Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δηλώσεις Γκιώνη, Κρεάνγκα, Βατσακλή στην εκπομπή της ΝΕΤ για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

31-7-2012

31-7-2012Αισιοδοξία, ψύχραιμες σκέψεις και το βλέμμα μπροστά στον απολογισμό της παρουσίας στο Ολυμπιακό τουρνουά. Σε αυτό το πνεύμα μίλησαν μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας στη ΝΕΤ ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, ο Παναγιώτης Γκιώνης και ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Βατσακλής, που προσκλήθηκαν στο στούντιο της κρατικής τηλεόρασης στη βρετανική πρωτεύουσα και στην εκπομπή «Ώρα Λονδίνου». Καμία πεσιμιστική διάθεση, καμία απογοήτευση, που δεν επιτεύχθηκε ο στόχος μίας έστω πρόκρισης στους «16», καμία μεμψιμοιρία και για τον τρόπο που ήρθε η ήττα του Γκιώνη, ο οποίος έφτασε έναν πόντο μακριά από τη διάκριση. Τα κορυφαία στελέχη της εθνικής ανδρών (μαζί και ο Κώστας Παπαγεωργίου, που επίσης βοήθησε με εξαιρετική διάθεση στις προπονήσεις των συμπαικτών του στην Αγγλία ξεπερνώντας την προσωπική πίκρα της απουσίας από την κορυφαία διοργάνωση) έδειξαν διατεθειμένα ν’ αλλάξουν άμεσα σελίδα. Άλλωστε, ξέρουν ότι έκαναν την προσπάθειά τους, ότι πάλεψαν για το κάτι παραπάνω και ότι κάμφθηκαν από πολύ ισχυρούς αντιπάλους. Δεν μένουν εκεί και κοιτάνε τη συνέχεια με την ίδια πίστη στις δυνατότητες της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Ήδη μάλιστα ο Γκιώνης είπε ότι σκέφτεται τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ντε Τζανέιρο, ενώ και ο Κρεάνγκα άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διεκδικήσει ακόμα και την 6η ολυμπιακή συμμετοχή του!

Ο Γκιώνης περιέγραψε αρχικά τα έντονα συναισθήματα από τον αγώνα με τον Κισικάβα και τις επευφημίες των θεατών προς το πρόσωπό του: «Στο 6ο σετ άρχισα να νιώθω ότι «φεύγει» το ματς και στο 3-8 θέλησα να παίξω πιο ελεύθερα, πιο χαλαρά. Έτσι ανέτρεψα την κατάσταση και ισοφάρισα και τελικά, έτσι όπως εξελίχτηκε ο επίλογος, νομίζω ότι αδικούμαι από το αποτέλεσμα. Έκανα εύκολο λάθος στο ματς μπολ και το πλήρωσα. Έγινε τρομερό παιχνίδι, αλλά μένει αυτή η πικρία. Ένιωθα τέλεια με τη συμπαράσταση, είναι εκπληκτικό συναίσθημα να φωνάζει ο κόσμος για σένα. Και μετά τον αγώνα έλαβα πολλά μηνύματα όπου όλοι μου έγραφαν πόσο απόλαυσαν το θέαμα. Νομίζω ότι οι φίλαθλοι το ευχαριστήθηκαν, μόνο στο τέλος τα χαλάσαμε λίγο (χαμογελάει). Τί να γίνει όμως, χαρές και λύπες έχει ο αθλητισμός και κοιτάμε μπροστά. Απλά με πικραίνει που δεν συνδύασα μία μεγάλη εμφάνιση με νίκη κι έχασα αυτή την σπάνια ευκαιρία από μία μικρή λεπτομέρεια».

Για τους δικούς του αγώνες ο Κρεάνγκα δήλωσε: «Περίμενα σίγουρα να φτάσω στον γύρο των «16». Αναμφίβολα ήταν δίκαιος ο αποκλεισμός μου, αλλά πίστευα ότι μπορούσα να τα καταφέρω. Η ταχύτητά μου στον αγώνα με τον Μέιζ δεν ήταν στα ίδια επίπεδα με το πρώτο ματς κόντρα στον Βέλγο Σέιβ. Ήμουν λίγο πιο αργός κι εκεί κρίθηκε το παιχνίδι. Ο αντίπαλος το κατάλαβε αυτό και επέβαλλε το ρυθμό του».

Από την σκοπιά του προπονητή ο Κώστας Βατσακλής επισήμανε: «Το πινγκ πονγκ είναι άθλημα ρυθμού και ψυχολογίας. Σε αυτά τα δύο πέφτει το βάρος και φυσικά στις λεπτομέρειες, που κρίνουν μεγάλα και αμφίρροπα ματς. Όπως σήμερα με τον Παναγιώτη, που δήλωσα και νωρίτερα ότι χάσαμε την πρόκριση για χιλιοστά. Δηλαδή, για το επιθετικό χτύπημα που βγήκε ελάχιστα έξω από το τραπέζι. Και είναι φυσιολογικό να το θέτουμε έτσι όταν μιλάμε για την μικρότερη αγωνιστική επιφάνεια, το μικρότερο μπαλάκι, τη μικρότερη ρακέτα και τον μικρότερο χρόνο αντίδρασης. Είναι εκρηκτικό μίγμα αυτό στο άθλημά μας αν το σκεφτείτε και δεν έχεις χρόνο να σκεφτείς. Όλα γίνονται ταχύτατα. Τα υπόλοιπα είναι θέμα προπόνησης, ψυχολογίας και τύχης. Και η τύχη σήμερα δεν μας χαμογέλασε, ειδικά σε κρίσιμα σημεία. Ούτε στον Καλλίνικο στο πρώτο σετ με τον Μέιζ, που ήταν κρίσιμο, ούτε στον Παναγιώτη στο τέλος».

Ο τεχνικός της εθνικής ανδρών τόνισε ότι έπρεπε να σβήσει μέσα σε 20 λεπτά τα αρνητικά συναισθήματα από την ήττα του Κρεάνγκα διότι ετοιμαζόταν ο Γκιώνης για τον δικό του αγώνα και στο ίδιο πνεύμα πρόσθεσε: «Αυτό οφείλουμε να κάνουμε και τώρα και για τους δύο αποκλεισμούς και ιδιαίτερα του Παναγιώτη, που ήταν πιο σκληρός. Να μην έχουμε απογοήτευση και να γυρίσουμε σελίδα. Κάναμε την προσπάθειά μας κι εγώ είμαι ικανοποιημένος από αυτή. Ψηλά το κεφάλι και αισιοδοξία».

Για το μέλλον ο Κρεάνγκα τόνισε «ας είμαστε καλά, ας ξεκινήσουμε προετοιμασία και βλέπουμε, δεν έχω πάρει καμία απόφαση για το αν θα διεκδικήσω θέση και στους επόμενους Ολυμπιακούς», ενώ ο Γκιώνης υπογράμμισε: «Αρχίζουμε από Σεπτέμβριο τις αγωνιστικές υποχρεώσεις στη Γαλλία, έχουμε φέτος Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα, Ευρωπαϊκό Λιγκ, αλλά και Παγκόσμιο πρωτάθλημα και μακροπρόθεσμα σκέφτομαι και το Ρίο».

Σε ερώτηση αν υπάρχει ελπιδοφόρο αύριο για την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση ο Κώστας Βατσακλής ανέφερε: «Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες οι αθλητές έχουν τη δυνατότητα να προπονούνται σε διάφορα αθλητικά κέντρα, αλλά εμείς είμαστε όλοι μαζί σε έναν χώρο. Προσωπικά έχω 11 αθλητές διαφορετικού επιπέδου και προέρχονται ακόμα και από την κατηγορία των παίδων. Δουλεύουμε λοιπόν, παράλληλα και για την εξέλιξη των ταλαντούχων αθλητών, που έρχονται από πίσω. Δεν είναι εύκολο, αλλά το παλεύουμε. Υπάρχει νέο αίμα, υπάρχει ελπίδα για το μέλλον και αυτό φάνηκε στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων της Βιέννης όπου ο Αγγελάκης στους παίδες και η Τόλιου στις νεάνιδες μπήκαν στις θέσεις 9-16 του απλού».

Ο Γκιώνης υπογράμμισε ότι βλέπει πολύ ταλέντο σε νέα παιδιά, τα οποία με σωστή δουλειά μπορούν να φτάσουν ψηλά. «Χρειάζεται να μπουν σ’ έναν ρυθμό-κι αυτό στην Ελλάδα δεν είναι εύκολο, καθώς πρέπει να τελειώσουν το σχολείο, ενώ κοιτάνε και το Πανεπιστήμιο-να δουλέψουν συστηματικά κι αν μπορέσουν να πάνε και στο εξωτερικό θεωρώ ότι θα έχουν καλύτερο μέλλον».

Ο Κρεάνγκα θύμισε απλά το παράδειγμα του Γκιώνη «διότι το 1997 γινόταν ανάλογη κουβέντα και ο αθλητής, που τώρα είναι δίπλα μου και μαζί φτάσαμε ως εδώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες, ήταν στα 17 του χρόνια πέμπτο μέλος της ομάδας που κατέκτησε την 6η θέση στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα». Ο 40χρονος πρωταθλητής τόνισε τέλος ότι οι θυσίες που έχει κάνει στην αθλητική του διαδρομή «ήταν η επιλογή μου και ποτέ δεν κουράζομαι, ποτέ δεν μετανιώνω γι’ αυτές» και ο Βατσακλής πρόσθεσε πως «όταν αγαπάς αυτό που κάνεις δεν είναι θυσία. Είναι κάτι που το ξέρουμε χρόνια, απλά τώρα οι αθλητές είναι πιο συνειδητοποιημένοι και λένε ότι ακόμα και σε αυτές τις δύσκολες εποχές είναι σπουδαίο να κάνουμε με χαρά αυτό που λατρεύουμε».

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΤΟ SITE ΤΗΣ I.T.T.F.

Δηλώσεις από τους Έλληνες διεθνείς, αλλά και από τους αθλητές, που τους απέκλεισαν στον 3ο γύρο του τουρνουά, πήραν χτες δημοσιογράφοι και για λογαριασμό της ιστοσελίδας της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος (www.ittf.com).

Ο Παναγιώτης Γκιώνης ανέφερε: «Ήταν εκπληκτικό ματς, ένα από τα καλύτερα της καριέρας μου. Όταν ήμουν πίσω στο σκορ με 3-2 σετ χαλάρωσα κάπως και μετά κατάφερα να κάνω δυναμική επαναφορά. Προσπάθησα να είμαι ήρεμος και να πιστέψω ότι μπορούσα να νικήσω. Πιστεύω ότι έχασα από μικρές λεπτομέρειες. Ίσως είναι καλύτερο να χάνεις με πιο καθαρό σκορ παρά με τέτοιο τρόπο. Θα ήθελα επίσης να ευχαριστήσω τους θεατές για την υποστήριξή τους. Ξέρω ότι οι φίλοι μου είναι ικανοποιημένοι με την εμφάνισή μου, αλλά λίγο στεναχωρημένοι με το αποτέλεσμα. Η εμφάνισή μου σήμερα με κάνει πιο δυνατό για τους επόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες».

Ο Σεϊγιά Κισικάβα σχολίασε: «Ήταν πολύ δύσκολο παιχνίδι, όμως αυτοί είναι οι Ολυμπιακοί Αγώνες, συνεπώς ήθελα πάρα πολύ να νικήσω. Νομίζω ότι τα συναισθήματά μου μού έδωσαν τη νίκη. Ήμουν μπροστά στο σκορ με 3-2 και είχα σημαντικό προβάδισμα στο 6ο σετ και όταν το έχανα έγινα πολύ νευρικός. Σχεδόν τα παράτησα, όμως ώθησα τη στιγμή που έπρεπε τον εαυτό μου να συνεχίσει».

Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα επισήμανε: «Δεν ήμουν καλά προετοιμασμένος. Ήμουν κουρασμένος και αυτό επηρέασε την απόδοσή μου. Το πρώτο σετ ήταν πολύ σημαντικό, αλλά δεν είναι ολόκληρος ο αγώνας. Θα έπρεπε να έχω παίξει καλύτερα».

Τέλος, ο Μίκαελ Μέιζ σημείωσε: «Νομίζω ότι έπαιξα καλά. Έκανα μόνο λίγα λάθη, το backhandμου ήταν αρκετά καλό και είχα καλές μετακινήσεις. Το πρώτο παιχνίδι είναι πάντα επικίνδυνο. Υπάρχει άγχος και είσαι πιο νευρικός στην αρχή του αγώνα. Όταν η ρακέτα μου βγήκε πιο παχιά και δεν πέρασε το τεστ πριν από τον αγώνα, έπρεπε να χρησιμοποιήσω την αναπληρωματική ρακέτα μου. Φοβήθηκα λοιπόν, ότι δεν είναι η μέρα μου και όταν ο Καλλίνικος προηγήθηκε εύκολα βρέθηκα κάτω από μεγάλη πίεση, που μεγαλύτερη δεν έχω νιώσει. Ευτυχώς παρέμεινα ήρεμος, έπαιξα το παιχνίδι μου και ήμουν λιγάκι τυχερός, που πήρα το πρώτο σετ, το οποίο ήταν πολύ σημαντικό».

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ