Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Με μία σημαντική αλλαγή το σύστημα προκρίσεων για το Ολυμπιακό τουρνουά του 2016

Zang Jike_Olympics

Zang Jike_OlympicsΜία βασική αλλαγή συγκριτικά με τα προηγούμενα έτη περιλαμβάνει το σύστημα προκρίσεων για την επιτραπέζια αντισφαίριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Στο σχετικό έγγραφο, που έστειλε στις εθνικές ομοσπονδίες η διεθνής ομοσπονδία του αθλήματος (I.T.T.F.), αναφέρεται ότι αυτή τη φορά θα γίνουν πρώτα τα Προολυμπιακά τουρνουά του απλού και μετά θα βγουν οι προκρινόμενοι από τον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης. Μέχρι και τους Ολυμπιακούς του 2012 ανακοινώνονταν πρώτα οι αθλητές και οι αθλήτριες, που αποκτούσαν δικαίωμα συμμετοχής από την υψηλή θέση τους στο διεθνές ranking list (για το Λονδίνο αυτό είχε γίνει από τον Μάιο του 2011 και θα θυμάστε ότι στη σχετική λίστα ήταν ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο Καλλίνικος Κρεάνγκα), αλλά πλέον θα συμβεί το αντίθετο. Όλοι οι αθλητές θα περάσουν από τα Προολυμπιακά τουρνουά των ηπείρων κι όταν συμπληρωθούν οι προβλεπόμενες θέσεις για τη Βραζιλία, τότε θα υπολογιστεί και το κριτήριο της παγκόσμιας κατάταξης. Μάλιστα, δεν θα ληφθεί υπόψη ο κλασικός πίνακας, αλλά ένα ειδικό Olympic Singles Ranking List της I.T.T.F.! Ομοίως θα δημιουργηθεί ανάλογο ranking για το ομαδικό. Επίσης, καταργείται το Παγκόσμιο Προολυμπιακό τουρνουά. Τα αγωνίσματα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2016 είναι τα ίδια με το Πεκίνο και το Λονδίνο, δηλαδή το απλό ανδρών, το απλό γυναικών, το ομαδικό ανδρών και το ομαδικό γυναικών. Χωρίς πολλές λεπτομέρειες, που μπορεί να μπερδέψουν, να δούμε αναλυτικότερα τι ισχύει:

Οι θέσεις πρόκρισης για το Ρίο είναι 84 στους άνδρες και άλλες 84 στις γυναίκες. Το σύνολο των συμμετοχών όμως, θα είναι και στην επόμενη διοργάνωση 172, δηλαδή από 86 για τα δύο φύλα εφόσον προσθέσουμε τον αθλητή και την αθλήτρια της διοργανώτριας χώρας, όπως και την επιλογή από την Τριμερή Επιτροπή Προσκλήσεων. Στο ομαδικό θ’ αγωνιστούν 16 χώρες στους άνδρες και ισάριθμες στις γυναίκες. Ο μάξιμουμ αριθμός συμμετοχών για κάθε χώρα είναι 3 αθλητές και 3 αθλήτριες, αλλά με 2 μόνο να παίζουν στο απλό.

Γενικά για το αγώνισμα του απλού κατ’ αρχάς, οι προκρίσεις θα βγουν:

– 40 από τα Προολυμπιακά τουρνουά όλων των ηπείρων με το πολύ δύο αθλητές και δύο αθλήτριες από κάθε χώρα

– 22 από το Olympic Singles Ranking με το πολύ δύο αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες από κάθε χώρα. Από αυτό το ειδικό rankinglistμπορεί να προκύψουν περισσότερες από 22 προκρίσεις αν δεν έχει συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος αριθμός των συν 22 αθλητών/τριών για το ομαδικό. Να σημειώσουμε πάντως, ότι και σε αυτό το σημείο υπάρχει διαφοροποίηση, αφού για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου οι προκρίσεις ήταν από 28 για άνδρες και γυναίκες από τον διεθνή πίνακα αξιολόγησης. Επαναλαμβάνουμε ότι θα καλυφθούν και άλλες δύο θέσεις από τη διοργανώτρια Βραζιλία και την Επιτροπή Προσκλήσεων.

Οι υπόλοιπες 22 θέσεις για κάθε φύλο αφορούν μόνο στο ομαδικό και θα χρησιμοποιηθούν για το Team Event Qualification.

Ειδικότερα, οι τρόποι πρόκρισης για όλους συνολικά τους αθλητές, πάνε ιεραρχικά ως εξής:

– Από τα Προολυμπιακά τουρνουά του απλού, που θα διεξαχθούν στο διάστημα από 1 Ιουλίου 2015 έως 24 Απριλίου 2016. Η αναλογία των προκρίσεων για τους Ολυμπιακούς Αγώνες είναι:

6 για την Αφρική

11 για την Ασία

11 για την Ευρώπη 

6 για τη Λατινική Αμερική

3 για τη Βόρεια Αμερική

– Από το Olympic Singles Ranking Qualification

Αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 2016  θα δημοσιεύεται κάθε μήνα. Θα είναι βασισμένο στα ίδια δεδομένα με το κλασικό rankinglist, απλά θ’ αφορά αθλητές/τριες με δικαίωμα συμμετοχής στο Ρίο.  

Αθλητές που θα έχουν πάρει μέρος στα Προολυμπιακά των ηπείρων, αλλά δεν θα έχουν προκριθεί, θα μπορούν να πάρουν το πολυπόθητο «εισιτήριο» μέσα από το O.S.R.. Το καθοριστικό θα είναι εκείνο του Μαΐου του 2016 και οι 22 αθλητές και οι 22 αθλήτριες, που θα βρίσκονται στις υψηλότερες θέσεις θα εξασφαλίσουν πρόκριση για τη Βραζιλία (πάντα με τον περιορισμό των δύο για κάθε χώρα).

Στο αγώνισμα του ομαδικού:

Αρχίζοντας από τον Ιανουάριο του 2016 η I.T.T.F. θα δημοσιεύει κάθε μήνα το Olympic Team Ranking, το οποίο επίσης θα βασίζεται στο κλασικό World Team Ranking. Όταν γίνουν γνωστοί οι αθλητές/τριες, που θα έχουν προκριθεί από τα ηπειρωτικά Προολυμπιακά του απλού και το Olympic Singles Ranking, τότε θ’ αρχίσει η διαδικασία για την επιλογή των 16 χωρών.

– Θέσεις Ηπείρων 6:

1 εθνική ομάδα από Αφρική

1 από Ασία

1 από Αφρική

1 από Λατινική Αμερική

1 από Βόρεια Αμερική

1 από Ωκεανία

Μία ομάδα από κάθε ήπειρο θα επιλεγεί ως ακολούθως:

α) Για κάθε ήπειρο, η εθνική ομάδα με την καλύτερη κατάταξη στο καθοριστικό Olympic Team Ranking List του Μαΐου του 2016, η οποία θα έχει προκρίνει δύο αθλητές/τριες με οποιοδήποτε από το ολυμπιακά κριτήρια, θα μπορεί να λάβει μία επιπλέον θέση για να συμπληρώσει ομάδα για το Ρίο.

β) Στην περίπτωση που σε κάποια ήπειρο δεν προκύψει εθνική ομάδα με δύο προκρίσεις αθλητών/τριών, τότε εκείνη, η οποία με έναν προκρινόμενο αθλητή θα έχει την υψηλότερη βαθμολογία στο Olympic Team Ranking τον Μάιο του 2016 θα μπορεί να λάβει δύο επιπλέον θέσεις και να σχηματίσει ομάδα για το Ρίο.

– Οι υπόλοιπες θέσεις:

Θα είναι 9 ή ακόμα και 10 αν η διοργανώτρια Βραζιλία προκριθεί μέσα από την ηπειρωτική ποσόστωση.

Οι υπόλοιπες εννέα ομάδες θα προκριθούν βάσει των ακόλουθων κριτηρίων: 

α) Χώρα με δύο προκριθέντες αθλητές/τριες στο απλό θα είναι στις επιλογές και θα μπορούν να προσθέσουν έναν/μία ακόμα για να σχηματίσουν ομάδα των τριών.

β) Εάν υπάρχουν περισσότερες από εννέα ομάδες, που με τους δύο προκρινόμενους μπορούν να είναι στις επιλογές για την πρόκριση, τότε θα περάσουν οι καλύτερες σύμφωνα με το Olympic Team Ranking List του Μαΐου του 2016.

γ ) Εάν υπάρχουν λιγότερες από εννέα ομάδες, που καλύπτουν αυτή την προϋπόθεση, τότε θα υπολογιστεί ξανά ο ειδικός πίνακας του Μαΐου του 2016 για τις χώρες, που θα έχουν προκρίνει έναν αθλητή (μία αθλήτρια). Μέχρι να ολοκληρωθεί η ποσόστωση των εννέα ομάδων οι χώρες που θα είναι στις υψηλότερες θέσεις θα μπορούν να προσθέσουν δύο αθλητές/τριες και να σχηματίσουν ομάδα.

δ) Αν το κριτήριο για το ομαδικό γεμίσει με λιγότερες από τις 22 διαθέσιμες θέσεις  τότε οι εναπομείνασες, μέχρι να κλείσει ο αριθμός των 86 ανδρών και των 86 γυναικών, θα συμπληρωθούν από το Olympic Singles Ranking List.

– Η διοργανώτρια χώρα:

Εάν η χώρα, που θα φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν έχει καταφέρει να προκριθεί από τη διαδικασία προκρίσεων των εθνικών ομάδων τότε έχει σίγουρη την πρόκριση στο ομαδικό σε άνδρες και γυναίκες επειδή είναι διοργανώτρια.

Τέλος, το πότε και που θα γίνουν τα ηπειρωτικά Προολυμπιακά τουρνουά θ’ ανακοινωθεί τον Ιανουάριο του 2015. Η τελική λίστα όλων των προκριθέντων θα γνωστοποιηθεί από την I.T.T.F. στις 30 Ιουνίου 2016 όταν επαναπροσδιοριστούν τυχόν θέσεις, που θα έχουν μείνει κενές.

 

* Στη φωτό ο Κινέζος Ζανγκ Τζικ, καθώς πανηγυρίζει το χρυσό μετάλλιο, που κατέκτησε στο απλό ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ