Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Επτά μετάλλια στην επιτραπέζια αντισφαίριση η Ελλάδα στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων

Metamosxevmenoi Evropaiko

Metamosxevmenoi EvropaikoΜε σωστή οργάνωση, καλές συνθήκες και όμορφες αναμετρήσεις οι 8οι Πανευρωπαϊκοί αγώνες Αιμοκαθαιρομένων και Μεταμοσχευμένων αθλητών έστειλαν με ιδανικό τρόπο από την Κρακοβία το ισχυρό κοινωνικό τους μήνυμα για τη σημασία της δωρεάς οργάνων. Παράλληλα, η μεγάλη ελληνική αποστολή έδωσε από τις 16 έως τις 23 Αυγούστου τον καλύτερο εαυτό της ώστε να τονίσει άλλη μία φορά και το πόσο βοηθούν σωματικά και ψυχολογικά η σταθερή ενασχόληση με τον αθλητισμό και ακόμα περισσότερο οι διακρίσεις σε σημαντικά πρωταθλήματα. Στους αγώνες της πολωνικής πόλης η προσπάθεια των συνολικά 19 αθλητών μας απέφερε πολλά μετάλλια και μάλιστα ο δεύτερος καλύτερος απολογισμός καταγράφηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Την ελληνική ομάδα συγκρότησαν 5 αιμοκαθαιρόμενοι και 14 μεταμοσχευμένοι. Προέρχονταν από την Αθήνα, τη Θεσσαλονίκη, το Αιγίνιο Πιερίας και το Ηράκλειο Κρήτης. Συμμετείχαν στην επιτραπέζια αντισφαίριση, τον στίβο, το μπόουλινγκ και τα νταρτς (βελάκια). Κατέκτησαν συνολικά 27 μετάλλια (8 χρυσά, 4 αργυρά και 16 χάλκινα) και τα 7 από αυτά ήρθαν στο πινγκ πονγκ.

Το πρόγραμμα άνοιξε στις 16 του μήνα με την τελετή έναρξης στη γεμάτη από κόσμο κεντρική πλατεία της πόλης. Οι αθλητές απ’ όλα τα κράτη έκαναν τον γύρο της πλατείας και κατέληξαν στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η τελετή. Η αγωνιστική παρουσία των Ελλήνων άρχισε τρεις ημέρες μετά με την επιτραπέζια αντισφαίριση. Ήταν μάλιστα, «από τα δυσκολότερα τουρνουά σε τέτοιους αγώνες», όπως επισήμανε το δελτίο Τύπου της ελληνικής αποστολής, «διότι συγκέντρωσε πολλούς αθλητές από χώρες με παράδοση στο άθλημα, όπως η Ουγγαρία, η Γαλλία και η διοργανώτρια Πολωνία». Τα ελληνικά χρώματα πήραν 1 χρυσό, 1 ασημένιο και 5 χάλκινα. Η μοναδική πρωτιά ήρθε στην κατηγορία αιμοκαθαιρομένων από τον Μάριο Μαρκόπουλο (που ήταν και team manager της αποστολής). Στον καθοριστικό αγώνα ο αθλητής του Συλλόγου Αθλουμένων Νεφροπαθών έκαμψε την αντίσταση του Ρεμί Σεγκάντ με 3-1 σετ. Ο ίδιος και ο Γάλλος αθλητής έχουν από δύο χρυσά στον θεσμό στους τελευταίους τέσσερις Ευρωπαϊκούς Αγώνες.

Επίσης, η Αθανασία Μπότσα, που έχει μεγάλη εμπειρία από διεθνείς αγώνες κατέκτησε ένα ασημένιο μετάλλιο στο απλό της κατηγορίας Veteran μεταμοσχευμένων κι ένα χάλκινο στο διπλό μεταμοσχευμένων. Στην ίδια κατηγορία πήρε δύο χάλκινα η Μαργαρίτα Ιωσηφίδου, στο απλό και στο διπλό με την Μπότσα.

Ο Χρήστος Ξένος, αθλητής με πολλές συμμετοχές και κορυφαίες διακρίσεις σε Ευρωπαϊκούς και Παγκόσμιους Αγώνες Αιμοκαθαιρομένων-Μεταμοσχευμένων (σ.σ. γνωστό φυσικά ότι εδώ και δεκαετίες παίζει και σε επίπεδο Ε.Φ.Ο.Επ.Α.), αρκέστηκε στο χάλκινο μετάλλιο της κατηγορίας Super Veteran. Στα ημιτελικά έχασε 3-1 σετ από Πολωνό αθλητή, ο οποίος στη συνέχεια ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου. Όπως ενημέρωσε η αποστολή ο αθλητής του «Δρομέα» «ταλαιπωρούταν σε όλη την διάρκεια της προετοιμασίας από τραυματισμό στο πόδι κι έτσι δεν μπορούσε να είναι όσο δυνατός θα ήθελε».

Πολύ καλές εντυπώσεις άφησε ο νεότερος αθλητής του τουρνουά, ο Αλέξανδρος Διακουμάκος. Ο 14χρονος αθλητής, που προπονείται στους «Λέοντες του Πειραιά», εμφανίστηκε πρώτη φορά στη διοργάνωση και κατέκτησε δύο χάλκινα μετάλλια λαμβάνοντας πολύ καλά σχόλια. Ήταν 3ος στο απλό της κατηγορίας Adult Senior κι επίσης 3ος στο διπλό με συμπαίκτη τον Γιάννη Παρασκευά. Ο τελευταίος, όπως και η Μαργαρίτα Ιωσηφίδου έκαναν επίσης ντεμπούτο σε διεθνή διοργάνωση και τα πήγαν πολύ καλά. Χωρίς να επιτύχουν κάποια διάκριση αγωνίστηκαν ακόμα στο πινγκ πονγκ οι Μάνος Μανουλάκης, Κώστας Καλός και Δημήτρης Ανδρεάδης.

Metamosxevmenoi Krakovia_teleti_enarxisΤους αθλητές καθοδήγησαν τεχνικά ο Ευθύμης Αμερικάνος (στον συγκεκριμένο χώρο αθλουμένων είναι «εθνικός προπονητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης», όπως αναφέρει το δελτίο Τύπου), που μετέβη στην Κρακοβία για το διήμερο του τουρνουά και ο προπονητής στους «Λέοντες του Πειραιά» Λάζαρος Μπαλάφας, ο οποίος ήταν στην Πολωνία σε όλη τη διάρκεια του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Τα περισσότερα μετάλλια για την ελληνική ομάδα (13) κατακτήθηκαν στο μπόουλινγκ, ένα χάλκινο μάλιστα, είχε ο Χρήστος Ξένος και εκεί. Η τελετή λήξης των αγώνων έγινε στο υπέροχο ορυχείο αλατιού, που βρίσκεται λίγο έξω από την Κρακοβία. Η ελληνική αποστολή επέστρεψε στην Αθήνα προχτές το πρωί και πλέον βάζει στόχο το Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που θα γίνει το 2015 στην Αργεντινή. Το επόμενο Πανευρωπαϊκό θα διεξαχθεί σε 2 χρόνια στη Φινλανδία.

 

* Φωτό: Με την ελληνική σημαία στα χέρια ποζάρουν όλο καμάρι οι αθλητές και οι αθλήτριες της ελληνικής αποστολής στην Κρακοβία, που φόρεσαν μετάλλιο στους αγώνες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Από αριστερά Ξένος, Μπότσα, Ιωσηφίδου, Μαρκόπουλος, Διακουμάκος και Παρασκευάς.

Φωτό 2: Στιγμιότυπο από την τελετή έναρξης

                                                                 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ