Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ανταγωνιστική, αλλά δεν απέφυγε την ήττα (3-0) από τη Βραζιλία η εθνική γυναικών

P4242925

P4242925Την ήττα με 3-0 γνώρισε η εθνική μας ομάδα των γυναικών στον πρώτο της αγώνα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο. Για το γκρουπ Η της 2ης κατηγορίας (Second Division) κάμφθηκε με 3-0 στο Tokio Metropolitan Gymnasium από την επικεφαλής Βραζιλία, όμως το σκορ …δεν λέει την αλήθεια για τη διαφορά των δύο ομάδων. Η ελληνική τριάδα παρουσιάστηκε ανταγωνιστική, έκανε καλή εμφάνιση με τη Χριστίνα Φίλη πρώτη φορά στην τεχνική καθοδήγηση και μπορούσε κάλλιστα να πάει το παιχνίδι τουλάχιστον στο 2-2… Κόντρα στην ομάδα, που έχει στις τάξεις της δύο Ασιάτισσες είναι ενδεικτικό ότι η Παπαδάκη και η Τόλιου έχασαν στα πέντε σετ, η πρώτη από προβάδισμα με 2-1 και η δεύτερη ενώ ήταν μπροστά 2-0 σετ… Αύριο Τρίτη η εθνική μας ομάδα δίνει δύο αγώνες και χρειάζεται απαραιτήτως τουλάχιστον μία νίκη. Στις 07:00 ώρα Ελλάδας (13:00 τοπική) αντιμετωπίζει το Ουζμπεκιστάν και καλείται να δείξει ότι είναι ανώτερη και στις 13:30 (19:30 Ιαπωνίας) αντιμετωπίζει τη σαφώς δυνατή Σουηδία.

Τα κορίτσια είχαν σήμερα το άγχος της πρεμιέρας, το οποίο δεν τους επέτρεψε να κάνουν το καλύτερο δυνατό. Ικανοποίησαν την υπεύθυνη προπονήτρια με την απόδοσή τους, όμως η νευρικότητα μέτρησε καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα.  

«Για πρώτο ματς και με αντίπαλο την επικεφαλής του γκρουπ είμαι ικανοποιημένη γι’ αυτό που βγάλαμε στο τραπέζι. Είδα πολλά θετικά στοιχεία, τα οποία περιμένω να μας φέρουν στα επόμενα ματς τα αποτελέσματα που θέλουμε. Δυστυχώς, το άγχος, που πάντα υπάρχει στις πρεμιέρες, μέτρησε καθοριστικά στο τελικό αποτέλεσμα», δήλωσε η Φίλη και συνέχισε: «Μας αδικούν οι ήττες στα δύο πρώτα ματς γιατί μπορούσαμε κάλλιστα να προηγηθούμε εμείς με αυτό το σκορ. Βρεθήκαμε μπροστά στα σετ, είχαμε ευκαιρίες να τελειώσουμε τα παιχνίδια, όμως στα πιο κρίσιμα σημεία, εκεί που έπρεπε να «τραβήξουμε» περισσότερο, επηρέασε αυτή η πίεση. Ήταν δηλαδή, αγώνας που μπορούσαμε να κερδίσουμε. Δεν πειράζει πάντως. Αγωνιστικά έγινε καλή αρχή, ήταν ευνοϊκό που ξεκινήσαμε με την πρώτη ομάδα του ομίλου και βλέπουμε μπροστά μας τη συνέχεια. Πάμε συγκεντρωμένες αρχικά στον αγώνα με το Ουζμπεκιστάν, το οποίο πρέπει οπωσδήποτε να νικήσουμε. Το είδαμε σήμερα με τη Σουηδία να πηγαίνει δύο ματς στα πέντε σετ κι αυτό είναι μήνυμα ότι θέλει μεγάλη προσοχή και δεν είναι για να το υποτιμήσεις επειδή ανέβηκε από την 3η κατηγορία. Γενικά έχουμε διαπιστώσει ότι κακή ομάδα δεν υπάρχει στις τρεις πρώτες κατηγορίες. Το επίπεδο είναι υψηλό, άρα χρειάζεται συνεχή εγρήγορση, σοβαρότητα και αγωνιστική πειθαρχία».

Πρώτη από ελληνικής πλευράς αγωνίστηκε η Αγγελίνα Παπαδάκη (νούμερο 275 στην παγκόσμια κατάταξη του Απριλίου) και αντιμετώπισε τη Γκούι Λιν (Νο 195). Σε γενικές γραμμές ήταν σταθερή στην απόδοσή της, μάλιστα αφού έχασε στην παράταση το 1ο σετ πήρε με «καθαρά» σκορ τα επόμενα δύο. Έκανε λάθη στις καθοριστικές στιγμές όμως και της στοίχησαν την ήττα με 3-2. Στο «κόντρα» σετ και με το σκορ στο 9-9 είχε τα σερβίς, τα οποία μέχρι εκείνο το σημείο είχαν αποδειχτεί πλεονέκτημα για την ίδια. Στον επίλογο δεν τα εκμεταλλεύτηκε όμως και μέτρησε αρνητικά το άγχος για την κατάκτηση των τελευταίων πόντων.

Η Κατερίνα Τόλιου (Νο 217) αναμετρήθηκε με τη Λίτζια Σίλβα (Νο 212), έκανε ιδανικό ξεκίνημα, αλλά δεν το αξιοποίησε και λύγισε με 3-2 σετ. Δεν είναι μόνο ότι προηγήθηκε 2-0 (έχοντας και το ψυχολογικό αβαντάζ από την επικράτηση στην παράταση του 2ου  σετ), αλλά και ότι στο 4ο σετ βρέθηκε μπροστά με 8-6 και είχε και τα σερβίς. Σ’ εκείνο το σημείο όμως, κι έχοντας εφαρμόσει καλά την τακτική της, έχασε καρφί κι αυτό της έσπασε τον ρυθμό. Η επίθεσή της είχε μεγάλη αποτελεσματικότητα στα δύο πρώτα σετ, όμως σιγά σιγά η Σίλβα κατανόησε καλύτερα το παιχνίδι της και πέρασε τη δική της τακτική. Ήταν έτοιμη σε όλα τα χτυπήματα κι έπαιξε εξαιρετικά απέναντι στις κομμένες μπαλιές.

Η νευρικότητα ήταν πιο έντονη στη Μαρία Χριστοφοράκη στο τρίτο επί μέρους παιχνίδι, ανεξάρτητα από το γεγονός ότι με τις δύο ήττες στις λεπτομέρειες είχαν χαθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι πιθανότητες για κάτι ουσιαστικό. Η σημερινή πρωταθλήτρια Ελλάδας (Νο 260) συνάντησε τη Τζέσικα Γιαμάντα (Νο 191), έχασε 3-0 χωρίς να γίνει πολύ ανταγωνιστική, πάντως είναι κι εδώ πραγματικότητα ότι παικτικά δεν είχε ουσιαστική διαφορά με την αντίπαλό της. Απλά, δεν βρέθηκε σε καλή ημέρα, δεν έπαιξε σύμφωνα με τις δυνατότητές της και μοιραία έχασε τον αγώνα». 

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Βραζιλία-Ελλάδα 3-0:

Γκούι Λιν-Αγγελίνα Παπαδάκη 3-2 (13-11, 4-11, 6-11, 11-8, 11-9)

Λιτζία Σίλβα-Κατερίνα Τόλιου 3-2 (4-11, 11-13, 13-11, 11-9, 11-8)

Τζέσικα Γιαμάντα-Μαρία Χριστοφοράκη 3-0 (11-9, 11-3, 11-6)

* Παίζοντας στο δεύτερο γυμναστήριο των αγώνων οι Ελληνίδες αθλήτριες έμαθαν στην πορεία για τον θρίαμβο των ανδρών εναντίον της Ιαπωνίας. Η χαρά που ένιωσαν ακούγοντας το αποτέλεσμα περιόρισε κάπως τη μικρή, έτσι κι αλλιώς, στεναχώρια τους για την ήττα από τη Βραζιλία.   

* Στα ιδιαίτερα στοιχεία του αγώνα ήταν φυσικά το ξεκίνημα της Φίλη ως προπονήτριας σε αγώνες. «Είχα το άγχος του πρώτου αγώνα ως κόουτς και ομολογώ ότι είναι πολύ πιο δύσκολο να λειτουργείς ως προπονητής απ’ ό,τι ως αθλήτρια. Στεναχωρήθηκα αρκετά γιατί έτσι όπως πήγε ο αγώνας μπορούσαμε να προηγηθούμε και 2-0, ωστόσο οι κοπέλες άφησαν δείγματα ότι είναι σε καλή φόρμα και περιμένω να φανεί στη συνέχεια», δήλωσε η αθλήτρια του Πέρα, που συνεργάζεται εκτάκτως με την ομοσπονδία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα.

* Στα άλλα ματς του γκρουπ σημειώθηκαν τα αποτελέσματα Σουηδία-Ουζμπεκιστάν 3-0 και Σλοβενία-Περού 3-1.

* Έχει και η δευτεραθλήτρια κόσμου Γερμανία απουσία της τελευταίας στιγμής, καθώς παρουσίασε στομαχικές διαταραχές και δεν ταξίδεψε ο Πάτρικ Μπάουμ. Αν ξεπεράσει άμεσα το πρόβλημα τότε ίσως μεταβεί στο Τόκιο για τα επόμενα παιχνίδια.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ