Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Αριθμοί και γεγονότα για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα

P4272967

P4272967Λίγες ώρες απομένουν για την έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης ομαδικού και τα στατιστικά στοιχεία έχουν πάντα το δικό τους ενδιαφέρον. Με την καθοριστική βοήθεια των διοργανωτών, οι οποίοι ήδη παρουσιάζουν εξαιρετική δουλειά  σε θέματα, που κάνουν ευκολότερη τη …ζωή των εκπροσώπων του Τύπου, αναφέρουμε διάφορους σημαντικούς αριθμούς για τους αγώνες του Τόκιο, αλλά και τον θεσμό γενικότερα:

# Η Κίνα κυριαρχεί στο ομαδικό των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Έχει πάρει 18 φορές το τρόπαιο στους άνδρες κι επίσης 18 στις γυναίκες! Είναι η σημερινή κάτοχος του τίτλου και στις δύο κατηγορίες κι έχει δημιουργήσει και μεγάλα σερί στις πρωτιές με 6 στους άνδρες και 8 (δύο φορές μάλιστα…) στις γυναίκες. Την ακολουθεί η Ιαπωνία με 7 χρυσά μετάλλια στους άνδρες και 8 γυναίκες.

# Στο μακρινό παρελθόν ήταν πολύ δυνατές στους άνδρες η Ουγγαρία και η Τσεχοσλοβακία με 11 (από το 1926 έως το 1952) και 6 τίτλους αντίστοιχα (από το 1932 έως το 1951), ενώ στα κατοπινά χρόνια ανέβηκε επτά φορές στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου η Ιαπωνία (από το 1954 έως το 1969). Ιστορία έγραψε στη συνέχεια η Σουηδία με 5 τίτλους (από το 1973 έως το 2000, οπότε άρχισε και ο διαχωρισμός με ατομικά και ομαδικά στα Παγκόσμια πρωταθλήματα), ενώ η Ουγγαρία είχε προκαλέσει τεράστια αίσθηση και το 1979 στην Κορέα όταν αναδείχτηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια σημειώνοντας -μεταξύ άλλων- δύο νίκες επί της Κίνας.

# Για τις γυναίκες πρέπει να επισημάνουμε ότι από το 1971 έως σήμερα επικρατούν μόνο ασιατικές χώρες (έχουν από μία πρωτιά Ν. Κορέα, Ιαπωνία και Σιγκαπούρη), ενώ η τελευταία ευρωπαϊκή, που βρέθηκε στην κορυφή του πόντιουμ, ήταν η Σοβιετική Ένωση το 1969 στο Μόναχο. Επίσης από την Ευρώπη πέντε τίτλους είχε η Ρουμανία από το 1950 έως το 1956 και τρεις η Τσεχοσλοβακία προπολεμικά (1935, 1936, 1938).

# Ο Ούγγρος Βίκτορ Μπάρνα είναι ο πιο πετυχημένος αθλητής στην ιστορία των Παγκοσμίων πρωταθλημάτων. Αγωνίστηκε 19 φορές στο διάστημα από το 1929 έως το 1954 και κατέκτησε συνολικά 22 τίτλους.

# Μόνο τρεις αριστερόχειρες αθλητές έχουν κατακτήσει παγκόσμιο τίτλο στο απλό. Ο Σουηδός Στέλλαν Μπένγκτσον το 1971, ο Ιάπωνας Σεΐτζι Όνο το 1979 και ο Γάλλος Ζαν Φιλίπ Γκατιέν το 1993. Τελευταίος παγκόσμιος πρωταθλητής από την Ευρώπη παραμένει ο Αυστριακός Βέρνερ Σλάγκερ από το 2003.

# Το ομαδικό ανδρών μπήκε στα Παγκόσμια πρωταθλήματα από το 1926 και την έναρξη του θεσμού. Αντίθετα στις γυναίκες το ομαδικό εισήχθη στο πρόγραμμα το 1934.

# Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο θα πάρουν μέρος 449 αθλητές και 355 αθλήτριες. Θα χρησιμοποιηθούν 33 αγωνιστικά τραπέζια και 43 για προπόνηση. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους 900 εθελοντές.

# Η νεότερη αθλήτρια στην ιαπωνική πρωτεύουσα είναι η Κρίσταλ Βανγκ, που αγωνίζεται με την αμερικανική υπηκοότητα. Είναι 12 ετών, 2 μηνών και 4 ημερών! Η μεγαλύτερη σε ηλικία είναι η Σλοβάκα Βαλεντίνα Πόποβα: 53 ετών, 5 μηνών και 6 ημερών.  

# Ο νεότερος αθλητής είναι ο Κριστιάν Τσιρίτα από τη Μολδαβία. Είναι 13 ετών, 5 μηνών και 27 ημερών. Ο μεγαλύτερος σε ηλικία …δεν είναι αυτή τη φορά ο περίφημος «Χουανίτο», ο 52άχρονος πια Ισπανός Χε Ζιβέν, αλλά ο Εγκέν Έλις από τα νησιά Τζέρσεϊ: Ακριβώς 53 ετών και 5 ημερών.

# Την ομάδα με τον χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας την έχει το Κιργιστάν στις γυναίκες. Δεκατέσσερα μόλις χρόνια. Στους άνδρες έχουν αυτή την ιδιαίτερη πρωτιά οι Σεϊχέλες με μέσο όρο τα 15.33 χρόνια. Η πιο «γερασμένη» ομάδα είναι η ανδρική του Πακιστάν με 39 χρόνια μέσο όρο. Στις γυναίκες …προηγείται σε αυτό η Νέα Ζηλανδία με 35,5 χρόνια.

# King (βασιλιάς) και Queen (βασίλισσα) του πινγκ πονγκ χαρακτηρίζονται από μέσα ενημέρωσης ο Κινέζος Ζανγκ Τζικ και η συμπατριώτισσά του Λι Σιάοσια. Ο λόγος είναι φυσικά ότι την ίδια στιγμή είναι οι σημερινοί πρωταθλητές κόσμου, αλλά και οι 1οι Ολυμπιονίκες στο απλό.  

# Ο Μασάτο Σιόνο, ο σπουδαίος Ιάπωνας αμυντικός, που είναι και αντίπαλος της Ελλάδας, πλήρωσε από μόνος του το παράβολο συμμετοχής στο περσινό WorldTourτης Ιαπωνίας, το οποίο κατέκτησε! Επίσης, άρχισε την πορεία του από τα προκριματικά μέχρι να φτάσει στο χρυσό μετάλλιο στο απλό και είναι ο δεύτερος αθλητής στην ιστορία αυτών των επαμειβόμενων όπεν που το πετυχαίνει.

# Ο Κινέζος Φαν Ζεντόνγκ, που επίσης θ’ αγωνιστεί στο Τόκιο, είναι από πέρσι ο νεότερος πρωταθλητής του απλού ανδρών στην ιστορία των WorldTour(πρώην ProTour). Πέτυχε αυτή τη διάκριση τον Νοέμβριο στην Πολωνία όταν ήταν 16 ετών και 282 ημερών! Επιπλέον, αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής του απλού νέων το 2012 όταν ήταν ακόμα στην κατηγορία των παίδων!

# Η τελετή έναρξης διεξάγεται στις 16.00 τοπική ώρα (10.00 Ελλάδας) στο YoyogiGymnasium. Τα εννέα φωτισμένα τραπέζια, που έτσι κι αλλιώς θα κάνουν σε όλες τις ημέρες πιο εντυπωσιακή την εικόνα στο γυμναστήριο, θα φέρουν κι ένα μήνυμα, που θα τονιστεί εκείνη τη στιγμή. «One Earth 2014» αποκαλείται το συγκεκριμένο κομμάτι, είναι η συνέχεια του «The Earth 2012» από το Παγκόσμιο του Ντόρτμουντ εκείνης της χρονιάς και συμβολίζει την ανοικοδόμηση έπειτα από τον καταστροφικό σεισμό και το τσουνάμι του 2011 στη βορειοανατολική Ιαπωνία. Άλλωστε εκείνο το τραγικό γεγονός αποτέλεσε κι έναν από τους κύριους λόγους για το ότι η I.T.T.F. αποφάσισε να δώσει τη φετινή διοργάνωση στους Ιάπωνες. Το όνομα «One Earth» καλύπτει και το εξής μήνυμα: «Ας ενώσουμε την καρδιά μας κερδίζοντας φίλους απ’ όλο τον κόσμο  οι οποίοι αγαπούν το πινγκ πονγκ και βρίσκονται στην παγκόσμια σκηνή απέναντι σε μια άσπρη μπάλα».

# Το Τόκιο συγκεντρώνει έτσι κι αλλιώς εκατομμύρια επισκέπτες σε κάθε εποχή, αλλά ειδικά αυτές τις ημέρες γίνεται …χαμός στην πόλη. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα διεξάγεται ακριβώς στο χρονικό διάστημα, που οι Ιάπωνες κάνουν μία από τις τρεις βασικές διακοπές τους και το ονομάζουν «Golden week». Διαρκεί από τις 26 Απριλίου έως τις 6 Μαΐου και περιλαμβάνει μία σειρά από εορταστικές εκδηλώσεις. Η γιορτή έχει επίκεντρο το παιδί, ενώ ο βασικός λόγος, που γίνεται αυτόν τον καιρό είναι γιατί τέτοιες ημέρες είχε γενέθλια παλιός αυτοκράτορας της Ιαπωνίας. Σε κεντρικό δρόμο του Τόκιο επικρατούσε κομφούζιο το μεσημέρι και ήταν και η αιτία για να καθυστερούν κάπως στη διαδρομή τους πούλμαν, που μετέφεραν αθλητές στα γυμναστήρια.

# Εννιακόσιοι δημοσιογράφοι έχουν διαπιστευθεί για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Το κανάλι TVTokyo, που έχει πάρει τα δικαιώματα της μετάδοσης για την Ιαπωνία, θ’ απασχολήσει περισσότερα από 170 άτομα για την παραγωγή!

# Το itTV, το streaming channel της I.T.T.F. στο διαδίκτυο, περιμένει 4 εκατομμύρια viewersγια τους αγώνες του Τόκιο.

# Η Διεθνής Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έχει 150 χιλιάδες φίλους στο Facebook.

# Η I.T.T.F. θ’ αντικαταστήσει το μπαλάκι από σελιλόιντ με πλαστικά μπαλάκια από την 1η Αυγούστου του 2014. Η εξέλιξη πάντως, βρίσκει αρκετές ομοσπονδίες αντίθετες, όπως τη γαλλική, που έχει πει ότι δεν θα χρησιμοποιήσει τα νέα μπαλάκια στο πρωτάθλημά της.

# Όλες οι χώρες έχουν δικαίωμα συμμετοχής σ’ ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Στο Τόκιο εκπροσωπούνται συνολικά 125 εθνικές ομοσπονδίες.   

# Τηλεοπτική εικόνα από τα δύο γυμναστήρια θα μεταδοθεί σε περισσότερες από 100 χώρες όλου του κόσμου. Επιπλέον, το πρωτάθλημα θα έχει κάλυψη στο ίντερνετ από το streaming channel και το Youtube channel της I.T.T.F..

# Οι διαιτητές είναι συνολικά 138. Εβδομήντα από το Τόκιο και 68 από το εξωτερικό.

 

* Η φωτό είναι από εντυπωσιακό δισέλιδο στο περιοδικό, που εξέδωσαν οι διοργανωτές για την παρουσίαση του Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Ανάμεσα στα αστέρια του αθλήματος, μπορείτε να διακρίνετε και τον Καλλίνικο Κρεάνγκα σε πανηγυρισμό του από το περσινό Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων στο Παρίσι. 

                                         

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ