Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τρία χρυσά μετάλλια στα τέσσερα ατομικά αγωνίσματα για την Ελλάδα στο κυπριακό τουρνουά

Cyprus 2015_oloi_me_ta_kipella

Cyprus 2015_oloi_me_ta_kipellaΑπό το καλοκαίρι και μετά η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση έδειξε σε διάφορες διεθνείς διοργανώσεις την αγωνιστική της πρόοδο και τη μετουσίωσε και σε σημαντικές διακρίσεις σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο. Στο καθιερωμένο κυπριακό τουρνουά ανδρών-γυναικών, που άρχισε την Παρασκευή και ολοκληρώθηκε σήμερα στη Λευκωσία, επέλεξε να εκπροσωπηθεί εξ ολοκλήρου από νεαρούς αθλητές και τα πήγε εξαιρετικά και αυτή τη φορά. Η Ελλάδα πρώτευσε την Κυριακή στα τρία από τα συνολικά τέσσερα ατομικά αγωνίσματα, είχε επίσης ένα ασημένιο και δύο χάλκινα μετάλλια, ενώ θυμίζουμε ότι την Παρασκευή είχε κατακτήσει την 1η θέση στο ομαδικό γυναικών και την 3η στο ομαδικό ανδρών. Πρωταθλητής στο απλό ανδρών του ετήσιου κυπριακού τουρνουά αναδείχτηκε ο 15άχρονος Γιάννης Σγουρόπουλος και πρωταθλήτρια στο απλό γυναικών η 14χρονη Έλλη Φίσερ. Ανέβηκαν δηλαδή, στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου, παιδιά που πρωταγωνίστησαν στις διαδοχικές επιτυχίες στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων, στο διεθνές όπεν της Σερβίας και στο Τοπ 10 παίδων της γηραιάς ηπείρου. Η Φίσερ εξάλλου, μαζί με τη 19χρονη Κωνσταντίνα Παρίδη κυριάρχησαν στο διπλό γυναικών, ενώ ο Σγουρόπουλος με τον 18άχρονο Κωνσταντίνο Αγγελάκη κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό ανδρών.

Οι διεθνείς αγωνίστηκαν υπό τις οδηγίες του ομοσπονδιακού τεχνικού Κώστα Βατσακλή, ο οποίος πηγαίνει κάθε χρόνο στην πρωτεύουσα της μαρτυρικής μεγαλονήσου και ικανοποιήθηκε και από το φετινό τεστ. «Έχουν τη σημασία τους και αυτές οι πρωτιές διότι είχαμε τον πιο χαμηλό μέσο όρο ηλικίας από τις ομάδες, που ήρθαν εδώ και οι αντίπαλοι είναι από τις κατηγορίες ανδρών και γυναικών. Όλα τα παιδιά προσπάθησαν, έπαιξαν καλά κι έμεινα ευχαριστημένος. Είχαν την ευκαιρία για πολλά ματς και μπορεί το επίπεδο να μην είναι τόσο υψηλό, όμως συναντήσαμε διαφορετικά στυλ παιχνιδιού και είδαμε πράγματα, που θα μας βελτιώσουν», σχολίασε ο ομοσπονδιακός προπονητής των εθνικών μας ομάδων.

Cyprus aponomi_andronΣτο απλό ανδρών Σγουρόπουλος και Αγγελάκης πρώτευσαν αρχικά στους ομίλους τους. Έκαναν άλλη μια νίκη στο ταμπλό, μπήκαν στην 4άδα κι εκεί κοντραρίστηκαν οι δυο τους για μία θέση στον τελικό. Έγινε το πιο συναρπαστικό και θεαματικό παιχνίδι του τουρνουά με τις πολλές δεκάδες φιλάθλων να χειροκροτούν. Με «γεμάτα» όλα τα σετ, οριακές διαφορές και παρατάσεις, ο Σγουρόπουλος πήρε τελικά τη νίκη με 4-2 σετ. Προς το τέλος του αγώνα μάλιστα, από την υπερπροσπάθεια σε επιθέσεις απέναντι στην άμυνα γύρισε το πόδι του αθλητή του Ολυμπιακού κι ενόψει του τελικού το έδεσε.

Πολύ μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το παιχνίδι για το χρυσό μετάλλιο. Ο Σγουρόπουλος αντιμετώπισε τον κορυφαίο Κύπριο, τον 24χρονο Μάριο Γιάνγκου κι επικράτησε με 4-3 σετ. Αρχικά έχανε με 1-2 στα σετ και 3-7 στους πόντους κι πέτυχε την ανατροπή για την ισοφάριση. Βρέθηκε πάλι πίσω με 2-3 σετ, αλλά έκανε το 3-3 και στο 7ο σετ πανηγύρισε τη νίκη με 11-6. Θυμίζουμε ότι οι δύο αθλητές είχαν συναντηθεί στην πρεμιέρα της Α1 τον Οκτώβριο, στην αναμέτρηση Ολυμπιακού-Ίφιτου Πατρών και ο Σγουρόπουλος είχε επιβληθεί με 3-0 σετ. Ο Αγγελάκης έφτασε στο χάλκινο μετάλλιο όταν στον αγώνα για τις θέσεις 3-4 νίκησε τον Ρουμάνο Μιχάι Μαρτσίς με 4-2 σετ.

Στο απλό γυναικών ένα ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι η Φίσερ δεν έφτασε αήττητη στην πρωτιά. Είχε προκριθεί ως 2η από το προκριματικό γκρουπ γιατί είχε χάσει από τη Ρουμάνα Άνκαντ Τσέρτσε με 3-2 σετ. Σημείωσε πάντως τρεις νίκες στην ίδια φάση, έπειτα άλλη μία στον νοκ άουτ προημιτελικό γύρο και προχώρησε στα ημιτελικά για να τεθεί αντιμέτωπη με την Παρίδη. Έγινε αμφίρροπο ματς και η αθλήτρια του Άρη 2006 πήρε τη νίκη με 4-2 σετ.   

Cyprus semi_ginaikonΣτον τελικό αναμετρήθηκε με την πολύπειρη Κύπρια διεθνή Λουίζα Κουρέα. Νωρίτερα, στο ομαδικό, είχε μία νίκη-μία ήττα απέναντί της και σήμερα επικράτησε με 4-3. Έχανε με 2-3 σετ, ισοφάρισε και κυριάρχησε στο 7ο σετ με 11-7. Η Παρίδη κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο όταν στον «μικρό» τελικό κατέβαλλε την Άνκαντ Τσέρτσε, πρώτη αθλήτρια της ρουμανικής αποστολής, με 4-0 σετ. Η αθλήτρια του Φοίνικα Πειραιά είχε επιβληθεί με τέσσερις νίκες στον όμιλό της και στο ταμπλό είχε σημειώσει ένα ακόμα θετικό αποτέλεσμα  

Σύστημα με γκρουπ στην αρχή και νοκ άουτ στη συνέχεια εφαρμόστηκε και στο διπλό. Τα ελληνικά ζευγάρια προχώρησαν εύκολα στο ταμπλό, εκεί επικράτησαν και στον ημιτελικό γύρο κι έφτασαν στον τελικό. Οι Ελληνίδες αθλήτριες αναμετρήθηκαν με τις Ρουμάνες Άνκαντ Τσέρτσε/Λάουρα Σιλβέιρα. Έχασαν το 1ο σετ, αλλά πήραν τα τρία επόμενα και με 3-1 αναδείχτηκαν πρωταθλήτριες.

Στο διπλό ανδρών η πρωτιά πήγε σε κυπριακά χέρια με τους Μάριο Γιάνγκου και Χρίστο Χριστόνοφ, οι οποίοι είχαν δείξει την αξία τους και στο ομαδικό με αντίστοιχη διάκριση. Ο τελικός ήταν κλειστός και οι Σγουρόπουλος/Αγγελάκης παρότι προηγήθηκαν με 2-1 σετ και 5-2 στο 4ο, κάμφθηκαν με 3-2 σετ (11-9 έληξε το «κόντρα»).

Οι διοργανωτές της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης έδωσαν και φέτος εορταστικό τόνο στους αγώνες, μάλιστα «έντυσαν» και τα αγωνιστικά τραπέζια βάζοντας στη βάση τους επένδυση, που έφερε το σήμα χορηγού εταιρείας τους (STAG). Με την προβολή του τουρνουά κατάφεραν την ικανοποιητική προσέλευση του κόσμου, φρόντισαν για την άψογη φιλοξενία, ενώ στο τέλος των αγώνων  δεξιώθηκαν τις αποστολές. Ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Μανώλης Κολυμπάδης, που συνδέεται με στενή και πολύχρονη φιλία με τη διοίκηση της Π.Ο.ΕΠ.Α., συζήτησε με τους Κύπριους την περίπτωση ανταλλαγής διεθνών αθλητών για προπονητικά καλοκαιρινά καμπ. Επίσης, εξέφρασε με την σειρά του ικανοποίηση από τις εμφανίσεις και τα αποτελέσματα των νεαρών στη Λευκωσία και με την εμπειρία του ως παλιός διεθνής αθλητής και προπονητής έλεγε χαρακτηριστικά ότι «εδώ βλέπουμε και διαφορετικό πινγκ πονγκ διότι αθλητές από τον  Λίβανο ή την Ιορδανία έχουν άλλο στυλ και όχι τόσο στρωτές μπαλιές. Όμως τα παιδιά πρέπει να μάθουν να παίζουν με όλους και είμαι ευχαριστημένος όταν η Φίσερ για παράδειγμα επικρατεί της Κουρέα, που είναι πολύ μεγαλύτερή της ηλικιακά ή όταν ο Σγουρόπουλος, που αποδείχτηκε δημοφιλής και στην Κύπρο, κερδίζει ξανά τον Γιάνγκου».

                                               

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ