Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Κίνα εναντίον Ιαπωνίας …εις διπλούν στους τελικούς του Παγκοσμίου

Mizoutani celebrates

Mizoutani celebratesΣκηνικό, που πολύ σπάνια συναντά κάποιος σε επίπεδο Παγκοσμίου πρωταθλήματος, προέκυψε για τους αυριανούς τελικούς της κορυφαίας Ding Ningδιοργάνωσης στη Μαλαισία. Οι ίδιες χώρες θα κοντραριστούν για το χρυσό μετάλλιο σε άνδρες και γυναίκες και θα είναι η Κίνα και η Ιαπωνία! Θα τα πουν σε …διπλό μέτωπο στο Malawati Stadium της Κουάλα Λουμπούρ και δεν θα είναι η πρώτη φορά στον θεσμό! Οι δύο ασιατικές δυνάμεις έχουν ξαναβρεθεί αντίπαλες παράλληλα στους δύο τελικούς το 1961 στο Πεκίνο και το 1965 στη Λιουμπλιάνα! Το 1961 είχαν πανηγυρίσει από μία πρωτιά (η Κίνα στους άνδρες και η Ιαπωνία στις γυναίκες), ενώ τέσσερα χρόνια αργότερα είχε χαμογελάσει και στις δύο περιπτώσεις η Κίνα. Η χώρα δηλαδή, που υπερασπίζεται την Κυριακή και τους δυο τίτλους της και φυσικά είναι φαβορί για να τους κρατήσει. Ο τελικός των ανδρών αρχίζει στις 13:30 ώρα Ελλάδας (19:30 τοπική) και εκείνος των γυναικών στις 08:30. Η ελληνική αποστολή γύρισε το πρωί στην Αθήνα. Θυμίζουμε ότι η εθνική ανδρών τελείωσε στις θέσεις 21-24 και η εθνική γυναικών στις θέσεις 37-38.

Στους άνδρες το νούμερο 1 φαβορί, η Κίνα, επιβλήθηκε άλλη και φορά με 3-0, όπως σταθερά κάνει από την αρχή των αγώνων. Στα ημιτελικά αντιμετώπισε την Κορέα και την απέκλεισε με συνοπτικές διαδικασίες χάνοντας μόλις δύο σετ (με 3-1 νίκησαν ο Σου Σιν και ο Ζανγκ Τζικέ). Οι Κινέζοι θα δώσουν το «παρών» στον τελικό του θεσμού για 12η φορά στη σειρά και αυτή τη στιγμή εμφανίζουν 7 συνεχόμενα τρόπαια. Ο ημιτελικός, που είχε από την αρχή μεγαλύτερο ενδιαφέρον και στην πορεία απέκτησε άγρια ομορφιά, ήταν αυτός μεταξύ της Ιαπωνίας και της Αγγλίας. Οι Ασιάτες προηγήθηκαν 2-0 όταν ο Σάμουελ Γουόκερ λύγισε με 3-1 σετ τον Γιούγια Οσίμα και μείωσε το σκορ. Ο φορμαρισμένος Λίαμ Πίτσφορντ, που νωρίτερα είχε χάσει με 3-2 σετ από τον Μαχάρου Γιοσιμούρα, απείλησε σοβαρά και τον Τζουν Μιζουτάνι! Προηγήθηκε 2-0 σετ και είχε 4 ματς μπολ στο 4ο σετ με 10-6!!! Ο πρώτος Ιάπωνας της παγκόσμιας κατάταξης όμως, ισοφάρισε τα σετ με 6 σερί πόντους και μετά ολοκλήρωσε την ανατροπή για το τελικό 3-1. Η στιγμή είναι έτσι κι αλλιώς ξεχωριστή για την Ιαπωνία, διότι έμενε στο χάλκινο μετάλλιο στις τέσσερις τελευταίες διοργανώσεις (2008, 2010, 2012, 2014) και τώρα ξαναβρίσκεται στον τελικό μετά από 39 ολόκληρα χρόνια. Η παράδοσή της στον χώρο είναι τεράστια βέβαια και στο παλμαρέ της στους άνδρες έχει 5 τίτλους τη δεκαετία του ‘50 και 2 τη δεκαετία του ’60.

Μεγάλη η διάκριση και για την Αγγλία. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια του 1953 βρέθηκε πάλι στα ημιτελικά ύστερα από 33 χρόνια, ενώ το τελευταίο της μετάλλιο το πήρε το 1961. Επίσης, στα προημιτελικά νίκησε 3-2 τη Γαλλία, από την οποία είχε χάσει 3-0 τη Δευτέρα στο γκρουπ, ενώ επίσης στην πρώτη φάση της διοργάνωσης λύγισε με 3-1 και την (ελλιπή έστω) Γερμανία, που προερχόταν από 3 σερί τελικούς! Στην 3η θέση τερμάτισε και η Κορέα.

Στην Championship Division των γυναικών η Ιαπωνία είχε προκριθεί από χτες στον τελικό με τη δύσκολη επικράτηση εναντίον της Βόρειας Κορέας με 3-1. Ο δεύτερος ημιτελικός είχε ακλόνητο φαβορί την Κίνα και αποδείχτηκε και στην πράξη. Η ομάδα του πρώην «χρυσού» Ολυμπιονίκη και παγκόσμιου πρωταθλητή Κονγκ Λινγκουί νίκησε και την Ταϊπει με 3-0 και μάλιστα δεν έχασε ούτε σετ, όπως ακριβώς έκανε με την ίδια αντίπαλο στο γκρουπ Α της πρώτης φάσης. Η Κίνα θα είναι παρούσα στον τελικό για 23η φορά στη σειρά έχοντας χάσει το τρόπαιο το 1971, το 1973, το 1991 και το 2010. Η Ιαπωνία ήταν και το 2014 στον τελικό, στο Τόκιο, ενώ κατέκτησε τον τελευταίο της παγκόσμιο τίτλο τo1971 σ’ ένα άλλο δικό της έδαφος, στη Ναγκόγια. Η Βόρεια Κορέα και η Ταϊπέι παίρνουν την 3η θέση.

 

* Φωτό 1: Ο Μιζουτάνι πανηγυρίζει την ανατροπή εναντίον του Πίτσφορντ, με την οποία διαμόρφωσε το τελικό 3-1 για την Ιαπωνία.

* Φωτό 2: Η Κινέζα πρωταθλήτρια Ντινγκ Νινγκ 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ