Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Στην τελευταία αγωνιστική κρίνεται η πρόκριση για Γκιώνη στο Τοπ 16

Top 16_Gio-Monteiro
Top 16_Gio-MonteiroΑυξημένες ελπίδες για πρόκριση στα προημιτελικά του Ευρωπαϊκού Τοπ 16, που γίνεται στο Γκονδομάρ της Πορτογαλίας, έχει ο Παναγιώτης Γκιώνης μετά το πέρας των δύο πρώτων αγωνιστικών. Μετέχει στο 1ο γκρουπ και αφού στο εναρκτήριο ματς ξεπέρασε με 3-2 σετ το εμπόδιο του Πορτογάλου Ζοάο Μοντέιρo στη συνέχεια έχασε 3-0 από τον Γερμανό πρωταθλητή Ευρώπης και νικητή του περσινού Τοπ 16 Ντιμίτρι Οβτσάροφ. Τελειώνει το βράδυ τους αγώνες του στην πρώτη φάση (22:30 με ζωντανή μετάδοση από το laola1.tv), αντιμετωπίζει τον Γάλλο Σιμόν Γκοζί με τον οποίο έχει πολύ καλή παράδοση κι εκεί θα κριθεί η πρόκριση. Τώρα ο Οβτσάροφ έχει 4 βαθμούς και προκρίνεται σίγουρα, ο Γκιώνης και ο Μοντέιρο έχουν από 3 και ο Γκοζί είναι τελευταίος με 2. Ο Έλληνας πρωταθλητής θέλει οπωσδήποτε νίκη στο φινάλε, αλλά και πάλι δεν είναι εξασφαλισμένος! Αν ο Μοντέιρο νικήσει τον Οβτσάροφ και προκύψει τριπλή ισοβαθμία τότε μένει εκτός ο Γκιώνης επειδή θα έχει 3 σετ υπέρ και 5 κατά. Δεν αποκλείεται να περάσει και με ήττα 3-2 σετ πάντως, εφόσον χάσει και ο Μοντέιρο και γίνει τριπλή ισοβαθμία στους 4 βαθμούς με τον Πορτογάλο και τον Γκοζί…Εκεί θα μετρήσουν οι πόντοι.

Στον πρώτο του αγώνα ο Γκιώνης (νούμερο 6 σήμερα στην Ευρώπη) αντιμετώπισε, όπως και πέρσι στην αντίστοιχη διοργάνωση του Μπακού, τον Ζοάο Μοντέιρο (νούμερο 18). Τότε είχε χάσει 3-1, τώρα με το που έγινε η κλήρωση τόνισε ότι στην προσπάθειά του να προκριθεί είναι πάρα πολύ σημαντικό να πάρει …ρεβάνς από τον αριστερόχειρα Πορτογάλο και ν’ αρχίσει νικηφόρα. Πράγματι είχε δυνατή ψυχολογία και το απαιτούμενο πάθος και παρότι άργησε να «μπει» στο ματς κι έχασε σχετικά εύκολα και το 3ο σετ, πανηγύρισε τη νίκη με 3-2.

Άρχισε τον αγώνα με 0-4 και 1-5 και δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά. Στο 2ο σετ έδωσε πιο ποιοτικές μπάλες με την άμυνα, δημιούργησε εκείνος απόσταση  με 5-0 και 9-4, όμως ο Μοντέιρο αντέδρασε. Μείωσε στον πόντο (10-9) και ο Κώστας Βατσακλής πήρε τάιμ άουτ. Η οδηγία στον Παναγιώτη ήταν να κάνει επίθεση αμέσως μετά το σερβίς του, ο τελευταίος το έπραξε και ισοφάρισε σε 1-1. Στο 3ο σετ ο αθλητής από την Ιβηρική ξέφυγε μετά το 4-4 επιλέγοντας να πάει τους πόντους πολλές φορές και στα σπιν στο σπιν από το forehand. Στο 4ο σετ κυριάρχησε ο Γκιώνης με πολύ τρέξιμο στο τραπέζι, αποτελεσματικό φάλτσο-άφαλτσο στην άμυνα και καλή επίθεση ώσπου φτάσαμε στο καθοριστικό 5ο σετ, που χάρισε μεγάλες συγκινήσεις. Στην αλλαγή των πλευρών ο Έλληνας άσος προηγήθηκε 5-2 και ο Μοντέιρο γύρισε την κατάσταση με 5 πόντους στη σειρά. Στο πιο κρίσιμο στάδιο ο Γκιώνης άλλαξε τακτική, έπαιξε κυρίως επίθεση και δικαιώθηκε, αφού χρειάστηκε να σώσει ματς μπολ στο 9-10. Τα σετ 6-11, 11-9, 6-11, 11-5 και 13-11. Ο Μοντέιρο είναι πρωταθλητής Ευρώπης του διπλού ανδρών το 2015 και πρωταθλητής Ευρώπης του ομαδικού το 2014.

Ο δεύτερος στη σειρά αγώνας, αυτός με τον Οβτσάροφ, δεν χρειάζεται την ίδια ανάλυση. Όχι γιατί ο Γερμανός αθλητής πρόβαλλε ως φαβορί και το επιβεβαίωσε, αλλά γιατί ο 36άχρονος διεθνής μας δεν μπόρεσε να κρατήσει καλό ρυθμό και να εμφανίσει την απαιτούμενη σταθερότητα. Ο νούμερο 1 αθλητής της Ευρώπης και 5 του κόσμου απέδωσε εξαιρετικά πάλι απέναντι στην άμυνα, έβρισκε σε όλα λύσεις από την αρχή και επιβλήθηκε με 3-0 σετ. Oυσιαστικά ο Γκιώνης δεν πίεσε σε κανένα σημείο, αν και συνήθιζε τις αμφίρροπες αναμετρήσεις με τον κορυφαίο τα τελευταία χρόνια αθλητή της ηπείρου. Τα σετ 6-11, 4-11 και 7-11.

Ο Οβτσάροφ έχει προσθέσει τόσες διακρίσεις στο παλμαρέ του τα τελευταία χρόνια, που μόνο στο αγώνισμα του απλού να σταθεί κάποιος, θα διαπιστώσει ότι τα έχει πάρει όλα σε ευρωπαϊκό επίπεδο! Νικητής στο απλό ανδρών στα Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα του 2013 και του 2015, νικητής στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες πέρσι στο Μπακού, νικητής και στο Τοπ 16 της περσινής χρονιάς στο ίδιο μέρος.

* Στα υπόλοιπα ματς του γκρουπ ο Γκοζί έχασε και από τον Οβτσάροφ (3-0) και από τον Μοντέιρο (3-2), αλλά εξακολουθεί να ελπίζει στην πρόκριση.

* Στην Ελλάδα η αγωνιστική κίνηση συνεχίζεται αύριο και μεθαύριο με τα προκριματικά του απλού στο Πανελλήνιο πρωτάθλημα εφήβων-νεανίδων (αθλητές και αθλήτριες έως 18 ετών). Θα γίνουν αγώνες για την Αττική, τη Θεσσαλονίκη, την Ανατολική Μακεδονία, τη Θράκη, την Πάτρα και τη Χίο. Σε όλες τις περιοχές αφορούν αγόρια και κορίτσια και τα αποτελέσματα θα δημοσιευτούν την ερχόμενη εβδομάδα στην ιστοσελίδα της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. (httf.gr).  

 

* Μέσα από την ιντερνετική μετάδοση στιγμιότυπο από τον αγώνα του Γκιώνη με τον Μοντέιρο.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ