Δηλώσεις αθλητών για το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων

Ένα μείγμα αθλητών, που έχουν σημαντική εμπειρία από Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα νέων και άλλων, που θ’ αγωνιστούν πρώτη φορά στην καθιερωμένη διοργάνωση, θα εκπροσωπήσει την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση από αύριο και για δέκα ημέρες στο Σβέσατ. «Παλιοί» και «νέοι» δηλώνουν έτοιμοι για το ετήσιο κορυφαίο event των μικρών ηλικιών. Φανερώνουν τη θετική τους σκέψη για την πορεία των ελληνικών χρωμάτων και βάζουν ως κύρια επιδίωξη την άνοδο στο ομαδικό από τη Β΄ στην Α΄ ευρωπαϊκή κατηγορία. Λίγες ώρες πριν από τη μεσημεριανή αναχώρηση της 15μελούς αποστολής για την Αυστρία, έκαναν δηλώσεις οι σημερινοί πρωταθλητές Ελλάδας στο απλό της κατηγορίας τους, μιλώντας και για λογαριασμό των συμπαικτών τους. Στη δύσκολη προσπάθεια αναφέρθηκαν ο έφηβος Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, η νεάνιδα Κατερίνα Τόλιου, ο παις Κωνσταντίνος Αγγελάκης και η κορασίδα Γεωργία Χατζηλυγερούδη. Η τελευταία θα κάνει την παρθενική της συμμετοχή σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, όπως επίσης η συμπαίκτριά της Φιλία Εμίρη, αλλά και οι Γιάννης Παπαδάκης, Νίκος Αντωνιάδης και Κωνσταντίνα Παρίδη.

«Είναι πρόκληση για μας να πετύχουμε μία διάκριση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Ειδικά αν κάτι τέτοιο μπορεί να βοηθήσει προς την ανάπτυξη του αθλήματος στη χώρα μας και σε ευκαιρίες για πιο συχνούς αγώνες στο εξωτερικό και για τους μικρότερους σε ηλικία αθλητές», τόνισε ο πρωταθλητής Ελλάδας του απλού νέων Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος και συνέχισε: «Έχουμε μεγάλη όρεξη για δράση, καθώς μάλιστα πέρσι δεν μπορέσαμε να πάμε στην αντίστοιχη διοργάνωση, ενώ για μένα αυτοί θα είναι οι πρώτοι διεθνείς αγώνες στη σεζόν. Είχα και διαβάσματα, πάντως έκανα πετυχημένη σεζόν και πήγα καλά και στο σχολείο. Πάω στην Αυστρία με πολύ καλή ψυχολογία επομένως, θέλουμε το καλύτερο και αν μπούμε στις θέσεις ανόδου θα είναι θαυμάσιο αποτέλεσμα για την ομάδα των νέων. Όσο για το ατομικό, το πόσο μπορώ να προχωρήσω εξαρτάται και από την κλήρωση».

Η Κατερίνα Τόλιου έχει τη μεγαλύτερη εμπειρία απ’ όλα τα παιδιά, καθώς στα 17 της είναι βασική αθλήτρια της εθνικής γυναικών και μέσα στη σεζόν έζησε σπουδαίες παραστάσεις με συμμετοχή σε Παγκόσμιο και Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, αλλά και Ευρωπαϊκό Προολυμπιακό τουρνουά! «Με βοήθησαν πολύ αυτοί οι αγώνες φέτος και σίγουρα έχω μία εικόνα για τη δυναμικότητα των άλλων χωρών. Θα κάνω το καλύτερο που μπορώ, είμαι σε καλή κατάσταση και μακάρι να με ευνοήσει και η κλήρωση. Ξέρω ότι σε αρκετά παιχνίδια θα καθορίσουν οι λεπτομέρειες την τελική έκβαση, άρα πρέπει να είμαι απόλυτα συγκεντρωμένη και προσεκτική. Οι πολύτιμες εμπειρίες που αποκόμισα στα τουρνουά των γυναικών μπορούν να με βοηθήσουν σε αυτό», επισήμανε η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού νεανίδων, που έχει έντονη παρουσία και σε Ευρωπαϊκά νέων 3. «Στο απλό θα είμαι πολύ ευχαριστημένη αν προχωρήσω στην 8άδα ή τη 16άδα. Στο ομαδικό θα κυνηγήσουμε την άνοδο και αρχικά επιδιώκουμε την πρωτιά στο γκρουπ. Θεωρώ πως η Λιθουανία είναι η πιο δύσκολη ομάδα, ενώ η Εσθονία έχει μία πολύ επικίνδυνη παίκτρια, με την οποία έχω αγωνιστεί».

Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης πήρε μέρος σε δύο διεθνή όπεν φέτος και μαζί με τους Ηλία Μιχαηλίδη, Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα, Κωνσταντίνα Παρίδη, Γεωργία Χατζηλυγερούδη και Νίκο Αντωνιάδη ήταν από τα παιδιά που είχαν έστω μία τέτοια εμπειρία τη σεζόν αυτή (σ.σ. οι τρεις πρώτοι αγωνίστηκαν στο Παγκόσμιο Σχολικό πρωτάθλημα, οι δύο τελευταίοι σε τουρνουά). Αθλητής με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, δείχνει με τα αποτελέσματά του στο εξωτερικό τις δύο τελευταίες χρονιές ότι μπορεί να φτάσει σε καλό πλασάρισμα και στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. «Ο στόχος που βάζω για το ατομικό είναι η είσοδος στη 16άδα του ατομικού, που πιστεύω ότι θ’ αποτελέσει καλή πορεία κι από κει και πέρα αν προχωρήσω κι άλλο θα είναι υπέροχο. Στο ομαδικό θέλουμε ν’ ανέβουμε στην Α΄κατηγορία και αν κρίνω από τη γνώμη που σχημάτισα στα διεθνή τουρνουά για αθλητές άλλων ομάδων, μπορούμε να τα καταφέρουμε», υπογράμμισε ο επί τριετία πρωταθλητής Ελλάδας του απλού παίδων και συμπλήρωσε: «Είναι δύσκολες όλες οι ομάδες στο γκρουπ, θέλουν μεγάλη προσοχή και πρέπει ν’ αποδώσουμε σύμφωνα με τις ικανότητές μας. Θεωρώ ότι πιο δύσκολο είναι το Ισραήλ με τον Νταβίντοφ. Έχουμε δουλέψει πολύ και στο διπλό με τον Νίκο και αισιοδοξώ ότι θα πάμε καλά».

Η Γεωργία Χατζηλυγερούδη περιμένει να έχει στην αρχή το φυσιολογικό άγχος της πρώτης συμμετοχής, αλλά είναι σίγουρη ότι μέρα με τη μέρα θα νιώθει πιο άνετα. «Ναι, είναι η πρώτη φορά και για μένα και για τη συμπαίκτριά μου τη Φιλία, που θα πάμε σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και είμαστε ενθουσιασμένες. Όσο να ‘ναι υπάρχει κάποιο άγχος, αλλά πιστεύω ότι παιχνίδι με το παιχνίδι θα παίζω πιο ελεύθερα και θ’ αποδίδω καλύτερα», είπε η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων και πρόσθεσε: «Έχουμε κάνει καλή προπόνηση με τη Φιλία κι εκτιμώ ότι βρισκόμαστε στην κατάλληλη κατάσταση. Έχουμε δουλέψει και το διπλό, ψυχολογικά είμαστε καλά και θα κάνουμε τα πάντα για να καλύψουμε το ντεζαβαντάζ απέναντι στις αντιπάλους, οι οποίες έχουν μεγαλύτερη εμπειρία και να έχουμε αξιόλογη πορεία. Θέλουμε πολύ την άνοδο ώστε να προβάλλουμε και το άθλημά μας και τη χώρα. Δεν νομίζουμε ότι έχουμε μεγάλη διαφορά από άλλες χώρες, όπως έχω καταλάβει και από διεθνή τουρνουά, στα οποία έχω αγωνιστεί, και θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο».

ΟΙ ΑΓΩΝΕΣ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΟΜΑΔΩΝ ΣΤΗΝ ΠΡΕΜΙΕΡΑ

Και τα τέσσερα ελληνικά συγκροτήματα έχουν βρεθεί στο γκρουπ Ι (το 5ο της 2ης κατηγορίας) και στην πρώτη φάση θα παίξουν με το σύστημα ένας προς όλους. Για να διεκδικήσουν την άνοδο στην Α΄κατηγορία (επίπεδο 1) θα πρέπει αρχικά να πάρουν μία από τις δύο πρώτες θέσεις του γκρουπ. Αν τερματίσουν στην 1η, μπορούν να φτάσουν στο ταμπλό των θέσεων 1-16 κι εκτός από την προαγωγή στην κορυφαία κατηγορία να πετύχουν κι ένα πολύ καλό πλασάρισμα. Αν αρκεστούν στη 2η θέση, τότε θα πάνε στην παραπάνω κατηγορία μόνο αν κατακτήσουν τη 17η θέση των αγώνων.

Οι νέοι (που θα έχουν στον πάγκο τον σωματειακό προπονητή Χρήστο Βατσακλή) έχουν κληρωθεί με τις Σλοβενία, Λευκορωσία και Βουλγαρία.

Οι νεάνιδες (με υπεύθυνο τον ομοσπονδιακό τεχνικό Σωκράτη Παπασάβογλου) με την Εσθονία και τη Λιθουανία. Το Μαυροβούνιο απέσυρε τη συμμετοχή του, όπως προκύπτει από την τελευταία ανακοίνωση των γκρουπ.

Οι παίδες (τους οποίους θα καθοδηγήσει ο σωματειακός προπονητής Λουίτζι Σκέμβρης) είναι επικεφαλής στο γκρουπ κι έχουν το Ισραήλ, τη Σκωτία και τη Μολδαβία.

Οι κορασίδες (με κόουτς τον σωματειακό προπονητή Γιάννη Κορδούτη) θα κοντραριστούν με τις Σλοβακία, Φιλανδία και Βοσνία/Ερζεγοβίνη.

Οι ομάδες των νέων και των παίδων αρχίζουν την προσπάθεια για τα ελληνικά χρώματα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που έχει δημοσιευτεί στην ιστοσελίδα των αγώνων, στις 10 το πρωί ώρα Ελλάδας οι νέοι αντιμετωπίζουν τη Σλοβενία και οι παίδες τη Μολδαβία. Στις 12:00 οι κορασίδες συναντούν τη Σλοβακία και στις 14:00 οι νεάνιδες την Εσθονία. Επίσης αύριο, στις 16:00, οι νέοι θα τεθούν αντιμέτωποι με τη Λευκορωσία και οι παίδες με τη Σκωτία. Τέλος, στις 18:30 οι κορασίδες θ’ αγωνιστούν με τη Φιλανδία και στις 20:30 θα δώσουν δεύτερο παιχνίδι και οι νεάνιδες απέναντι στη Λιθουανία.

* Σύμφωνα πάντα με την ιστοσελίδα των αγώνων στις 18:00 γίνεται η τελετή έναρξης. Στις 15 του μήνα θα διεξαχθούν οι κληρώσεις για το απλό και στις 16 για τα διπλά. Το ομαδικό θα ολοκληρωθεί στις17 Ιουλίου, στις 18 ίσως υπάρξει ρεπό και μέχρι τις 22 του μήνα θα γίνουν τα ατομικά αγωνίσματα. Όπως κάθε χρόνο προβλέπονται και αγώνες «παρηγοριάς» για τα παιδιά, που αποκλείονται στα προκριματικά ή τον 1ο γύρο του απλού.

* Τα ζευγάρια των διπλών δεν είναι όλα οριστικοποιημένα για τους Έλληνες αθλητές, καθώς δύο θ’ αναζητήσουν ξένο συμπαίκτη επί τόπου. Στο διπλό παίδων θα παίξουν Κωνσταντίνος Αγγελάκης/Νίκος Αντωνιάδης, στο διπλό κορασίδων Γεωργία Χατζηλυγερούδη/Φιλία Εμίρη, στο διπλό μικτό Αγγελάκης/Εμίρη και Αντωνιάδης /Χατζηλυγερούδη. Στο διπλό νέων συγκροτούν δίδυμο οι Γιάννης Παπαδάκης/Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, ενώ ο Ηλίας Μιχαηλίδης θα κοιτάξει να βρει παρτενέρ στην Αυστρία. Στο διπλό νεανίδων η Κωνσταντίνα Παρίδη θ’ αγωνιστεί με τη Δήμητρα-Θωμαΐδα Τσεκούρα και η Κατερίνα Τόλιου θα ψάξει για συμπαίκτρια. Στο διπλό μικτό νέων τα ελληνικά ζευγάρια είναι Παπαδάκης/Τόλιου, Τσεκούρα/Κωνσταντινόπουλος και Μιχαηλίδης/Παρίδη.

ΚΑΙ Ο ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ

Ευχάριστη εξέλιξη για τον Κώστα Παπαγεωργίου σχετικά με την ελληνική αποστολή στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο πρωταθλητής Ελλάδας μπορεί να μην έκανε πραγματικότητα τον μεγάλο φετινό του στόχο για ολυμπιακή πρόκριση, αλλά τουλάχιστον θα ζήσει ως ένα βαθμό τη μαγεία της διοργάνωσης. Θα είναι στην αποστολή για το Λονδίνο με την ιδιότητα του βοηθού προπόνησης, ενώ είχε βιώσει την σπουδαία εμπειρία και στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου ως αναπληρωματικός της Ελλάδας στο ομαδικό.

                                                         

gpsportimages epathla-zeus1images genesispharma-logoimages new logo gerflor

stiga-728-looped