Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Πρεμιέρα με επτά αγώνες για την Ελλάδα στο 59ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων

Neanides anaxorisi

Neanides anaxorisiΔεκατέσσερις αθλητές κι αθλήτριες εκπροσωπούν από αύριο την ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση στο 59ο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Paides anaxorisiνέων και είναι έτοιμοι να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για έναν θετικό απολογισμό. Άλλοι έμπειροι-άλλοι άπειροι από διεθνείς διοργανώσεις, άλλοι με καλύτερες προοπτικές-άλλοι ως «καθαρά» αουτσάιντερ, πάντως όλοι με ταλέντο και μεγάλη διάθεση θα προσπαθήσουν στο Ζάγκρεμπ να κάνουν αξιόλογες εμφανίσεις και να πετύχουν καλά πλασαρίσματα. Το ετήσιο event αρχίζει το πρωί στο Dom Sportova και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 17 Ιουλίου. Η πρεμιέρα περιλαμβάνει για τα ελληνικά χρώματα επτά αγώνες στα γκρουπ του ομαδικού. Από δύο οι νέοι και οι κορασίδες, που αγωνίζονται και φέτος στη Β΄κατηγορία της Ευρώπης, δύο και οι παίδες, που κατέκτησαν πέρσι την άνοδο στην Α’ κατηγορία κι έναν οι νεάνιδες, που επίσης βρίσκονται στη Β’ κατηγορία. Με πρώτο ζητούμενο να παίξουν σύμφωνα με τις πραγματικές τους δυνατότητες οι παίδες αναλαμβάνουν το πολύ δύσκολο έργο της παραμονής, οι νέοι και οι κορασίδες έχουν μιλήσει για άνοδο και οι νεάνιδες θα παλέψουν να πάρουν ό,τι μπορούν περισσότερο.

Οι εθνικές μας ομάδες έφτασαν το πρωί στην κροατική πρωτεύουσα, ολοκληρώνουν σήμερα εκεί την προετοιμασία τους και από αύριο έχουν δράση με την αρχή να γίνεται στις 12:00 ώρα Ελλάδας (11:00 τοπική) από τους παίδες, που αντιμετωπίζουν το Βέλγιο. Οι νέοι (Γιάννης Σγουρόπουλος, Γιώργος Σταματούρος, Στράτος Δαμιανής, Νίκος Αντωνιάδης και υπεύθυνος προπονητής ο Γιώργος Χριστοφοράκης) είναι επικεφαλής στο 10ο και τελευταίο γκρουπ κι έχουν αντιπάλους την Κροατία, τη Φινλανδία και τη Βοσνία/Ερζεγοβίνη. Οι νεάνιδες (Παναγιώτα Ανδριανού, Ελισάβετ Τέρπου, Αγγελίνα Δεβελέκου, Γεωργία Χατζάκη και προπονήτρια η Λάουρα Νικουλάε) κληρώθηκαν επίσης στο 10ο γκρουπ και θα συναντήσουν την Αυστρία (επικεφαλής), την Ολλανδία και το Κόσοβο. Οι παίδες (Γεράσιμος Χατζηλυγερούδης, Γιάννης Δαμιανής, Κωνσταντίνος Στάμου και προπονητής ο Σωτήρης Ζήκος) είναι στο 1ο γκρουπ μαζί με τη Ρωσία (επικεφαλής), το Βέλγιο και την Πολωνία. Οι κορασίδες (Έλλη Φίσερ, Ιωάννα Γερασιμάτου, Μαρία Λαδάκη και προπονητής ο Κωνσταντίνος Κωστόπουλος) θ’ αγωνιστούν στο 5ο γκρουπ και θα βρουν μπροστά τους την Τουρκία (επικεφαλής), την Κύπρο, το Μαυροβούνιο και το Λουξεμβούργο. 

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΣΤΑ ΓΚΡΟΥΠ

To πρόγραμμα των εθνικών μας ομάδων στη φάση των γκρουπ:

Οι νέοι:

08/07, 14:00  Ελλάδα-Βοσνία/Ερζεγοβίνη

08/07, 18:00  Ελλάδα-Φινλανδία

09/07, 14:00 Ελλάδα-Κροατία

Οι νεάνιδες:

08/07, 16:00  Ελλάδα-Ολλανδία

09/07, 10:00  Ελλάδα-Αυστρία

09/07, 18:00  Ελλάδα-Κόσοβο

Οι παίδες:

08/07, 12:00  Ελλάδα-Βέλγιο 

08/07, 20:00 Ελλάδα-Πολωνία

09/07, 12:00  Ελλάδα-Ρωσία

Οι κορασίδες:

08/07, 16:00  Ελλάδα-Λουξεμβούργο

08/07, 20:00  Ελλάδα-Μαυροβούνιο

09/07, 14:00  Ελλάδα-Τουρκία

09/07, 20:00  Ελλάδα-Κύπρος

Η 1η θέση στους ομίλους της Β’ κατηγορίας επιτρέπει διεκδίκηση της ανόδου με πολλές αξιώσεις. Η 2η διατηρεί πιθανότητες. Στην Α΄κατηγορία χαρίζουν παραμονή οι πρώτες 15 θέσεις. Το σύστημα διεξαγωγής του ομαδικού περιλαμβάνει τρία στάδια: Τα γκρουπ, τα πλέι οφ και το προοδευτικό νοκ άουτ.  

ΧΑΤΖΑΚΗ, ΛΑΔΑΚΗ: «ΝΑ ΠΑΙΞΟΥΜΕ ΕΛΕΥΘΕΡΑ»

Korasides anaxorisiΗ Γεωργία Χατζάκη και η Μαρία Λαδάκη (που συμπτωματικά αμφότερες έχουν αμυντικό στυλ παιχνιδιού) ανυπομονούν να ζήσουν την πρώτη εμπειρία τους σε διεθνείς αγώνες. Δεν πρόκειται απλά για την παρθενική συμμετοχή τους σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα (όπως επίσης και των Γ. Δαμιανή, Χατζηλυγερούδη, Στάμου και Γερασιμάτου), αλλά γενικά σε διοργάνωση στο εξωτερικό κι ως εκ τούτου είναι ιδιαίτερη η περίπτωσή τους: «Ομολογώ ότι έχω αγχωθεί για το πώς θα τα πάω ατομικά, κυρίως γιατί απ’ όσα έχω ακούσει κι απ’ όσα έχω δει σε βίντεο, το επίπεδο έξω είναι πιο υψηλό σε σχέση με την Ελλάδα. Προφανώς θα είναι πολύ σημαντική εμπειρία για μένα, καθώς δεν έχω βρεθεί σε τουρνουά στο εξωτερικό και θα κοιτάξω να την απολαύσω. Αυτό που μου λένε οι προπονητές είναι να παίξω ελεύθερα γιατί δεν έχω κάτι να χάσω. Σημειώνουν επίσης ότι θα συναντήσουμε πολύ καλές αθλήτριες, αλλά κι εμείς είμαστε καλές και θα παλέψουμε για να πάρουμε ό,τι περισσότερο μπορούμε», τόνισε σε μία από τις τελευταίες προπονήσεις η 16άχρονη Χατζάκη και εξέφρασε τη χαρά της που χρίζεται διεθνής: «Το είχα βάλει στόχο να εξασφαλίσω θέση στην εθνική νεανίδων. Πάλεψα γι’ αυτό και τα κατάφερα με πολλή προσπάθεια, αλλά και τύχη -αφού δεν αγωνίζονται αθλήτριες που είχαν υψηλότερη βαθμολογία από μένα- και είμαι πολύ χαρούμενη».

Σε ανάλογο πνεύμα η 15άχρονη Χανιώτισσα Λαδάκη δήλωσε στο περιθώριο προπόνησης στο Σ.Ε.Φ.: «Πρώτα απ’ όλα είμαι πολύ ευχαριστημένη που πήρα θέση στην εθνική ομάδα και θ’ αγωνιστώ το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Βλέπω αυτή την πρώτη συμμετοχή μου πιο πολύ ως εμπειρία. Ως ευκαιρία να δω πως παίζουν οι αθλήτριες στο εξωτερικό, να μάθω πιο πολλά γενικά για το άθλημα αλλά και να παρακολουθήσω αθλήτριες, που έχουν ανάλογο στυλ παιχνιδιού με το δικό μου. Κάναμε καλή προετοιμασία, προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε ό,τι μπορούσαμε και θα κοιτάξω να παίξω αυτό που ξέρω χωρίς άγχος».

ΧΑΤΖΗΛΥΓΕΡΟΥΔΗΣ: «ΓΙΑ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΜΠΕΙΡΙΑ»

Ο 14χρονος Χατζηλυγερούδης άρχισε ν’ αγωνίζεται σε διεθνή τουρνουά από πολύ μικρή ηλικία, αλλά σε Ευρωπαϊκό νέων πάει κι αυτός πρώτη φορά. Η ομάδα των παίδων είναι γενικά άπειρη, όχι από αγώνες εκτός συνόρων, αλλά από τη συγκεκριμένη διοργάνωση και πέφτει αμέσως στα βαθιά. «Το γεγονός ότι παίζουμε στην πρώτη κατηγορία ίσως μπορεί να μας αφαιρέσει πίεση. Πάμε στο Ζάγκρεμπ και για τις εμπειρίες άλλωστε. Ελπίζουμε να σημειώσουμε μία νίκη στον όμιλο, θα έλεγα κόντρα στην Πολωνία ή το Βέλγιο, αλλά κι αν δεν τα καταφέρουμε θα έχουμε και στη συνέχεια την ευκαιρία να παίξουμε για την παραμονή στην κατηγορία. Είναι πολύ δύσκολο το έργο μας, αλλά θα εξαντλήσουμε τις πιθανότητές μας. Η προετοιμασία πήγε καλά και μας βοήθησε αρκετά το ότι παίζαμε και με καλύτερους παίκτες στο Σ.Ε.Φ. αυτές τις ημέρες», δήλωσε ο Πατρινός πρωταθλητής.

ΣΓΟΥΡΟΠΟΥΛΟΣ, ΦΙΣΕΡ: «ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΤΟΜΙΚΑ ΑΓΩΝΙΣΜΑΤΑ»

Efivoi anaxorisiΠέρα από τα παιδιά, που θα πάρουν τις πρώτες παραστάσεις από τον θεσμό, υπάρχουν φυσικά κι εκείνα, που όχι μόνο έχουν σημαντική εμπειρία, αλλά εμφανίζουν και βάσιμες ελπίδες για καλά πλασαρίσματα στα ατομικά αγωνίσματα. Ο 16άχρονος Σγουρόπουλος και η 15άχρονη Φίσερ είναι πρώτοι από την Ελλάδα στους διεθνείς πίνακες αξιολόγησης των κατηγοριών τους, στο περσινό Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα ο μεν μπήκε 16άδα στο απλό και 8άδα στο διπλό παίδων, η δε στις θέσεις 9-16 του διπλού μικτού και θα ήθελαν και στο Ζάγκρεμπ να φτάσουν ψηλά. «Προτιμώ να μην αναφέρω κάτι συγκεκριμένο, αλλά στόχος μου στα ατομικά είναι να φτάσω όσο ψηλότερα μπορώ. Είναι σίγουρα πιο δύσκολα τα πράγματα, καθώς ανέβηκα ηλικιακή κατηγορία, το ξέρω ότι θα συναντήσω καλύτερους παίκτες από πέρσι, ωστόσο έχω βελτιωθεί κι εγώ σε σχέση με την Μπρατισλάβα και δεν με αγχώνει τίποτα», τόνισε ο Σγουρόπουλος, που στο ίδιο γυμναστήριο είχε πάει πολύ καλά τον Μάιο στο WorldTourτης Κροατίας. Για το ομαδικό επισήμανε ότι «μπορούμε να φτάσουμε στην άνοδο, είμαστε όλοι σε πολύ καλό επίπεδο και θέλουμε αρχικά να πάρουμε την 1η θέση στο γκρουπ».

Η Φίσερ είναι στην εθνική κορασίδων για 3η συνεχόμενη χρονιά. Πρώτη φορά στον θεσμό θ’ αγωνιστεί με την αριστερόχειρα Γερασιμάτου, με την οποία πανηγύρισε χρυσό μετάλλιο στο ομαδικό κορασίδων το φθινόπωρο στη Σερβία. «Παίζουμε καλά με την Ιωάννα και ειδικά για το ομαδικό βασιζόμαστε πολύ στο διπλό. Στο διπλό ατομικό αναμένεται να έχουμε δύσκολη κλήρωση, μια που μόνο εγώ έχω  βαθμούς στη διεθνή κατάταξη, όμως παιχνίδι με παιχνίδι, γενικά και στα δύο αγωνίσματα, νομίζω ότι θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Στο απλό θα προσπαθήσω να βρεθώ πιο ψηλά από τους δύο γύρους που πέρασα πέρσι», υπογράμμισε η πρωταθλήτρια Ελλάδας του απλού κορασίδων και πρόσθεσε ότι «στο ομαδικό είναι εφικτός στόχος η πρωτιά στον όμιλο κι από κει και πέρα θα κυνηγήσουμε την άνοδο. Η προετοιμασία πήγε κατ’ ευχήν, δουλέψαμε καλά και στη φυσική κατάσταση και είμαστε έτοιμες». Σγουρόπουλος και Φίσερ πρόκειται να έχουν παρτενέρ από το εξωτερικό στο διπλό μικτό και αυτό οριστικοποιείται επί τόπου στην Κροατία.

* Μία ακόμα από τις πολλές τιμητικές θέσεις, που έχει αναλάβει ως Competition Manager, θ’ αναλάβει στο Ζάγκρεμπ ο Δημοσθένης Μεσσσήνης. Ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θα είναι διευθυντής αθλήματος του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος νέων.

* Στη διάρκεια των συναντήσεων του ομαδικού θα γίνει η κλήρωση των ατομικών αγωνισμάτων. Τα ομαδικά θα ολοκληρωθούν την ερχόμενη Τρίτη και από την Τετάρτη μέχρι και την άλλη Κυριακή θα διεξαχθούν το απλό, το διπλό και το διπλό μικτό.

* Το διαδικτυακό LAOLA1.tv θα μεταδώσει ζωντανά και φέτος όλα τα παιχνίδια, που θα γίνουν στα τραπέζια 1 και 2 του Ευρωπαϊκού πρωταθλήματος. Το καινούργιο στοιχείο είναι θα προσφέρει αυτές τις μεταδόσεις και μέσα από την υπηρεσία WhatsAppκαι το tabletennisgroup, που δημιούργησε. Όσοι ενδιαφέρονται για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την υπηρεσία μπορούν να πατήσουν στη διεύθυνση ettu.org/whatsapp.

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ