Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πάλεψε, αλλά λύγισε με 4-1 ο Γκιώνης από τον Ζανγκ Τζικέ

Verolino Gionis-Zhang

Verolino Gionis-ZhangΈνας τοπ αθλητής από την παγκόσμια υπερδύναμη, που ακούει στο όνομα Κίνα, σταμάτησε σ’ ένα ακόμα World Tour την πορεία του Παναγιώτη Γκιώνη. Αυτή τη φορά ήταν ο Ζανγκ Τζικέ, ένας από τους καλύτερους αθλητές του κόσμου, που όρθωσε ανυπέρβλητο εμπόδιο μπροστά του στον 1ο γύρο (σ.σ. των «32») του όπεν της Γερμανίας, που γίνεται στο Βερολίνο. Ο πρωταθλητής μας κατέκτησε το 1ο σετ, ήταν ανταγωνιστικός, αλλά στο τέλος κάμφθηκε φυσιολογικά με 4-1 σετ από το νούμερο 5 της παγκόσμιας κατάταξης και αποκλείστηκε. Μπαίνοντας στο κυρίως ταμπλό πάντως, πέτυχε τον βασικό του σκοπό σ’ ένα πολύ ισχυρό τουρνουά, ενώ γενικά εμφανίστηκε σε πολύ καλή κατάσταση. Επιπλέον θα έχει και βαθμολογικό όφελος για την παγκόσμια κατάταξη, κάτι ιδιαιτέρως σημαντικό αυτόν τον καιρό τη στιγμή που ήδη βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στην πρόκριση στο Ολυμπιακό τουρνουά του Ρίο. Βαθμούς θα πάρει και ο Κώστας Παπαγεωργίου, που προχώρησε στον 3ο προκριματικό γύρο, ενώ πρόκειται να έχει απώλειες ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο οποίος αποκλείστηκε στο πρώτο του παιχνίδι.

Το βράδυ της Παρασκευής και στον αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ ο Γκιώνης (νούμερο 24 στον κόσμο) αντιμετώπισε πρώτη φορά τον Ζανγκ ύστερα από πολλές αναμετρήσεις τα τελευταία χρόνια απέναντι σε άλλους Κινέζους πρωταθλητές. Είχε ελάχιστες θεωρητικά ελπίδες, αφού εκτός όλων των άλλων ο σημερινός 1ος Ολυμπιονίκης και παγκόσμιος πρωταθλητής του 2011 και του 2013 στο απλό, παίζει άριστα απέναντι στην άμυνα. Ο Γκιώνης κλήθηκε να παλέψει για το καλύτερο παίζοντας ελεύθερα και το τεστ κρίνεται θετικό.

Είχε από την αρχή την κατάλληλη ψυχολογία, μπήκε δυναμικά και με ξέσπασμα στα μέσα του 1ου σετ προηγήθηκε 8-4. Παρότι το 3ο φαβορί του τουρνουά ισοφάρισε και πέρασε μπροστά 9-8 δεν το έβαλε κάτω, συνέχισε με πείσμα και αφού έχασε ένα σετ μπολ επικράτησε στην παράταση.

Στο 2ο σετ ο Ασιάτης ήταν πιο σταθερός, δημιούργησε νωρίς μικρή διαφορά και την κράτησε. Η εξέλιξη του 3ου σετ έμοιαζε, μέχρι ένα σημείο, με εκείνη του 1ου, μόνο που εκεί ο Κινέζος έδειξε την τεράστια κλάση του κι έφτασε στην ανατροπή. Ο Έλληνας πρωταθλητής διατήρησε καλό ρυθμό και με καλή επίθεση και συνέπεια στις άμυνες βρέθηκε μπροστά με 7-3. Μετά όμως, είδε τον αντίπαλό του να μην κάνει λάθη και να χάνει μόνο 1 πόντο…   

Ο Ζανγκ ήταν ακόμα καλύτερος στο 4ο σετ και προηγήθηκε 4-0. Εφάρμοσε άριστη τακτική, ήταν έτοιμος και στις επιθέσεις του Γκιώνη κι έφτασε στο 10-5. Ο πρωταθλητής μας έπαιξε τρεις εξαιρετικούς πόντους και μείωσε, αλλά δεν μπόρεσε να κάνει κάτι παραπάνω.

Στο 5ο σετ ο Κινέζος ξέφυγε και πάλι με 3-0. Μετά το έκανε 6-2, ο Γκιώνης μείωσε στους δύο πόντους, όμως ο Ζανγκ δεν έκανε κανένα λάθος στη συνέχεια, έκανε forehandspinμε μεγάλη ευχέρεια σε οποιοδήποτε σημείο και διαμόρφωσε το τελικό 4-1 με 7 πόντους στη σειρά! Η εξέλιξη 13-11, 7-11, 8-11, 8-11 και 4-11.

Ο Ζανγκ Τζικέ είναι σήμερα παγκόσμιος πρωταθλητής στο διπλό και στο ομαδικό ανδρών. Το 2011 πήρε τον παγκόσμιο τίτλο στο απλό ανδρών, το 2013 το επανέλαβε, ενδιάμεσα κατέκτησε δύο χρυσά μετάλλια (ομαδικό, απλό) στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου, ενώ έχει αναδειχτεί και νικητής του ατομικού Παγκοσμίου Κυπέλλου δύο φορές (2011, 2014)! Το 2010 πήρε την 1η θέση και στο Ασιατικό Κύπελλο, ενώ όσον αφορά στην παρουσία του στο γερμανικό όπεν, το 2015 στη Βρέμη ήταν φιναλίστ στον τελικό, ενώ το 2011 στο Ντόρτμουντ αναδείχτηκε πρωταθλητής. Από τον Ιούνιο μέχρι τον Δεκέμβριο του 2012 υπήρξε νούμερο 1 στον διεθνή πίνακα αξιολόγησης.

 

* Στιγμιότυπο του αποψινού αγώνα μέσα από τη μετάδοση στο διαδίκτυο

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ