Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Διάφορα στοιχεία για το Ολυμπιακό τουρνουά του Λονδίνου

Πέντε εβδομάδες ακριβώς απομένουν για την έναρξη του Ολυμπιακού τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Στη μεγαλύτερη αθλητική εκδήλωση του πλανήτη το πινγκ πονγκ θα βρεθεί στο επίκεντρο στο διάστημα από το Σάββατο 28 Ιουλίου μέχρι την Τετάρτη 8 Αυγούστου. Ογδόντα έξι άνδρες και ισάριθμες γυναίκες από συνολικά 58 χώρες έχουν εξασφαλίσει την παρουσία τους στο Λονδίνο. Ανάμεσά τους ο Καλλίνικος Κρεάνγκα και ο Παναγιώτης Γκιώνης. Θα εκπροσωπήσουν την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση σε Ολυμπιακούς Αγώνες για 5η και 3η φορά αντίστοιχα και θα μετάσχουν στο απλό. Παρακάτω παραθέτουμε διάφορα ενδιαφέροντα στοιχεία για τους αγώνες, τα οποία μας βάζουν από τώρα στο κλίμα της μεγάλης γιορτής. Για τους δύο κορυφαίους Έλληνες πρωταθλητές ένα σημείο έχει ενδιαφέρον πριν από την κλήρωση του Ιουλίου… 

Κατ’ αρχάς τα αγωνίσματα είναι τέσσερα και παραμένουν ίδια με τη διοργάνωση του Πεκίνου το 2008: Το απλό ανδρών, το απλό γυναικών, το ομαδικό ανδρών και το ομαδικό γυναικών.

Στο αγώνισμα του απλού θα μετάσχουν μάξιμουμ 70 αθλητές και 70 αθλήτριες και δεν μπορούν να είναι παραπάνω από δύο για την ίδια χώρα. Θα εφαρμοστεί από την αρχή το νοκ άουτ σύστημα με προκριματικό γύρο, όλα τα ματς θα κρίνονται υπέρ του αθλητή/τριας, που φτάνει πρώτος/η στα τέσσερα νικηφόρα σετ, ενώ οι ηττημένοι των ημιτελικών θα κοντραριστούν για το χάλκινο μετάλλιο.

Στο ομαδικό θα μετάσχουν 16 ομάδες τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Θ’ ακολουθηθεί φόρμα με νοκ άουτ ματς κι εδώ είναι η διαφορά σε σχέση με το Πεκίνο, όπου είχε εγκαινιαστεί το αγώνισμα σε ολυμπιακό πρόγραμμα. Το 2008 οι 16 ομάδες (μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα τότε) είχαν χωριστεί αρχικά σε τέσσερα γκρουπ των τεσσάρων και οι δύο πρώτες έμπαιναν στα προημιτελικά. Οι χαμένοι των ημιτελικών θα δώσουν play-off αγώνα για την 3η θέση.

Κάθε ομάδα συγκροτείται από τρία άτομα, ωστόσο μία ομάδα των δύο αθλητών/τριών επιτρέπεται να μετάσχει στο αγώνισμα εάν ο τρίτος αθλητής/τρια απουσιάζει εξαιτίας τραυματισμού, εξαιτίας ασθένειας ή με αποκλεισμό. Κάθε αγώνας ομαδικού περιλαμβάνει πέντε επί μέρους ματς, το τρίτο στη σειρά είναι διπλό και η ομάδα, που θα συμπληρώσει πρώτη τρία νικηφόρα παιχνίδια αναδεικνύεται νικήτρια. Εδώ, κάθε επί μέρους αγώνας, φυσικά και το διπλό, κρίνεται με το σύστημα του «καλύτερου των πέντε σετ». Κάθε αθλητής/τρια μπορεί να δώσει μάξιμουμ δύο ματς. Ή θα παίξει σε δύο ματς απλού ή θα παίξει σε απλό και διπλό.

Το σύστημα των αγώνων του ομαδικού:

Απλό   Α – Χ

Απλό   Β – Υ

Διπλό C+A ή Β – Z+X ή Y

Απλό   A ή B (όποιος δεν αγωνιστεί στο διπλό) – Ζ

Απλό   C- Χ ή Υ (όποιος δεν αγωνιστεί στο διπλό) 

Η κλήρωση για το αγώνισμα του απλού θα πραγματοποιηθεί σε δημόσια συνεδρίαση τουλάχιστον δύο ημέρες πριν από την πρεμιέρα της διοργάνωσης. Προτεινόμενη ημερομηνία είναι η 25η Ιουλίου.

Οι πρώτοι 16 αθλητές και ισάριθμες αθλήτριες της παγκόσμιας κατάταξης θα μπουν απευθείας και θα κληρωθούν στον 3ο γύρο του αγωνίσματος. Οι επόμενοι 16 (αθλητές δηλαδή, που βάσει του ranking list υπολογίζονται στις θέσεις 17-32) θα βρεθούν στον 2ο γύρο του ταμπλό. Όσοι είναι από το νούμερο 33 και κάτω μέχρι το συνολικό αριθμό των συμμετεχόντων θα πάνε στον 1ο γύρο ή στον νοκ άουτ προκριματικό του αγωνίσματος. Σύμφωνα με τον πίνακα αξιολόγησης του Ιουνίου σίγουρα ο Γκιώνης θα πάει κατευθείαν στον 2ο γύρο και πιθανότατα θα βρεθεί στο ίδιο σημείο και ο Κρεάνγκα. Καθοριστικό θα είναι το ranking list του Ιουλίου. Ο Κρεάνγκα υπολογίζεται αυτή τη στιγμή στο νούμερο 29 ανάμεσα στους προκρινόμενους και ο Γκιώνης στο 21.

Η κλήρωση για το ομαδικό θα γίνει επίσης το λιγότερο δύο μέρες πριν από την πρεμιέρα και η 25η Ιουλίου είναι κι εδώ η προτεινόμενη ημερομηνία.

Οι αγώνες θ’ αρχίσουν στις 9 το πρωί της 28ης Ιουλίου (11:00 ώρα Ελλάδας) με τα προκριματικά του απλού γυναικών. Στις 09:45 θα ξεκινήσουν τα αντίστοιχα παιχνίδια και στο απλό ανδρών. Η πρεμιέρα του ομαδικού θα γίνει στις 3 Αυγούστου, στις 10.00 για τις γυναίκες και στις 19.00 για τους άνδρες. Οι τελικοί είναι προγραμματισμένοι στις ακόλουθες ημερομηνίες και τοπικές ώρες:

Τελικός απλού ανδρών: Πέμπτη 2 Αυγούστου στις 15:30

Τελικός απλού γυναικών: Τετάρτη 1 Αυγούστου στις 15:30

Τελικός ομαδικού ανδρών: Τετάρτη 8 Αυγούστου στις 15:30

Τελικός ομαδικού γυναικών: Τρίτη 7 Αυγούστου στις 15:30

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ