Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στην 8άδα της Ευρώπης οι άνδρες, παρά την ήττα από τη Λευκορωσία και παίζουν για μετάλλιο!

Filoi Ethnikis_Ekaterinbourg

Filoi Ethnikis_EkaterinbourgΜέσα στις οκτώ καλύτερες ομάδες της Ευρώπης καμαρώνει γι’ άλλη μια χρονιά η εθνική ανδρών! Παρά την ήττα με 3-1 από τη Λευκορωσία προχώρησε στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος του Εκατερίνμπουργκ ως 2η από το 4ο γκρουπ της Championship Division, υλοποίησε τον βασικό στόχο της και τώρα παίζει για μία θέση στα μετάλλια! Στο φινάλε της ίσως στον συγκεκριμένο θεσμό, αυτή η σπουδαία τριάδα των Παναγιώτη Γκιώνη, Καλλίνικου Κρεάνγκα και Κώστα Παπαγεωργίου έχει την ευκαιρία να γράψει μία ακόμα λαμπρή σελίδα για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση και τον αθλητισμό της χώρας γενικότερα, ύστερα από το ασημένιο ευρωπαϊκό μετάλλιο του 2013. Άξιζε απόλυτα την πρόκριση με βάση τις πολύ αξιόλογες εμφανίσεις της στο γκρουπ και το γεγονός ότι μετά το αρνητικό αποτέλεσμα με τους Λευκορώσους χρειάστηκε τη νίκη της Τσεχίας κόντρα στην Κροατία (3-2) σε τίποτα δεν αλλάζει αυτό το συμπέρασμα. Η Ελλάδα μπήκε σε συνθήκες αγωνίας διότι δεν την ευνοούσε πιθανή τριπλή ισοβαθμία με την Κροατία και τη Λευκορωσία. Οι Κροάτες ισοφάρισαν δύο φορές τους Τσέχους, όμως στο τέλος κάμφθηκαν 3-2, έμειναν στην τελευταία θέση του γκρουπ και η εθνική μας τερμάτισε 2η στην ισοβαθμία με τους Λευκορώσους. Τον αυριανό της αντίπαλο τον μαθαίνει αργότερα (θα βρει κάποια νικήτρια από τα υπόλοιπα γκρουπ), πάντως θυμίζουμε ότι ενδεχόμενη νίκη στην 8άδα σημαίνει μετάλλιο σε αυτές τις διοργανώσεις διότι δεν προβλέπεται αγώνας για τις θέσεις 3-4.

Ουσιαστικά ένα αρνητικό αποτέλεσμα στα επί μέρους ματς παραλίγο να στοιχίσει στο σύνολο του Κώστα Βατσακλή και θα ήταν άδικο! Η ήττα του Γκιώνη από τον Πλατόνοφ στον σημερινό αγώνα με τη Λευκορωσία-κι ας είχε ξανασυμβεί αυτό στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013. Κατά τα άλλα, δεν ήταν απρόσμενη η ήττα του πρώτου παίκτη της ομάδας μας από τον θρυλικό Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, ενώ στην αρχή του ματς έφτασε πολύ κοντά στη σούπερ έκπληξη απέναντι στον ίδιο αθλητή ο Παπαγεωργίου! Αυτός ο θαυμάσιος αθλητής, ο μεγάλος αρχηγός του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, έδωσε μία ακόμα όμορφη «παράσταση» και μπορούσε κάλλιστα να ξεπεράσει ένα από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης και να «καθαρίσει» αυτομάτως την υπόθεση-πρόκριση. Είχε δύο ματς μπολ σε δικά του σερβίς, ώσπου ο πρωταθλητής Ευρώπης του απλού ανδρών το 1998, το 2003 και το 2005 έβγαλε τη …θηλιά από τον λαιμό και κράτησε και για την ομάδα του τις αυξημένες πιθανότητες να πάρει τη νίκη και την πρόκριση.

Η Ελλάδα γνώρισε την πρώτη της ήττα στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα της Ρωσίας και γέμισε με άγχος διότι εκείνη την ώρα η Τσεχία ήταν στο 2-1 με τους Κροάτες. Ο αήττητος προς το παρόν Γκάσινα ισοφάρισε σε 2-2, αλλά στο φινάλε ο Γιάνκαρικ ήταν πολύ δυνατός απέναντι στον Ζέλικο και χάρισε τη νίκη στην Τσεχία. Λευκορωσία και Ελλάδα συγκέντρωσαν από 5 βαθμούς και στην ισοβαθμία πήραν την 1η και τη 2η θέση αντίστοιχα λόγω του σημερινού αποτελέσματος στον μεταξύ τους αγώνα. Κάτι ανάλογο ίσχυσε και για την 3η θέση με τη νίκη της Τσεχίας, που μάζεψε με την Κροατία από 4 βαθμούς. Πιθανή τριπλή ισοβαθμία δεν ευνοούσε την Ελλάδα γιατί θα είχε συντελεστή -1 (νίκη 3-2 με τους Κροάτες, ήττα 3-1 από τη Λευκορωσία), όταν η Λευκορωσία είχε 0 (4 παιχνίδια υπέρ και 4 κατά στα αντίστοιχα ματς) και η Κροατία ήταν ήδη στο +1 (5-4). Πέρσι στη Λισσαβώνα η εθνική μας είχε χάσει την πρόκριση σε ισοβαθμία με την Ισπανία και τη Γαλλία, φέτος ευτυχώς δεν έγινε κάτι ανάλογο και η …μοίρα της φέρθηκε σωστά με βάση την απόλυτα θετική εικόνα της.

Πριν το καθοριστικό παιχνίδι αυτό που είχε σημασία ήταν μία κίνηση τακτικής από τον Κώστα Βατσακλή. Με δεδομένο ότι έπαιζε ρόλο και το σκορ κι ακόμα και ήττα με 3-2 έστελνε σίγουρα την ομάδα στα προημιτελικά τοποθέτησε στη θέση 3 τον Κρεάνγκα. Ήθελε δηλαδή, να «σιγουρέψει» κατά κάποιο τρόπο τη νίκη σε εκείνο το σημείο επειδή οι Λευκορώσοι θα έβαζαν τον αμυντικό Τσετίνιν με τον οποίο ο πολύπειρος διεθνής μας ήταν ξεκάθαρο φαβορί. Πράγματι αυτό το σκεπτικό βγήκε, όχι όμως γενικά το πλάνο λόγω της ήττας του Γκιώνη στο δεύτερο στη σειρά παιχνίδι από τον Πλατόνοφ. Γενικά ο Γκιώνης δεν ήταν θετικός σήμερα και υπέστη δύο ήττες. Επηρέασε βασικά εκείνη από τον Πλατόνοφ και φάνηκε ότι οι αντίπαλοι τον είχαν «διαβάσει» πάρα πολύ καλά. Να σημειωθεί εξάλλου, ότι οι διεθνείς μας είχαν τη συμπαράσταση λιγοστών Ελλήνων, που κάθισαν στο γυμναστήριο μαζί με τον πρόεδρο της ΕΦΟΕπΑ Μανώλη Κολυμπάδη, άπλωσαν ελληνικές σημαίες και ήταν εκδηλωτικοί (φωτό).

Το μεγαθήριο, που λέγεται Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ λοιπόν (νούμερο 4 σήμερα στην ευρωπαϊκή κατάταξη), κλήθηκε ν’ αντιμετωπίσει πρώτος ο Κώστας Παπαγεωργίου (Νο 80). Η πορεία του στο διεθνές στερέωμα έχει δείξει χρόνια τώρα ότι δεν …καταλαβαίνει από ονόματα και αυτό φάνηκε ξεκάθαρα και απέναντι στον τρεις φορές νικητή του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Έπαιξε ήρεμα το παιχνίδι του, δημιούργησε προϋποθέσεις για μία σπουδαία νίκη και λύγισε στα πέντε σετ. Στο τελευταίο είχε δύο ματς μπολ (10-9 και 11-10), ενώ στο 4ο σετ άρχισε με σοβαρό προβάδισμα 5-1.

Ο σπουδαίος αθλητής άξιζε απόλυτα να φέρει ένα ακόμα μεγάλο αποτέλεσμα στην καριέρα του. Ζόρισε από την αρχή τον αντίπαλό του με το σερβίς και το κομπίνα-λάστιχο, περιόρισε τα λάθη κι ακολούθησε καλή τακτική με το να δίνει βασικά στο backhand και ν’ αλλάζει όποτε χρειαζόταν στο forehand για ν’ ανοίξει το παιχνίδι. Κάμφθηκε στα σημεία κι αφού ο Σαμσόνοφ έπαιξε ορισμένα πολύ καλά ράλι μετά τα μέσα περίπου του 4ου σετ και χτύπησε με επιτυχία στο forehand του Παπαγεωργίου βλέποντας ότι δεν είναι τόσο γρήγορος στις μετακινήσεις.  

Στον επόμενο αγώνα ο Παναγιώτης Γκιώνης αναμετρήθηκε με τον Πάβελ Πλατόνοφ και ήξερε ότι θα έχει πολύ δύσκολο έργο. Μπορεί να υπάρχει σημαντική απόσταση στις θέσεις τους στο ευρωπαϊκό πίνακα αξιολόγησης (6 έναντι 74), όμως ο Πλατόνοφ έχει διάρκεια στις μπαλιές του και στυλ παιχνιδιού, που δεν βολεύει τον πρωταθλητή μας. Ο τελευταίος είχε χάσει από τον Λευκορώσο στον ημιτελικό του 2013 στο ομαδικό του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος και δυστυχώς έχασε και τώρα 3-2 σετ εμφανίζοντας σκαμπανεβάσματα στην απόδοσή του.

Έκανε άσχημο ξεκίνημα κι έμεινε πίσω 1-5 κι ακόμα χειρότερα άρχισε το 3ο σετ και βρέθηκε να χάνει 0-9! Ενδιάμεσα πέρασε τις μπαλιές του και πήρε οριακά και με μικρή ανατροπή από 2-4 το 2ο σετ και κάτι ανάλογο πέτυχε στο 4ο. Με το σκορ στο 0-3 ο ομοσπονδιακός προπονητής πήρε τάιμ άουτ και βοήθησε τον αθλητή του κυρίως στη συγκέντρωση. Του ζήτησε ν’ ανεβάσει την ποιότητα στις άμυνές του και να επιτεθεί περισσότερο, ο Γκιώνης το έπραξε και γύρισε την κατάσταση. Επιπλέον προηγήθηκε 5-3 στην αλλαγή των πλευρών του 5ου σετ, όμως εκεί έπαιξε εξαιρετικά ο Λευκορώσος κι έκανε την καθοριστική μετατροπή του σκορ σε 9-6.

Τα πράγματα είχαν τη χειρότερη εξέλιξη, ωστόσο ο Κώστας Βατσακλής και οι αθλητές του κρατούσαν πάντα τη θετική σκέψη, άλλωστε παρέμενε ανοιχτό το αποτέλεσμα και στον άλλο αγώνα. Στο τρίτο στη σειρά παιχνίδι ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 40) αντιμετώπισε τον Εβγένι Τσετίνιν (Νο 59) και ήταν φαβορί. Πρώτον γιατί γνωρίζει να παίζει πολύ καλά με άμυνα και δεύτερον γιατί τον βολεύει το στυλ του 45άχρονου πια Λευκορώσου, ο οποίος περιμένει κυρίως το λάθος του αντιπάλου και αλλάζει πολύ λίγες φορές τον ρυθμό με επιθέσεις.  

Πράγματι, ο Κρεάνγκα πήρε γρήγορα τα ηνία του αγώνα, έλεγξε τον ρυθμό μέχρι το τέλος κι επικράτησε με 3-0 σετ. Ακόμα και στο 2ο σετ, που βρέθηκε να χάνει 2-6 ή στο 3ο, που πήγε στο 8-8 κι αργότερα έχασε ματς μπολ βρήκε τις λύσεις με απόλυτη ψυχραιμία και πήρε τους κρίσιμους πόντους.

Οι δύο καλύτεροι παίκτες των ομάδων μπήκαν αμέσως μετά στον αγωνιστικό χώρο. Γκιώνης και Σαμσόνοφ αναμετρήθηκαν για πολλοστή φορά τα τελευταία χρόνια, αλλά αυτή ίσως ήταν η μόνη, που ένας αγώνας τους κρίθηκε σχετικά εύκολα. Ο Λευκορώσος ήταν ιδιαίτερα αποτελεσματικός και με πολλές δυνάμεις, ο πρωταθλητής μας δεν έδειξε το πραγματικό του αγωνιστικό πρόσωπο επηρεασμένος προφανώς κι από την πίεση του αποτελέσματος και μοιραία ήρθε το 3-0 σετ. Ο Σαμσόνοφ έπαιξε πολύ μεθοδικά την άμυνα και παράλληλα ήταν έτοιμος στις επιθέσεις του Γκιώνη. Ο τελευταίος δοκίμασε διάφορες τακτικές, όμως δεν του βγήκε τίποτα. Έκανε και αβίαστα λάθη και δεν μπόρεσε πάλι να βγάλει διάρκεια στο παιχνίδι του. Στον πάγκο της ελληνικής ομάδας ήταν ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Λευκορωσία-Ελλάδα 3-1:

Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ-Κώστας Παπαγεωργίου 3-2 (10-12, 11-6, 7-11, 11-8, 13-11)

Πάβελ Πλατόνοφ-Παναγιώτης Γκιώνης 3-2 (11-4, 9-11, 11-2, 6-11, 11-6)

Εβγένι Τσετίνιν-Καλλίνικος Κρεάνγκα 0-3 (6-11, 8-11, 10-12)

Σαμσόνοφ-Γκιώνης 3-0 (11-7, 11-7, 11-8)

Η ΤΕΛΙΚΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΓΚΡΟΥΠ D:

ΧΩΡΑ                      ΒΑΘΜΟΙ      ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

1. Λευκορωσία         5                   7-6

2. Ελλάδα                  5                   7-6

——————————————————-

3. Τσεχία                    4                    6-8

4. Κροατία                 4                    7-7

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ