Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Δύσκολα διατήρησε τον ολυμπιακό τίτλο η Κίνα στους άνδρες, 3-1 την Ιαπωνία

Teams Award

Teams AwardΗ εθνική ομάδα ανδρών της Κίνας παρέμεινε στην κορυφή σ’ ένα ακόμα Ολυμπιακό τουρνουά. Προς στιγμήν, η εντυπωσιακή σε όλη την πορεία της Ιαπωνία αμφισβήτησε την ανωτερότητά της στον τελικό, ωστόσο η κυρίαρχη δύναμη της επιτραπέζιας αντισφαίρισης κατάφερε να επικρατήσει με 3-1 και ν’ αυξήσει το σερί στο ομαδικό ανδρών των Ολυμπιακών Αγώνων στα τρία χρυσά μετάλλια. Η Κίνα έχασε το πρώτο επί μέρους ματς σε τελικούς του ομαδικού στο σημαντικότερο αθλητικό event (σε άνδρες και γυναίκες), όμως δεν χρειάζεται να …προβληματιστεί διότι φεύγει και από τη Βραζιλία με το απόλυτο. Πρώτευσε και στα τέσσερα αγωνίσματα, όπως επίσης συνέβη το 1996, το 2000 (με το αγώνισμα του διπλού σε αυτά τα ολυμπιακά τουρνουά), το 2008 και το 2012! Ακόμα, πήρε την 1η και τη 2η θέση από τους δύο εκπροσώπους της στο απλό. Την 3η θέση στο ομαδικό ανδρών κατέκτησε η Γερμανία, που νίκησε 3-1 την Κορέα στον επίσης πολύ ενδιαφέροντα «μικρό» τελικό.

Η Κίνα παρουσιαζόταν ως αδιαφιλονίκητο φαβορί και σε αυτό το παιχνίδι. Η φιλόδοξη Ιαπωνία όμως, είχε ήδη πετύχει κάτι μοναδικό με την πρόκριση στον τελικό και κλήθηκε να κυνηγήσει, χωρίς άγχος, το καλύτερο δυνατό. Το έκανε σε προχωρημένο βαθμό και μέχρι το ματς του διπλού άσκησε μεγάλη πίεση. Ήταν τότε που ο 1ος παίκτης της, ο Τζουν Μιζουτάνι, έκανε την έκπληξη απέναντι στον Σου Σιν και ισοφάρισε σε 1-1, ενώ οι συμπαίκτες του Μαχάρου Γιοσιμούρα και Κόκι Νίουα προηγήθηκαν σε κρίσιμο σημείο του 3ου σετ στο διπλό…Οι παγκόσμιοι πρωταθλητές όμως, έδειξαν εκεί την τεράστια αξία τους και την πολύ δυνατή ψυχολογία τους. Βρήκαν τις διεξόδους, ξαναπήραν το προβάδισμα και άφησαν την τελική διαμόρφωση του σκορ στα …σίγουρα χέρια του Μα Λονγκ. Ο νικητής του απλού στο Ρίο ήταν ο μόνος Κινέζος που απλοποίησε το έργο του στον τελικό του ομαδικού κι άνοιξε κι έκλεισε το σκορ χωρίς να χάσει σετ! Έτσι, το 8ο Ολυμπιακό τουρνουά του αθλήματος ολοκληρώθηκε με την ασιατική χώρα να φτάνει τις 13 πρωτιές στους άνδρες σε ολόκληρη τη διαδρομή, τις 28 γενικά και τα 53 μετάλλια συνολικά!

Οι τοπ αθλητές της παγκόσμιας επιτραπέζιας αντισφαίρισης χάρισαν υπέροχες εικόνες και μεγάλες συγκινήσεις στο Riocentro Pavilion 3, όπου για 12 ημέρες έλαβε χώρα η γιορτή του αθλήματος. Ο τελικός μεταξύ των δύο χωρών με την τεράστια παράδοση στο άθλημα αποτέλεσε το καλύτερο φινάλε. Πρώτα διότι ο Μιζουτάνι έπαιξε το πινγκ πονγκ της ζωής του και λύγισε τον Σου Σιν με 3-2 σετ κι αφού έσωσε τρία ματς μπολ (στο 7-10)! Ήταν η πρώτη νίκη του σε μεγάλη διοργάνωση εναντίον του συγκεκριμένου αθλητή, έσπασε κάκιστη παράδοση με 0 στα 12 ματς! Δεύτερον γιατί ο Γιοσιμούρα και ο Νίουα προηγήθηκαν των Ζανγκ Τζίκε/Σου Σιν εκμεταλλευόμενοι μικρό σάστισμα των αντιπάλων τους από την ισοφάριση και αργότερα, στο 3ο σετ προηγήθηκαν με 9-7. Εκεί ακριβώς όμως, κατέστη σαφές γιατί παραμένουν αχτύπητοι οι Κινέζοι. Με τέσσερις διαδοχικούς πόντους έκαναν το 2-1 στα σετ, επέβαλλαν το παιχνίδι τους στο επόμενο σετ και μετά ο Μα χρειάστηκε μόλις 16 λεπτά για να διαμορφώσει το τελικό αποτέλεσμα… Ο Μα Λονγκ και ο Ζανγκ Τζίκε συμπλήρωσαν τα τρία χρυσά ολυμπιακά μετάλλια στην καριέρα τους, ενώ ο Σου Σιν πανηγύρισε το πρώτο. Καθοδηγητής της ασυναγώνιστης εθνικής ομάδας ο «χρυσός» Ολυμπιονίκης της Ατλάντα σε απλό και διπλό Λιου Γκουολιάνγκ, που ήταν επίσης στον πάγκο στο Πεκίνο και το Λονδίνο.  

Τη δική του κορυφαία στιγμή έζησε με το ασημένιο μετάλλιο ο προπονητής της Ιαπωνίας Γιοσούκε Κουρασίμα. Πρώτη φορά άλλωστε, εκπροσωπήθηκε η ανδρική επιτραπέζια αντισφαίριση της χώρας σε τελικό Ολυμπιακού τουρνουά. Κι αν υπολογίσουμε ότι πριν λίγες ημέρες ο Μιζουτάνι κατέκτησε την 3η θέση στο απλό τότε ο απολογισμός είναι εξαιρετικός.

Αναλυτικά η εξέλιξη του τελικού Κίνα-Ιαπωνία 3-1:

Μα Λονγκ-Κόκι Νίουα 3-0 (11-6, 11-9, 11-6)

Σου Σιν-Τζουν Μιζουτάνι 2-3 (10-12, 9-11, 11-3, 11-7, 10-12) 

Ζανγκ Τζίκε/Σου-Μαχάρου Γιοσιμούρα/Νίουα 3-1 (4-11, 11-6, 11-9, 11-5)

Μα Λονγκ-Γιοσιμούρα 3-0 (11-1, 11-4, 11-4)

Λίγες ώρες πριν η Γερμανία έγραφε τη δική της ιστορία στους άνδρες. Δεν είναι και λίγο πράγμα να έχεις μετάλλιο σε όλα τα ολυμπιακά τουρνουά ομαδικού. Σε συναρπαστικό αγώνα, που κράτησε πάνω από 3,5 ώρες, λύγισε την Κορέα με 3-1 και πήρε την 3η θέση μετά τη 2η το 2008 κι επίσης την 3η το 2012. Ο «μικρός» τελικός ήταν αμφίρροπος από την αρχή, μάλιστα τα τρία πρώτα επί μέρους ματς κρίθηκαν στα πέντε σετ! Στην έναρξη ο Τζουν Γιουνγκσίκ επικράτησε στην παράταση του Μπάστιαν Στέγκερ κι αφού έσωσε τρία ματς μπολ. Αμέσως μετά ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ δεν πτοήθηκε από την αντεπίθεση του αμυντικού Γιου Σε Χιουκ κι έφερε το παιχνίδι στα ίσα. Κάπου εκεί «μίλησε» και ο σπουδαίος Τίμο Μπολ. Αρχικά στο διπλό, όπου πανηγύρισε οριακή νίκη με τον Στέγκερ κι αφού μετά το τέλος του 4ου σετ χρειάστηκε μικρή διακοπή και ιατρική φροντίδα γιατί έπειτα από άσχημη πτώση στο έδαφος ένιωσε ενοχλήσεις στον αυχένα. Ο ρέκορντμαν των ευρωπαϊκών τίτλων έχει ταλαιπωρηθεί πολύ από τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια, όμως κατάφερε να επανέλθει δυνατός. Συνέβαλε με προσωπικούς πόντους στην επικράτηση στο καθοριστικό σετ του διπλού και αργότερα ήταν φοβερά αποτελεσματικός απέναντι στις άμυνες του Γιου Σε Χιουκ. Με αυτή την επιτυχία της Γερμανίας ο Ντιμίτρι Οβτσάροφ έφτασε τα 4 ολυμπιακά μετάλλια και σίγουρα στο Τόκιο θα έχει την ευκαιρία να μεγαλώσει το σχετικό ευρωπαϊκό ρεκόρ. Ο προπονητής της ομάδας, ο Γιοργκ Ρόσκοπφ, μπορεί να περηφανεύεται για το τρίτο ολυμπιακό μετάλλιο, ύστερα από τα δύο, που είχε και ως αθλητής το 1992 και το 1996 (ασημένιο στο διπλό, χάλκινο στο απλό). Ο Μπολ ίσως δεν μπορέσει να ζήσει τέτοια διάκριση στο απλό, πάντως έχει τρία μετάλλια στο ομαδικό, ενώ ο Στέγκερ, που έπαιξε μόνο στο ομαδικό, ήταν στη γερμανική τριάδα και το 2012. Η Κορέα μετείχε στον τελικό του αγωνίσματος πριν από τέσσερα χρόνια στο Λονδίνο και ήθελε, όπως οι Γερμανοί ν’ αυξήσει σερί, καθώς πήρε μετάλλιο (χάλκινο) και πριν από οκτώ χρόνια στο Πεκίνο.

Αναλυτικά η εξέλιξη του αγώνα Κορέα-Γερμανία 1-3:

Τζουν Γιουνγκσίκ-Μπάστιαν Στέγκερ 3-2 (12-10, 6-11, 11-6, 6-11, 13-11)

Γιου Σε Χιουκ-Ντιμίτρι Οβτσάροφ 2-3 (5-11, 9-11, 11-8, 11-2, 6-11)

Λι Σανγκ Σου/Τζουν –Τίμο Μπολ 2-3 (11-9, 6-11, 7-11, 11-9, 9-11)

Γιου Σε-Μπολ 0-3 (8-11, 9-11, 6-11)

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ