Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο Κινέζος Ζανγκ Τζικ αναδείχτηκε 1ος Ολυμπιονίκης στο απλό ανδρών

Ο Ζανγκ Τζικ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο απλό ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων! Ο 24χρονος Κινέζος κατέβαλλε τον συμπατριώτη του Γουάνγκ Χάο με 4-1 σετ και πέρα από κάθε αμφιβολία αναδεικνύεται σε κορυφαίο αθλητή της επιτραπέζιας αντισφαίρισης κατά την τελευταία διετία. Τον Μάιο του 2011 έγινε παγκόσμιος πρωταθλητής στο απλό ανδρών, ύστερα από λίγους μήνες κατέκτησε και το Παγκόσμιο Κύπελλο, αναρριχήθηκε στο ρετιρέ της παγκόσμιας κατάταξης και τώρα πήρε την πρωτιά και στη σπουδαιότερη αθλητική διοργάνωση του πλανήτη!

Το νέο μεγάλο αστέρι του κινεζικού πινγκ πονγκ εμφανίστηκε σε καλύτερη κατάσταση από τον Γουάνγκ Χάο (Νο 4). Εφάρμοσε εξαιρετική τακτική και είχε τον τελευταίο λόγο στις πιο κρίσιμες στιγμές, από το 1ο σετ κιόλας, όπου χρειάστηκε να ξοδέψει μάλιστα το τάιμ άουτ στην παράταση για να συγκεντρωθεί και να πάρει το προβάδισμα στο σκορ και στην ψυχολογία… Στο τέλος του αγώνα πανηγύρισε έξαλλα, όπως και στο Παγκόσμιο του Ρότερνταμ πέρσι και πριν χαιρετίσει τον συναθλητή του έτρεξε και φίλησε το βάθρο των νικητών (18-16, 11-5, 11-6, 10-12, 13-11)!

Πρέπει να τονιστούν δύο ακόμα στοιχεία: Πρώτον ότι ο Γουάνγκ Χάο αξίζει το ίδιο χειροκρότημα με τον νικητή διότι κατάφερε σε τρεις σερί ολυμπιακές συμμετοχές να φτάσει ισάριθμες φορές στον τελικό του απλού!!! Έχασε ξανά, όπως το 2004 στην Αθήνα από τον Κορεάτη Ρίου Σέουνγκ Μιν και το 2008 στο Πεκίνο από τον επίσης Κινέζο, Μα Λιν, όμως είναι αξιοθαύμαστος για το κατόρθωμά του και γράφεται κι αυτός στην ιστορία! Στο Πεκίνο πανηγύρισε τουλάχιστον το χρυσό στο ομαδικό του Ολυμπιακού τουρνουά.

Δεύτερον, ο Ζανγκ Τζικ έχει γίνει κακός δαίμονας του Γουάνγκ. Τον νίκησε με 4-2 στον τελικό του Παγκοσμίου πρωταθλήματος ατομικού του 2011, τον νίκησε με το ίδιο σκορ στον τελικό του Παγκοσμίου Κυπέλλου την ίδια χρονιά, τον νίκησε και σήμερα στο Λονδίνο. Παρεμπιπτόντως, στο Λονδίνο τον περασμένο Νοέμβριο, στον μεγάλο τελικό των Προ Τουρ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στο απλό και το χρυσό στο διπλό ανδρών.

Ο ΟΒΤΣΑΡΟΦ ΤΟ ΧΑΛΚΙΝΟ ΜΕΤΑΛΛΙΟ

Στο μεταξύ, χάρη στον εκπληκτικό Ντιμίτρι Οβτσάροφ η Ευρώπη πανηγυρίζει ήδη μετάλλιο στους Ολυμπιακούς του Λονδίνου όπως σταθερά γίνεται από το 1988 τουλάχιστον με ένα μετάλλιο σε όλα τα Ολυμπιακά τουρνουά του αθλήματος. Ο 24χρονος Γερμανός επικράτησε στον «μικρό» τελικό του (επίσης θαυμάσιου στη διοργάνωση) Τσουάν Τσι Γιουάν από την Ταϊπέι με 4-2 και κατέκτησε την 3η θέση (12-10, 9-11, 8-11, 13-11, 11-5, 14-12). Στο 6ο σετ ο Οβτσάροφ άφησε αρχικά αναξιοποίητο ένα ματς πόιντ, αλλά στη συνέχεια έσωσε δύο σετ μπολ…Ο Ασιάτης στάθηκε άτυχος στο 4ο σετ όταν με το σκορ 2-1 υπέρ του στα σετ είδε τον Γερμανό να κάνει δύο «σόρι» στο 10-8 και στο 11-10…

Το πρωί της 6ης ημέρας του event έγιναν τα ημιτελικά, όπου και οι δυο Κινέζοι συνάντησαν αρκετή αντίσταση, όμως στο τέλος (όπως συμβαίνει συνήθως…) βρήκαν τις λύσεις και πέρασαν τα χτυπήματά τους. Ο Ζανγκ ξεπέρασε το εμπόδιο του Ντιμίτρι Οβτσάροφ με 4-1 σετ (11-8, 11-3, 5-11, 11-9, 11-8) και το κρισιμότερο σημείο του ματς ήταν το 4ο σετ, το οποίο πήρε ο Ασιάτης με οριακή διαφορά και απέτρεψε την ισοφάριση…

Στον δεύτερο ημιτελικό ο Γουάνγκ κατέβαλλε τον φορμαρισμένο σε όλο το τουρνουά Τσουάν Τσι Γιουάν με 4-1 σετ. Ο αθλητής από την Ταϊπέι κατέκτησε το 1ο σετ, ενώ στο 3ο είχε σετ μπολ και δεν το αξιοποίησε (11-13, 11-2, 12-10, 11-6, 11-9).

Θυμίζουμε ότι στο απλό γυναικών 1η Ολυμπιονίκης αναδείχτηκε χτες η Κινέζα Λι Ξιάοξια. Το ασημένιο μετάλλιο πήρε η συμπατριώτισσά της Ντινγκ Νινγκ και το χάλκινο η Φενγκ Τιανβέι από τη Σιγκαπούρη.

ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕ ΤΟ ΟΜΑΔΙΚΟ ΑΠΟ ΑΥΡΙΟ

Το Ολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης συνεχίζεται από αύριο με το αγώνισμα του ομαδικού, το οποίο, σε αντίθεση με το Πεκίνο το 2008, γίνεται με νοκ άουτ σύστημα. Στις γυναίκες διεξάγονται την Παρασκευή και οι οκτώ αγώνες του γύρου των «16» και τα ζευγάρια, με τη σειρά που εμφανίζονται στο ταμπλό, είναι:

Κίνα-Ισπανία

Αίγυπτος–Ολλανδία

Χονγκ Κονγκ-Αυστρία

Βραζιλία-Κορέα

Σιγκαπούρη-Πολωνία

Μεγάλη Βρετανία-Βόρεια Κορέα

Γερμανία-Αυστραλία

Ιαπωνία-Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής

 

Στο ομαδικό ανδρών θα διεξαχθούν αύριο οι μισοί αγώνες του γύρου των «16», ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις (ανάμεσά τους και τα ματς των δύο πρώτων φαβορί Κίνας και Κορέας) μεθαύριο. Την Παρασκευή θα παίξουν:

Αυστρία-Αίγυπτος

Σουηδία-Γερμανία

Βραζιλία-Χονγκ Κονγκ

Πορτογαλία-Μεγάλη Βρετανία

 

Το Σάββατο θα γίνουν οι συναντήσεις:

Κίνα-Ρωσία

Αυστραλία-Σιγκαπούρη

Ιαπωνία-Καναδάς

Βόρεια Κορέα-Κορέα

 

                                               

 

 

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ