Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Τόμας Βάικερτ και τυπικά από σήμερα νέος πρόεδρος της I.T.T.F.

Sharara me_Weikert_Remy_Gros

Sharara me_Weikert_Remy_GrosΈγινε και τυπικά σήμερα η αλλαγή σκυτάλης στην προεδρία της Διεθνούς Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης. Όπως είχε προαναγγελθεί από τα τέλη Απριλίου, στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Τόκιο, ο Καναδός Άνταμ Σαράρα παραιτήθηκε ύστερα από 15 συναπτά έτη στον προεδρικό θώκο της I.T.T.F. και τη θέση του πήρε ο Γερμανός Τόμας Βάικερτ, που ήταν αντιπρόεδρος από το 2009. «Δεν είμαι αγχωμένος, αλλά έχω μεγάλο σεβασμό για τη λειτουργία και το έργο του προέδρου. Ως αντιπρόεδρος και για ένα χρόνο ως αναπληρωτής πρόεδρος έχω ήδη συμμετάσχει σε πολλές πράγματα, αλλά πιστεύω ότι θα μάθουμε αρκετά ακόμα νέα στοιχεία. Υποθέτω ότι αυτό πρόκειται να είναι υπέροχη εμπειρία, όπως στη Γερμανική Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης όταν ήμουν πρώτα νομικός της σύμβουλος και στη συνέχεια, το 2005, έγινα πρόεδρος. Το σίγουρο είναι ότι πρόκειται για μία συναρπαστική, πολύ ενδιαφέρουσα στιγμή», δήλωσε ο Βάικερτ.

Ο δικηγόρος, που ειδικεύεται στο οικογενειακό και το αθλητικό δίκαιο, είναι πλέον ένας από τους τρεις προέδρους από τη Γερμανία, που ηγούνται των διεθνών ομοσπονδιών σε Ολυμπιακά αθλήματα, μετά τον Κλάους Σχόρμαν στο μοντέρνο πένταθλο και τον Σιπ Φεντ στο λουτζ. «Παρότι είμαι Γερμανός, δεν είμαι πρόεδρος για τη Γερμανία, αλλά ένας πρόεδρος για όλους», διευκρίνισε μετά την ανάληψη των καθηκόντων του σε μία από τις μεγαλύτερες παγκοσμίως διεθνείς ομοσπονδίες. 

Ο Βάικερτ έγινε ο 7ος πρόεδρος στην ιστορία της I.T.T.F.. Πλην του Σαράρα, που συνεχίζει στην ομοσπονδία ως πρόεδρος των γενικών συνελεύσεων («chairman of I.T.T.F.» αναφέρεται) θήτευσαν σε αυτή τη θέση ο Άγγλος Ιβόρ Μοντάγκου (1926-1967), ο Ουαλός Ρόι Έβανς (1967-1987), ο Ιάπωνας Ικίρο Ογκιμούρα (1987-1994), ο Σουηδός Λόλο Χάμαρλουντ (1994-1995) και ο Κινέζος Σου Γινσένγκ (1995-1999). Ο Βάικερτ αποκάλυψε και ορισμένα βασικά θέματα, με τα οποία θέλει ν’ ασχοληθεί από τη νέα του θέση.

Το ένα είναι η ανάπτυξη των μικρότερων εθνικών ομοσπονδιών. «Έχει γίνει ένας από τους στόχους μου να επεκτείνω το Πρόγραμμα Ανάπτυξης, που ήδη λειτουργεί καλά από την I.T.T.F.. Το άθλημα πρέπει να παίζεται σε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες κι από πολλούς ανθρώπους. Το πινγκ πονγκ πρέπει και να ενώνει δεν χρησιμεύει μόνο ως σωματική και ψυχική εκπαίδευση».

Στην ατζέντα του βάζει επίσης την προώθηση της έννοιας του αθλητισμού στα άτομα με αναπηρίες και την εξασφάλιση ότι θα έρθουν κοντά στην επιτραπέζια αντισφαίριση όλοι οι άνθρωποι με ειδικές ανάγκες, που θέλουν ν’ ασχοληθούν με το άθλημα.

Τονίζει επίσης ότι έχει ήδη αναπτύξει κάποιες ιδέες, αλλά ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να κάνει κάτι ριζοσπαστικό. «Μπορώ να πω ότι αποκλείω τις επαναστάσεις», επισήμανε και εξήγησε ότι τέτοιες πραγματοποιήθηκαν από τον προκάτοχό του. Πράγματι, οι μεγάλες αλλαγές με το τέλος των σετ στους 11 και όχι στους 21 πόντους, αλλά και τη διεύρυνση της μπάλας κατά δύο χιλιοστά έγιναν επί των ημερών Σαράρα. Αυτό τον καιρό και μετά την είσοδο της πλαστικής μπάλας το μόνο θέμα, που συζητείται ως πιθανή μελλοντική αλλαγή είναι αυτό της δίχρωμης μπάλας, που κατασκεύασαν και χρησιμοποίησαν οι Κινέζοι τον Αύγουστο στα πλέι οφ της σούπερ λίγκας. Ο Βάικερτ χαιρέτισε την ιδέα κι έκανε σχόλιο επ’ αυτού: «Βοηθούν γιατί εξηγούν καλύτερα το άθλημά μας. Για παράδειγμα σε μία σούπερ αργή κίνηση στην τηλεόραση μπορούμε να δούμε και να αναλύσουμε ακριβώς ένα σπιν», σημείωσε ο νέος πρόεδρος και συμπλήρωσε: «Στην αρχή θα πρέπει να δοκιμαστούν πολύ τέτοιες ιδέες κι αν είναι να κάνουμε αλλαγές αυτές να γίνουν πολύ προσεκτικά και με μεγάλη περίοδο πιλοτικής λειτουργίας. Νομίζω επίσης, ότι είναι πιθανό να χρησιμοποιηθούν δίχρωμα μπαλάκια μόνο για τους επαγγελματίες μας. Σαν μία δοκιμή για τέτοια πρωτοποριακή κίνηση υπάρχει η σκέψη να γίνει τουρνουά με χρηματικό έπαθλο, το οποίο θα συγκεντρώσει κορυφαίους αθλητές και θα το παρακολουθήσουν πολλοί θεατές και εκπρόσωποι των μέσων ενημέρωσης».

Για τον αποχαιρετισμό προς τον Άνταμ Σαράρα η I.T.T.F. ετοίμασε και εμφάνισε στην ιστοσελίδα της ένα ξεχωριστό αφιέρωμα. Στο στυλ της αντίστροφης μέτρησης παρουσίαζε κάθε μέρα από τις αρχές Μαΐου και για 100 ημέρες ένα κείμενο πάνω σε θέματα σχετικά με την προεδρία του Καναδού παράγοντα. Τα κείμενα αναφέρονταν μεταξύ άλλων στις μεγάλες αλλαγές, που συντελέστηκαν στη διάρκεια αυτών των 15 ετών, σε θέσεις κλειδιά της I.T.T.F., στη μεγάλη αύξηση των εθνικών ομοσπονδιών-μελών της, στον ενωτικό ρόλο της παγκόσμιας ομοσπονδίας σε ειρηνευτικές εκδηλώσεις, όπως και σε προέδρους του πιο μακρινού παρελθόντος και την επιρροή τους στην εξέλιξη του αθλήματος.

Οι επόμενες προεδρικές εκλογές της διεθνούς ομοσπονδίας θα διεξαχθούν το 2017.

 

* Φωτό: Ο Άνταμ Σαράρα (δεξιά) με τον Τόμας Βάικερτ σε στιγμιότυπο, που μοιάζει με …κίνηση παράδοσης-παραλαβής για τα ηνία της παγκόσμιας ομοσπονδίας του αθλήματος (photo Remy Gros).

 

 

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ