Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ο απολογισμός στους πρώτους αγώνες των διεθνών μας στο Προολυμπιακό

DSC00434

DSC00434Με τέσσερις αγώνες ολοκληρώθηκε για την ελληνική πλευρά η πρώτη ενότητα στην εναρκτήρια ημέρα του Προολυμπιακού τουρνουά της Ευρώπης,που γίνεται στο Χάλμσταντ. Πέρασε η 1η αγωνιστική των γκρουπ για όλους τους αθλητές μας και ο απολογισμός ήταν 1 νίκη και 3 ήττες. Νικηφόρα άρχισε ο Καλλίνικος Κρεάνγκα, την ήττα γνώρισαν διαδοχικά η Κατερίνα Τόλιου, η Γεωργία Ζαβιτσάνου και η Μαρία Χριστοφοράκη, ενώ δεν έγινε ο πρωινός αγώνας του Κώστα Παπαγεωργίου επειδή δεν πήγε στη διοργάνωση ο αντίπαλος. Άμεσα συνεχίζει η δράση για όλους τους αθλητές και τις αθλήτριες, τα γκρουπ ολοκληρώνονται αύριο και δίνουν συνολικά από 48 προκρίσεις στη δεύτερη φάση (περνάνε οι 3 πρώτοι/ες από το κάθε γκρουπ).

Πρώτος στη σειρά ήταν ν’ αγωνιστεί από ελληνικής πλευράς ο Παπαγεωργίου στο 1ο γκρουπ, όμως …δεν χρειάστηκε. Πήρε θέση κανονικά στο ματς για την παρουσίαση, αλλά ο αντίπαλός του, ο Μπάτον Τσιτάκου από το Κόσοβο δεν εμφανίστηκε ποτέ. Ο αδερφός του, ο Λίνον, αγωνίστηκε την ίδια ώρα σε διπλανό τραπέζι, ο Μπάτον απουσίασε από τη διοργάνωση και με τους μηδενισμούς θα είναι σαν να μην μετείχε στο γκρουπ. Έτσι ο Παπαγεωργίου θα βρεθεί σίγουρα στην επόμενη φάση όποια θέση κι αν πάρει στο γκρουπ.

Την αρχή για τα ελληνικά χρώματα έκανε ο Κρεάνγκα από το 7ο γκρουπ αντιμετωπίζοντας τον Βούλγαρο Τεοντόρ Αλεξαντρόφ. Έπιασε καλή απόδοση, έπαιξε σχετικά ελεύθερα και με σκορ 4-1 επιβεβαίωσε ότι είχε τον πρώτο λόγο (11-5, 8-11, 11-6, 11-7, 11-4). Στο 3ο σετ και με το σκορ στο 1-1 βρέθηκε πίσω με 3-5, αλλά γύρισε γρήγορα την κατάσταση και μετά επιβλήθηκε με καλό σερβίς και δυνατές επιθέσεις κι από τα δύο σημεία. Ο Αλεξαντρόφ αγωνίστηκε φέτος στη Φιλία Ορεστιάδας κι έδειξε και στο σημερινό ματς το πολύ καλό του επίπεδο. «Είναι ξεχωριστή εμπειρία να παίζεις με τον Κρεάνγκα. Δεν τον είχα συναντήσει άλλη φορά. Είναι μεγάλος παίκτης και τρέφω απεριόριστο σεβασμό γι’ αυτόν. Είχα κάποιες ελπίδες, καθώς προηγήθηκα στο 3ο σετ, όμως ο Κρεάνγκα άλλαξε κάπως το σερβίς του, έπαιρνε την επίθεση και ήταν πολύ δύσκολο ν’ αντέξω. Απολαμβάνω τις εικόνες στην πρώτη μου συμμετοχή στο Προολυμπιακό πάντως και θα προσπαθήσω για το καλύτερο», δήλωσε ο πρωταθλητής της γειτονικής χώρας και για την εμπειρία του από το ελληνικό πρωτάθλημα είπε: «Πέρασα πολύ όμορφα στη Φιλία, ένιωσα άνετα και στο πρωτάθλημα έδωσα δύσκολα ματς. Δεν έχω συζητήσει ακόμα για την επόμενη σεζόν, αλλά ελπίζω να συνεργαστούμε ξανά και να έχουμε και την ευκαιρία να παίξουμε στην Ευρώπη».   

Halmstad Kosto-ToliouΤο μεσημέρι άρχισαν τα παιχνίδια των γυναικών. Για το 4ο γκρουπ (των 3ων αθλητριών θυμίζουμε) η Τόλιου αντιμετώπισε την (επικεφαλής) Σάο Γιενί, που αγωνίζεται με την πορτογαλική υπηκοότητα. Ήταν αουτσάιντερ, αλλά έγινε ανταγωνιστική μετά το 1ο σετ και μπορούσε να φέρει σε δύσκολη θέση την κινεζικής καταγωγής αθλήτρια. Ωστόσο, επηρέασαν πολύ τα λάθη που έκανε στο 3ο σετ και το έντονο πρόβλημα στην υποδοχή. Στο 3ο σετ προηγήθηκε 9-4 κι από τη στιγμή που το έχασε με σερί πόντους της Σάο φάνταζε πολύ δύσκολο να επανακάμψει (3-11, 11-7, 9-11, 5-11, 8-11). «Ίσως χαλάρωσα λίγο σε εκείνο το σημείο. Πήρε 2-3   πόντους σερί η αντίπαλος, τονώθηκε κι εγώ αγχώθηκα. Όταν έχασα αυτό το σετ η ψυχολογία της Κινέζας ανέβηκε και αντίθετα εγώ επηρεάστηκα πολύ. Δυστυχώς είχα και μεγάλο πρόβλημα στο σερβίς της, που ήταν πότε με πάνω φάλτσο και πότε άφαλτσο. Κρίμα γιατί ένιωσα ότι είχα την ευκαιρία να πετύχω κάτι ουσιαστικό».

Η Ζαβιτσάνου έκανε το ντεμπούτο της σε μεγάλη διοργάνωση αντιμετωπίζοντας την έμπειρη Άνα Μαρία Έρντελι. Έχει ικανότητες απέναντι σε αθλήτριες με αμυντικό στυλ παιχνιδιού, το έδειξε και σήμερα πιάνοντας πολύ καλή απόδοση κατά διαστήματα, όμως η Σέρβα είναι πολύ καλή παίκτρια και δεν μπόρεσε να την ξεπεράσει. Στο τελικό 4-1 είχε σετ που πάλεψε πολύ, ενώ στο 5ο βρέθηκε μπροστά με 9-7. Η Πατρινιά πρωταθλήτρια είχε μεγάλη δυσκολία στις κομμένες μπάλες φάλτσο-άφαλτσο, όμως σε γενικές γραμμές τα πήγε καλά και μπορούσε να πάρει κάτι περισσότερο. Γι αυτό το κάτι παραπάνω έστω, τα είχε και με την τύχη της που έχασε το 5ο σετ και «σε δύο φάσεις για να καρφώσω πήγα αργά στην μπάλα». Στο συγκεκριμένο σετ, αφού ανέτρεψε το αρχικό 3-6 η Ζαβιτσάνου έχασε σετ μπολ με 10-9 και αμέσως μετά έσωσε ματς μπολ στο 10-11… Η εξέλιξη 7-11, 7-11, 10-12, 11-8 και 11-13.

DSC00444Για το 16ο γκρουπ η Χριστοφοράκη τέθηκε αντιμέτωπη με τη Ρούτα Πασκαουσκίνε. Η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών ήταν το μεγάλο φαβορί, η Πειραιώτισσα διεθνής είχε την ευκαιρία να παίξει ελεύθερα και να κυνηγήσει το καλύτερο. Έχασε 4-1, αλλά είχε θετική απόδοση και πίεσε πολύ την αντίπαλό της. Στο 4ο σετ μάλιστα, προηγήθηκε 7-4 και 9-7 και μπορούσε κάλλιστα να ισοφαρίσει και να δώσει άλλη τροπή στο ματς (4-11, 11-8, 9-11, 9-11, 4-11). Έπαιξε με καλή ψυχολογία και γενικά αντιμετώπισε καλά το κομπίνα-λάστιχο της Λιθουανής. Δεν είχε ιδιαίτερες δυσκολίες στο σερβίς, κράτησε την μπάλα στις κόντρες, αλλά έκανε διάφορα λάθη (όπως οι δύο χαμένες επιθέσεις στο 9-9 του 4ου σετ) που επηρέασαν.

* Πολύ καλές οι πρώτες εντυπώσεις από τη διοργάνωση στο Χάλμσταντ ειδικά από τη στιγμή, που οι Σουηδοί έπρεπε να την ετοιμάσουν μέσα σε δύο εβδομάδες! Η υποδομή και η τεχνογνωσία της χώρας στο άθλημα μετρούν πάρα πολύ κι από κει και πέρα το γυμναστήριο είναι εξαιρετικό, η φιλοξενία και οι παροχές προς τις αποστολές σε καλό επίπεδο, ενώ δίνονται και οι κατάλληλες βοήθειες από εθελοντές.

* Στην κεντρική σάλα γίνονται όλοι οι αγώνες και υπάρχει κι ένα μεγάλο προπονητήριο. Υπάρχει και δεύτερος χώρος για προπόνηση, αλλά τον χρησιμοποιούν αθλητές και αθλήτριες της Χάλμσταντ, του τοπικού σωματείου που τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες αγωνίζεται στην πρώτη εθνική κατηγορία. Μάλιστα, στο κεντρικό προπονητήριο υπάρχουν και μεγάλες φωτογραφίες όλων των αθλητών του σωματείου, πλην φυσικά εκείνης του σπουδαίου (πρώην πρωταθλητή κόσμου και Ευρώπης) Γιόργκεν Πέρσον, ο οποίος είναι γέννημα-θρέμμα της πόλης.    

* O πολιτογραφημένος Ισπανός Χε Ζιβέν είναι ο μεγαλύτερος σε ηλικία αθλητής του τουρνουά. Στα 54 χρόνια του (γεννημένος στις 31 Μαΐου 1962) κυνηγά ολυμπιακή πρόκριση! Ο πιο μικρός είναι ο Σλοβένος Ντάρκο Γιόργκιτς, ο οποίος έχει γεννηθεί στις 30 Ιουλίου 1998. Της ίδιας χρονολογίας είναι και ο Mάταν Σάιμον από το Ισραήλ.

* Η γηραιότερη αθλήτρια των αγώνων είναι η πασίγνωστη Νι Ξια Λιαν από το Λουξεμβούργο. Η πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης του απλού γυναικών είναι πια στα 53 της χρόνια (γεννημένη στις 4 Ιουλίου 1963). Η νεότερη από τις συμμετέχουσες είναι η Έρα Γιάνγεβα από το Κόσοβο, η οποία έχει γεννηθεί στις Ιανουαρίου του 2000!

                                                

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ