Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Μας ρωτούσαν «τί ήρθατε να κάνετε εδώ;» και λέγαμε με σιγουριά «να δώσουμε βροντερό παρών»!

Επιτυχώς κλείνει η Ελλάδα το πρώτο μέρος της παρουσίας της στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του Σβέσατ. Οι νεάνιδες και οι κορασίδες εξασφάλισαν την επιστροφή στην Α΄κατηγορία του θεσμού ύστερα από τέσσερα και πέντε χρόνια αντίστοιχα, ενώ αξιοσημείωτα αποτελέσματα έφεραν και οι νέοι με τους παίδες, άσχετα αν δεν υλοποίησαν από την πλευρά τους τον πολύ δύσκολο στόχο της ανόδου. Όταν το ομαδικό αποτελεί σταθερά το κύριο μέλημα και τα παιδιά πηγαίνουν στο κορυφαίο ραντεβού των μικρών ηλικιών με αντικειμενικά προβλήματα στην προετοιμασία τους, τότε η συνολικός απολογισμός κρίνεται πολύ ικανοποιητικός. Όταν οι ομάδες μας απουσίαζαν δύο χρόνια από το αγώνισμα και στην επανεμφάνισή τους κατακτούν δύο ανόδους, τότε επιτρέπονται τα χαμόγελα και η αισιοδοξία ότι υπάρχει μέλλον στη βάση του αθλήματος. Τα κατορθώματα των κοριτσιών ήταν βασικά αυτά που προκάλεσαν αίσθηση στους χιλιάδες ανθρώπους του αθλήματος, οι οποίοι βρίσκονται στην Ακαδημία του Βέρνερ Σλάγκερ κι ένα σχόλιο του Σωκράτη Παπασάβογλου, που έχει τεράστια εμπειρία από διεθνείς διοργανώσεις νέων, είναι απολύτως χαρακτηριστικό:

«Όλες οι ομάδες μας ξεκίνησαν από χαμηλές θέσεις στους ομίλους ακριβώς επειδή λείψαμε δύο χρόνια από το ομαδικό των Ευρωπαϊκών πρωταθλημάτων και όμως κάναμε αυτές τις επιτυχίες! Τα κορίτσια ήταν εκπληκτικά, ενώ ανταγωνιστικά ήταν και τα αγόρια απέναντι σε σπουδαίες ομάδες, οι οποίες κάνουν τέτοια προετοιμασία, που νομίζεις ότι η κρίση δεν τις…ακούμπησε. Δεκάδες άτομα του αθλήματος, που συναντήσαμε ξανά, δεν πίστευαν ότι μπορούμε να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας και σήμερα μας δηλώνουν την έκπληξή τους. Γνωρίζοντας τα τεράστια οικονομικά προβλήματα της χώρας και κατ’ επέκταση της ελληνικής ομοσπονδίας, μάς ρωτούσαν φίλοι από το εξωτερικό «τί ήρθατε να κάνετε εδώ;» και απαντούσαμε με σιγουριά «ήρθαμε να δώσουμε βροντερό παρών»! Νομίζω ότι αυτό το πνεύμα πέρασε και στα παιδιά και τους τσίγκλησε περισσότερο τον εγωισμό».

ΠΑΠΑΣΑΒΟΓΛΟΥ: «ΤΑ ΚΟΡΙΤΣΙΑ ΔΕΝ ΕΧΑΣΑΝ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΝ ΑΥΤΟΠΕΠΟΙΘΗΣΗ ΤΟΥΣ»

Ο ομοσπονδιακός προπονητής ήταν υπεύθυνος στην ομάδα των νεανίδων, η οποία μετά τον υποβιβασμό το 2008 επανέρχεται στην 1η κατηγορία της Ευρώπης: «Είχαμε διπλό στόχο. Ο πρώτος ήταν να μπούμε στη 16άδα. Ο δεύτερος να κατακτήσουμε, όσο νωρίτερα γινόταν, την άνοδο και μη νομίζετε πως είναι κάτι απλό αυτό διότι από κει και πέρα αρχίζει ένας «γολγοθάς». Βρίσκεις μπροστά σου ένα σωρό δυνατές ομάδες από την 1η κατηγορία με αθλήτριες που είναι πολύ ψηλά στην ευρωπαϊκή κατάταξη. Το διαπιστώσαμε με τη Ρουμανία, το διαπιστώσαμε και με τη Λευκορωσία», δήλωσε ο Παπασάβογλου και συμπλήρωσε: «Χάσαμε και από την Πολωνία, παρότι είχαμε ευκαιρία, όπως με την Τσεκούρα, που προηγήθηκε 2-0 σετ στο παιχνίδι της, αλλά δουλέψαμε στον ψυχολογικό τομέα και τα κορίτσια συνέχισαν με αυτοπεποίθηση για τον καθοριστικό αγώνα. Μόνο χτες βράδυ το κλίμα ήταν λίγο βαρύ, όμως οι αθλήτριες είχαν από το πρωί πολύ καλή διάθεση, η αποφασιστικότητά τους φάνηκε και στην προθέρμανση και χωρίς να επηρεαστούν καθόλου από τις θερμές εκδηλώσεις των Αυστριακών φιλάθλων, πέτυχαν τη μεγάλη νίκη. Η Κατερίνα (σ.σ. Τόλιου) είχε απίστευτη ηρεμία στο παιχνίδι της και δεν άφησε τις αντιπάλους να πάρουν ανάσα, ενώ και η Κωνσταντίνα (σ.σ. Παρίδη), που κάποια στιγμή στα ματς της 16άδας είχε απογοητευτεί και νόμιζε ότι δεν μπορεί να βοηθήσει, ήταν εξαιρετική στο τρίτο παιχνίδι. Καλά πήγε και η Έμυ (σ.σ. Τσεκούρα), απλά βρήκε πολύ δυνατή παίκτρια μπροστά της στο ξεκίνημα του ματς».

ΚΟΡΔΟΥΤΗΣ: «ΤΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΩΝ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ ΕΙΝΑΙ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ»

Ο υπεύθυνος της ομάδας των κορασίδων Γιάννης Κορδούτης έβγαλε ενθουσιασμό και συγκίνηση μιλώντας για την επιτυχία της ανόδου και της κατάκτησης της 11ης θέσης. «Από την αρχή είπαμε ότι πάμε να παίξουμε καλά και να διεκδικήσουμε ό,τι μπορούμε. Είχαμε δεθεί με τα κορίτσια από τις προπονήσεις στην Αθήνα, τις πίστευα πολύ και πίστεψαν κι εκείνες στις ικανότητές τους. Αυτό βγήκε και στα παιχνίδια κι όσο προχωρούσαμε γινόμασταν καλύτεροι. Υπήρχε τρομερός ενθουσιασμός στον πάγκο, η αυτοπεποίθηση μεγάλωνε ύστερα από κάθε νίκη και ήρθε αυτό το απίστευτο αποτέλεσμα», τόνισε ο σωματειακός προπονητής και πρόσθεσε: «Όταν νικήσαμε στα πλέι οφ την Τσεχία πιστέψαμε απόλυτα πια στην άνοδο. Αυτή ήταν η πρώτη μεγάλη νίκη, που εξέπληξε όλο τον κόσμο κι έκανε και παλιούς ξένους συναθλητές μου να μας πλησιάσουν και να μας μοιράσουν συγχαρητήρια. Μετά ο στόχος ήταν να μείνουμε όσο γίνεται ψηλότερα και αφού ηττηθήκαμε φυσιολογικά από την πανίσχυρη Ρωσία, είπαμε να τα δώσουμε όλα με τη Σουηδία όπου ήξερα ότι έχουμε ελπίδες. Πράγματι τα κορίτσια φόρτσαραν, έβγαλαν τον καλύτερο εαυτό τους και ήρθε η σπουδαία νίκη με τη Φιλία μάλιστα (σ.σ. Εμίρη) να νικά αθλήτρια, που είναι στο νούμερο 20 του ranking list».

Ο προπονητής του Α.Ο. Ελληνικού, που ήταν στο τιμ των ομοσπονδιακών το 2001, στο Τέρνι της Ιταλίας, όταν βρέθηκε τελευταία φορά σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, δεν σταματά να εγκωμιάζει τις αθλήτριές του: «Και η Φιλία και η Γεωργία (σ.σ. Χατζηλυγερούδη) ήταν φανταστικές. Δεν είναι μόνο ότι απέδωσαν πολύ καλό πινγκ πονγκ, στην πρώτη τους μόλις συμμετοχή σε αυτή τη διοργάνωση, αλλά και ότι παρουσιάστηκαν «δεμένες». Η μία έδινε δύναμη στη άλλη, η μία συμπλήρωνε ή «κάλυπτε» την άλλη στα αποτελέσματα. Πότε η μία σημείωνε δύο νίκες, πότε η άλλη, απέβλεπαν πάση θυσία στο αποτέλεσμα και είχαν εξαιρετική συνεργασία. Παράλληλα κατάφερναν ν’ αναλύουν τα στοιχεία παιχνιδιού των αντιπάλων και να βρίσκουν τα αδύνατα σημεία τους. Ήταν κάτι που τους είχα ζητήσει ώστε να τις παίζουν πιο σωστά, αλλά ξέρετε, δεν είναι απλό να το κάνεις σε αυτό το αγωνιστικό επίπεδο. Είναι και για μένα μία από τις καλύτερες στιγμές της προπονητικής μου καριέρας και νιώθω συγκίνηση γιατί μου θυμίζει υψηλούς στόχους που κυνηγούσα κι εγώ ως αθλητής. Αν δείτε ποιες χώρες έμειναν πίσω από μας, θα πείτε πως είναι φοβερό το τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει πίστη».

Την επιτυχία των κορασίδων σχολίασε και ο Σωκράτης Παπασάβογλου, μια που ήταν και υπεύθυνος της ομάδας του 2006, η οποία είχε ανέβει κατηγορία στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με τις αθλήτριες από τη Θεσσαλονίκη Καλλιόπη Σωτηροπούλου-Πεσιρίδου και Ανίτα Χατσατριάν. «Θα χαρακτήριζα συγκλονιστικές και τη Χατζηλυγερούδη και την Εμίρη. Απέδωσαν εκπληκτικό πινγκ πονγκ και δεν έχασαν κανένα ματς εύκολα. Και μόνο ότι άφησαν εκτός 16άδας μία ομάδα σαν την Τσεχία φτάνει. Όταν αντιμετωπίζεις μεγαθήρια και παίζεις δέκα μπαλιές σε κάθε πόντο αν μη τι άλλο σημαίνει ότι έχεις ποιότητα και διάθεση για πρόοδο».

Τέλος, από τον προπονητή του κλιμακίου επιλέκτων αθλητών της Θεσσαλονίκης ζητήθηκε σύντομο σχόλιο και για την πορεία των νέων και των παίδων, οι οποίοι δεν μπόρεσαν να φτάσουν στην άνοδο. «Ήταν πολύ δύσκολο το έργο τους. Φάνηκε από τα γκρουπ, μάλιστα για τους παίδες η Μολδαβία αποδείχτηκε πιο δυνατή απ’ ό,τι υπολογίζαμε και δεν ήταν καλό που τη συναντήσαμε στο πρώτο ματς χωρίς να έχουμε μπει ακόμα στο πνεύμα των αγώνων. Αυτή η ήττα στοίχησε και στις επόμενες ευκαιρίες έγινε μόνο ένα κακό παιχνίδι κόντρα στους Σλοβάκους. Διαφορετικά θα μιλούσαμε και για τους νέους αν έπαιρναν την 1η θέση στο γκρουπ και δεν είχαν την ήττα στο πολύ αμφίρροπο ματς με τους Λευκορώσους. Μετά δεν εμφανίσαμε το καλύτερο πρόσωπο με τους Δανούς, αλλά είδατε ότι και αυτός ο αγώνας κρίθηκε στις λεπτομέρειες. Γενικά ήταν πολύ καλή και η εμφάνιση των αγοριών».

ΣΤΗΝ 25Η ΘΕΣΗ ΤΕΡΜΑΤΙΣΑΝ ΟΙ ΠΑΙΔΕΣ

Στην 25η θέση κατετάγη τελικά η εθνική παίδων, καθώς το απόγευμα, στον τελευταίο αγώνα της, νίκησε τη Λιθουανία με 3-1. Ο Κωνσταντίνος Αγγελάκης σημείωσε δύο νίκες αρχικά επί του Λέσιβ με 3-1 κι έπειτα επί του Σκιρμάντας με 3-2 σετ. Ο Νίκος Αντωνιάδης επιβλήθηκε στον πρώτο αγώνα του Σκιρμάντας με 3-1, ενώ με αυτό το σκορ έχασαν οι διεθνείς μας στο διπλό. Αύριο τελειώνουν τους αγώνες τους στο ομαδικό και οι νέοι, που παίζουν με την Ελβετία για τις θέσεις 21-22.

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ