Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Παρών σε γιορτή της τουρκικής ομοσπονδίας ο Β. Αλεξανδρίδης ως κορυφαίο όνομα του αθλήματος

Alexandridis xairetismos_Turkish

Alexandridis xairetismos_TurkishΕπετειακή εκδήλωση, στην οποία υπήρχε και ελληνικό χρώμα, πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες η ομοσπονδία επιτραπέζιας Alexandridis kopsimo_tourtas_TFTMαντισφαίρισης της Τουρκίας (T.M.T.F.). Γιόρτασε με λαμπρότητα τα 50 χρόνια από την ίδρυσή της (1966) και απέδωσε τιμή και δόξα στον Βασίλη Αλεξανδρίδη με το να τον προσκαλέσει ως έναν από τους σημαντικότερους αθλητές στην ιστορία της τουρκικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης! Η γιορτή έγινε σε πολυτελές 5άστερο ξενοδοχείο στην Αττάλεια (νότια Τουρκία) και οι διοργανωτές θέλησαν να ενώσουν το παλιό με το νέο τιμώντας αθλητές, που έχουν γράψει μεγάλες στιγμές για το άθλημα στη γειτονική χώρα. Ο Βασίλης Αλεξανδρίδης έδωσε το «παρών» και άκουσε τον πρόεδρο της ομοσπονδίας και πρώην συμπαίκτη του στην εθνική ομάδα της Τουρκίας Οκτάι Τσιμέν να τον υμνεί ως «τον αθλητή που άφησε το μεγαλύτερο αποτύπωμα σε ολόκληρη την ιστορία της επιτραπέζιας αντισφαίρισης στη χώρα»! Στο event προσκλήθηκε και ο νεότερος αδερφός του Βασίλη, ο Φάνης, επίσης ως ένα ακόμα σπουδαίο όνομα του τουρκικού πινγκ πονγκ, αλλά δεν μπόρεσε να παραστεί.  

Pera Turkish_decade_70Πριν παραθέσουμε τα υπόλοιπο ρεπορτάζ από την εκδήλωση επιβάλλεται να δώσουμε ορισμένα στοιχεία για την καριέρα του Βασίλη και του Φάνη Αλεξανδρίδη, προκειμένου να τους «συστήσουμε» στις νέες γενιές:  

Γεννήθηκαν στην Κωνσταντινούπολη, ανέπτυξαν το ταλέντο τους από μικρή ηλικία στον Α.Σ. Πέρα της ομογένειας (Μπεήογλου Σπορ λεγόταν στα τούρκικα) και με τα χρώματά του μεγαλούργησαν ως αθλητές τη δεκαετία του ’70.

Ο Βασίλης, που συνεχίζει ν’ αγωνίζεται ακόμα και σήμερα στον Δ.Α.Ο. Ταύρου και τη Β’ Εθνική κατηγορία, κλήθηκε πρώτη φορά στην εθνική Τουρκίας σε ηλικία 12 ετών! Φόρεσε το εθνόσημό της σε όλες τις ηλικιακές ομάδες από το 1970 έως το 1982 και ξεπέρασε τις 750 διεθνείς συμμετοχές! Αναδείχτηκε δύο φορές 1ος Μεσογειονίκης στο απλό ανδρών (1973, 1975) και άλλες δύο πρωταθλητής Τουρκίας στο ίδιο αγώνισμα (1973, 1976)! Κορυφαίες διακρίσεις σε επίπεδο Τουρκίας είχε φυσικά και σε ομαδικό, διπλό ανδρών και διπλό μικτό διάφορων ηλικιακών κατηγοριών, ενώ διατηρήθηκε αήττητος στην 1η διασυλλογική κατηγορία της χώρας επί 9 χρόνια! Σε ψηφοφορία για τους 100 καλύτερους αθλητές της Τουρκίας μέσα στην 50ετία 1940-1990 ήταν ο κορυφαίος από την επιτραπέζια αντισφαίριση.     

Alexandridis Evropaiko_neon_1977Ο Φάνης, αφού πήρε την πρωτιά στο πρωτάθλημα δημοτικών σχολείων στην Τουρκία, αναδείχτηκε το 1974 (σε ηλικία 12 ετών) πρωταθλητής στο απλό παίδων και το απλό νέων! Από την επόμενη χρονιά άρχισε να παίζει στην ανδρική ομάδα του Α.Σ. Πέρα και μαζί με τον Βασίλη πανηγύρισαν τρεις φορές το διασυλλογικό πρωτάθλημα Τουρκίας (1976, 1977 και 1980)! Το 1977 αναδείχτηκε πρωταθλητής Τουρκίας στο απλό και το διπλό ανδρών, ενώ κατέλαβε την 3η θέση στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο απλό παίδων! Ήταν σταθερά στις εθνικές ομάδες της Τουρκίας από το 1976 έως το 1980 και είχε περισσότερες από 50 συμμετοχές.

Οι αδερφοί Αλεξανδρίδη ήρθαν για μόνιμη εγκατάσταση στην Αθήνα στις αρχές της δεκαετίας του ’80. Συνυπήρξαν και μικρό χρονικό διάστημα στον Α.Σ. Πέρα Αθηνών και κατέκτησαν μαζί το πρωτάθλημα Ελλάδας το 1984. Ο Φάνης, που είχε έρθει νωρίτερα από την Κωνσταντινούπολη, πήρε το πρώτο πρωτάθλημα με το Πέρα Αθηνών το 1981, το επόμενο το 1982, ενώ συνεχίζοντας την ενεργό δράση πανηγύρισε τον αντίστοιχο τίτλο και το 1991. Ενδιάμεσα κατέκτησε τρία χάλκινα μετάλλια στο απλό του Πανελληνίου πρωταθλήματος ανδρών. Σταμάτησε το άθλημα το 1993. Ο Βασίλης διέκοψε από τα μέσα της δεκαετίας του ’80, όμως ξανάπιασε ρακέτα πριν από λίγα χρόνια. Συνεργάζεται σταθερά με την Επιτραπέζια Αντισφαίριση Ταύρου, μάλιστα κόσμησε με την αγωνιστική του παρουσία και την ομοσπονδιακή αίθουσα του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας παίζοντας στο πρωτάθλημα της Α2 εθνικής κατηγορίας.     

Alexandridis Turkish_eventΣτη γιορτή της ομοσπονδίας επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Τουρκίας ο Οκτάι Τσιμέν προσκάλεσε πολλούς πρωταθλητές από το μακρινό ή κοντινό παρελθόν και θέλησε να παρουσιάσει τους παλιούς στους νέους και το αντίθετο. Ανάμεσά τους και ο συμπαίκτης των αδερφών Αλεξανδρίδη στο Πέρα της ομογένειας Δαυίδ Κουμρού, όπως και ο νεότερος σπουδαίος πρωταθλητής Γκιουρχάν Γιαλντίζ. Ο Τσιμέν έκανε αναφορά στην πολύτιμη συμβολή τους για την πρόοδο του αθλήματος στη χώρα και παρουσιάζοντας τον Βασίλη Αλεξανδρίδη σημείωσε: «Είναι ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα, ένας από τους πολυτιμότερους αθλητές της επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Τουρκίας και φέρνοντας τις πρώτες μεγάλες διεθνείς διακρίσεις για τη χώρα βοήθησε και στην εξάπλωση του αθλήματος εκείνη την εποχή». Τα θερμά λόγια του προέδρου της Τ.Μ.T.F. μαρτυρούν τον σεβασμό, την αναγνώριση και τον θαυμασμό, που γενικά δείχνουν οι άνθρωποι του αθλήματος προς δύο Έλληνες, που ως Τούρκοι πολίτες τίμησαν με συνέπεια τα χρώματα της χώρας.

Να σημειωθεί ακόμα ότι η επετειακή εκδήλωση έγινε στο πλαίσιο του 4ήμερου συνεδρίου εργασίας, που κάθε χρόνο οργανώνει η ομοσπονδία με σκοπό να συζητήσει διάφορα θέματα για την επιτραπέζια αντισφαίριση. Στο συνέδριο μετέχουν προπονητές, εκπρόσωποι όλων των σωματείων, όπως και απεσταλμένοι από τις επιτροπές αθλητισμού της κάθε πόλης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει και προπονητική ενότητα και γι’ αυτό τον λόγο στην Αττάλεια προσκλήθηκε και παραβρέθηκε φέτος ο καταξιωμένος προπονητής της εθνικής γυναικών της Ρουμανίας Βιορέλ Φιλιμόν και ενημέρωσε για εξελίξεις στο άθλημα.

 

* Φωτό 1: Ο Βασίλης Αλεξανδρίδης στον σύντομο χαιρετισμό του στη γιορτή

* Φωτό 2: Ο Οκτάι Τσιμέν κόβει τη γενέθλια τούρτα της ομοσπονδίας με την ιδανική παρέα των παλιών πρωταθλητών

* Φωτό 3: Ο Α.Σ. Πέρα στην Πόλη στα χρόνια της κυριαρχίας του. Όρθιοι από αριστερά ο έφορος του τμήματος πινγκ πονγκ Αλέξανδρος Αλεξανδρίδης (πατέρας του Βασίλη και του Φάνη) και ο προπονητής Θωμάς Χατζημηνάς. Κάτω διακρίνονται από τα αριστερά οι Στέφανος Παντζίρης, Δαυίδ Κουμρού, Βασίλης και Φάνης Αλεξανδρίδης.

* Φωτό 4: Ο Φάνης Αλεξανδρίδης σε εντυπωσιακή προσπάθειά του στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων του 1977 όπου κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο στο απλό παίδων

* Φωτό 5: Στη σειρά πρώην πρωταθλητές Τουρκίας, που με την πρόσκληση στη γιορτή τιμήθηκαν από την τουρκική ομοσπονδία     

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ