Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Κλώτσησε» τεράστια ευκαιρία η εθνική ανδρών, ήττα 3-2 από την Ουγγαρία

P4293031

P4293031Αναπάντεχη ήττα 3-2, με βάση το πώς εξελίχτηκε ο αγώνας, υπέστη η εθνική μας ομάδα των ανδρών από την Ουγγαρία στη δεύτερη ημέρα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος του Τόκιο. Θεωρείτο το φαβορί για τη νίκη, προηγήθηκε 2-0, όμως έχασε τα τρία επόμενα ματς και σπατάλησε μεγάλη ευκαιρία για να πλησιάσει πολύ την πρόκριση στη 12άδα. Πήγε στράφι η εντυπωσιακή νίκη της πρεμιέρας εναντίον της Ιαπωνίας και η προσπάθεια για την κατάκτηση μίας εκ των τριών προνομιούχων θέσεων στο γκρουπ Cτης Championship Division είναι πλέον σαν να ξαναρχίζει από το σημείο εκκίνησης! Οι διεθνείς μας μπήκαν απολύτως συγκεντρωμένοι αφήνοντας πίσω τους τη χτεσινή έκπληξη, αλλά ενώ στα δύο πρώτα ματς πήγαιναν όλα κατ’ ευχήν η συνέχεια ήταν εντελώς αρνητική. Όλη η προσοχή τους εστιάζεται τώρα στην αυριανή κρίσιμη ημέρα των δύο αγώνων. Στις 07:00 ώρα Ελλάδας (13:00 τοπική) αντιμετωπίζουν την Πορτογαλία, στις 13:30 (19:30) τη Ρουμανία και θέλουν πάση θυσία τουλάχιστον μία νίκη για να μείνουν στο κυνήγι του μεγάλου στόχου τους εν όψει της τελευταίας αγωνιστικής των γκρουπ την Πέμπτη.

Η δύναμη της Ουγγαρίας δεν αμφισβητείται, πρόκειται άλλωστε για πρώην παγκόσμια πρωταθλήτρια ανδρών με ζηλευτή παράδοση στο άθλημα. Ήταν εκείνη που κατέκτησε τους πρώτους πέντε τίτλους στον θεσμό, πήρε άλλα έξι χρυσά μετάλλια επίσης στην πολύ μακρινή εποχή και είχε τον τελευταίο τίτλο το 1979! Είναι επίσης η ομάδα, που είδαν και οι Έλληνες φίλαθλοι να δυσκολεύει το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα πριν από έναν χρόνο στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας μέχρι να εξασφαλιστεί η νίκη 3-1 και η παραμονή στην πρώτη κατηγορία της Ευρώπης. Ωστόσο το απρόβλεπτο έχει να κάνει με την εξέλιξη του αγώνα. Η Ελλάδα έδειξε τη δέουσα προσοχή, έκανε τέλειο ξεκίνημα χωρίς να χάσει σετ (!) και ουδόλως επηρεάστηκε από το γεγονός ότι οι Ούγγροι έβαλαν τον «αμυντικό» τους, τον Άνταμ Πατάντιους στη θέση 1 και όχι στη θέση 3, όπως στο μεταξύ μας παιχνίδι τον Μάρτιο του 2013. Ο προπονητής Κώστας Βατσακλής πίστευε ότι η αντίπαλος θα επέλεγε ανάλογο στήσιμο της τριάδας και αντί του Κώστα Παπαγεωργίου χρησιμοποίησε σήμερα τον Κώστα Λαγογιάννη επειδή είναι γνωστές οι αρετές του απέναντι στην άμυνα και είχε νικήσει τον Πατάντιους πριν από λίγο καιρό στη Γαλλία. Η αλλαγή δεν βρήκε απροετοίμαστους τους διεθνείς μας, αλλά δυστυχώς μετά το 2-0 πήγαν όλα άσχημα. Και μπορεί η ήττα του Λαγογιάννη να ήρθε φυσιολογικά, όμως στα επόμενα παιχνίδια χάθηκαν μεγάλες ευκαιρίες για να διπλασιάσει η ομάδα τις νίκες της. Έτσι όμως είναι ο αθλητισμός, έτσι είναι η επιτραπέζια αντισφαίριση και τα παιδιά καλούνται να ξεπεράσουν άμεσα αυτό το αποτέλεσμα για να διεκδικήσουν γερά την είσοδο στην πρώτη 12άδα.

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΚΙΩΝΗ, ΚΡΕΑΝΓΚΑ

«Έχω παίξει δύο φορές στο παρελθόν στη Γαλλία με τον Πατάντιους και τον είχα νικήσει. Αυτά τα παιχνίδια είναι εντελώς διαφορετικά ωστόσο και ο Ούγγρος έπαιξε καλύτερα από τότε. Βρήκε ρυθμό, έκανε πολύ καλά κομμένες μπάλες με φάλστο-άφαλτσο και θόλωσα. Έχασα τη συγκέντρωσή μου και δεν μπόρεσα ν’ αποφύγω την ήττα. Έγινε δυστυχώς αυτό που σκεφτόμασταν ότι ίσως χαθεί το πλεονέκτημα της χτεσινής νίκης, αλλά το γκρουπ έχει αρκετά παιχνίδια ακόμα και είμαστε πάντα μέσα στον στόχο μας», δήλωσε ο Παναγιώτης Γκιώνης, ενώ ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, που λύγισε στο φινάλε από τον Γιάκαμπ, εξήγησε: «Είχα συνεχώς προβάδισμα στα σετ και το έχανα γιατί βγήκαν στον αντίπαλο όλα τα ρίσκο που πήρε. Πριν από τρία χρόνια έγινε πάλι το ίδιο με αυτόν τον παίκτη. Παίζει κάπως απείθαρχα, δοκιμάζει τελικές επιθέσεις σε οποιοδήποτε σημείο του αγώνα και σήμερα του βγήκαν όλα. Τι να πω; Εγώ δεν μπορώ να παίξω με τέτοια ρίσκο. Είναι παίκτης, με τον οποίο δεν έχω την καλύτερη ψυχολογία και δυστυχώς αυτό μέτρησε και τώρα. Σίγουρα χάσαμε καλή ευκαιρία να διπλασιάσουμε τις νίκες μας, σίγουρα ο Παναγιώτης είχε περισσότερες πιθανότητες με τον Πατάντιους και ήταν απρόσμενο που έχασε έτσι, αλλά συνεχίζουμε. Γίνονται αυτά στα γκρουπ και ξέρουμε ότι οι Ούγγροι διαθέτουν καλή ομάδα».     

Η Ελλάδα είχε το A-B-Cστο στήσιμο των τριάδων σε αυτό τα ματς κι έτσι ο Παναγιώτης Γκιώνης (νούμερο 29 στην παγκόσμια κατάταξη) μπήκε πρώτος στον αγωνιστικό χώρο. Οι Ούγγροι επέλεξαν πάλι να βάλουν απέναντί του τον Γιάνος Γιάκαμπ (Νο 147), όπως είχαν κάνει και στον περσινό αγώνα στο Σ.Ε.Φ. για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Τότε, ο Γκιώνης είχε επικρατήσει 3-2 με ανατροπή, τώρα ήταν από την αρχή έτοιμος και με καλά ποσοστά σε άμυνα και επίθεση κατάφερε να επιβληθεί με 3-0. Στο πρώτο σετ «έχτισε» γρήγορα διαφορά και την κράτησε, στο 2ο ξέφυγε με ποικιλία χτυπημάτων στο δύσκολο σημείο (8-8) και στο 3ο αισθανόταν πια ότι δεν τον απειλεί τίποτα. Προηγήθηκε 5-2 και παρά το τάιμ άουτ που πήρε ο πρώην πρωταθλητής Ευρώπης για να ξαναβρεί αυτοσυγκέντρωση, ο Γκιώνης κατέκτησε στη σειρά όλους τους επόμενους πόντους.   

Η ελληνική ομάδα έκανε εντυπωσιακά το 1-0 κι αυτό τόνωσε ακόμα πιο πολύ την (εξαιρετική έτσι κι αλλιώς μετά το χτεσινό επίτευγμα) ψυχολογία της. Στο παιχνίδι μπήκε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (νούμερο 69), αντιμετώπισε τον Άνταμ Πατάντιους (Νο 95) και ξεδίπλωσε τις αναμφισβήτητες ικανότητές του απέναντι στην άμυνα φτάνοντας κι αυτός σε εμφατική νίκη με 3-0. Μετά την άψογη εκκίνηση με 5-0 ο Κρεάνγκα δέχτηκε πίεση, αλλά αξιοποίησε το πλεονέκτημα με εξαιρετικές επιθέσεις και ετοιμότητα στα σπιν του αντιπάλου του. Είχε προβλήματα στην υποδοχή και κυρίως από αυτό έγινε πολύ κλειστό το 2ο σετ. Στα κρίσιμα σημεία όμως κι αφού χρειάστηκε να σώσει και σετ μπολ ο πολύπειρος αθλητής μας έπαιξε μεγάλους πόντους κι επικράτησε οριακά. Συνέχισε …αδιάκοπα με forehand και backhand επιθέσεις, παράλληλα είχε πολύ καλό κοντρόλ στα σπιν του Ούγγρου και στο 3ο σετ ήταν πραγματικά ασυναγώνιστος. Σημειωτέον ότι έφτασε να προηγείται 9-0!

Ο Κώστας Λαγογιάννης (που είναι έξω από τους πίνακες τους τελευταίους δύο μήνες και θα επανέλθει σε αυτούς μετά το Παγκόσμιο) πήρε την ευκαιρία από τον προπονητή του, αλλά από τη στιγμή που δεν «έπεσε» πάνω στον «αμυντικό» τα προγνωστικά ήταν εναντίον του. Κόντραρε τον δεξιόχειρα επιθετικό Ντάνιελ Κοσίμπα (Νο 140) και παρά την καλή του προσπάθεια κάμφθηκε με 3-1. Το 1ο σετ κρίθηκε εύκολα υπέρ του Μαγυάρου, ο οποίος παρουσιάστηκε πολύ σταθερός. Στο 2ο όμως, έκανε μικρή «κοιλιά» και ο Λαγογιάννης, που στο μεταξύ είχε βρει καλύτερο ρυθμό, την εκμεταλλεύτηκε. Στο 3ο σετ ο Κοσίμπα ξέφυγε πάλι από την αρχή και ο έμπειρος διεθνής μας δεν μπόρεσε ν’ ακολουθήσει έχοντας δυσκολίες στα σερβίς και στο μπλοκ. Το ίδιο δυνατά μπήκε και στο 4ο σετ ο Ούγγρος κι εξασφάλισε διαφορά βγάζοντας ορισμένες πολύ ποιοτικές μπάλες. Ο Λαγογιάννης έκανε λάθη, έχασε επιθέσεις και μοιραία και τη συγκέντρωσή του για να γραφτεί το 3-1. 

Στο τέταρτο στη σειρά ματς αναμετρήθηκαν οι «αμυντικοί» των δύο ομάδων, ο Γκιώνης και ο Πατάντιους. Ο «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών είχε πρόβλημα με τις άμυνες του Ούγγρου και το εκρηκτικό παιχνίδι του στην επίθεση και υπέπεσε σε πολλά λάθη στα δύο πρώτα σετ. Αναπάντεχα τα έχασε με διαφορά και φυσιολογικά έχασε και την ηρεμία του γιατί θεωρητικά είχε τον πρώτο λόγο για τη νίκη. Κάνοντας γενικά αρκετές αλλαγές στην τακτική του πάλεψε να ξαναμπεί στο ματς στο 3ο σετ παίρνοντας περισσότερη επίθεση. Δεν του βγήκε ούτε αυτό όμως. Πήγε να γυρίσει την κατάσταση όταν έσωσε συνολικά τέσσερα ματς μπολ (7-10 και 11-12), ωστόσο άφησε αναξιοποίητες και τις δικές του ευκαιρίες με πολλά χαμένα forehandspin για να λυγίσει εν τέλει με 15-13.

Σε εκείνο το σημείο ήταν η εθνική μας, που έπρεπε να διαχειριστεί μία ψυχολογική πίεση γιατί ο αγώνας μόλις είχε πάρει απρόσμενη τροπή. Ο Κρεάνγκα ανέλαβε ένα ακόμα δύσκολο έργο στο 2-2, όμως αυτή τη φορά δεν ήταν το ίδιο δυνατός ψυχολογικά. Ό,τι καλό έφτιαχνε στην πορεία των σετ, χαλούσε μετά, κυρίως γιατί ο Ούγγρος ωφελήθηκε στα ρίσκο του και πέρασε τη νευρικότητα στον πρώην «χάλκινο» πρωταθλητή κόσμου για να γραφτεί έτσι το 3-1. Ο Κρεάνγκα άρχισε ιδανικά, προηγήθηκε 6-0 και 8-4 με το γνωστό δυνατό παιχνίδι του, όμως ο Γιάκαμπ όλο και βελτιωνόταν για να πλησιάσει στον πόντο και να κάνει τελικά διπλό comebackμε τέσσερις σερί πόντους από το 7-9! Ο Κρεάνγκα επανέκαμψε στο 2ο σετ, δημιούργησε μικρή διαφορά (6-3), όμως ούτε αυτή αξιοποίησε. Ισοφαρίστηκε γρήγορα, γέμισε άγχος και είναι χαρακτηριστικό ότι έχασε δικό του σερβίς για να καμφθεί ξανά με 11-9. Σύμπτωση ή όχι ο πολύπειρος πρωταθλητής μας ξέφυγε και στην αρχή του 3ου σετ αφήνοντας την αίσθηση ότι εξαρτιόταν κυρίως από τη δική του απόδοση το αποτέλεσμα. Προηγήθηκε 7-2 κι ευτυχώς διατήρησε αυτό το πλεονέκτημα παρότι ο Γιάκαμπ έγινε πάλι απειλητικός (7-6). Μία «έκρηξη» στο 4ο σετ τον έφερε ξανά σε θέση ισχύος με 6-3, αλλά φαίνεται πως ήταν γραπτό να υπάρχουν αλλεπάλληλες διακυμάνσεις, που στο τέλος θα ευνοούσαν τον Ούγγρο. Ισοφάρισε άμεσα, πέρασε μπροστά με τρομερές επιθέσεις στα κρίσιμα σημεία και πήρε και το 3ο σετ με διαφορά δύο πόντων!

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ελλάδα-Ουγγαρία 2-3:

Παναγιώτης Γκιώνης-Γιάνος Γιάκαμπ 3-0 (11-7, 11-8, 11-2)

Καλλίνικος Κρεάνγκα-Άνταμ Πατάντιους 3-0 (11-6, 13-11, 11-3)

Κώστας Λαγογιάννης-Ντάνιελ Κοσίμπα 1-3 (4-11, 11-7, 5-11, 2-11)

Γκιώνης-Πατάντιους 0-3 (5-11, 6-11, 13-15)

Κρεάνγκα-Γιάκαμπ 1-3 (9-11, 9-11, 11-7, 9-11)

Στα άλλα δύο παιχνίδια του γκρουπ C η Ιαπωνία σημείωσε την πρώτη νίκη επικρατώντας 3-0 της Ρουμανίας, ενώ η Πορτογαλία κατέβαλλε τη Γαλλία με 3-1 και διπλασίασε τις νίκες της.

 

* Φωτό από τον αγώνα του Λαγογιάννη απέναντι στον Κοσίμπα.

                                                        

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ