε wild card.  

Να θυμίσουμε ότι στο ΤΟΠ 12 έχει γράψει τη δική του ιστορία ο Καλλίνικος Κρεάνγκα με χρυσό, με ασημένιο και με χάλκινα μετάλλια! Κορυφαία στιγμή του ήταν η πρωτιά το 2011, ενώ στον τελικό έφτασε το 2007.   

ΓΚΙΩΝΗΣ: «ΔΕΝ ΝΙΩΘΩ ΕΤΟΙΜΟΣ ΑΛΛΑ ΘΑ ΠΑΛΕΨΩ»

Λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λωζάννη ο Γκιώνης στάθηκε στη σημασία της συμμετοχής, αλλά δεν γινόταν να κρύψει τη στεναχώρια για την κατάστασή του. «Είναι πολύ δύσκολο όταν δεν είσαι εκατό τοις εκατό εντάξει. Δεν νιώθω έτοιμος και αυτές οι ενοχλήσεις με επηρεάζουν στην αυτοσυγκέντρωση και τον τελευταίο καιρό δεν μου έδωσαν τη δυνατότητα να κάνω και φυσική κατάσταση. Φοβάμαι κιόλας να πιέσω τον εαυτό μου σε κάποια χτυπήματα. Είναι πρόβλημα που με πιάνει, με αφήνει, με ξαναπιάνει κτλ και με αυτό το δεδομένο πολύ δύσκολα ανταπεξέρχεσαι σε αγώνες τέτοιου επιπέδου. Πάντως, αγωνίζομαι πρώτη φορά στον κορυφαίο αυτό θεσμό και το βλέπω και ως τιμή. Γι’ αυτό θα σφίξω τα δόντια και θα προσπαθήσω για το καλύτερο», τόνισε ο πρωταθλητής μας, που χτες το απόγευμα γυμνάστηκε χαλαρά χωρίς να πιάσει ρακέτα και θα προπονηθεί στο τραπέζι σήμερα το πρωί.

Ο Κώστας Βατσακλής από την πλευρά του επισήμανε: «Θα μπορούσαμε να έχουμε υψηλές βλέψεις, αλλά τώρα με τον τραυματισμό του Παναγιώτη είναι διαφορετικά τα πράγματα. Αυτά είναι ματς, που χρειάζονται πολύ τρέξιμο στο τραπέζι και ο Παναγιώτης δεν θα μπορεί ν’ αντεπεξέλθει αν συνεχίσει να πονάει.  Ξέρει βεβαίως ότι είναι τιμή να μετέχει σε αυτό τον θεσμό και θα παλέψει για το καλύτερο. Είναι τιμή και για μένα διότι πηγαίνω τρίτη φορά και με δεύτερο αθλητή σε αγώνες ΤΟΠ 12. Ο Καλλίνικος έχει μαζί μου μία πρωτιά και μία 3η θέση και τώρα στη Λωζάννη θα είμαι στο ντεμπούτο του Παναγιώτη. Είναι κάτι που μου δίνει μεγάλη χαρά και ικανοποίηση, δεν σας κρύβω ότι καμαρώνω γι’ αυτό».

Στις γυναίκες παίρνουν μέρος οι Χου Μελέκ (Τουρκία), Λι Τζιάο (Ολλανδία), Λιου Τζια (Αυστρία), Ντανιέλα Ντοντεάν, Ελιζαμπέτα Σαμάρα (Ρουμανία), Ράσελ Μορέ (Ελβετία), Βικτώρια Πάβλοβιτς (Λευκορωσία), Μαργαρίτα Πεσότσκα (Ουκρανία), Πετρίσα Σόλγια, Βου Γιαντούο (Γερμανία), Ιβέτα Βασένοβσκα (Τσεχία) και Τζορτζίνα Πότα (Ουγγαρία). Η τελευταία αντικατέστησε τη Σουηδέζα Ματίλντα Έκολμ, που ακύρωσε τελευταία στιγμή τη συμμετοχή της.

Οι Ελβετοί φίλαθλοι δείχνουν ζωηρό ενδιαφέρον για το τουρνουά και χθες το απόγευμα η ομοσπονδία της χώρας είχε ανακοινώσει ότι έχουν μείνει διαθέσιμα περίπου 350 εισιτήρια. Υπάρχουν διάφορες τιμές στα εισιτήρια και για τους ενήλικες ανέρχονται στα όχι μικρά ποσά των 30 και 40 ελβετικών φράγκων την ημέρα. Να σημειωθεί ακόμα ότι όλοι οι αθλητές έχουν συμφωνήσει με τους Ελβετούς διοργανωτές και θ’ αφήσουν από ένα δικό τους μπλουζάκι για αναμνηστικό.

ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑΣ ΑΜΥΝΤΙΚΟΣ ΝΑ ΚΑΤΑΚΤΗΣΕΙ ΤΟ EUROPE CUP;

Εν αναμονή του μεγάλου τουρνουά η ιστοσελίδα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (www.ittf.com) έκανε σήμερα βασικό θέμα με το ερώτημα αν μπορεί ένας αμυντικός να κατακτήσει το Europe Cup! Το έθεσε με αφορμή τη διπλή επιτυχία της άμυνας στο διεθνές τουρνουά του Όλομουτς, στην Τσεχία, τον περασμένο Αύγουστο, όπου στο απλό ανδρών είχε κατακτήσει το χρυσό μετάλλιο ο Ιάπωνας Μασάτο Σιόνο και στο απλό γυναικών η Λευκορωσίδα Βικτώρια Πάβλοβιτς. «Μπορεί να γίνει κάτι ανάλογο στην Ελβετία;», αναρωτιέται το ρεπορτάζ και μιλά κολακευτικά για τον Παναγιώτη Γκιώνη (του οποίου δημοσιεύει φωτογραφία) και την Πάβλοβιτς, που θα είναι εκεί οι εκπρόσωποι της συγκεκριμένης «τέχνης». Το να παρουσιάζει ένα δημοσίευμα της I.T.T.F. ως ρεαλιστική την πιθανότητα να κατακτήσει ο Έλληνας πρωταθλητής το Europe Cup μαρτυρά πόσο έχει ανέβει ο τελευταίος στην εκτίμηση όλων των ειδικών του αθλήματος. «Αναμφισβήτητα, αν ο Γκιώνης μπορεί να κερδίσει, θα προκαλέσει αίσθηση, καθώς από το 1971, που άρχισε ο θεσμός στην πόλη Ζαντάρ της Κροατίας ποτέ ένας αμυντικός δεν έφτασε στην κορυφή ή έστω στον τελικό. Σίγουρα και οι δύο αμυντικοί έχουν πολύ δύσκολο έργο, αλλά φαίνεται ότι η ευκαιρία τους στη Λωζάννη μπορεί να είναι εξαιρετική. Και οι δύο έχουν βελτιωθεί μεγαλώνοντας, είναι στα 34 και τα 35 τους χρόνια αντίστοιχα, κι επιβεβαιώνουν την εκτίμηση ορισμένων ότι αθλητές με αυτό το στυλ παιχνιδιού ωριμάζουν αργότερα κάποιες φορές», σημειώνει μεταξύ άλλων το ρεπορτάζ και συνεχίζει: «Ο Γκιώνης απολαμβάνει τις καλύτερες στιγμές του. Στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ συνέβαλε στην πρωτοφανή διάκριση της εθνικής Ελλάδας να πάρει το ασημένιο μετάλλιο στο ομαδικό, ενώ αργότερα κατέκτησε ο ίδιος το χάλκινο στο απλό ανδρών. Επιπλέον, στα τέλη Νοεμβρίου στη Σουηδία έφθασε στον ημιτελικό γύρο του WorldTour και ήταν το πρώτο του μετάλλιο στο απλό τέτοιου τουρνουά. Σε 54 συμμετοχές, που χρονολογούνται από το 1997 στην Πολωνία, ο ίδιος δεν είχε προχωρήσει ποτέ πέρα από τον τρίτο γύρο! Αυτή την περίοδο είναι στο νούμερο 33 του διεθνούς πίνακα αξιολόγησης μόνο μία θέση κάτω από την καλύτερή του γενικά. Ο Παναγιώτης Γκιώνης παρέχει ισχυρά αποδεικτικά στοιχεία ότι ένας αμυντικός έχει τη δυνατότητα να φτάσει σε μεγάλη επιτυχία και ο ίδιος μπορεί κάλλιστα να εξασφαλίσει μια θέση στο Παγκόσμιο Κύπελλο ανδρών, που θα γίνει αργότερα μέσα στο έτος».

Το ρεπορτάζ υπογραμμίζει και τη μεγάλη εμπειρία του Έλληνα διεθνούς από Παγκόσμια πρωταθλήματα με ντεμπούτο το 1997 στο Μάντσεστερ και ξαναβάζοντας στον επίλογο το ερώτημα «μπορεί ένας αμυντικός να κερδίσει στη Λωζάννη;», καταλήγει: «Τόσο ο Παναγιώτης Γκιώνης όσο και η Βικτώρια Πάβλοβιτς έχουν την εμπειρία και ενθαρρύνονται από τη σημερινή τους φόρμα. Ώριμοι σαν ένα καλό κρασί, είναι έτοιμοι να σκάσουν το φελλό και να γιορτάσουν».

ΣΕΛΙΔΑ ΣΤΟ FACEBOOK ΕΦΤΙΑΞΕ Η Ε.Φ.Ο.Επ.Α.

P2062616Την επίσημη είσοδό της στις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωσης έκανε σήμερα η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Από νωρίς το μεσημέρι είναι μέλος στο facebook, με την ονομασία Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης, με το έμβλημά της στην εικόνα προφίλ και στο εξώφυλλο μεγάλη φωτογραφία των μελών της εθνικής ομάδας ανδρών, που τον περασμένο Οκτώβριο κατέκτησαν δύο μετάλλια στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Με το χαλαρό στυλ, που συνήθως ακολουθείται στα social media, η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αναφέρει μεταξύ άλλων στο σημείωμά της «κάλλιο αργά παρά ποτέ ή κάλλιο αργά παρά αργότερα. Μετά από δεκάδες σχόλια και αιτήματα, επιτέλους η ανάγκη έγινε επιταγή και η ομοσπονδία βγαίνει στα ψηφιακά κοινωνικά δίκτυα!!!! Καλώς σας βρήκαμε, καλώς ορίσατε στην παρέα μας». Το πρώτο που «ανέβηκε» ήταν φωτογραφικό υλικό από τις περήφανες στιγμές στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Σβέσατ, ενώ ήδη μέχρι το βράδυ η σελίδα είχε 180 like και 60 φίλους.

Ανακοινώσεις, δελτία Τύπου, φωτογραφίες, κάθε τι ενδιαφέρον από την πολύπλευρη δραστηριότητα της ομοσπονδίας θα γνωστοποιείται στο facebook, αλλά φυσικά το πιο σημαντικό πλέον είναι ότι μέσω αυτού θα έχουν την ευκαιρία να επικοινωνούν πιο άμεσα με την ομοσπονδία οι φίλοι του αθλήματος.

Εξάλλου, από προχτές καταγράφηκαν στο σάιτ της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. μία αλλαγή και μία προσθήκη. Στις μεγάλες φωτογραφίες της κεντρικής σελίδας, που εναλλάσσονται ανά κάποια δευτερόλεπτα, εμφανίζονται πια οι “χρυσές” στιγμές του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Σβέσατ. Με δέκα φωτογραφίες από το αρχείο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας (E.T.T.U.) η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κάνει φλας-μπακ στις μεγάλες διακρίσεις με το ασημένιο μετάλλιο της εθνικής ομάδας ανδρών και το χάλκινο του Παναγιώτη Γκιώνη στο απλό. Επίσης, στο σάιτ προστέθηκε η ενότητα με τα βιογραφικά των αθλητών των εθνικών μας ομάδων ανδρών και γυναικών. Οι ενδιαφερόμενοι τη βρίσκετε, αφού πάνε στην κατηγορία “στην Ελλάδα”.  

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ