Σημαντική πτώση στην παγκόσμια κατάταξη δημιουργεί ανησυχία για την εθνική ομάδα γυναικών…

Μεγάλη πτώση της εθνικής ομάδας επιτραπέζιας αντισφαίρισης γυναικών στο World Team Ranking δημιουργεί ανησυχία για το μέλλον της και την προσπάθεια διατήρησης στη δεύτερη κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος! Η Ελλάδα υποχώρησε τον Μάρτιο στο νούμερο 54 από το 39, στο οποίο βρισκόταν τον προηγούμενο μήνα κι αυτό καθιστά επιτακτική πλέον την ανάγκη να εξασφαλίσει την απευθείας παραμονή στη Second Division γυναικών στο επικείμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ντόρτμουντ (25 Μαρτίου έως 1 Απριλίου)! Για την εθνική ανδρών, που στη Γερμανία θ’ αγωνιστεί στη Championship Division της διοργάνωσης, δεν υπάρχει αλλαγή θέσης στην παγκόσμια κατάταξη (Νο 16).

Είναι γνωστό ότι οι διαδοχικές αποχωρήσεις κορυφαίων αθλητριών του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος τα τελευταία χρόνια είχαν επίπτωση και στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης, αφού εκεί υπολογίζονται οι βαθμοί μόνο των τριών πρώτων ονομάτων κάθε χώρας στο ατομικό rankinglist. Η φυγή πρώτα της Μαρίας Μοίρου, έπειτα της Χριστίνας Φίλη και πριν από 10 μήνες της Κατερίνας Ντουλάκη οδήγησαν, από κάποιο σημείο και μετά, σε σημαντική απώλεια βαθμών. Οι προαναφερθείσες πρωταθλήτριες ήταν σε καλές θέσεις στη διεθνή κατάταξη και την ίδια ώρα ήταν πολύ πιο χαμηλά οι νεότερες, που ακολουθούσαν. Έτσι, η ομάδα του Γιώργου Καρύτσα όλο και έχανε έδαφος στο World Team Ranking, απλά αυτό δεν την επηρέασε εν όψει Ντόρτμουντ, αφού είχε εξασφαλισμένη παρουσία στη δεύτερη κατηγορία από την αγωνιστική της πορεία στο προηγούμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (Μόσχα, Μάιος του 2010).

Από τον Ιούνιο του 2010 η γυναικεία ελληνική ομάδα κινούνταν στις θέσεις 30-39 της κατάταξης, όμως αυτόν τον μήνα, είχε την τεράστια πτώση των 15 θέσεων διότι βγήκε από τους πίνακες η Ντουλάκη. Επιπλέον, η νεαρή Κατερίνα Τόλιου που υπολογίζεται πια ως 3η για τους βαθμούς του ομαδικού (μαζί με τη Μαρία Χριστοφοράκη και τη Φιλαρέτη Εξάρχου) είναι στον πίνακα του ατομικού 444 θέσεις πιο πίσω από την τελευταία θέση της περσινής πρωταθλήτριας Ελλάδας! Έτσι, προέκυψε αυτό τον μήνα η μεγάλη αλλαγή για την εθνική μας, που αποτυπώνεται και στους βαθμούς, καθώς έχει 122 από τους 148 του Φεβρουαρίου.

Στο διά ταύτα: Στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα η πρώτη κατηγορία (Championship Division) αποτελείται από 24 ομάδες και η δεύτερη (Second Division) από άλλες 24. Στη Γερμανία θα σιγουρέψουν αυτομάτως τη «σωτηρία» οι ομάδες, που θα καλύψουν τις θέσεις 3-18 της Second Division (27-42 της διοργάνωσης). Οι δύο πρώτες της κατηγορίας (θέσεις 25, 26) θα πάρουν την προαγωγή στη Championship Division και ομοίως θα προχωρήσουν στη Second Division οι δύο ομάδες, που θα τερματίσουν στις ισάριθμες πρώτες θέσεις της Third Division(49, 50). Το ποιες χώρες θα καλύψουν τις υπόλοιπες έξι θέσεις της κατηγορίας για το επόμενο Παγκόσμιο πρωτάθλημα (αυτό του 2014) θα εξαρτηθεί από το World Team Ranking. Ως εκ τούτου, αν η εθνική γυναικών δεν προστατεύσει τα κεκτημένα στο Ντόρτμουντ, τότε θα είναι δύσκολο να ξαναβρεί τη θέση της στη δεύτερη κατηγορία μέσα από την παγκόσμια κατάταξη. Με πτώση κάτω και από την 50η θέση θα χρειαστεί μεγάλη βαθμολογική βελτίωση τα επόμενα δύο χρόνια για ν’ αποφύγει τον υποβιβασμό στην τρίτη κατηγορία. Είναι χαρακτηριστικό ότι για τους αγώνες στη Γερμανία η τελευταία ομάδα, που εξασφάλισε συμμετοχή στη δεύτερη κατηγορία γυναικών, μέσα από τον πίνακα αξιολόγησης και όχι τη θέση της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2010, βρισκόταν στο νούμερο 43 και ήταν η Βενεζουέλα…

Τα σημερινά δεδομένα είναι αρνητικά για την Ελλάδα όχι μόνο γιατί είναι πλέον σε χαμηλές θέσεις όλες οι αθλήτριές της, αλλά και γιατί τα οικονομικά προβλήματα έχουν περιορίσει πολύ τις παρουσίες σε διεθνή τουρνουά, ειδικά για τα κορίτσια. Χωρίς αγώνες δεν έρχονται βαθμοί και μάλιστα λόγω της μειωμένης αγωνιστικής δράσης των γυναικών στο εξωτερικό έχουν καταγραφεί αρκετές έξοδοι τον τελευταίο καιρό από τους πίνακες αξιολόγησης και τον τρέχοντα μήνα παραμένουν εκεί μόνο οι τρεις βασικές αθλήτριες της εθνικής ομάδας (Χριστοφοράκη, Εξάρχου και Τόλιου). Όλα αυτά λοιπόν, κάνουν ακόμα πιο δύσκολη την προσπάθεια να έρθει στο μέλλον ένα βαθμολογικό άλμα και προφανέστατα καθιστούν κρίσιμη την αποστολή του Γιώργου Καρύτσα και των νεαρών αθλητριών του στο Ντόρτμουντ!

* Η εθνική ανδρών διατήρησε στην κατάταξη του Μαρτίου και την ίδια θέση (16η) και τους ίδιους βαθμούς (236).

gpsportimages epathla-zeus1images genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped