Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Ποιοι πήραν τις τελευταίες προκρίσεις από το Προολυμπιακό της Ευρώπης

Halmstad Groth

Halmstad GrothΜε αγώνες-θρίλερ στις περισσότερες των περιπτώσεων δόθηκαν αργά το απόγευμα στο Χάλμσταντ τα τελευταία εισιτήρια για το Ρίο από Halmstad Li_Fenτο Προολυμπιακό τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης της Ευρώπης! Δύο αθλητές και δύο αθλήτριες εξασφάλισαν πρόκριση ως νικητές ταμπλό και ήταν ο Γάλλος Εμανουέλ Λεμπεσόν, ο Δανός Τζόναθαν Γκροθ, η πολιτογραφημένη Σουηδέζα Λι Φεν και η επίσης κινεζικής καταγωγής Λι Τζίε από την Ολλανδία. Επιπλέον, δεδομένου ότι η Γερμανία έφτασε να έχει από τρεις προκρίσεις σε άνδρες και γυναίκες, αλλά η μία θ’ αφορά αναγκαστικά το ομαδικό, «ελευθερώθηκε» ένα ακόμα εισιτήριο για το ατομικό από το Προολυμπιακό! Το κατέκτησαν ο Ουκρανός Κου Λέι και η Σουηδέζα Ματίλντα Έκχολμ αντίστοιχα. Έτσι δόθηκαν συνολικά από 11 προκρίσεις (10 είναι για το αγώνισμα του απλού), ενώ στο τέλος έγιναν και ορισμένα ματς κατάταξης για να προκύψουν θέσεις αναπληρωματικών. Θυμίζουμε ότι από τον περσινό Ιούνιο είχαν πάρει την πρόκριση για τη γηραιά ήπειρο ο Γερμανός Ντιμίτρι Οβτσάροφ και η Ολλανδέζα Λι Τζιάο ως κάτοχοι του χρυσού μεταλλίου στους Ευρωπαϊκούς Αγώνες του Μπακού.

Το 2ο στάδιο των αγώνων περιλάμβανε ταμπλό των «32». Η αρχή έγινε χτες οπότε αγωνίστηκαν και τέσσερις Έλληνες διεθνείς και η συνέχεια δόθηκε σήμερα από τα ημιτελικά. Στους τρεις καθοριστικούς αγώνες των ταμπλό χρειάστηκαν επτά σετ για να βγει ο νικητής και μόνο η Λι Φεν επικράτησε σχετικά εύκολα.

Στο «κόκκινο» ταμπλό των ανδρών ο αριστερόχειρας Γάλλος Λεμπεσόν λύγισε στον τελικό με 4-3 σετ τον πολιτογραφημένο Ουκρανό Κου Λέι (12-10 έληξε το 7ο σετ), ενώ νωρίτερα στα ημιτελικά είχε αποκλείσει τον Αυστριακό Στέφαν Φέγκερλ. Μέχρι την 4άδα είχε φτάσει και ο Άγγλος Πολ Ντρίνκχολ.

Στο «μπλε» ταμπλό εντυπωσίασε ένας άλλος αριστερόχειρας, ο Τζόναθαν Γκροθ. Στον τελικό ο Δανός προηγήθηκε του Γάλλου Σιμόν Γκοζί με 3-0 σετ, δέχτηκε την ισοφάριση, αλλά δεν επηρεάστηκε ψυχολογικά και στο «κόντρα» σετ επιβλήθηκε με 11-3. Στα ημιτελικά είχε νικήσει τον Φινλανδό Μπένεντεκ Όλαχ, ενώ ο Πολωνός Ντανιέλ Γκόρακ έχασε από τον Γκοζί.

Στο «κόκκινο» ταμπλό των γυναικών καταγράφηκε ένας ακόμα τελικός με δραματική εξέλιξη. Είχε μάλιστα, έντονο ενδιαφέρον για τους Σουηδούς, καθώς αγωνιζόταν η Ματίλντα Έκχολμ, η οποία σημειωτέον είχε αρχίσει την πορεία της από τα προκριματικά γκρουπ. Απέναντί της ήταν η Λι Τζίε με το αμυντικό στυλ παιχνιδιού. Τη νίκη με 4-3 πανηγύρισε τελικά η πολιτογραφημένη Ολλανδέζα και το τελευταίο σετ κρίθηκε στην παράταση με 15-13! Στα ημιτελικά η Λι είχε κάμψει τη Σέρβα Άνα Μαρία Έρντελι, ενώ η Έκχολμ είχε αποκλείσει, επίσης σε ντέρμπι, την Ουγγαρέζα Τζορτζίνα Πότα.

Στο «μπλε» ταμπλό η Λι Φεν ήξερε πολύ καλά πώς ν’ αντιμετωπίσει την Τατιάνα Μπιλένκο. Αρίστευσε απέναντι στο αμυντικό παιχνίδι της Ουκρανής και επικράτησε με 4-0 σετ. Στην 4άδα η πολιτογραφημένη Σουηδέζα είχε κάμψει μία άλλη σπουδαία αθλήτρια, που παίζει άμυνα, την πρώην πρωταθλήτρια Ευρώπης Λευκορωσίδα Βικτόρια Πάβλοβιτς, ενώ η Μπιλένκο νίκησε την Καταρζίνα Γκριμπόβσκα από την Πολωνία.

Η τελευταία προνομιούχος θέση, που δημιουργήθηκε μετά την εξέλιξη με τη Γερμανία έφερε αγώνα μπαράζ μεταξύ των ηττημένων των δύο τελικών. Στην αναμέτρηση των ανδρών ο Κου Λέι νίκησε τον Σιμόν Γκοζί με 4-2 αν και βρέθηκε να χάνει 0-2! Στο αντίστοιχο ματς των γυναικών η Ματίλντα Έκχολμ κατέβαλλε την Τατιάνα Μπιλένκο με 4-0 και γνώρισε την αποθέωση από τους συμπατριώτες της. Είναι η 3η φορά που προκρίνεται από Προολυμπιακό τουρνουά η αριστερόχειρας Σκανδιναβή και τώρα ξέρει ότι η Ολυμπιακή Επιτροπή της χώρας της θα κάνει το σωστό και θα τη στείλει στο Ρίο ανεξάρτητα από το πόσο υψηλό στόχο μπορεί να θέσει…

Παράλληλα έγιναν αγώνες κατάταξης ώστε να προκύψουν οι αναπληρωματικοί του τουρνουά για ολυμπιακή πρόκριση. Στους άνδρες πίσω από τον Γκοζί τερμάτισαν κατά σειρά ο Φέγκερλ, ο Γκόρακ, ο Όλαχ και ο Ντρίνκχολ. Στις γυναίκες είναι 1η αναπληρωματική η Μπιλένκο και ακολουθούν η Πάβλοβιτς, η Πότα και η Γκριμπόβσκα και η Έρντελι. Η λίστα των αναπληρωματικών φτάνει και στις δύο κατηγορίες μέχρι το νούμερο 13.

Δύο ημέρες εθεάθη στις κερκίδες του Halmstad Arena μία κορυφαία μορφή της σουηδικής επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ένας αθλητής-σύμβολο για την πόλη. Ο πρώην πρωταθλητής κόσμου και Ευρώπης Γιόργκεν Πέρσον, που εξακολουθεί ν’ ασχολείται επαγγελματικά με το άθλημα και είναι από το Χάλμσταντ,  παρακολούθησε τους αγώνες και συγκέντρωσε τα βλέμματα. Η προσέλευση του κόσμου ήταν ικανοποιητική σήμερα, με βάση τα χαμηλά επίπεδα στα οποία σταθερά κινήθηκε στη διοργάνωση και ήταν κίνητρο η προσπάθεια της Έκχολμ.

* Η υπόλοιπη ελληνική αποστολή επιστρέφει αύριο στην Αθήνα, εκτός από τη Μαρία Χριστοφοράκη, η οποία θα μείνει λίγες ημέρες στο Χάλμσταντ για να προπονηθεί στο τοπικό σωματείο με την προοπτική συνεργασίας για τη νέα χρονιά.

 

* Αριστερά ο Γκροθ και δεξιά η Λι Φεν στον τελικό με την Μπιλένκο από το photo gallery της I.T.T..F. 

                                               

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ