Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στην …πλευρά του Μα Λονγκ έφερε η κλήρωση τον Γκιώνη

Kre me_Vatsa_polles_mpales

Kre me_Vatsa_polles_mpalesΗ έναρξη του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ατομικών αγωνισμάτων πλησιάζει όλο και περισσότερο και η ελληνική αποστολή ολοκληρώνει αύριο τη μετάβασή της στη Σουζού με σκοπό την καλύτερη δυνατή εκπροσώπηση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης της χώρας. Οι αθλήτριες Κατερίνα Τόλιου, Αγγελίνα Παπαδάκη αναχώρησαν σήμερα το μεσημέρι, φτάνουν νωρίς αύριο το πρωί στην πόλη της Κίνας και αύριο ακολουθούν την ίδια διαδρομή από την Αθήνα και οι Καλλίνικος Κρεάνγκα, Παναγιώτης Γκιώνης και Κώστας Παπαγεωργίου. Η κορυφαία διοργάνωση θα διεξαχθεί από μεθαύριο μέχρι την Κυριακή 3 Μαΐου στο Suzhou International Expo Centre, στην κεντρική του σάλα του οποίου η χωρητικότητα είναι 5.500 θέσεων. Στο Grand Theater of Suzhou Cultural and Arts Center έγιναν σήμερα οι πρώτες κληρώσεις των αγώνων. Στο πρόγραμμα ήταν να κληρωθούν και τα προκριματικά γκρουπ, ωστόσο μέχρι τη στιγμή σύνταξης του κειμένου (02.00 μετά τα μεσάνυχτα τοπική ώρα) είχαν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας μόνο τα κυρίως ταμπλό όλων των αγωνισμάτων με τα περισσότερα ονόματα από τους αθλητές και τις αθλήτριες, που ήταν σε θέσεις κατάταξης (seeding). Για παράδειγμα, στο απλό ανδρών κληρώθηκαν τα seeding 17-64 κι έτσι ο Γκιώνης, που είναι νούμερο 19 στο αγώνισμα, πληροφορήθηκε πρώτος τους πιθανούς αντιπάλους του. Η κλήρωση χαρακτηρίζεται κακή, καθώς ο 35χρονος πρωταθλητής είναι ψηλά στο ταμπλό κι αν προχωρήσει στον 3ο γύρο (σ.σ. των «32») συναντά πιθανότατα το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, τον Κινέζο Μα Λονγκ. Νωρίτερα, εφόσον βρεθεί στον 2ο γύρο πιθανόν ν’ αντιμετωπίσει τον Ρώσο Γκριγκόρι Βλασόφ.

Στους άνδρες οι συμμετοχές φτάνουν τις 311 και προέρχονται από 100 χώρες. Τα ταμπλό αρχίζουν από τον γύρο των «128» στο απλό ανδρών, το απλό γυναικών και το διπλό μικτό κι από τον γύρο των «64» στο διπλό ανδρών και το διπλό γυναικών. Η κλήρωση των φαβορί των θέσεων 1-16 γίνεται αύριο, ωστόσο για τον Μα Λονγκ είναι ξεκάθαρο ότι ως νούμερο 1 του κόσμου θα πάει στην κορυφή του ταμπλό. Τα τρία βασικά στελέχη της εθνικής μας ομάδας ανδρών ολοκλήρωσαν το πρωί την προετοιμασία τους στο Σ.Ε.Φ. και δηλώνουν έτοιμα να διεκδικήσουν το καλύτερο, αυτή τη φορά σε μεγάλο eventατομικού χαρακτήρα.

Ο Κρεάνγκα, που κοσμεί την πλούσια τροπαιοθήκη του με τα δύο χάλκινα μετάλλια στον θεσμό από το 2003 στο Παρίσι στο απλό ανδρών και από το 1991 στη Σίμπα στο διπλό μικτό, πηγαίνει στο 15ο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της καριέρας του! Έχει κλείσει τα 43 πια και όχι μόνο δεν πτοείται και συνεχίζει δυνατά, αλλά νιώθει τόσο καλά που βγάζει και διάθεση για χιούμορ. «Δεν το κοιτάζω το θέμα της ηλικίας γιατί είναι ατομικού χαρακτήρα αυτό το Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Ή για να το πω αλλιώς σίγουρα δεν θα υπάρξει θέμα ηλικίας στους τρεις πρώτους γύρους. Τώρα αν προχωρήσω κι άλλο θα δούμε με τις αντοχές μου», είπε χαμογελώντας ο θρυλικός Έλληνας αθλητής και συμπλήρωσε: «Σαφώς και είναι πολύ δύσκολα τα πράγματα γι’ αυτό δεν μιλάω για 16άδα ή 8άδα. Θα προσπαθήσω να βρω το …παλιό μου παιχνίδι, να πλησιάσω τον …παλιό Κρεάνγκα και να φτάσω όσο γίνεται ψηλότερα. Θέλω ν’ αποδώσω σύμφωνα με τις δυνατότητές μου και να σημειώσω κάποιο καλό αποτέλεσμα, όπως έκανα και το 2013 στο Παρίσι με ανατροπή κόντρα σε πολύ αξιόλογο Κορεάτη».

Ο Γκιώνης συμμετέχει ανελλιπώς στα Παγκόσμια πρωταθλήματα από το 1997, που σε ηλικία 17 ετών έκανε την πρώτη του αποστολή στο Μάντσεστερ! Στη Σουζού κάνει τη 17η παρουσία του! Την καλύτερη πορεία την έκανε το 2009 στη Γιοκοχάμα όταν πλασαρίστηκε στις θέσεις 9-16 του απλού. «Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα είναι διοργάνωση, που διαφέρει απ’ όλες τις άλλες. Έχω ξεπεράσει τον τραυματισμό μου στο χέρι κι έχω πολύ καλή ψυχολογία ύστερα από την πρόσφατη μεγάλη νίκη της ομάδας μου στα ημιτελικά της Μπουντεσλίγκα και την πρόκριση στον τελικό. Έχω ρίξει μεγάλο βάρος στη φυσική κατάσταση, έχω ορισμένες ακόμα ημέρες μπροστά μου να προετοιμαστώ και πιστεύω ότι θα είμαι εντάξει όταν χρειαστεί. Θα ήθελα να βρω ρυθμό στα πρώτα παιχνίδια κι από κει και πέρα θα τα δώσω όλα για ένα καλό πλασάρισμα», δήλωσε ο σημερινός «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης του απλού, που φυσικά καταλαβαίνει ότι αν αντιμετωπίσει τον Μα Λονγκ θα είναι αφάνταστα δύσκολη η πρόκριση στον 4ο γύρο. «Εντάξει, όταν υπάρχει μπροστά ο Κινέζος, ο ρεαλιστικός στόχος είναι ο γύρος των «32». Τον Βλασόφ νομίζω ότι θα τον αποκλείσω αν παίξω σύμφωνα με τις δυνατότητές μου. Θα δούμε μέχρι τότε γιατί προέχει να περάσω τον 1ο γύρο, όπου θα έχω αντίπαλο από τα προκριματικά».

Μεγάλη εμπειρία «κουβαλάει» φυσικά και ο Παπαγεωργίου, ο οποίος έκανε το ντεμπούτο του το 1999 στο Αϊντχόβεν κι από το 2001 δίνει συνεχώς το «παρών» στα Παγκόσμια πρωταθλήματα. Φέτος πραγματοποιεί τη 15η συμμετοχή του. Στο απλό έχει φτάσει έως τους «64», στο διπλό έως τους «32», αλλά αυτό που έχει μείνει στη μνήμη φίλων του αθλήματος απ’ όλο τον κόσμο είναι η τεράστια έκπληξη, που δημιούργησε πριν από 12 χρόνια στο Παρίσι, όταν απέκλεισε στον 1ο γύρο τον κατά πολλούς κορυφαίο πινγκπονίστα όλων των εποχών, τον Σουηδό Γιαν Όβε Βάλντνερ. Το καινούργιο σκηνικό στη Σουζού για τον πρωταθλητή Ελλάδας είναι ότι αυτή τη φορά δεν θα περάσει από τη διαδικασία των προκριματικών γκρουπ, αλλά θα παίξει κατευθείαν στο ταμπλό.    

«Από αγωνιστικής πλευράς θα έλεγα ότι είναι αρνητικό αυτό, το να παίξω δηλαδή, αμέσως σε νοκ άουτ. Ακόμα και μετά από χρόνια σίγουρα βοηθάει κάθε αθλητή να έχει δώσει πριν μερικούς αγώνες σε όμιλο, γιατί εκτός των άλλων θα βρεθεί σε νέο χώρο και θα προέρχεται από μακρινό ταξίδι. Αγωνιστικά είναι καλύτερα να έχεις παίξει σε γκρουπ πριν από τα νοκ άουτ, αλλά βέβαια, σε αυτή την περίπτωση θα υπήρχε και κίνδυνος ν’ αποκλειστείς», δήλωσε ο Παπαγεωργίου και πρόσθεσε: «Πριν από το απλό πάντως, θα δοκιμάσουμε την καινούργια αίθουσα στο διπλό, ενδεχομένως και σε κάποια προπόνηση κι αυτό θα βοηθάει λίγο. Αυτοί οι αγώνες είναι σαν γιορτή για μένα. Θα συναντήσω μόνο καλύτερους αθλητές, δεν έχω άγχος και θα παίξω κυρίως για τον εαυτό μου, υπό την έννοια ότι δεν αφορά στο ομαδικό αυτό το πρωτάθλημα». Οι αγώνες των τριών Ελλήνων αθλητών αρχίζουν τη Δευτέρα. Οι δύο αθλήτριες αγωνίζονται από μεθαύριο, τα ωράρια για όλους θα γίνουν γνωστά το Σάββατο, την παραμονή της έναρξης του πρωταθλήματος.    

 

* Φωτογραφία από την προχτεσινή προπόνηση των διεθνών στο Σ.Ε.Φ.. Σε πρώτο πλάνο ο Κώστας Βατσακλής κάνει άσκηση με πολλές μπάλες στον Κρεάνγκα.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ