Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Έχασε 3-2 και από τη Ρουμανία η εθνική ανδρών, έμεινε στις θέσεις 21-24

Vatsa me_Gio_time_out

Vatsa me_Gio_time_outΜε μία ακόμα ήττα ολοκλήρωσε σήμερα η εθνική ομάδα των ανδρών την προσπάθειά της στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας! Έχασε 3-2 από τη Ρουμανία στο ταμπλό των θέσεων 13-24 και η εντελώς αρνητική παρουσία της κλείνει με 6 ήττες σε ισάριθμους αγώνες! Η ομάδα που συνήθισε τα τελευταία χρόνια τον κόσμο σε διεθνείς διακρίσεις και είχε ως κορυφαία το ασημένιο μετάλλιο στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013, δικαιούτο και άσχημες στιγμές κι αυτές ήρθαν στην Κουάλα Λουμπούρ. Το κακό είναι ότι ήρθαν με σκληρό, με αναπάντεχο τρόπο, αλλά κι αυτό μπορεί να συμβεί στον πρωταθλητισμό όταν μιλάμε για αγώνες στην 1η κατηγορία του κόσμου και για βασική τριάδα με μεγάλο μέσο όρο ηλικίας. Η Ελλάδα περιορίστηκε στις θέσεις 21-24, οι οποίες μπορούν να οδηγήσουν σε υποβιβασμό στη 2η κατηγορία για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 2018. Με βάση τα σημερινά δεδομένα τέτοια ανησυχία δεν υπάρχει, αφού η εθνική είναι ψηλά στην παγκόσμια κατάταξη, όμως χρειάζεται να διατηρήσει κεκτημένα σε δύο χρόνια από τώρα. Απέναντι στη Ρουμανία επανήλθε ο Κρεάνγκα κι έμεινε στον πάγκο ο Σγουρόπουλος. Ο Γκιώνης ήταν σε καλή μέρα και πέτυχε τις δύο νίκες, όμως γενικά η ομάδα υστέρησε γι’ άλλη μια φορά και είναι χαρακτηριστικό ότι και τα τρία επί μέρους ματς χάθηκαν με 3-0 σετ. Η ελληνική συμμετοχή στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα συνεχίζεται πια με την εθνική γυναικών. Για τις θέσεις 37-44 αντιμετωπίζει αύριο στις 04:00 δική μας ώρα την Ιταλία, η οποία σήμερα το πρωί νίκησε 3-0 την Πορτογαλία για τις θέσεις 37-48.

Μετά τους αγώνες των γκρουπ το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα των ανδρών ήθελε πρώτα απ’ όλα μία νίκη για το γόητρο και για την ψυχολογία. Παράλληλα όμως, κυνηγούσε και την ουσία, αφού εάν περνούσε το εμπόδιο της Ρουμανίας θα έπαιζε για την πρώτη 16άδα και την εξασφάλιση της παραμονής στην ελίτ της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Αυτός ήταν και ο λόγος, που ο Κώστας Βατσακλής επέλεξε να εμπιστευτεί ξανά την κλασική τριάδα των Γκιώνη, Κρεάνγκα, Παπαγεωργίου. Δυστυχώς όμως, επιβεβαιώθηκε αυτό που φάνηκε από τον αγώνα με την Αυστρία: Ότι η ομάδα δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Τελείωσε την παρουσία της με αρνητικό ρεκόρ και μετά από 12 χρόνια αντιμετωπίζει και το ενδεχόμενο υποβιβασμού. Για να εξηγήσουμε καλύτερα πως διαμορφώνεται η κατάσταση, η 21η θέση (στην οποία υπολογίζονται όλες οι ομάδες, οι οποίες έχασαν στον 1ο γύρο του ταμπλό 13-24) ανατρέπεται από το WorldTeamRankingαν μία χώρα έχει καλή θέση. Το 2008 στο Γκουανζχού η εθνική μας είχε μείνει στην 23η και προτελευταία θέση της ChampionshipDivision, όμως δεν υποβιβάστηκε γιατί το 2010 είχε διατηρηθεί ψηλά στο W.T.R.. Μία σημαντική διαφορά τώρα είναι ότι τα χρόνια περνάνε για τους τρεις πολύπειρους αθλητές μας, από τις θέσεις των οποίων στον διεθνή ατομικό πίνακα υπολογίζεται η κατάταξη του ομαδικού. Διαφορετικό θα είναι αν παραμείνουν όλοι στο μακρινό μέλλον στη διεθνή σκηνή, διαφορετικό αν κάποιος βγει από τους πίνακες και στο μεταξύ δεν έχει βελτιώσει σημαντικά τη θέση του άλλος Έλληνας αθλητής… Οι ομάδες στην 1η κατηγορία θα παραμείνουν 24 και στην επόμενη διοργάνωση και ο παγκόσμιος πίνακας αξιολόγησης θα κρίνει 6 θέσεις.

Η Ρουμανία μετείχε αρχικά στο γκρουπ D και περιορίστηκε στην 5η θέση. Έχασε από Κορέα, Χονγκ Κονγκ, Ρωσία και Κροατία και νίκησε την ουραγό Ιταλία με 3-2. Πέρα από την τριάδα, που αγωνίστηκε κατά της Ελλάδας έχει στην αποστολή τους πολύπειρους Άντριαν Κριζάν και Κονσταντίν Τσιότι. Ο Κριζάν παραμένει πρώτος Ρουμάνος στην παγκόσμια κατάταξη αν και έχει χάσει πολύ έδαφος τα τελευταία χρόνια (Νο 78).

Η Ελλάδα είχε το X, Y, Z και τον αγώνα άρχισε από τη θέση 2 ο Κώστας Παπαγεωργίου (νούμερο 128 στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη). Αντίπαλός του ο εξαιρετικός Χόνορ Ζοκς, πρωταθλητής Ευρώπης στο απλό παίδων το 2007 (Νο 136). Ο Παπαγεωργίου δεν μπόρεσε να κρατήσει τα στάνταρ απόδοσης των προηγούμενων ημερών, ο Ρουμάνος πήρε από την αρχή τον έλεγχο του αγώνα για να φτάσει τελικά στο 3-0. Το 2ο σετ κρίθηκε στην παράταση και ο Έλληνας πρωταθλητής έχασε ευκαιρία για ισοφάριση. Στο 3ο σετ έκανε κακή εκκίνηση, βρέθηκε 0-3 πίσω και αργότερα 3-7 και δεν μπόρεσε ν’ αλλάξει κάτι.

Δύσκολο έργο ανέλαβε αμέσως μετά και ο Παναγιώτης Γκιώνης (Νο 22) κόντρα στον Οβίντιου Ιονέσκου (Νο 108), τον οποίο γνωρίζει από την Μπουντεσλίγκα. Σε αγώνα με διακυμάνσεις είχε τον πρώτο λόγο στα πιο κρίσιμα σημεία και πήρε τη νίκη με 3-2 σετ. Στο 1ο σετ ο Έλληνας αμυντικός προηγήθηκε 9-6, αλλά δεν το εκμεταλλεύτηκε και κάμφθηκε στην παράταση. Με οριακή επικράτηση έφτασε στην ισοφάριση, ακολούθως οι αθλητές είχαν από ένα πολύ καλό σετ και στο «κόντρα» ο Γκιώνης πήρε προβάδισμα και το κράτησε.

Από την ασυνήθιστη γι’ αυτόν θέση 3 ο Καλλίνικος Κρεάνγκα (Νο 97) αντιμετώπισε στη συνέχεια τον Αντρέι Φιλιμόν (No 180) με σκοπό να βάλει την εθνική μας μπροστά στο σκορ. Αποδείχτηκε ξανά όμως, ότι είναι εκτός φόρμας κι έχασε 3-0 από αθλητή, που βρίσκεται απολύτως στα μέτρα του. Στο 1ο σετ βρέθηκε να χάνει 0-6 και δεν μπόρεσε να καλύψει τη διαφορά. Στο 2ο έχανε 5-9, ισοφάρισε κι έστειλε το σετ στην παράταση, αλλά δεν πήρε κάτι ουσιαστικό. Άσχημο ξεκίνημα και στο 3ο σετ με 0-3 και μοιραία ήρθε η βαριά ήττα. Επί τη ευκαιρία να θυμίσουμε ότι ο Φιλιμόν έχει πριν από 23 χρόνια συμμετοχές με την ελληνική εθνική ομάδα. Στις αρχές της δεκαετίας του ‘90 είχε έρθει νεαρός για λίγο καιρό στην Ελλάδα για να παίξει τον Καρέα και το 1993 είχε αγωνιστεί με την εθνική μας ομάδα στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Γκέτεμποργκ. Ήταν μόλις 16 ετών και οι κανονισμοί επέτρεπαν για τέτοιες ηλικίες άμεση ένταξη αθλητή, που προερχόταν από άλλη χώρα.    

Στο τέταρτο στη σειρά παιχνίδι ο Γκιώνης ήταν πολύ δυνατός και δεν συνάντησε ιδιαίτερη αντίσταση από τον Ζοκς. Έπαιξε με τη δέουσα προσοχή, εκμεταλλεύτηκε και το γεγονός ότι ο Ρουμάνος δεν παίζει πολύ καλά απέναντι στην άμυνα κι έφτασε σε νίκη με 3-0.

Έτσι όλα κρίθηκαν στο πέμπτο παιχνίδι όπου ο Παπαγεωργίου συνάντησε τον Ιονέσκου. Όλα τα σετ ήταν κλειστά, όμως ο 37χρονος διεθνής μας δεν έβγαλε το κάτι παραπάνω, που θα του έδινε τη νίκη. Στο ισορροπημένο 1ο σετ λύγισε με διαφορά δύο πόντων. Στο 2ο έχανε 4-8 και δεν μπόρεσε να γυρίσει την κατάσταση. Στο 3ο μπήκε δυνατά και πήρε προβάδισμα με 5-1 παλεύοντας να μείνει στη διεκδίκηση του ματς. Ο Ιονέσκου ανέβηκε όμως και παίζοντας πολύ καλά ορισμένα ράλι έκανε την ανατροπή με 11-9 κι έγραψε το τελικό 3-0 σετ.  

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Ρουμανία-Ελλάδα 3-2:

Χόνορ Ζοκς-Κώστας Παπαγεωργίου 3-0 (11-6, 13-11, 11-6)

Οβίντιου Ιονέσκου-Παναγιώτης Γκιώνης 2-3 (12-10, 9-11, 6-11, 11-6, 7-11)

Αντρέι Φιλιμόν-Καλλίνικος Κρεάνγκα 3-0 (11-5, 12-10, 11-6)

Ζοκς-Γκιώνης 0-3 (4-11, 8-11, 7-11)

Ιονέσκου-Παπαγεωργίου 3-0 (11-9, 11-8, 11-9)

* Η προσεχής αντίπαλος της εθνικής γυναικών, η Ιταλία αγωνίζεται με τις Ντεμπόρα Βιβαρέλι, Τσιάρα Κολαντόνι και Τζόρτζια Πικολίν. Στην πρώτη φάση είχε μείνει στην 6η και τελευταία θέση του γκρουπ F της Second Division με 1 νίκη και 4 ήττες.

* Η Σουηδία, η Πορτογαλία, το Χονγκ και η Αγγλία πήραν την πρόκριση για τα προημιτελικά των ανδρών. Η Σουηδία νίκησε 3-0 την Κροατία και αύριο συναντά την Κίνα, την οποία πριν από 16 χρόνια στο ίδιο μέρος είχε κάμψει με 3-2 στον τελικό κατακτώντας τον τελευταίο παγκόσμιο τίτλο της. Άλλη φυσικά η σημερινή εποχή, όπου η Κίνα είναι ακλόνητο φαβορί. Η Πορτογαλία κατέβαλλε με 3-0 τη Βόρεια Κορέα, το Χονγκ Κονγκ με 3-1 την Αυστρία και η Αγγλία με 3-2 την Πολωνία. Τα υπόλοιπα ζευγάρια της 8άδας: Πορτογαλία-Κορέα, Ιαπωνία-Χονγκ Κονγκ και Γαλλία-Αγγλία.

* Στις γυναίκες θα παίξουν στον γύρο των «8»: Κίνα-Ολλανδία, Ταϊπέι-Χονγκ Κονγκ, Σιγκαπούρη-Βόρεια Κορέα και Ιαπωνία-Γερμανία. Σήμερα προχώρησαν από τον 1ο γύρο του ταμπλό η Ολλανδία, που λύγισε με 3-2 την Αυστρία, η Ταϊπέι (3-2 την Ουκρανία), η Β. Κορέα (3-0 τη Ρουμανία) και η Γερμανία (3-0 την Κορέα).  

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ