Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Τελικό ο Γκιώνης, παίζει για το Ρίο!

DSC00529

DSC00529Στο ματς για την ολυμπιακή πρόκριση έφτασε ο Παναγιώτης Γκιώνης στο Προολυμπιακό του Χάλμσταντ! Με νέα καλή εμφάνιση κατέβαλλε πιο δύσκολα απ’ ό,τι δείχνει το τελικό 4-0 σετ τον Φινλανδό Μπένεντεκ Όλαχ (12-10, 11-6, 11-9, 12-10) και πέρασε στον τελικό του 1ου ταμπλό όπου απόψε θα επιχειρήσει το αποφασιστικό βήμα για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο! Όπως στη Ναντ το 2008, έτσι και τώρα είναι στον καθοριστικό αγώνα και θέλει να ολοκληρώσει επιτυχώς την πορεία του σ’ ένα ακόμα Προολυμπιακό χωρίς να περιμένει την παγκόσμια κατάταξη του Μαΐου. Αντίπαλός του ο Λευκορώσος Βλαντιμίρ Σαμσόνοφ, νούμερο 1 φαβορί στο Χάλμσταντ, που νίκησε με 4-1 σετ με τον Ρουμάνο Άντριαν Κριζάν. Ο μεγάλος αγώνας αρχίζει στις 21:30 ώρα Ελλάδας, διεξάγεται στο τραπέζι 2 και θα έχει ζωντανή μετάδοση στο διαδίκτυο από το laola1.tv. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα αποκλείστηκε στα ημιτελικά του 4ου ταμπλό. Με πολύ πείσμα και μεγάλα ψυχικά αποθέματα κόντραρε τον Γερμανό Μπάστιαν Στέγκερ, πρώην πρωταθλητή Ευρώπης και δευτεραθλητή κόσμου του ομαδικού, ώσπου κάμφθηκε με 4-2 σετ. Ήταν και άτυχος σε κρίσιμα σημεία κι έχασε την ευκαιρία να μπει στον τελικό αλλά και να πάρει πολύτιμους βαθμούς στην παγκόσμια κατάταξη. Αύριο παίζει στο 2ο στάδιο και τα νέα ταμπλό που θα δημιουργηθούν και σίγουρα έχει τη δυνατότητα να παλέψει για την πρόκριση. Θυμίζουμε ότι αύριο συνεχίζουν και οι Κώστας Παπαγεωργίου, Κατερίνα Τόλιου και Μαρία Χριστοφοράκη.

Στα ημιτελικά του 1ου ταμπλό ο Γκιώνης (νούμερο 36 στην παγκόσμια κατάταξη) τέθηκε αντιμέτωπος με τον Μπένεντεκ Όλαχ, τον μοναδικό εκπρόσωπος του φινλανδικού πινγκ πονγκ στο Προολυμπιακό (Νο 128). Τον συνάντησε πρώτη φορά, αλλά είδε το παιχνίδι του από το προπονητικό καμπ στη Βέροια το περασμένο καλοκαίρι και ήξερε ότι αποδίδει καλά με άμυνα. Εφάρμοσε όμως, πολύ καλή τακτική με σταθερές άμυνες με διαφορετικά φάλτσα και επιλεγμένες επιθέσεις και απέκτησε τον έλεγχο (12-10, 11-6, 11-9, 12-10).

Στο 1ο σετ ο πρωταθλητής μας προηγήθηκε 5-1, αλλά είδε τον αντίπαλό του να «ροκανίζει» τη διαφορά βοηθούμενος κι από την τύχη. Έκανε τρία «σόρι» σε κρίσιμα σημεία, απέκτησε και σετ μπολ με 10-9, ενώ στον τελευταίο πόντο η μπάλα πήγε «φιλέ και μέσα» σ’ ένα ακόμα χτύπημα με τον Γκιώνη να είναι σε ετοιμότητα και ν’ αποκρούει.  

Αυτή η εξέλιξη ήταν φανερό ότι βοήθησε και ψυχολογικά τον πολύπειρο αμυντικό που απέδωσε καλύτερα στο 2ο σετ, ήταν πολύ σταθερός και επικράτησε με διαφορά. Το 3ο σετ ήταν κλειστό με τον Γκιώνη να παίζει εξαιρετικά στο 7-7 να φτάνει στο +3 και να το εκμεταλλεύεται, παρότι ο Φινλανδός έφτασε στον πόντο. Στο 4ο βρέθηκε μπροστά 8-4 και κάπου χαλάρωσε. Ο Φινλανδός πήρε ρίσκο, αφού δεν είχε κάτι άλλο να χάσει, ισοφάρισε και πέρασε μπροστά 10-8! Ο Γκιώνης όμως,  αφού χρειάστηκε κι αυτός ένα «σόρι», ισοφάρισε 10-10 με καταπληκτικό ράλι και στο φινάλε υποχρέωσε σ’ ένα ακόμα λάθος τον αντίπαλό του με φάλτσο-άφαλτσο.  

Ο ημιτελικός του Κρεάνγκα (Νο 112) με τον Στέγκερ (Νο 35) ήταν …ακατάλληλος για καρδιακούς. Eίχε θεαματικούς πόντους με αλλεπάλληλες επιθέσεις από μακριά, αγωνία μέχρι το τέλος και πολλές εναλλαγές συναισθημάτων. Ο πρωταθλητής μας έκανε κακή εκκίνηση και έχασε εύκολα το 1ο σετ. Γρήγορα όμως, βρήκε καλύτερα το παιχνίδι του αντιπάλου, ανέβασε τα ποσοστά του στην επίθεση και ισοφάρισε στην παράταση. Στο 1-1 είχε σετ μπολ 11-10, μετά έσωσε ανάλογη κατάσταση και στο 12-12 είδε τον αντίπαλο να παίρνει δύο φορές επίθεση και να την αξιοποιεί. Ο Κρεάνγκα δεν πτοήθηκε. Στο 4ο σετ πήρε τις μπάλες εκεί που ήθελε από τα σερβίς του, έβγαλε καλές υποδοχές και προηγήθηκε 8-3 για να το κρατήσει έστω και δύσκολα. Στο 5ο σετ άρχισε με 0-3 και 2-5, αλλά με αντεπίθεση διαρκείας πέρασε 8-6! Εκεί μέτρησαν πάλι λεπτομέρειες, όπως μία κόντρα backhand κι ένα καρφί που έχασε διαδοχικά ο πολύπειρος διεθνής μας. Για να φτάσουμε στο 6ο σετ όπου μέτρησε κυρίως η τύχη του Στέγκερ, ο οποίος σε κρίσιμους πόντους πήρε τρεις πόντους με τη βοήθειά της. Ο Κρεάνγκα ήταν ελαφρά πίσω στο σκορ κι όποτε πήγαινε να καλύψει τη διαφορά ο Γερμανός έπαιρνε τυχερό πόντο. «Είναι καλύτερος, μού έκανε και τρία «σόρι» πώς να βρω το περιθώριο ν’ αντιδράσω», σχολίασε στο τέλος του αγώνα. Η εξέλιξη 4-11, 12-10, 12-14, 11-8, 9-11 και 7-11. Ο αθλητής των πέντε Ολυμπιακών Αγώνων έκανε τιτάνια προσπάθεια και το βασικό ζητούμενο για αύριο είναι να έχει δυνάμεις. Θα παίξει σε ταμπλό των «32» (το βράδυ γίνονται γνωστοί οι αντίπαλοι), στο «μπλε» ή το «κόκκινο» και για να πάρει ένα από τα δύο τελευταία εισιτήρια για τη Βραζιλία πρέπει να είναι ο τελικός νικητής των νοκ άουτ.   

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ