Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δέχτηκε την ανατροπή η Μπορούσια, 3-0 η Όρενμπουργκ και πρωταθλήτρια Ευρώπης!

Champions League_2015_aponomi

Champions League_2015_aponomiΔεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί το πλεονέκτημα της νίκης στον πρώτο τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ η Μπορούσια Ντίσελντορφ του Παναγιώτη Γκιώνη. Στη ρεβάνς, που καθήλωσε εκατομμύρια φίλους της επιτραπέζιας αντισφαίρισης, η Όρενμπουργκ επιβλήθηκε 3-0 στη Ρωσία, ανέτρεψε με εντυπωσιακό τρόπο το 1-3 της Γερμανίας και στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 3η φορά στην ιστορία της (2012, 2013 οι προηγούμενες)! Η  τύχη, που  συνόδευε την Μπορούσια φέτος, στην εξαιρετική πορεία της (και  ως γνωστόν είχε ως αποτέλεσμα και την κατάκτηση του νταμπλ στη Γερμανία), την εγκατέλειψε στο φινάλε της σεζόν. Δεν της πήγε τίποτα καλά  και γνώρισε την οδυνηρή ήττα στην κατάμεστη έδρα της Όρενμπουργκ. Ο Έλληνας πρωταθλητής έπαιξε με ψυχολογική πίεση στο τρίτο στη σειρά ματς, πάλεψε πολύ και έχασε στις λεπτομέρειες με 3-2 σετ από τον Ρώσο Αλεξέι Σμιρνόφ. Ανεξάρτητα από την πίκρα της τελικής έκβασης της «μάχης» πάντως, είναι δεδομένο ότι έγραψε κι άλλη λαμπρή σελίδα στην καριέρα του, αφού έγινε ο πρώτος αθλητής επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη χώρα, που αγωνίζεται σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Τα δύο πρώτα φαβορί των αγώνων (σ.σ. οι Ρώσοι το νούμερο 1) αναμετρήθηκαν δεύτερη φορά στον τελικό μετά το 2011 και τον τελευταίο τίτλο της Μπορούσια στον θεσμό. Τότε το γερμανικό κλαμπ είχε επικρατήσει με δύο νίκες. Φέτος έκανε σημαντικό βήμα με το 3-1 στο Ντίσελντορφ, όμως οι Ρώσοι δεν σταμάτησαν να πιστεύουν στη μεγάλη τους αξία, που τους έχει οδηγήσει σε πέντε σερί τελικούς στην κορυφαία διοργάνωση και αποδείχτηκαν πολύ δυνατοί σε κάθε τομέα. Επίσης, είχαν τη βοήθεια περίπου 2.000 φίλων τους, οι οποίοι δημιούργησαν θερμή ατμόσφαιρα και ήταν τόσο εκδηλωτικοί που …πανηγύριζαν ακόμα και τα «σόρι» (σ.σ. τυχερούς πόντους) ή τα χαμένα σερβίς των αντιπάλων. Ο κόσμος στην εξέδρα κρατούσε σημαιούλες της Όρενμπουργκ, στο γυμναστήριο βρέθηκαν δεκάδες παιδιά από τα διάφορα τμήματα πινγκ πονγκ του σωματείου, ενώ ήταν ωραίο και το τελετουργικό με την παρουσίαση των ομάδων, την ανάκρουση των εθνικών ύμνων Ρωσίας και Γερμανίας και τους χαιρετισμούς από επισήμους.

Με τα σετ στο 10-6 από το ματς στη Γερμανία η Μπορούσια μπορούσε να ευνοηθεί ακόμα και με ήττα 3-1. Επιπλέον, την ώρα, που έπαιζε ρόλο το κάθε σετ, κατάφερε να κάνει και θετικό ξεκίνημα. Η συνέχεια όμως, ήταν απογοητευτική, καθώς έχασε 5 σετ στη σειρά, ο καλύτερος παίκτης της δε, ο Τίμο Μπολ, κάμφθηκε με 3-0 όταν στον πρώτο τελικό είχε σημειώσει δύο νίκες! Ειδικά το αποτέλεσμα του Μπολ γέμισε με άγχος τους νταμπλούχους Γερμανίας και δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος ο Γκιώνης. Προηγήθηκε στο σκορ, όμως φαινόταν ότι δεν ήταν σε πολύ καλή ημέρα. Ισοφάρισε σε 2-2, πέρασε μπροστά 6-3 στο 5ο σετ, αλλά λύγισε από τον πολύπειρο Σμιρνόφ, που ήταν αισθητά βελτιωμένος απέναντι στην άμυνα. Έτσι γράφτηκε η μεγάλη ανατροπή, η οποία βέβαια δεν χαλάει τη θαυμάσια εικόνα της Μπορούσια σε όλη τη χρονιά. Το να παίρνεις πρωτάθλημα και Κύπελλο Γερμανίας και να φτάνεις στον τελικό του Τσάμπιονς Λιγκ αποτελεί πολύ μεγάλη επιτυχία και είναι σπουδαίο, που ο Έλληνας αμυντικός είχε τεράστια συμβολή σε όλο αυτό.  

Samsonov-Franziska final_2015Συγκριτικά με τον πρώτο τελικό η Όρενμπουργκ έκανε αλλαγή τακτικής στο στήσιμο της τριάδας και ο προπονητής Βαλερί Σαλαμπαέφ έβαλε στη θέση 1 τον Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Ο Λευκορώσος αντιμετώπισε στον εναρκτήριο αγώνα τον Πάτρικ Φρανζίσκα (του οποίου παρεμπιπτόντως «γύρισε» λίγο το πόδι στη χτεσινή προπόνηση). Έχασε το 1ο σετ, αλλά μετά βρήκε πολύ καλό ρυθμό, πέρασε την τακτική του και πήρε με διαφορά όλα τα σετ!

Ακολούθως αναμετρήθηκαν δύο Γερμανοί πρωταθλητές Ευρώπης του απλού ανδρών. Ο νυν Ντιμίτρι Οβτσάροφ (και φετινός νικητής του ΤΟΠ 16) και ο πρώην (και συνολικά 6 φορές κάτοχος του συγκεκριμένου τίτλου) Τίμο Μπολ. Ο δεύτερος έκανε ιδανική εκκίνηση και προηγήθηκε 8-3. Ο Οβτσάροφ όμως, έκανε αντεπίθεση διαρκείας, ισοφάρισε 9-9 και τελικά κατέκτησε το 1ο σετ στην παράταση! Στη συνέχεια άρχισε να περνά ψυχολογική πίεση και στους φιλοξενούμενους διότι ο Μπολ έχασε, ξανά με δύο πόντους διαφορά, και το απόλυτα ισορροπημένο 2ο σετ. Ο Οβτσάροφ συνέχισε με …κεκτημένη ταχύτητα, προηγήθηκε 4-0, 5-1 και 8-5 στο 3ο σετ και δεν άφησε την ευκαιρία ανεκμετάλλευτη παρά το γεγονός ότι ο Μπολ πλησίασε κάποια στιγμή και στον πόντο (6-5). Θυμίζουμε ότι στον πρώτο τελικό ο Μπολ είχε επικρατήσει του Οβτσάροφ με 3-2 σετ.

Ο Γκιώνης έπαιξε στο τρίτο στη σειρά ματς και συνάντησε πάλι τον Ρώσο Αλεξέι Σμιρνόφ, τον οποίο είχε νικήσει 3-1 και σχετικά εύκολα στον πρώτο τελικό. Ήταν σαφές όμως, ότι αυτό το παιχνίδι, κόντρα στον νικητή του Ευρωπαϊκού ΤΟΠ 12 το 2005, θα ήταν διαφορετικό και αποδείχτηκε και στην πράξη. Ο Σμιρνόφ περιόρισε τα λάθη κι έπαιξε με πολλή υπομονή και στις επιθέσεις και στα μπλοκ. Την ίδια ώρα ο Έλληνας πρωταθλητής είχε σημεία χωρίς καλή συγκέντρωση και το πλήρωσε. Έχασε πολλές άμυνες από το ρεβέρ και δεν ήταν πολύ αποδοτικός στο forehand spin. Ενδεχομένως πέρα από την αρνητική εξέλιξη του αγώνα να τον επηρέασαν και οι συνθήκες στην αίθουσα, υπό την έννοια ότι ο χώρος και το τραπέζι έφερναν τα χτυπήματα πιο γρήγορα. Ο Γκιώνης προηγήθηκε 10-6 στο 1ο σετ, είδε τον Ρώσο να πλησιάζει στον πόντο και τελικά επικράτησε με «σόρι». Στο 2ο και το 3ο σετ ήταν αρνητικός όμως και ο αντίπαλός του (που είχε την ψυχολογική ώθηση από τις νίκες των συμπαικτών του και ήξερε ότι ακόμα και με ήττα 3-0 η ομάδα του θα διεκδικούσε το τρόπαιο στον τέταρτο στη σειρά παιχνίδι) το εκμεταλλεύτηκε. Ο 35άχρονος διεθνής μας συνέχισε με πείσμα, κράτησε περισσότερο την μπάλα στο τραπέζι και ισοφάρισε στην παράταση παρότι έχασε ξανά σοβαρό προβάδισμα στο 10-6!!! Την επόμενη διακύμανση της απόδοσής του όμως, την πλήρωσε. Στην αλλαγή των πλευρών στο «κόντρα» σετ βρέθηκε μπροστά με 5-2, μετά έκανε το 6-3, αλλά έχασε διαδοχικούς πόντους και τελικά το ματς για να διαμορφωθεί το τελικό 3-0 μέσα σε δυνατό κοντράστ συναισθημάτων.  

Orenbourg gymΑναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Όρενμπουργκ-Μπορούσια 3-0:

Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ-Πάτρικ Φρανζίσκα 3-1 (7-11, 11-5, 11-3, 11-6)

Ντιμίτρι Οβτσάροφ-Τίμο Μπολ 3-0 (12-10, 11-9, 11-7)

Αλεξέι Σμιρνόφ-Παναγιώτης Γκιώνης 3-2 (9-11, 11-7, 11-6, 10-12, 11-6)  

Η Μπορούσια έμεινε έτσι στους 10 τίτλους στην κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση και τον αριθμό 11 τον έπιασε σε προσωπικό επίπεδο ο Σαμσόνοφ. Ο 39χρονος πρωταθλητής έχει πλέον 5 κύπελλα με τη βελγική Σαρλερουά και από 3 με την Όρενμπουργκ και την Μπορούσια.

 

Φωτό από τη σελίδα της Μπορούσια Ντίσελντορφ σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης.

Φωτό 1: Περιχαρείς οι Ρώσοι, απογοητευμένοι οι Γερμανοί στην ώρα της απονομής των επάθλων

Φωτό 2: Σαμσόνοφ και Φρανζίσκα πριν από τον μεταξύ τους αγώνα στην έναρξη του τελικού.

Φωτό 3: Εξωτερική άποψη του γυμναστηρίου της ‘Όρενμπουργκ στη Ρωσία 

                                                

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ