Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Σερβίς φιλέ και μέσα, αλλά όχι «let»!

Umpires Belarus

Umpires BelarusΗ είσοδος της πλαστικής μπάλας αποτελεί την τελευταία σημαντική αλλαγή στην επιτραπέζια αντισφαίριση και φυσικά τη νέα πρόκληση, όχι μόνο για τους αθλητές, αλλά και για άλλους επαγγελματίες του χώρου. Η νέα μπάλα χρησιμοποιήθηκε πρώτη φορά σε παγκόσμιο επίπεδο στο World Tour της Λευκορωσίας, που ολοκληρώθηκε την Κυριακή στο Μινσκ, ωστόσο δεν επρόκειτο για τη μοναδική καινοτομία στο συγκεκριμένο event της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.). Εμφανίστηκε μία ακόμα, η οποία δεν εισήγαγε κανονισμό, ήταν …πείραμα, που δεν φάνηκε να έχει ευρεία αποδοχή. Στα σερβίς των αθλητών, όπου η μπάλα πηγαίνει πρώτα στο φιλέ και μετά στην απέναντι πλευρά να μη δίνεται «let», δηλαδή επανάληψη (ή «net», όπως επίσης λέγεται από αγωνιζόμενους), αλλά να παίζεται ο πόντος, όπως στο βόλεϊ!!! Αυτή ήταν πρόταση της Επιτροπής Αθλητών της I.T.T.F. και δοκιμάστηκε στους αγώνες Under 21. Πέρα από τους αθλητές φυσικά, αυτές οι νέες προκλήσεις απασχόλησαν και τους διαιτητές και η Ελληνίδα διεθνής Τίνα Κρόττα, που ήταν βοηθός επιδιαιτητή στο Μινσκ ως προσκεκλημένη της ομοσπονδίας της Λευκορωσίας, έδωσε ενδιαφέροντα στοιχεία στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. για τη διαφορετική αυτή εικόνα.

Στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας βρέθηκαν για το World Tour 40 διαιτητές. Από καιρό ήταν προετοιμασμένοι για τη νέα κατάσταση με την πλαστική μπάλα, όμως το τεστ με το «nolet», όπως ονομάστηκε, τους ήρθε …κάπως βαριά. Στην Επιτροπή Αθλητών είναι πρόεδρος ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ (παρεμπιπτόντως αναδείχτηκε νικητής στο τουρνουά) και ήθελε η δοκιμή για τη σχετική πρόταση να γίνει στους αγώνες της πατρίδας του. Οι αθλητές και οι αθλήτριες έως 21 ετών έπαιξαν με αυτόν τον τρόπο και στα προκριματικά γκρουπ και στα ταμπλό. Ειδικά στην αρχή δεν ήταν καθόλου εύκολο για τους διαιτητές να προσαρμοστούν, αφού ο κανονισμός του «let» είναι στο «πετσί» τους. Υπήρξαν στιγμές όπου έδιναν «επανάληψη» όταν το σερβίς πήγαινε στο διχτάκι και μέσα και μάλιστα δύο-τρεις φορές οι αθλητές διατύπωσαν παράπονα διότι ήταν έτοιμοι να συνεχίσουν τον πόντο και όχι να σταματήσουν, όπως παραδοσιακά γίνεται! Στην πορεία το τεστ κύλησε καλύτερα βέβαια, πάντως η πρόταση δεν φάνηκε να έχει μεγάλη αποδοχή. Στο τέλος του όπεν δόθηκε ερωτηματολόγιο στους διαιτητές για το κατά πόσο θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάτι τέτοιο στο άθλημα, για το αν θα διαιτήτευαν το ίδιο καλά κ.τ.λ. και οι γνώμες διίσταντο, όπως επισήμανε και το σχετικό ρεπορτάζ της διεθνούς ομοσπονδίας. Σχετικό ερωτηματολόγιο δόθηκε και στους αθλητές και οι αντιδράσεις διέφεραν κι εκεί. Το τελικό συμπέρασμα δεν έχει βγει ακόμα, πάντως υπεύθυνοι της διοργάνωσης ομολογούσαν ότι δεν παρατηρείται συναίνεση και δύσκολα θα προχωρήσει και θα γίνει κανονισμός η κατάργηση του «let». Προς το παρόν μάλιστα, δεν υπάρχει ανακοίνωση ότι θα συνεχιστούν τα τεστ σε άλλο WorldTourή γενικότερα σε άλλη διεθνή διοργάνωση…

Κι ενώ ενδεχόμενη τέτοια αλλαγή θα ήταν ρηξικέλευθη και θα έφερνε έντονες διαφωνίες, η εισαγωγή της πλαστικής μπάλας δεν αποτελεί επανάσταση στο άθλημα, όπως φάνηκε και στη Λευκορωσία. Αρκετοί παίκτες έκαναν την πρώτη τους επαφή με το καινούργιο υλικό (αφού ακόμα δεν είναι ευρέως διαδεδομένο σε όλο τον κόσμο) και δεν συνάντησαν ουσιαστικό πρόβλημα. Έκαναν θετικά σχόλια, απλά διαπίστωσαν το φυσιολογικό ότι το πλαστικό μπαλάκι μπορεί να σπάσει πιο εύκολα από το κλασικό με το σελιλόιντ. Γι’ αυτό τον λόγο η προσοχή των διαιτητών εστιάστηκε στη σταθερότητα της μπάλας κατά τη διάρκεια ενός πόντου και είχαν την οδηγία να διακόπτουν κατευθείαν ένα ράλι και να δίνουν «επανάληψη» μόλις έσπαγε μία μπάλα. «Δεν είχαμε ιδιαίτερη δυσκολία όμως, διότι η πλαστική μπάλα σπάει όλη κατευθείαν, διαλύεται στη μέση κι έτσι το καταλαβαίνεις αμέσως. Δώσαμε 5-6 φορές επανάληψη πόντου, δηλαδή «let» και ο αριθμός είναι μικρός αν σκεφτείτε ότι έγιναν από 350 έως 370 ματς στο τουρνουά. Φυσικά σε δυνατά χτυπήματα και ράλι ξέρουμε ότι σπάνε και τα μπαλάκια από σελιλόιντ και τουλάχιστον σε αυτή την πρώτη φορά διαπιστώθηκε ότι πάνω-κάτω δεν είναι πολύ διαφορετική η στατιστική με το πλαστικό μπαλάκι σε αυτό το κομμάτι», σημείωσε η Τίνα Κρόττα. Η Θεσσαλονικιά διαιτήτρια, που εργάζεται για 3η χρονιά ως βοηθός επιδιαιτητή της Ι.Τ.Τ.F. σε διεθνείς διοργανώσεις, τόνισε ότι γενικά το νέο μπαλάκι άντεξε σε αυτή την πρώτη χρήση του παρά τις αντίθετες προβλέψεις που είχαν ακουστεί.

Να προσθέσουμε ότι οι διοργανωτές σκέπτονταν να δοκιμάσουν και τα δίχρωμα πλαστικά μπαλάκια (που πρόσφατα παίχτηκαν στα πλέι οφ της κινεζικής λίγκας), αλλά το ακύρωσαν γιατί πιστεύουν ότι σπάνε πιο εύκολα και χρειάζεται να βελτιώσουν το υλικό τους. Κινεζικής εταιρείας πάντως, ήταν τα μονόχρωμα που χρησιμοποιήθηκαν στο όπεν του Μινσκ. Σημειώνεται τέλος, ότι οι διαιτητές έγραφαν πόσα μπαλάκια έσπαγαν στους αγώνες τους γιατί έπρεπε να στείλουν σχετική κατάσταση στην παγκόσμια ομοσπονδία του αθλήματος.

 

* Φωτό: Όλοι οι διαιτητές που μετείχαν στο όπεν της Λευκορωσίας σε αναμνηστική φωτό με τον competition manager Ντιντιέ Λε Ρουά. Η Τίνα Κρόττα είναι στους καθισμένους τρίτη από τα αριστερά. 

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ