Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παρουσιάστηκε στο εξωτερικό επιστημονική εργασία της Γ. Βογιατζή για το πινγκ πονγκ με αμαξίδιο

Vogiatzi sinedrio

Vogiatzi sinedrioΜία ακόμα καλή δουλειά σε επιστημονικό ερευνητικό επίπεδο παρουσιάστηκε στην επιτραπέζια αντισφαίριση από άνθρωπο του αθλήματος και καθηγητή Φυσικής Αγωγής. Η εργασία έγινε από τη Γωγώ Βογιατζή (φωτό), πρώην πρωταθλήτρια του πινγκ πονγκ και νυν καθηγήτρια Ειδικής Φυσικής Αγωγής, παρουσιάστηκε στο εξωτερικό και αναφέρεται σε άτομα με αναπηρίες. Η Θεσσαλονικιά διεθνής, που έχει εξειδίκευση στο άθλημα της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και στα άτομα με κάκωση νωτιαίου μυελού, δημοσίευσε τη μεταπτυχιακή της ερευνητική εργασία με θέμα: «Η επίδραση προγράμματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης  στο καρδιακό αυτόνομο νευρικό σύστημα ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού σε αμαξίδιο».

Η εργασία δημοσιεύτηκε  σε συνεργασία με το Εργαστήριο Αθλητιατρικής του Τ.Ε.Φ.Α.Α. του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και παρουσιάστηκε στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο Καρδιολογίας EuroPRrevent 2015, που διεξήχθη στη Λισσαβόνα της Πορτογαλίας το διάστημα 14-16 Μαΐου.  

Σκοπός της μελέτης ήταν η εκτίμηση της οξείας και χρόνιας επίδρασης ενός προγράμματος άσκησης επιτραπέζιας αντισφαίρισης στο καρδιακό αυτόνομο νευρικό σύστημα ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού. Επίσης μελετήθηκε η επίδραση της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη λειτουργική απόδοση των άνω άκρων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της εργασίας συμπεραίνεται ότι η εφαρμογή ενός προγράμματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης είναι εφικτή, ασφαλής και αποτελεσματική στη βελτίωση της δράσης του Αυτόνομου Νευρικού Συστήματος στην καρδιά ατόμων με κάκωση νωτιαίου μυελού. Επιφέρει δε, ισορροπία στη δράση των δυο συστημάτων συμπαθητικού-παρασυμπαθητικού. Παράλληλα, μετά το τέλος του 6μηνου προγράμματος επιτραπέζιας αντισφαίρισης παρατηρήθηκε στατιστικά σημαντική βελτίωση της μέγιστης επιτευχθείσας επιβάρυνσης των άνω άκρων κατά 69.9% και της μυϊκής δύναμης κατά 35.7% σε σχέση με την έναρξη του προγράμματος.

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ