Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρόκληση της Τουρκίας απέναντι στην Κύπρο!

Μπροστά σε δυσάρεστες εκπλήξεις, που θίγουν το κύρος του κυπριακού κράτους, βρέθηκαν Ευρωπαίοι παράγοντες της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη Λισσαβώνα. Η πρώτη αφορά μία ακόμα τουρκική πρόκληση (και μάλιστα μέσα από ένα άθλημα) και η δεύτερη ένα απίστευτο, ένα τουλάχιστον ακατανόητο λάθος των Πορτογάλων διοργανωτών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Κατ’ αρχάς, στο τακτικό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης του αθλήματος μοιράστηκε το bulletin της διοργάνωσης, το οποίο είχε εκδοθεί με καθυστέρηση. Περιλάμβανε όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τους αγώνες κι εκεί που αναγράφονταν οι συμμετοχές υπήρχε δίπλα στην Κύπρο η σημαία του τουρκοκυπριακού κράτους!!! Αμέσως ο πρόεδρος της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης Ανδρέας Γεωργίου και ο ομόλογός του στην Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης διαμαρτυρήθηκαν έντονα, το μέρος τους πήραν φυσικά και άλλοι συνάδελφοί τους και δημιουργήθηκε φασαρία. Αποτέλεσμα ήταν να ζητήσουν αμέσως συγνώμη οι Πορτογάλοι και να μιλάνε για χαζό λάθος… Υποστήριξαν ότι αυτό το είδαν από την ιστοσελίδα της Ε.Τ.Τ.U., αλλά κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει, αφού εκεί υπάρχει κανονικά η σημαία της Κύπρου…

Η δεύτερη πρόκληση παρουσιάστηκε λίγο αργότερα. Στη διάρκεια του συνεδρίου της Μεσογειακής Ένωσης έγινε γνωστό ότι η Τουρκία, που έχει αναλάβει να διοργανώσει μέσα στον Νοέμβριο το Μεσογειακό διασυλλογικό Κύπελλο, δεν προβλέπει και την κυπριακή στις εθνικότητες, που μπορούν να κάνουν αίτηση για να πάρουν βίζα και να μετάσχουν στους αγώνες!!! Εκεί που δηλώνεται ηλεκτρονικά η εθνικότητα γίνεται λόγος μόνο για το κράτος Βόρειας Κύπρου, το οποίο βεβαίως δεν υφίσταται! Όπως ήταν φυσικό δημιουργήθηκε ένταση κι εκτός από την κυπριακή και την ελληνική αποστολή επέκριναν την Τουρκία και παράγοντες άλλων κρατών. Η γειτονική χώρα ήταν απούσα από τη συνεδρίαση και μετά τον θόρυβο, που προκλήθηκε στη Λισσαβώνα, κλήθηκε για άμεση συνάντηση με τον πρόεδρο της Μεσογειακής Ένωσης Κριστιάν Μικέλις, της Ευρωπαϊκής Ρόναλντ Κράμερ, της Παγκόσμιας Τόμας Βάικερτ και της Παγκύπριας Ανδρέα Γεωργίου. Προφανώς όμως, επηρεασμένοι από την οργή όλων για το μέγα ζήτημα, οι Τούρκοι παράγοντες, που ήταν στην πορτογαλική πρωτεύουσα, δεν πήγαν ούτε στην προγραμματισμένη συνάντηση για να εξηγήσουν τη σκανδαλώδη στάση τους!

Οι ομοσπονδίες-μέλη της Μεσογειακής Ένωσης σκέφτηκαν πολύ τους τρόπους αντίδρασης, έγινε και παρέμβαση του Μανώλη Κολυμπάδη και τελικά έγινε ομόφωνα αποδεκτή η εισήγηση της Γαλλίας. Αποφασίστηκε ότι εάν η Τουρκία δεν συμμορφωθεί στο να βγάλει βίζες σε όλες τις χώρες σύμφωνα με όσα είναι αναγνωρισμένα και συνταγματικώς καθιερωμένα διεθνώς, τότε η Ένωση θα της πάρει τη διοργάνωση. Οι ομοσπονδίες θεωρούν ότι πολύ δύσκολα πλέον θα λυθεί το πρόβλημα, πάντως η Τουρκία δεν θα έχει τη στήριξη της M.T.T.U. κι απλώς αν θέλει θα κάνει μόνη της τη διοργάνωση, με προσκλήσεις και χωρίς την ανάμειξη της Ένωσης. Σημειωτέον, ότι ο πρόεδρος της τουρκικής ομοσπονδίας Οκτάι Τσιμέν, που συνδέεται με πολύχρονη φιλία με τον Μανώλη Κολυμπάδη από τα χρόνια που ήταν διεθνείς αθλητές, αντιλαμβανόταν το δίκαιο της διαμαρτυρίας, αλλά έλεγε ότι είναι θέμα ανώτατης κυβερνητικής βαθμίδας… Και για τα δύο θέματα, που προσβάλλουν βαρύτατα τη μαρτυρική μεγαλόνησο πάντως, η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θα κάνει αναφορά στο υπουργείο Εξωτερικών.   

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ