Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Ειδική προπόνηση στον νεαρό αθλητή με σεβασμό στις ανάγκες του», το μήνυμα του σεμιναρίου

«Ο νεαρός αθλητής χρειάζεται ειδική προπόνηση, όπως χρειάζεται και να σέβεσαι τις ανάγκες του». Αυτό ήταν το μήνυμα, που έβγαλε προς τους προπονητές το σεμινάριο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., με θέμα «αναπτυξιακή ηλικία στην επιτραπέζια αντισφαίριση», που διεξήχθη χτες και σήμερα στο Βυζαντινό Αθλητικό Κέντρο. Η συμμετοχή ήταν μικρή, τα μαθήματα παρακολούθησαν 10 άτομα, ωστόσο έδειξαν έντονο ενδιαφέρον και για τα όσα ακούστηκαν και για τη διαδικασία των συζητήσεων πάνω στα θεματολογία.

Κεντρικός εισηγητής ήταν ο ομοσπονδιακός προπονητής στο κλιμάκιο της Πάτρας και καθηγητής Φυσικής Αγωγής Μιχάλης Κατσικαδέλης. Κατά τη δεύτερη ημέρα μίλησαν ο προπονητής της εθνικής ομάδας των ανδρών και καθηγητής Φυσικής Αγωγής Κώστας Βατσακλής και η αθλήτρια της εθνικής ομάδας γυναικών Μαρία Χριστοφοράκη, που φέτος πήρε το πτυχίο της στη διατροφολογία.

Τα θέματα που παρουσιάστηκαν στο προπονητικό σεμινάριο ήταν: Α) Αναπτυξιακή ηλικία και αθλητισμός, βασικές αρχές προπονητικής, β) Προπονητική επιτραπέζιας αντισφαίρισης στην αναπτυξιακή ηλικία, γ) Προγραμματισμός προπόνησης, μελέτη περίπτωσης και δ) Διατροφική υποστήριξη στην αναπτυξιακή ηλικία.

Ο Μιχάλης Κατσικαδέλης ανέλυσε τις γενικές αρχές της προπονητικής στις αναπτυξιακές ηλικίες των παίδων και των εφήβων και τον προπονητικό σχεδιασμό στην επιτραπέζια αντισφαίριση. Ένα σημείο, στο οποίο έδωσε έμφαση, είναι ότι ο προπονητής του πινγκ πονγκ πρέπει οπωσδήποτε να είναι προετοιμασμένος και ενήμερος για τις εξελίξεις στον χώρο της προπονητικής προκείμενου ν’ ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις του αθλήματος. «Το άθλημα έχει αλλάξει πολύ σε σχέση με τις προηγούμενες δεκαετίες και οι προπονητές οφείλουν ν’ ακολουθούν τα πράγματα», τόνισε και όλοι οι παριστάμενοι συμφώνησαν ότι απαιτείται ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για την επιμόρφωση των προπονητών.

Ο Κώστας Βατσακλής έκανε γενικές επισημάνσεις, που αφορούν στην αναπτυξιακή ηλικία, αλλά μίλησε και για την οργάνωση των σωματείων γύρω από τις υποδομές. Επίσης, υπογράμμισε ότι ο προπονητής θα πρέπει από τη μια πλευρά να παρακολουθεί τις εξελίξεις στο άθλημα κι από την άλλη να έχει άσβεστη διάθεση να μεταφέρει τη γνώση του στον νεαρό αθλητή σεβόμενος παράλληλα την προσωπικότητά του.

Η Μαρία Χριστοφοράκη τόνισε μεταξύ άλλων ότι «το διαιτολόγιο και η διατροφική υποστήριξη των αθλητών είναι στοιχεία απαραίτητα και για την επίδοση στον αγώνα, αλλά και για τη σωστή ανάπτυξη του παιδιού». Το ακροατήριο αποτέλεσαν αθλητές και προπονητές. Προπονητικό σεμινάριο με το ίδιο θέμα πρόκειται να γίνει ακόμα στη Θεσσαλονίκη και στα Γιάννενα και πιθανότατα να υπάρξει και η πολύτιμη συμβολή ξένου προπονητή από την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης (E.T.T.U.), με την οποία συνεργάζεται από καιρό σε επίπεδο σεμιναρίων η ελληνική ομοσπονδία.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ