Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Καλή κλήρωση για τους άνδρες, «βουνό» μπροστά τους οι γυναίκες

Draw EQC

Draw EQCΑνάμικτα συναισθήματα έφερε στις εθνικές μας ομάδες επιτραπέζιας αντισφαίρισης η κλήρωση των προκριματικών του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού 2017, που έγινε το μεσημέρι στο Λουξεμβούργο. Οι άνδρες τέθηκαν επικεφαλής του 7ου γκρουπ και θα έχουν αντιπάλους την Αγγλία και την Ολλανδία. Οι γυναίκες κληρώθηκαν στο 2ο γκρουπ όπου θα συναντήσουν τη Ρουμανία (επικεφαλής) και την Ολλανδία. Η Ελλάδα ως γνωστόν, μετέχει και στις δύο περιπτώσεις στην 1η κατηγορία των προκριματικών και η μεγάλη της φιλοδοξία είναι να προκριθεί και στην αντίστοιχη κατηγορία του επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού. Με το συνολικό σχόλιό του ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Βατσακλής φανερώνει το πώς αντιμετώπισαν στα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα το αποτέλεσμα της κλήρωσης. Επισήμανε ότι είναι βατός ο δρόμος για τους άνδρες, οι οποίοι άλλωστε ήταν από τα φαβορί στη διαδικασία, αντίθετα οι γυναίκες, που έτσι κι αλλιώς, θα είχαν δύσκολη κλήρωση λόγω seeding, έχουν ν’ ανέβουν …βουνό, αφού έπεσαν πάνω σε δύο μεγαθήρια, δύο πρωταθλήτριες Ευρώπης. Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση του αθλήματος (E.T.T.U.) …άλλαξε δεύτερη φορά τις ημερομηνίες της διοργάνωσης και η πρεμιέρα θα γίνει στις 27 Σεπτεμβρίου 2016.

Στην 1η κατηγορία των προκριματικών (τη λεγόμενη Championship Qualification Division) θ’ αγωνιστούν 30 ομάδες στους άνδρες και άλλες τόσες στις γυναίκες και θα χωριστούν σε 10 ομίλους των 3ων . Οι υπόλοιπες 12 και 9 ομάδες αντίστοιχα, που παίρνουν μέρος στον θεσμό, αγωνίζονται στη 2η κατηγορία. Η κλήρωση των European Championships Qualifications έγινε στην έδρα της E.T.T.U. και πήρε μέρος σε αυτή και ο Ολλανδός πρόεδρός της Ρόναλντ Κράμερ. Στην 1η κατηγορία σχηματίστηκαν τρία γκρουπ δυναμικότητας με βάση τις θέσεις των εθνικών ομάδων στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του περασμένου Οκτωβρίου. Κάθε ένα είχε από 10 ομάδες.

Η εθνική ανδρών με την 7η θέση στο Εκατερίνμπουργκ ήταν 7ο φαβορί και πήγε αυτόματα ψηλά στο αντίστοιχο γκρουπ. Η Αγγλία, που διαθέτει δυνατούς κι εξελίξιμους αθλητές προερχόταν από το 2ο γκρουπ δυναμικότητας και η Ολλανδία, η οποία προσπαθεί να ξαναφτιάξει αξιόλογο σύνολο από το 3ο.  

Draw Kramer_vgazei_HellasΗ εθνική γυναικών, που ήταν 24η στη ρωσική πόλη, βρισκόταν στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας και θα έβρισκε σίγουρα μπροστά της ομάδες από τα δύο πρώτα. Τελικά, της έτυχαν δύο πανίσχυρα συγκροτήματα, η Ρουμανία, που κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο Εκατερίνμπουργκ και ανέδειξε την πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών (Ελιζαμπέτα Σαμάρα) και η Ολλανδία, η οποία από το 2008 έως το 2011 πήρε στο ομαδικό γυναικών τέσσερα χρυσά ευρωπαϊκά μετάλλια στη σειρά!   

Οι αγώνες δεν αρχίζουν τελικά τον Απρίλιο, οι διοργανωτές μετέφεραν την πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο, οπότε τα σπουδαία μετατίθενται για τη σεζόν 2016-2017. Επιπλέον, ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες για τα τέσσερα πρώτα παιχνίδια και εκκρεμούν αυτές για το 5ο και το 6ο ματς των γκρουπ. Θυμίζουμε ότι οι πρώτες 10 ομάδες των ισάριθμων γκρουπ περνάνε αυτόματα στη Championship Divisionτου επόμενου Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος ομαδικού και οι 10 2ες δίνουν πλέι οφ μεταξύ τους για πέντε ακόμα θέσεις. Φυσικά ούτε γι’ αυτά τα ματς έχουν ανακοινωθεί ημερομηνίες. Η 16άδα της κατηγορίας θα συμπληρωθεί από τη διοργανώτρια χώρα. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, που ανακοίνωσε η E.T.T.U. στη διάρκεια της κλήρωσης, η Ελλάδα κάνει ξεκίνημα στις 27 Σεπτεμβρίου εντός έδρας με την Ολλανδία στους άνδρες κι εκτός έδρας με τη Ρουμανία στις γυναίκες. Η σειρά των αγώνων είναι ίδια σε κάθε γκρουπ (1 με 3, 2 με 1, 3 με 2 κτλ), οπότε με βάση τον αριθμό της κάθε χώρας στο γκρουπ προκύπτει ότι:

Η εθνική ανδρών θα συναντήσει στη 1 Νοεμβρίου εκτός έδρας την Αγγλία και στις 13 Δεκεμβρίου εκτός έδρας την Ολλανδία.

Η εθνική γυναικών θα συνεχίσει στις 22 Νοεμβρίου εντός έδρας με την Ολλανδία και στις 13 Δεκεμβρίου επίσης στην Ελλάδα με τη Ρουμανία. Άγνωστες ακόμα οι ημερομηνίες των τελευταίων αγώνων των εθνικών συγκροτημάτων.

«Τα προκριματικά είναι διοργάνωση, που προσδίδει αίγλη, ειδικά από τη στιγμή που έχει αγώνες εντός κι εκτός έδρας κι έχουν και οι φίλαθλοι τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν από κοντά τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα και συναντήσεις υψηλού επιπέδου», τόνισε αρχικά ο Κώστας Βατσακλής και συνέχισε αναφερόμενος πρώτα στις γυναίκες: «Έχουν πολύ δύσκολη αποστολή γιατί και οι δύο ομάδες, που βρίσκουν απέναντί τους, έχουν ευρωπαϊκούς τίτλους κατά την τελευταία δεκαετία σε ομαδικό και ατομικό επίπεδο! Διαθέτουν κορυφαίες αθλήτριες, μάλιστα η Ολλανδία έχει στο δυναμικό της τρεις Κινέζες και χρησιμοποιεί κάθε φορά δύο από αυτές. Συνεπώς για τις γυναίκες θα είναι εξαιρετικά δύσκολη η προσπάθεια ακόμα και για την κατάκτηση της 2ης θέσης, πάντως θα τα δώσουν όλα ώστε με καλή προετοιμασία να έχουν αξιόλογη παρουσία». 

Αναφερόμενος στο ανδρικό συγκρότημα ο εθνικός προπονητής σχολίασε: «Θεωρώ ότι έχουμε καλή κλήρωση και αν παρουσιαστούμε στην κατάλληλη κατάσταση θα ξεπεράσουμε τους αντιπάλους μας. Για την Αγγλία πάντως, πρέπει να πω ότι την αδικεί η 20η θέση, που πήρε στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα και δεν αντικατοπτρίζει την ποιότητά της. Με τους Πίτσφορντ, Γουόκερ, Ριντ, Ντρίνκχολ και Μπαγκάλεϊ έχει μία 5άδα πολύ καλών παικτών, που απαιτεί υψηλά στάνταρ απόδοσης. Προσοχή χρειάζονται και οι Ολλανδοί γιατί κάνουν νέα αρχή τα τελευταία χρόνια και στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα εμφάνισαν δύο αθλητές, οι οποίοι τα πήγαν αρκετά καλά. Δεν είναι πάντως, τόσο δυνατοί κόντρα στην άμυνα κι αυτό είναι πλεονέκτημα για μας. Τέλος πάντων, έχουμε καιρό μέχρι ν’ αρχίσει αυτή η διοργάνωση, προηγούνται Παγκόσμιο πρωτάθλημα, Προολυμπιακό τουρνουά, Ολυμπιακοί Αγώνες -εφόσον πάμε με το καλό- και βάζουμε στο πλάι τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Ευχόμαστε να γίνουν γερές και θεαματικές αναμετρήσεις και να είμαστε εμείς αυτοί που θα φέρουμε τα θετικά αποτελέσματα».

Ερωτηθείς τέλος για την προοπτική να πάρουν ευκαιρία συμμετοχής και νεότεροι αθλητές ο Κώστας Βατσακλής σημείωσε: «Πρώτα απ’ όλα, όταν μιλάμε για την 1η κατηγορία της Ευρώπης δεν γίνεται να βάζεις αυτούς τους αγώνες σε δεύτερη μοίρα. Είναι δύσκολα παιχνίδια κι έχουμε και αυτή τη φορά, υψηλούς στόχους. Σαφώς όμως, είναι και διοργανώσεις, στις οποίες μπορούν ν’ αγωνιστούν και καινούργια πρόσωπα κάποια στιγμή, είτε με την ανδρική είτε με τη γυναικεία ομάδα. Είναι κάτι που έχω πει και παλαιότερα και δεν αλλάζει. Θα εξαρτηθεί από την πορεία των αγώνων μας, από την κατάσταση των βασικών στελεχών, από το αν υπάρχουν τραυματισμοί και σίγουρα μπορεί να δοθεί ευκαιρία της συμμετοχής και σε νεότερα παιδιά».

Τα υπόλοιπα γκρουπ στην 1η κατηγορία των προκριματικών:

Στους άνδρες:

1ο γκρουπ: Αυστρία, Ουγγαρία, Δανία

2ο γκρουπ: Γερμανία, Σερβία, Ελβετία

3ο γκρουπ: Γαλλία, Ιταλία, Φινλανδία

4ο γκρουπ: Λευκορωσία, Κροατία, Ισραήλ

5ο γκρουπ: Σουηδία, Σλοβακία, Εσθονία

6ο γκρουπ: Πορτογαλία, Ουκρανία, Λιθουανία

8ο γκρουπ: Πολωνία, Βέλγιο, Σλοβενία

9ο γκρουπ: Ρωσία, Ισπανία, Βουλγαρία

10ο γκρουπ: Τσεχία, Ρουμανία, Τουρκία

Στις γυναίκες:

1ο γκρουπ: Γερμανία, Σλοβενία, Αγγλία

3ο γκρουπ: Ρωσία, Λευκορωσία, Βουλγαρία

4ο γκρουπ: Ουκρανία, Κροατία, Φινλανδία

5ο γκρουπ: Πολωνία, Ισπανία, Ελβετία

6ο γκρουπ: Αυστρία, Λουξεμβούργο, Κόσοβο

7ο γκρουπ: Τσεχία, Σερβία, Λιθουανία

8ο γκρουπ: Πορτογαλία, Τουρκία, Αζερμπαϊτζάν

9ο γκρουπ: Γαλλία, Σλοβακία, Ιταλία

10ο γκρουπ: Ουγγαρία, Σουηδία, Βέλγιο

 

* Δύο φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κλήρωση μέσα από την τηλεοπτική μετάδοση. Στη δεύτερη φωτό ο πρόεδρος της E.T.T.U. Ρόναλντ Κράμερ, που έβγαλε δύο φορές αντίπαλο των ελληνικών χρωμάτων τη χώρα του, δείχνει το χαρτάκι με το όνομα της Ελλάδας στην κλήρωση των γυναικών. 

                                    

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ