Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στα προημιτελικά ο Γκιώνης, παλεύει για μετάλλιο με Οβτσάροφ!

Gionis panigirizei

Gionis panigirizeiΤην τεράστια κλάση του και τη συνέπεια, που τον χαρακτηρίζει στα μεγάλα ραντεβού των τελευταίων ετών, επιβεβαιώνει και στο Εκατερίνμπουργκ ο Παναγιώτης Γκιώνης. Το βράδυ της Παρασκευής πανηγύρισε την πρόκριση στα προημιτελικά του απλού στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν βάζει …ταβάνι στα όνειρά του! Με πειστική εμφάνιση κατέβαλλε τον Ρώσο …οικοδεσπότη Αλεξέι Λιβεντσόφ με 4-2 σετ και πλέον δεν σκέφτεται τίποτα άλλο από μία θέση στο βάθρο. Ο αθλητής του Κώστα Βατσακλή πήγε στη ρωσική πόλη ως «χάλκινος» πρωταθλητής Ευρώπης από το 2013, ενώ άρχισε την προσπάθειά του ως 5ο φαβορί του αγωνίσματος. Υπερασπίζεται τα κεκτημένα δηλαδή, και το Σάββατο στον γύρο των «8» αναλαμβάνει πολύ δύσκολη αποστολή κόντρα στον Γερμανό Ντιμίτρι Οβτσάροφ, σημερινό πρωταθλητή Ευρώπης στο απλό ανδρών και 1ο φαβορί του πρωταθλήματος. Ο αγώνας αρχίζει στις 17:15 ώρα Ελλάδας (19:15 τοπική), θα μεταδοθεί ζωντανά στην τηλεόραση από το Eurosport και στο διαδίκτυο από το site laola1tv. Αν o κορυφαίος αμυντικός φτάσει στη νίκη θα εξασφαλίσει μετάλλιο, καθώς δεν προβλέπεται ματς για τις θέσεις 3-4. Αυτή είναι η δεύτερη φορά που ο πανάξιος εκπρόσωπος της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και του ελληνικού αθλητισμού γενικά περνάει στον προημιτελικό γύρο του απλού σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα.

Ο Γκιώνης (νούμερο 6 στην ευρωπαϊκή κατάταξη) είχε αντιμετωπίσει τον Λιβεντσόφ (Νο 34) και τον Σεπτέμβριο του 2012 στην Αθήνα, στα προκριματικά του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος κόντρα στη Ρωσία τότε και τον είχε νικήσει με 3-0. Πιο παλιά άλλες δύο φορές σε μικρότερου βεληνεκούς αγώνες και ήταν πάλι νικητής. Διαφορετική βέβαια, η πρώτη συνάντηση σε ατομικού χαρακτήρα κορυφαία διοργάνωση, όμως κι εδώ φάνηκε από την αρχή ότι είχε τον πρώτο λόγο. Σταθερή άμυνα και επιλεγμένες καλές επιθέσεις του χάρισαν σχετικά εύκολα τα δύο πρώτα σετ, όπου έκανε τέλειες εκκινήσεις με 4-0 και 3-0. Ο Λιβεντσόφ καταλάβαινε όλο και περισσότερο τα χτυπήματα του Έλληνα αμυντικού και με την στήριξη των συμπατριωτών του ανέβασε σιγά-σιγά την απόδοσή του. Στο 3ο σετ προηγήθηκε 4-0 και παρότι ο Γκιώνης ισοφάρισε 6-6 ξέφυγε ξανά για να μειώσει το σκορ. Κράτησε καλό ρυθμό και στο 4ο σετ, αλλά το ξέσπασμα του 1ου Μεσογειονίκη της Πεσκάρα με τέσσερις διαδοχικούς πόντους μετά το 3-4 αποδείχτηκε καθοριστικό.

Ο Γκιώνης διατηρούσε πάντοτε τον έλεγχο, με πιεστικές άμυνες υποχρέωνε σε αρκετά λάθη τον Λιβεντσόφ και φαινόταν ότι μόνο αν χάλαγε την αγωνιστική του εικόνα θ’ ανατρεπόταν η κατάσταση. Ο Ρώσος πήρε μικρή διαφορά μετά τα μέσα του 5ου σετ και την αξιοποίησε, ωστόσο η νέα μείωση του σκορ δεν άλλαξε και το σκηνικό. Ο πρωταθλητής μας συνέχισε με πολύ δυνατή ψυχολογία και τα χτυπήματά του στα ράλι, όπως και όλες οι κινήσεις του μαρτυρούσαν ότι πίστευε απόλυτα στον εαυτό του. Προηγήθηκε 7-3, ο αντίπαλός του έφτασε στον πόντο, όμως δεν άλλαξε τίποτα. Στο 9-7 μάλιστα, ο Γκιώνης διαμόρφωσε το τελικό σκορ με δύο εντυπωσιακούς πόντους εισπράττοντας το χειροκρότημα των φιλάθλων (11-4, 11-5, 7-11, 11-6, 8-11, 11-7). Άξιος συγχαρητηρίων άλλωστε, είναι και για τον λόγο ότι έπαιζε με ενοχλήσεις στον γλουτιαίο πίσω από το δεξί πόδι. Ενοχλήσεις που αποκόμισε στον πρωινό αγώνα με τον Δανό Γκροθ και ήταν καθοριστική η συμβολή της φυσιοθεραπεύτριας Σταυρούλας Νεοχωρίτη ώστε να τις αντιμετωπίσει και να μπορέσει ν’ αγωνιστεί. Για τον ίδιο λόγο έκανε θεραπεία και αμέσως μετά το παιχνίδι των «16».

ΓΚΙΩΝΗΣ: “ΗΤΑΝ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΜΟΥ ΠΑΙΧΝΙΔΙ”

«Πιστεύω ότι ήταν το καλύτερό μου παιχνίδι. Ενώ κάνω ίσως το πιο μέτριο τουρνουά μου εδώ, με τον Λιβεντσόφ έπαιξα αρκετά καλά. Τα μπαλάκια είναι διαφορετικά σε αυτή τη διοργάνωση, δεν με βοηθούν κι αυτό με επηρεάζει στο να έχω πάντα καθαρό μυαλό. Θέλει χρόνο, όμως δεν υπάρχει τέτοια πολυτέλεια. Με τον Ρώσο πήγα καλά πάντως, τον βρήκα κάπως αγχωμένο στην αρχή και το εκμεταλλεύτηκα. Από το 3ο σετ κι έπειτα βελτιώθηκε, όμως κράτησα ρυθμό παρά τον τραυματισμό μου και βρήκα τις λύσεις», δήλωσε το βράδυ ο Γκιώνης και αναφορικά με το αυριανό ματς με τον Οβτσάροφ σημείωσε: «Με τις ενοχλήσεις στο πόδι θα είναι ακόμα πιο δύσκολο. Ο «Ντίμα» είναι πολύ δυνατός, δεν έχει γνωρίσει την ήττα στο τουρνουά και οι πιθανότητες δεν είναι με το μέρος μου. Θα επιλέξω έναν τρόπο παιχνιδιού, θα κοιτάξω να το ευχαριστηθώ και θα τα δώσω όλα για το καλύτερο. Ίσως πρέπει να ρισκάρω περισσότερο απ’ ό,τι στην τελευταία μας αναμέτρηση, αλλά και πάλι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα, αφού ο Γερμανός είναι πολύ σταθερός».

Από την πλευρά του ο Κώστας Βατσακλής βρήκε μία ακόμα αφορμή να σταθεί στην αυτοπεποίθηση του Γκιώνη: «Στέκομαι πρώτα απ’ όλα στην ατσάλινη ψυχολογία του Παναγιώτη. Έχει από το πρωί ενοχλήσεις στον γλουτιαίο, πίσω από το δεξί πόδι, ενώ δεν τον βοηθά και το πλαστικό μπαλάκι των αγώνων διότι η αναπήδηση είναι μεγάλη κι ευνοεί τους επιθετικούς και ειδικά τους υψηλόσωμους. Δεν μπορεί με λίγα λόγια ν’ αποδώσει στο εκατό τοις εκατό, παρόλα αυτά δεν πτοείται καθόλου κι έχει τη θετική σκέψη ότι θ’ ανταπεξέλθει σε κάθε δύσκολο σημείο. Θεωρώ ότι σεμινάρια πάνω στην αθλητική ψυχολογία πρέπει να έχουν ομιλητή τον Γκιώνη να εξηγήσει πώς λειτουργεί σε αυτό το κομμάτι στα παιχνίδια του», δήλωσε ο ομοσπονδιακός προπονητής και συνέχισε: «Είναι μία πύρρεια νίκη για τους λόγους που εξήγησα και έχει μεγάλη αξία διότι μετά το χάλκινο μετάλλιο το 2013 αυτό είναι το δεύτερο καλύτερο πλασάρισμά του. Είμαι σίγουρος δε, ότι θα έχει και βαθμολογικό όφελος κάτι ουσιαστικό λόγω της ολυμπιακής χρονιάς. Κόντρα στον Λιβεντσόφ συνάντησε πολλές δυσκολίες όταν ο αντίπαλος άρχισε ν’ ανεβάζει απόδοση, αλλά με ψυχικά αποθέματα και με την ποιότητά του κατάφερε να πάρει τη νίκη και την πρόκριση στην 8άδα. Είμαι περήφανος που τον έχω αθλητή. Έχουμε εξαιρετική συνεργασία και καλή χημεία μεταξύ μας κι ελπίζω να ζήσουμε νέες πολύ σημαντικές στιγμές για το άθλημα και τον ελληνικό αθλητισμό γενικότερα».  

Τώρα ξέρει ότι αύριο ότι ίσως χρειαστεί μία υπέρβαση με αντίπαλο τον Οβτσάροφ. Σε αξιολογημένη μεγάλη διοργάνωση έχει μόνο ήττες σε πέντε αγώνες απέναντι στον πιο πετυχημένο Ευρωπαίο αθλητή των τελευταίων ετών. Η τελευταία την περασμένη Κυριακή στον προημιτελικό του ομαδικού με 3-1 σετ, πάντως πρέπει να σημειωθεί ότι πρόπερσι είχε πετύχει μία νίκη σε διασυλλογικό επίπεδο εναντίον του Γερμανού. Στην τελευταία του σεζόν στη γαλλική Ανζέ και στην αναμέτρηση με τη ρωσική Όρενμπουργκ για το Τσάμπιονς Λιγκ τον νίκησε με 3-2 σετ! Ο Οβτσάροφ απέκλεισε με 4-2 σετ το βράδυ τον Άγγλο Λίαμ Πίτσφορντ.

* Τα υπόλοιπα ζευγάρια των προημιτελικών του απλού ανδρών είναι: Φίλους (Γερμανία)-Απολόνια (Πορτογαλία), Γκέρελ (Σουηδία)-Γκάσινα (Κροατία), Γκάρντος (Αυστρία)-Φρέιτας (Πορτογαλία).

* Στον 2ο γύρο κιόλας αποκλείστηκε ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ. Το νούμερο 3 φαβορί του αγωνίσματος έχασε στους «32» από τον Ρώσο Κιρίλ Σκάτσκοφ με 4-2 σετ.

* Στο απλό γυναικών οι αθλήτριες, που θα καλύψουν τις θέσεις των μεταλλίων, θα βγουν από τους προημιτελικούς: Χαν Γινγκ (Γερμανία)-Μικαΐλοβα (Ρωσία), Πότα Ουγγαρία)-Σαμάρα (Ρουμανία), Σόλγια (Γερμανία)-Λι Τζίε (Ολλανδία) και Γιου Φου (Πορτογαλία)-Λι Φεν (Σουηδία).

 

* Φωτό: Πανηγυρικό στιγμιότυπο του Γκιώνη από τη μετάδοση του αγώνα στο ίντερνετ.

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ