Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Το σύστημα διεξαγωγής στο τουρνουά των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων

Baku Top_16_area

Baku Top_16_areaΤρεις εβδομάδες έμειναν πια για την έναρξη των 1ων Ευρωπαϊκών Αγώνων, που θα γίνουν στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν από τις 12 έως τις 28 Ιουνίου. Η διοργάνωση πραγματοποιείται στα πρότυπα των Ολυμπιακών Αγώνων και αφορά στη γηραιά ήπειρο. Αρχίζει με πολύ καλές προϋποθέσεις και τη φιλοδοξία να εξελιχθεί σε θεσμό. Περιλαμβάνει 20 αθλήματα και φυσικά μέσα σε αυτά είναι η επιτραπέζια αντισφαίριση, η οποία θυμίζουμε ότι μπήκε στο ολυμπιακό πρόγραμμα το 1988. Το event της επιτραπέζιας αντισφαίρισης θα λάβει χώρα στο Baku Sports Hall από τις 13 έως τις 19 Ιουνίου και όπως γίνεται και στο ολυμπιακό τουρνουά θα έχει τα αγωνίσματα του ομαδικού και του απλού. Η Ελλάδα θα πάρει μέρος στα δύο αγωνίσματα των ανδρών και είναι ώρα να γίνει μία πρώτη αναφορά στο σύστημα διεξαγωγής, το οποίο κυκλοφόρησε επίσημα πριν από λίγες ημέρες.

Στους αγώνες του αθλήματος θα μετάσχουν συνολικά 128 αθλητές, 64 άνδρες και 64 γυναίκες. Την αρχή κάνει το ομαδικό από τις 13 έως τις 15 Ιουνίου και θ’ ακολουθήσει το ατομικό από τις 16 έως τις 19 του μήνα. Και τα τέσσερα αγωνίσματα θα γίνουν με το απλό νοκ άουτ σύστημα. Η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση θα παραταχθεί με την καλύτερη δυνατή σύνθεση, δηλαδή με τους δευτεραθλητές Ευρώπης του 2013 Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικο Κρεάνγκα και Κώστα Παπαγεωργίου. Οι δύο πρώτοι θ’ αγωνιστούν και στο απλό. Αποτελεί εξάλλου, ξεχωριστή τιμή και χαρά για το άθλημα το γεγονός ότι αρχηγός της ελληνικής αποστολής θα είναι ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, ο οποίος παρεμπιπτόντως, επέστρεψε σήμερα από νέα επίσκεψη στην πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.

Στο ομαδικό θα διεκδικήσουν τα μετάλλια 16 χώρες. Το συγκρότημα του Κώστα Βατσακλή εξασφάλισε τη συμμετοχή του τον περασμένο Σεπτέμβριο με τη 12η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Λισσαβώνας. Θα σχηματιστεί ταμπλό των «16» και θα προχωρήσει τρεις γύρους μέχρι τον τελικό. Η κλήρωση θα διενεργηθεί στο Μπακού στις 11 του μήνα και θα προκύψουν φαβορί γι’ αυτήν με βάση έναν ειδικό πίνακα αξιολόγησης για τις εθνικές ομάδες, που θα προκύψει τον Ιούνιο.  

Η κάθε συνάντηση θα διεξάγεται με το σύστημα των Ολυμπιακών Αγώνων. Μετέχουν τρεις παίκτες από κάθε ομάδα, το κάθε ματς κρίνεται υπέρ αυτής που φτάνει πρώτη στις τρεις νίκες (πάει από 3-0 μέχρι 3-2 δηλαδή) και στη μέση γίνεται ένα ματς διπλού. Όλα τα επί μέρους παιχνίδια κρίνονται με το σύστημα του καλύτερου των πέντε σετ.

Τα αγωνίσματα του απλού αρχίζουν στις 16 του μήνα και για τις 14 είναι προγραμματισμένη η κλήρωση. Για την κατάταξη των αθλητών εν όψει της κλήρωσης θα μετρήσει ο ευρωπαϊκός πίνακας αξιολόγησης του Ιουνίου. Ο Γκιώνης θα είναι σίγουρα στα φαβορί από το 1 έως το 16.

Το απλό ανδρών έχει προκαταρκτικό γύρο (preliminaryround), τον οποίο αποφεύγουν τα 16 φαβορί. Σε αυτόν θ’ αναμετρηθούν τα seededαπό το 17 έως το 32 με τα seededαπό το 33 έως το 48. Από τον επόμενο γύρο θ’ αγωνιστούν και τα seeded1-16, το ταμπλό θα προχωρήσει με νοκ άουτ και θα φτάσει μέχρι τους τελικούς. Εδώ ο κάθε αγώνας θα κρίνεται με το σύστημα του καλύτερου των επτά σετ. Επίσης, όπως και στο Ολυμπιακό τουρνουά προβλέπεται «μικρός» τελικός για το χάλκινο μετάλλιο και στα ομαδικά και στα ατομικά.

Σε λίγες ημέρες θα γίνει στην Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή μεγάλη σύσκεψη με εκπροσώπους όλων των αθλημάτων και θ’ αποφασιστούν διαδικαστικά ζητήματα για την ελληνική αποστολή. Ο Μανώλης Κολυμπάδης κατά την τελευταία του επίσκεψη στο Μπακού ασχολήθηκε κυρίως με θέματα ασφάλειας. Να σημειωθεί τέλος, ότι στους Αγώνες θα βρίσκεται ένας ακόμα Έλληνας. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κι επί σειρά ετών πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Γιώργος Σελινιωτάκης έχει οριστεί από την οργανωτική επιτροπή του τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης υπεύθυνος θεμάτων για τον αγωνιστικό χώρο (Technical Operation Manager).

* Μία ακόμα πολύ σημαντική διοργάνωση ανατέθηκε στην Πορτογαλία. Η πρωτεύουσα Λισσαβώνα θα φιλοξενήσει τον Δεκέμβριο τον μεγάλο τελικό των World Tour της διεθνούς ομοσπονδίας (I.T.T.F.). Η χρονιά θα έχει συνολικά 23 επαμειβόμενα τουρνουά και θα κλείσει με τον τελικό, που θα γίνει από τις 10 έως τις 13 Δεκεμβρίου. Μαζί με το event αυτό θα γίνει στη Λισσαβώνα η τρίτη εκδήλωση για την απονομή των Star Awards της I.T.T.F., όπου θα βραβευτούν οι καλύτεροι αθλητές της χρονιάς.

 

* Φωτό: Γενικό πλάνο από το γυμναστήριο στο Μπακού, όπου έγινε το φετινό Τοπ 16 της Ευρώπης.

 

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ