Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Μ. Κολυμπάδης για την εθνική ανδρών: «Έκανε μεγάλο κύκλο αυτή η ομάδα, άρχισε η σταδιακή της ανανέωση»

Evropaiko 2013_Kolimpadis_me_Kre_Papa

Evropaiko 2013_Kolimpadis_me_Kre_PapaΤο Παγκόσμιο πρωτάθλημα, που ολοκληρώθηκε χτες στην Κουάλα Λουμπούρ, δεν επέτρεψε χαμόγελα αυτή τη φορά για τα εθνικά μας συγκροτήματα. Οι άνδρες έμειναν χωρίς νίκη στις θέσεις 21-24 και θα πρέπει στα επόμενα χρόνια να εξασφαλίσουν την παραμονή στη Championship Division μέσα από την παγκόσμια κατάταξη, ενώ οι γυναίκες, που είχαν 4 νίκες και 3 ήττες, διατηρούνται στη Second Division, αλλά έμειναν για τρίτη συνεχόμενη φορά έξω από τον στόχο της πρώτης 12άδας της κατηγορίας τους. Ανεξάρτητα από τα αποτελέσματα πάντως, υπάρχουν θέματα, που μπαίνουν, έτσι κι αλλιώς, σε συζήτηση και το βασικότερο έχει να κάνει με την επόμενη ημέρα στην εθνική ομάδα των ανδρών. Με αφορμή τον ελληνικό απολογισμό στη Μαλαισία ο Μανώλης Κολυμπάδης έκανε εκτενείς δηλώσεις και λόγω της περίστασης δεν μίλησε μόνο ως πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α., αλλά και με την ιδιότητα του εφόρου των εθνικών ομάδων. Στήριξε απόλυτα την ομάδα, που τόσο πολύ έχει τιμήσει τα ελληνικά χρώματα, αλλά τόνισε ότι έχει αρχίσει και θα συνεχιστεί η σταδιακή ανανέωση. Παρουσιάστηκε ικανοποιημένος από τις εμφανίσεις των γυναικών και επισήμανε ότι η ομοσπονδία θα ήθελε να τους εξασφαλίσει πάλι αποκλειστικό προπονητή στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας αν το επιτρέψουν κάποια στιγμή τα οικονομικά δεδομένα.

«Οι άνδρες δεν έκαναν καλή εμφάνιση, αλλά η ψυχολογία παίζει τεράστιο ρόλο στο άθλημα. Όπως στο Ευρωπαϊκό της Πορτογαλίας κάναμε αναπάντεχη ήττα στην αρχή από την Ισπανία και μας επηρέασε, έτσι τώρα το αποτέλεσμα με την Τσεχία έριξε εντελώς την ψυχολογία της ομάδας. Βέβαια, η βασική τριάδα δεν βρέθηκε στην καλύτερη δυνατή κατάσταση κι αυτό το αποδεικνύουν τα αποτελέσματα. Δεν είναι δικαιολογία για παίκτες της κλάσης ενός Γκιώνη, ενός Κρεάνγκα κι ενός Παπαγεωργίου να τους επηρεάζει εκατό τοις εκατό στην ψυχολογία ένα ατυχές αποτέλεσμα και να μην μπορούν ν’ ανακάμψουν. Από την άλλη ξέρουμε ότι αυτή η ομάδα έχει κάνει έναν μεγάλο αγωνιστικό κύκλο σε υψηλό επίπεδο και τώρα είναι σε πτωτική πορεία λόγω ηλικίας και κορεσμού. Το έχουμε κατά νου κι έχουμε βγάλει ένα πρόγραμμα σταδιακής ανανέωσης. Ωστόσο, οι υποχρεώσεις είναι τέτοιες κάθε φορά, που δεν το παίρνεις εύκολα απόφαση να πας σε μεγάλη διοργάνωση με ομάδα, η οποία λογικά θα πέσει άμεσα στη 2η κατηγορία», δήλωσε αρχικά ο επικεφαλής του διοικητικού συμβουλίου της ομοσπονδίας και συνέχισε με αναφορά στον Σγουρόπουλο, τον αθλητή που με τις εμφανίσεις του στη Μαλαισία πρόσφερε το μόνο κέρδος για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα: «Η εφαρμογή στο πλάνο για σταδιακή ανανέωση άρχισε και το πείραμα με τον Σγουρόπουλο πέτυχε. Απλά προτιμώ να μην το υπερτονίσω αυτό γιατί θέλω ο Σγουρόπουλος και ο κάθε Σγουρόπουλος της ελληνικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης να έχουν φυσιολογική εξέλιξη και τα μυαλά τους να είναι στη γη, να μην πάρουν αέρα. Γι’ αυτό είναι καλύτερα να μην αναφέρω πολύ το όνομα του παιδιού, για την περαιτέρω βελτίωση του οποίου εξετάζουμε πράγματα, αλλά δεν θέλω να χρεωθεί ευθύνες και υποχρεώσεις, που λογικά δεν του αναλογούν αυτή τη στιγμή».

«ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΔΙΩΧΝΕΙΣ ΑΥΤΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΘΛΗΤΕΣ, ΦΕΥΓΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ»

Ο Μανώλης Κολυμπάδης έδειξε τον απεριόριστο σεβασμό στους δευτεραθλητές Ευρώπης του 2013: «Επειδή έχω αγωνιστεί σε επίπεδο πρωταθλητισμού και εθνικών ομάδων στην επιτραπέζια αντισφαίριση ξέρω ότι όλοι οι αθλητές μπορούν και δικαιούνται μία άσχημη μέρα ή περίοδο. Δεν θα πυροβολήσω τους παίκτες, απλά ως πρόεδρος χρειάζεται να πάρω τα μέτρα μου και να κάνω τα σχέδιά μου με τους συνεργάτες μου για τη συνέχεια σε αυτή την ομάδα. Όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα μπορούν να παρουσιάσουν μεγάλα σκαμπανεβάσματα (στη Μαλαισία είναι τρανταχτό το παράδειγμα με τη φιναλίστ των τριών προηγούμενων τελικών Γερμανία, που δεν δικαιολογείται να μην έχει βάθος για να κρατηθεί στην πρώτη 12άδα), όπως και διάφορα άλλα να βγάλουν κάτι εξαιρετικό (όπως έκαναν τώρα η Γαλλία μετά από μεγάλη καμπή αλλά και η Αγγλία, που έζησε πολλά πέτρινα χρόνια). Ναι, η ομάδα είναι μεγάλη σε ηλικία, δεν μπορούμε να πούμε ελαφρά την καρδία ότι τελείωσε, όμως είμαστε υποχρεωμένοι να φροντίσουμε και για το μέλλον, όπως έχουμε κάνει ήδη με τους Κωνσταντινόπουλους, με τον Σγουρόπουλο και θα κάνουμε με άλλα παιδιά. Θα δοθούν ευκαιρίες, αλλά ο καθένας πρέπει να τις εκμεταλλεύεται. Όποιος το κάνει θα προχωρά. Αφού προσπαθήσουμε να μην πέσουμε πολύ στη διεθνή σκηνή θα κάνουμε τον κύκλο μας και θα κοιτάξουμε να γυρίσουμε σε υψηλό επίπεδο. Οι αθλητές αυτοί έχουν δώσει πάρα πολλά! Δεν τους σκοτώνεις, δεν τους διώχνεις, φεύγουν μόνοι τους όταν οι νεότεροι τους κερδίζουν! Αυτό είναι το μήνυμα, που στέλνω. Μη νομίζουν οι νεότεροι ότι θα πάρουν άκοπα τις θέσεις τους, αλλά πρέπει ν’ αποδείξουν ότι είναι καλύτεροι. Σταδιακά και χωρίς κραδασμούς, χωρίς μεγάλες απώλειες θα παραμείνουμε στην κορυφή. Νομίζω ότι μέσα από την παγκόσμια κατάταξη θα κρατήσουμε τελικά τη θέση μας στην 1η κατηγορία του Παγκοσμίου πρωταθλήματος και στην πορεία θα δώσουμε την ευκαιρία σε παιδιά που ακολουθούν, να παίξουν σε υψηλό επίπεδο. Καλύτερα έτσι και όχι στη 2η κατηγορία, που επίσης περιλαμβάνει πολύ δυνατές ομάδες και είναι και ψυχοφθόρα».

Πάντα με διάθεση να στηρίξει τους πολύπειρους διεθνείς μετά την αποτυχία στην Κουάλα Λουμπούρ ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. είπε λίγα λόγια ξεχωριστά για τον κάθε  ένα, ενώ αναφέρθηκε στον επόμενο μεγάλο στόχο, τις προκρίσεις για τους Ολυμπιακούς Αγώνες: «Το Ολυμπιακό τουρνουά είναι ο επόμενος στόχος. Ο Γκιώνης με τα αποτελέσματα, που έφερε στη Μαλαισία δεν είναι στην ίδια κατάσταση με το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αλλά πιστεύω ότι ακόμα κι αν δεν περάσει από το Προολυμπιακό τουρνουά θα προκριθεί από την παγκόσμια κατάταξη. Χρειάζεται προσοχή όμως, γιατί δεν είναι πια τόσο απλή υπόθεση. Χρειάζεται να δει με τον προπονητή μας πως θα μείνει σε καλή κατάσταση διότι πολλές φορές το βαρύ αγωνιστικό πρόγραμμα αντί να βοηθά, φθείρει έναν πρωταθλητή. Και με τον Παναγιώτη αποδείχτηκε ότι οι πολλοί αγώνες με την  Μπορούσια και την εθνική ομάδα, με τον μισό χρόνο να τον περνά σε αεροπλάνα και αεροδρόμια είναι υπερβολή. Πρέπει να γίνει διαχείριση της κατάστασης, να υπάρξει μία ισορροπία, γιατί οι βαρύτατες αγωνιστικές υποχρεώσεις σε αυτή την ηλικία έφεραν ως συνέπεια την κούραση αλλά και το να μην μπορέσει ο αθλητής, όπως διαπίστωσα, να βάλει τίποτα καινούργιο στο παιχνίδι του από αγώνα σε αγώνα. Ο Καλλίνικος κάνει ό,τι μπορεί και όσο έχει δυνάμεις να προσφέρει και μπορούμε να τον εκμεταλλευτούμε, θα τον έχουμε. Απλά πρέπει να προσέξουμε για να παρατείνουμε την αγωνιστική του δραστηριότητα όσο γίνεται περισσότερο. Έχει κάνει τεράστιο κύκλο, είναι μεγάλο όνομα, το οποίο σέβονται σε όλο τον κόσμο και φυσικά αξίζει τον δικό μας απόλυτο σεβασμό. Είναι πάντοτε στην καρδιά μας, τον ευχαριστούμε για την ανεκτίμητη προσφορά του και το ότι παίζει ακόμα για μας είναι μεγάλη υπόθεση και τον κάνει παράδειγμα προς μίμηση. Ο Παπαγεωργίου είναι φαινόμενο για μένα. Είναι πραγματικός αρχηγός στην ομάδα, είναι αυτός που με λίγες κουβέντες θα φέρει την αισιοδοξία, την ηρεμία. Επιπλέον είναι ο παίκτης, που πάντοτε μάχεται και φέρνει αποτελέσματα, τα οποία κανείς λογικά δεν περιμένει. Και με την Τσεχία και γενικά η απόδοσή του κυμάνθηκε σε επίπεδα εξαιρετικά. Γι’ αυτό τον χαρακτηρίζω φαινόμενο, που δύσκολα βρίσκεις σε ομάδες και συζητώντας και με ξένους παράγοντες χαίρομαι που όλοι τρέφουν σεβασμό προς το πρόσωπό του».

«ΕΧΟΥΝ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΒΕΛΤΙΩΣΗΣ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ»

Πολύ ουσιαστική και χωρίς υπεκφυγές η τοποθέτηση του Μανώλη Κολυμπάδη και για  την εθνική ομάδα των γυναικών. «Πράγματι αλλάξαμε υπεύθυνο τεχνικό σε άλλη μία μεγάλη διοργάνωση, αλλά λίγη σημασία έχει αυτό το θέμα. Οι γυναίκες τα τελευταία χρόνια έχουν αρκετά καλή συνοχή, έχουν αποκτήσει και ψυχική επαφή κι αυτό είναι θετικό. Τρίτον έχουν σταθεροποιήσει την απόδοσή τους, ξέρουμε τι μπορούμε να περιμένουμε από αυτή την ομάδα και τονίζω ότι έχουν ακόμα προοπτικές βελτίωσης. Κυρίως ψυχολογικά πρέπει να καλλιεργήσουν κάποια πράγματα, αλλά είναι σε καλό δρόμο, αναλογικά πάντα με τα δεδομένα στη 2η κατηγορία, αφού δεν μπορούμε να πούμε ότι γίνεται να μπουν σε τροχιά ανόδου ή διακρίσεων. Κάνουν φιλότιμες προσπάθειες, η παρουσία τους σε αγώνες στο εξωτερικό τις έχει ωφελήσει, είναι πιο ώριμες και έμπειρες, γι’ αυτό λέω ότι έχουν περιθώρια εξέλιξης σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Είμαι ευχαριστημένος από τις εμφανίσεις τους».

Ο έφορος των εθνικών ομάδων εγκωμίασε τον Κωνσταντίνο Κωστόπουλο, ο οποίος εκτάκτως και αφιλοκερδώς πρόσφερε τις υπηρεσίες του στη Μαλαισία. Παράλληλα εξήγησε ότι η πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση είναι αυτή, που απαγορεύει ακόμα την εκ νέου παρουσία αποκλειστικού προπονητή για τις γυναίκες. «Η επιλογή του Κωστόπουλου για τη Μαλαισία αποδείχτηκε πολύ καλή. Με ηρεμία, με γνώσεις και με επικοινωνιακή δυνατότητα με τις αθλήτριες ο Κωνσταντίνος κατάφερε να κρατήσει την ομάδα ενωμένη, δυνατή και να πάρει το μέγιστο από τα κορίτσια. Χαίρομαι γιατί η εισήγηση του Κώστα Βατσακλή ήταν απόλυτα σωστή. Το θέμα του αποκλειστικού τεχνικού είναι πρόβλημα και ελπίζω κάποια στιγμή τα οικονομικά να μας επιτρέψουν να έχουμε προπονητή και για τις γυναίκες. Κι όχι μόνο αυτό, αλλά κι έναν γυμναστή, έναν φυσιοθεραπευτή, έναν  ψυχολόγο, που είναι επίσης απαραίτητοι και είδαμε να έχουν ακόμα και ομάδες 2ης κατηγορίας. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Είμαστε ευχαριστημένοι και από τη φυσιοθεραπεύτρια κυρία Νεοχωρίτη, που ήταν μαζί μας σε μία ακόμα μεγάλη διοργάνωση, αλλά με τις σημερινές οικονομικές δυνατότητες δεν μπορούν να πάρουν μόνιμη μορφή τέτοιες συνεργασίες. Συμπερασματικά είναι θετικές οι σκέψεις μου και για τις γυναίκες, αισιοδοξώ για κάτι καλύτερο στο μέλλον, ενώ επαναλαμβάνω ότι έχω κρυφή ελπίδα για τη διαδικασία της προολυμπιακής φάσης». 

Ximikes toualetes«Η ΧΕΙΡΟΤΕΡΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ»

Πέρα από τα αγωνιστικά πεπραγμένα, o Μανώλης Κολυμπάδης ρωτήθηκε και για το οργανωτικό μέρος του Παγκοσμίου πρωταθλήματος Aithousa me_tenta_eisodosδιότι παρουσιάστηκαν ασυνήθιστα προβλήματα κυρίως στη δεύτερη αίθουσα των αγώνων και διατυπώθηκαν έντονα παράπονα: «Ήταν πολύ κακή διοργάνωση! Και το ύποπτο της υπόθεσης είναι ότι ενώ κρίθηκε εντάξει η εγκατάσταση από τις σταδιακές επιθεωρήσεις, που έγιναν από τη στιγμή της ανάθεσης, φτάσαμε να βλέπουμε τέντες και προχειροκατασκευές, ανισοϋψή πατώματα και τραπέζια με …ανηφόρες και κατηφόρες. Δεδομένου επίσης, ότι είχε ζεστό καιρό καμία αποστολή δεν ήταν προετοιμασμένη ν’ αντιμετωπίσει το …κρύο των κλειστών χώρων. Έξω είχε 45 βαθμούς υπό σκιά και μέσα 15 γιατί το air condition δούλευε στο φουλ! Το μέσα- έξω στο γυμναστήριο, στο ξενοδοχείο και αλλού αρρώστησε πολλά μέλη αποστολών (μεταξύ αυτών και μένα) και οι διοργανωτές έλεγαν ότι αδυνατούσαν να ρυθμίσουν τον κλιματισμό. Επίσης μέρα παρά μέρα έβρεχε και το στάδιο έβαζε νερά. Κυρίως στη δεύτερη και την τρίτη αίθουσα, αλλά ακόμα και στην κεντρική σάλα», τόνισε ο πρόεδρος της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και συμπλήρωσε: «Θέμα υπήρχε και με τα ξενοδοχεία. Άλλα ήταν δίπλα στο γυμναστήριο, άλλα μακριά, άλλα πολυτελή, άλλα κατώτερης κατηγορίας. Και δεν κατάλαβα ποτέ με ποια κριτήρια τοποθετήθηκαν ομάδες μικρής δυναμικότητας σε πολυτελή και άλλες ομάδες περισσότερο δυνατές (όπως εμείς) σε κατώτερης κατηγορίας ξενοδοχεία και μάλιστα με την ίδια τιμή. Το γενικό συμπέρασμα είναι ότι οι διοργανωτές έκαναν τεράστια μπίζνα, άκρως επικερδή και προσοδοφόρα σε βάρος του αθλήματος. Εντάξει, είναι αντεπιχείρημα ότι σε περίοδο παγκόσμιας κρίσης δύσκολα πλέον βρίσκεις πολλές υποψηφιότητες για ανάληψη διοργάνωσης κι όταν μία χώρα το προτείνει το βλέπεις με ανακούφιση. Ωστόσο, δεν είναι δυνατόν ν’ αγνοούνται κάποια στάνταρ. Πρέπει να βλέπουμε και ποιες χώρες έχουν τη δυνατότητα να διοργανώσουν σωστά αυτό το κορυφαίο event, αλλά και να προσφέρουν κάτι στα εθνικά συγκροτήματα της χώρας τους. Στη Μαλαισία δεν φάνηκε τίποτα από τα δύο, ενώ τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή, που πήραμε την πτήση της επιστροφής, δεν είδαμε και ενδιαφέρον από τον κόσμο. Ήταν η χειρότερη διοργάνωση και παραδέχτηκε και ο πρόεδρος της ομοσπονδίας της Μαλαισίας στον χαιρετισμό του στο συνέδριο της παγκόσμιας ομοσπονδίας ότι δεν έκαναν όλα όσα υποσχέθηκαν».

* Στην ομοσπονδιακή αίθουσα STIGA του Σταδίου Ειρήνης και Φιλίας διεξάγεται αύριο και μεθαύριο το Πανελλήνιο σχολικό πρωτάθλημα Λυκείων. Αφορά στα αγωνίσματα του ομαδικού και του απλού και το οργανώνει η Ε.Φ.Ο.Επ.Α. σε συνεργασία με την Οργανωτική Επιτροπή Σχολικών Αγώνων (Ο.Ε.Σ.Α.) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πειραιά. Η ομοσπονδία συνέβαλε καθοριστικά στο να καταστεί εφικτή η διεξαγωγή του σχολικού πρωταθλήματος και να μην χάσουν οι μαθητές το δικαίωμα διεκδίκησης των μπόνους για τις πανελλήνιες εξετάσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στους αγώνες έχουν οι μαθητές και μαθήτριες, που φοιτούν σε Δημόσιο ή Ιδιωτικό Γενικό Λύκειο (ΓΕ.Λ.), Επαγγελματικό Λύκειο (ΕΠΑ.Λ.), ή σε κάθε εκπαιδευτικό ίδρυμα αρμοδιότητας του ΥΠ.Π.Ε.Θ., του οποίου ο τίτλος απόλυσης είναι ισότιμος με τον τίτλο του Γενικού Λυκείου. Οι αγώνες θ’ αναδείξουν τις ομάδες των σχολείων, που θα εκπροσωπήσουν τη χώρα μας, στους Παγκόσμιους Σχολικούς αγώνες επιτραπέζιας αντισφαίρισης, οι οποίοι θα διοργανωθούν στις αρχές Απριλίου στο Ισραήλ από τη Διεθνή Ομοσπονδία Σχολικού Αθλητισμού (I.S.F.).

* Τέσσερις αθλήτριες και δύο αθλητές μεταβαίνουν αύριο στο Λινιάνο προκειμένου να πάρουν μέρος στο καθιερωμένο ιταλικό όπεν, το οποίο θα γίνει από τις 9 έως τις 13 Μαρτίου και ανήκει στη βαθμίδα Premium του Junior Circuit της I.T.T.F. Στη γειτονική χώρα πηγαίνουν οι παίδες Αλέξιος Κουλουριώτης, Κωνσταντίνος Στάμου του Γ.Α.Σ. Ελευσίς, οι κορασίδες Έλλη Φίσερ, Ιωάννα Γερασιμάτου, Φοίβη Πεχλιβανίδη του Α.Ο. Άρης 2006 και η παγκορασίδα Μαλαματένια Παπαδημητρίου του Γ.Α.Ο. Πειραιά. Μαζί τους θα είναι ο προπονητής των σωματείων της Βούλας Κωνσταντίνος Κωστόπουλος, που μετέχει σε μία ακόμα αποστολή μόλις τρεις ημέρες μετά την επιστροφή από το Παγκόσμιο πρωτάθλημα της Μαλαισίας. Η Ελλάδα θα έχει μία ομάδα στους παίδες και μία στις κορασίδες (περιορισμός λόγω πολλών συμμετοχών στη δεύτερη περίπτωση), όμως όλα τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία ν’ αγωνιστούν και στις παραπάνω ηλικιακές κατηγορίες. Η Παπαδημητρίου θα είναι παρούσα και στο απλό της κατηγορίας Hopes, η οποία είναι για αθλητές και αθλήτριες, που έχουν γεννηθεί μετά τον Ιανουάριο του 2004.

 

* Φωτό 1: Μία από τις μεγαλύτερες στιγμές που έχει ζήσει με τους διεθνείς ο Μανώλης Κολυμπάδης. Στο Σβέσατ της Αυστρίας πανηγυρίζει με τον Καλλίνικο Κρεάνγκα και τον Κώστα Παπαγεωργίου την ιστορική κατάκτηση μεταλλίου στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του 2013.  

* Φωτό 2: Οι χημικές τουαλέτες έξω από τη δεύτερη αίθουσα των αγώνων…

* Φωτό 3: Η είσοδο στο γυμναστήριο με την τέντα, όπου φαίνονται και τα μεγάλα air condition, αλλά και …σκουπίδια.   

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ