Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα μέσα από αριθμούς

Boll-Ma Long

Boll-Ma LongΌταν έρχεται η ώρα για τα μεγάλα αθλητικά ραντεβού παρουσιάζουν πάντα ζωηρό ενδιαφέρον οι διαφορετικές ματιές στα γεγονότα. Το Παγκόσμιο πρωτάθλημα ατομικών αγωνισμάτων συγκεντρώνει την προσοχή όλων των φίλων της επιτραπέζιας αντισφαίρισης ανά τον κόσμο και τώρα υπάρχει ένας λόγος παραπάνω να συμβεί αυτό, διότι η κορυφαία διοργάνωση γίνεται στα …ιερά για το άθλημα εδάφη της Κίνας. Οι διοργανωτές παρουσίασαν τους αγώνες μέσα από σημαντικούς αριθμούς. Στοιχεία, που δεν αφορούν μόνο στο φετινό πρωτάθλημα, αλλά και γενικότερα στην ιστορία του θεσμού, ο οποίος την επόμενη χρονιά θα κλείσει τα 90 χρόνια! Η Σουζού (που είναι 5 ώρες μπροστά από την Ελλάδα) διοργανώνει πρώτη φορά το μεγάλο event, όμως τα τελευταία χρόνια έχει φιλοξενήσει συνεχόμενα τουρνουά World Tour από το 2010 έως το 2013.

# Είναι η 5η φορά, που η Κίνα φιλοξενεί Παγκόσμιο πρωτάθλημα. Οι προηγούμενες ήταν στο Πεκίνο το 1961, στο Τιανγίν το 1995, στη Σανγκάι το 2005 και στη Γκουανζχού το 2008.

* Είναι η 8η φορά, που ένα Παγκόσμιο πρωτάθλημα περιλαμβάνει μόνο τα ατομικά αγωνίσματα. Η πρώτη ήταν στο Αϊντχόβεν της Ολλανδίας το 1999.

# Οκτώ τραπέζια θα έχει η κεντρική σάλα, 32 η δεύτερη αίθουσα, ενώ θα χρησιμοποιηθούν και 36 τραπέζια για προπόνηση.

* Ακριβώς 100 χώρες θα εκπροσωπηθούν στο αγωνιστικό κομμάτι.

# Οι διαπιστευμένοι εκπρόσωποι του Τύπου στη Σουζού ξεπερνούν τους 900 και ο αριθμός αποτελεί ρεκόρ στον θεσμό. Τα στελέχη της διεθνούς ομοσπονδίας εκτιμούν ότι μέσα από τα τηλεοπτικά δίκτυα, που θα δώσουν εικόνα σε περισσότερες από 120 χώρες, αλλά και την κάλυψη σε on-line πρόγραμμα στο διαδίκτυο (I.T.T.F. Channel, facebook, youtube κ.τ.λ.) μπορεί να σημειωθεί και νέο ρεκόρ τηλεθέασης για το άθλημα.

* Οι εθελοντές είναι 963, ενώ το προσωπικό της οργανωτικής επιτροπής αποτελείται από 265 άτομα.

# Η Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο είναι η μεγαλύτερη σε ηλικία αθλήτρια, που θα πάρει μέρος στη διοργάνωση. Είναι 51 ετών και 9 μηνών.

* Η Έιμι Γιανγκ από τις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής είναι η μικρότερη: 12 ετών και 4 μηνών!

# Ένας ακόμα Κινέζος, που αγωνίζεται με τα χρώματα ευρωπαϊκής χώρας, είναι ο πρεσβύτερος στο Σουζού. Ο πολιτογραφημένος Ισπανός Χε Ζιβέν, που είναι πια 52 ετών και 10 μηνών.

* Ο Έσα Αλμπλούσι από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα είναι ο νεότερος: 14 ετών και 1 μήνα.   

# Η μικρότερη σε ηλικία αθλήτρια, που κατέκτησε ποτέ παγκόσμιο τίτλο στο απλό γυναικών, είναι η Κινέζα Ντεν Γιαπίνγκ. Όταν το κατάφερε πρώτη φορά, το 1991 στη Σίμπα της Ιαπωνίας, ήταν 18 ετών και 90 ημερών.

* Ο μικρότερος σε ηλικία αθλητής, που αναδείχτηκε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών, είναι ο Κινέζος Κονγκ Λινγκουί. Όταν έφτασε στην κορυφή του κόσμου το 1995 στο Τιανγίν της Κίνας, ήταν 19 ετών και 211 ημερών.

# Οι ίδιοι αθλητές είναι και οι νεότεροι, που έχουν πάρει χρυσό μετάλλιο στο διπλό γυναικών και το διπλό ανδρών αντίστοιχα! Η Ντεν Γιαπίνγκ ήταν το 1989 στο Ντόρτμουντ 16 ετών και 63 ημερών. Ο Κονγκ Λινγκουί ήταν το 1997 στο Μάντσεστερ 21 ετών και 201 ημερών.

* Στο διπλό μικτό η νεότερη νικήτρια στην ιστορία είναι μία άλλη Κινέζα, η Γκούο Γιε. Στον τίτλο του 2005 στη Σαγκάη ήταν 16 ετών και 294 ημερών.

# Ο Ούγγρος Βίκτορ Μπάρνα διατηρεί το ρεκόρ τίτλων στο απλό ανδρών με 5.

* Η Ρουμάνα Αντζέλικα Ροζεάνου έχει το αντίστοιχο ρεκόρ στο απλό γυναικών με 6, αλλά το πιο εντυπωσιακό είναι ότι αυτοί οι τίτλοι ήρθαν διαδοχικά από το 1950 έως το 1955!

# Μαζί με την κυριαρχία της συγχωρεμένης Ροζεάνου τελείωσαν και οι πρωτιές στο απλό για τις Ευρωπαίες αθλήτριες. Πέρασαν 60 χρόνια και τις πρωταθλήτριες κόσμου τις αναδεικνύει συνεχώς η Ασία. Κατά την τελευταία 20ετία δε, είναι μόνιμη πρωταγωνίστρια η Κίνα!

* Ο Βίκτορ Μπάρνα και ο συμπατριώτης του Μίκλος Σάμπαντος κατέχουν την καλύτερη επίδοση στο διπλό ανδρών. Κατέκτρησαν την πρωτιά 6 φορές σε 7 χρόνια αρχίζοντας από το 1929. Ο Μπάρνα επικράτησε επίσης το 1933 με συμπαίκτη τον Σάντορ Γκλανζ και το 1939 με τον Ρίτσαρντ Μπέργκμαν.

# Η Μαρία Μεντνιάνσκι και η Άννα Σίπος, επίσης από την Ουγγαρία, έχουν πάρει τις περισσότερες πρωτιές στο διπλό γυναικών. Έξι στο σύνολο και συνεχόμενες από το 1930 έως το 1935.

* Η Μεντνιάτσκι έχει την κορυφαία επίδοση και στους τίτλους του διπλού μικτού. Κατάφερε να πάρει 6 με 3 διαφορετικούς παρτενέρ και συγκεκριμένα τους συμπατριώτες της Μέχλοβιτς (1926, 1928), Σάμπαντος (1930, 1931, 1934) και Κέλεν (1933).  

# Πρώτη φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα της μεγάλης κατηγορίας θα χρησιμοποιηθούν τα πλαστικά μπαλάκια. Ως γνωστόν, αντικατέστησαν διεθνώς το μπαλάκι από σελιλόιντ από την 1ηΑυγούστου του 2014.

* Κάθε φορά που φιλοξενεί Παγκόσμιο πρωτάθλημα η Κίνα φτάνουν δικοί της αθλητές στον τελικό του απλού ανδρών.

# Η Κίνα επίσης, πανηγυρίζει μονίμως την πρωτιά στο απλό γυναικών όποτε διοργανώνει το κορυφαίο event. Μία φορά όμως, δεν ήταν και οι δύο φιναλίστ από την ασιατική χώρα. Το 1961 στο Πεκίνο στάθηκε απέναντι στην Κιου Ζονγκουί η Έβα Κότζιαν από την Ουγγαρία.

* Το 1995 στο Τιανγίν οι Κινέζοι Λιου Λιν/Γουάνγκ Τάο νίκησαν στον τελικό του διπλού ανδρών τους Ζόραν Πρίμορατς/Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ από την Κροατία και τη Λευκορωσία αντίστοιχα. Ήταν η τελευταία φορά σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα που ένα ζευγάρι αποτελούμενο από αθλητές ή αθλήτριες διαφορετικών χωρών έφτασε στον τελικό ενός αγωνίσματος του διπλού.

# Το 1999 στο Αϊντχόβεν ο Πρίμορατς και ο Σαμσόνοφ πήραν το χάλκινο μετάλλιο στο ίδιο αγώνισμα. Ήταν η τελευταία φορά, που επιτράπηκε σε αθλητές/τριες από διαφορετικές εθνικές ομοσπονδίες να παίξουν μαζί στα διπλά ενός Παγκοσμίου πρωταθλήματος. Από τη διοργάνωση του 2001 στην Οζάκα επιτρεπόταν ο να γίνουν ζευγάρια μόνο από αθλητές/τριες της ίδιας χώρας, αλλά από φέτος στο Σουζού μπορούν και πάλι να σχηματιστούν δίδυμα διαφορετικών εθνικοτήτων.

* Συνεργάζονται έτσι και δυνατά ονόματα. Στο διπλό ανδρών για παράδειγμα, ξεχωρίζει το ζευγάρι του Κινέζου Μα Λονγκ με τον Γερμανό Τίμο Μπολ! Και σημειώστε, ότι οι δύο κορυφαίοι αθλητές δεν είναι στα φαβορί του αγωνίσματος ακριβώς επειδή έχουν παίξει ελάχιστα μαζί. Αξιοσημείωτες συνεργασίες υπάρχουν και στο διπλό μικτό φυσικά όπως αυτή του Κινέζου Σου Σιν με τη Γιανγκ Χαούν από την Κορέα.

# Τελευταίος παγκόσμιος πρωταθλητής από την Ευρώπη παραμένει ο Αυστριακός Βέρνερ Σλάγκερ. Επικράτησε στο απλό ανδρών το 2003. Από τότε έχουν 5 σερί χρυσά οι Κινέζοι.

* Ο Κιμ Χίοκ Μπονγκ και η Κιμ Γιονγκ, που έγραψαν ιστορία για τη Βόρεια Κορέα με την πρωτιά τους στο διπλό μικτό το 2013 στο Παρίσι, θα υπερασπιστούν τον τίτλο τους. Πηγαίνουν μάλιστα, στην Κίνα, ως πρωταθλητές του αγωνίσματος και στους Ασιατικούς Αγώνες.

# Ο Βέλγος Ζαν Μισέλ Σέιβ θα συμπληρώσει στο Σουζού 24 συμμετοχές σε Παγκόσμια πρωταθλήματα! Είχε κάνει το ντεμπούτο του το 1983 στο Τόκιο πριν ακόμα κλείσει τα 14 χρόνια του!

* Η Κίνα έχει αναδείξει συνολικά 10 παγκόσμιους πρωταθλητές στο απλό ανδρών και όλοι τους είναι δεξιόχειρες.

Φωτογραφία: Αγωνιστικό στιγμιότυπο με τους Τίμο Μπολ και Μα Λονγκ, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει δίδυμο στο όπεν της Κίνας το 2013. 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ