Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Η ξεχωριστή εμπειρία του Κρεάνγκα στο event για τα κοινωφελή ιδρύματα του Βατικανού

Kreanga prosopo

Kreanga prosopoΣτη διάρκεια της πολύχρονης καριέρας του έχει μετάσχει σε άπειρους αγώνες επίδειξης ανά τον κόσμο, αλλά αυτό που οργανώθηκε στην Ιταλία, για τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία, ήταν κάτι διαφορετικό. Ο Καλλίνικος Κρεάνγκα μετείχε χτες στη Σαρδηνία σε event φιλανθρωπικού χαρακτήρα για πέντε κοινωφελή ιδρύματα του Βατικανού και απόλαυσε ξεχωριστή εμπειρία, όπως ο ίδιος ομολόγησε. Όχι όσον αφορά στο παιχνίδι, αλλά με το πνεύμα της εκδήλωσης και με τα όσα είδε. Ο κορυφαίος Έλληνας αθλητής της επιτραπέζιας αντισφαίρισης και άλλοι τρεις σπουδαίοι Ευρωπαίοι, επίσης παλαιότερης γενιάς, δέχτηκαν την πρόσκληση από την πολυπληθέστερη Χριστιανική Εκκλησία παγκοσμίως, η οποία ήταν διοργανώτρια μαζί με αμερικανική αθλητική εταιρεία. Η δράση περιλαμβανόταν στο World UnPlag NPlay Festival, δηλαδή σε μία ιδέα, που σκοπό έχει την αποσύνδεση των νέων από την έντονη καθημερινή χρήση κομπιούτερ, κινητών τηλεφώνων κ.τ.λ. και την προτροπή για άθληση. Ανάλογες δράσεις γίνονται και σε άλλα μέρη του κόσμου, τώρα έγινε πρώτη φορά στο Vatican City και συγκεκριμένα σε μεγάλο αθλητικό συγκρότημα περίπου μία ώρα μακριά από το Κάλιαρι! Ο Πάπας Φραγκίσκος, που είναι θερμός φίλος του αθλήματος, δεν μπόρεσε να παραβρεθεί, όμως οι εικόνες για αθλητές και παριστάμενους ήταν και πάλι σημαντικές.

Πλην του Κρεάνγκα πήγαν στη Σαρδηνία ο Σέρβος Ίλια Λουπουλέσκου, ο Κροάτης Ζόραν Πρίμορατς και ο Αυστριακός Τσεν Βεσίνγκ. Με τα χρώματα της ενωμένης Γιουγκοσλαβίας Λουπουλέσκου και Πρίμορατς είχαν κατακτήσει το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό ανδρών στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1988. Στο ίδιο αγώνισμα ο αμυντικός Τσεν Βεσίνγκ αναδείχτηκε πρωταθλητής Ευρώπης το 2003. Ο Κρεάνγκα φυσικά, έχει στο ζηλευτό παλμαρέ του και δύο χρυσά μετάλλια σε Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στο διπλό ανδρών και το διπλό μικτό.

Οι συναντήσεις επιτραπέζιας αντισφαίρισης αποτέλεσαν το πρώτο κομμάτι της εκδήλωσης. Φιλοξενήθηκαν σε ευρύχωρη αίθουσα του εντυπωσιακού ξενοδοχείου, στο οποίο έμειναν οι αθλητές. Τοποθετήθηκαν τρία τραπέζια, αλλά χρησιμοποιήθηκε ένα για τα παιχνίδια. Το σύστημα διεξαγωγής των αγώνων ήταν εντελώς έξω από τα συνηθισμένα. Ο Κρεάνγκα είχε συμπαίκτη τον Λουπουλέσκου, ο Πρίμορατς έπαιξε με τον Τσεν κι διεξήχθησαν τέσσερα …μίνι ατομικά ματς μέχρι τους …10 πόντους. Ο παίκτης κάθε ομάδας αντιμετώπισε και τους δύο αντιπάλους, στο τέλος έβγαινε το σύνολο των πόντων με όριο τους 41 και η ομάδα του 44χρονου πρωταθλητή μας έχασε 41-39! Οι τέσσερις …καλλιτέχνες του είδους έπαιξαν εξαιρετικά ράλι, απλά το πλούσιο θέαμα, που πρόσφεραν, δεν ήταν για όλους. Οι διοργανωτές το είχαν οργανώσει Η γιορτούλα ήταν privateκαι τα παιχνίδια παρακολούθησαν μόνο επίσημοι προσκεκλημένοι. Συγκεντρώθηκαν 120 (κουστουμαρισμένοι όλοι μάλιστα) και ανάμεσά τους ήταν και περίπου 10 εκπρόσωποι του Βατικανού. Οι αγώνες επίδειξης κράτησαν συνολικά δύο ώρες, καθώς γίνονταν διαλείμματα, ενώ προηγήθηκε και παρουσίαση των αθλητών.  

Το απόγευμα ακολούθησε το δεύτερο μέρος του event. Με μικρό πολυτελές πούλμαν οι αθλητές μεταφέρθηκαν στα τρία από τα πέντε ιδρύματα της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Αυτό ήταν το καλύτερο κομμάτι στην επίσκεψή τους στη Σαρδηνία γιατί συνάντησαν πολλά παιδιά κι ένιωσαν τη μεγάλη συμπάθεια και τον θαυμασμό τους. Τους υποδέχτηκαν καλόγριες και τους ξενάγησαν στους χώρους των εκκλησιαστικών ιδρυμάτων, τα οποία φιλοξενούν άπορα παιδιά. Κάποιες εγκαταστάσεις είχαν και τραπέζια επιτραπέζιας αντισφαίρισης. Εκεί δεν έπαιξαν οι εκλεκτοί προσκεκλημένοι, αλλά είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν για το άθλημα με τους μικρούς και να τους λύσουν απορίες. Ολόκληρη η εκδήλωση καταγράφηκε επίσης με κάμερα και φωτογραφίες, για τα οποία φρόντισε η διοργανώτρια αθλητική εταιρεία.     

«Ήταν ωραία. Ήταν μία διαφορετική εμπειρία. Όχι βέβαια στον αγώνα επίδειξης γιατί έχω δώσει πάρα πολλούς, αλλά στις εικόνες που ζήσαμε. Μέναμε κατ’ αρχάς σε πολύ ωραίο μέρος, σ’ ένα φοβερό και πανάκριβο ξενοδοχείο. Επισκεφτήκαμε τα φιλανθρωπικά ιδρύματα, μας παρουσίασαν στα παιδιά κι αυτά μας κοιτούσαν σαν θεούς όταν περπατούσαμε! Ήταν μοναδικό! Επίσης μας έκανε μεγάλη εντύπωση το πως οργανώθηκε τέτοια εκδήλωση για την επιτραπέζια αντισφαίριση από το Βατικανό. Ξέραμε βέβαια, ότι έχει συνεργαστεί ξανά με την αμερικανική αθλητική εταιρεία, αλλά μάθαμε ότι τέτοια ανοίγματα με αθλητικά events, ώστε να περάσει κοινωνικά μηνύματα στους πιστούς της, τώρα έχει αρχίσει να κάνει η Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αναμφίβολα λοιπόν, είναι τιμητικό για το ολυμπιακό άθλημα, που αποτέλεσε μία από τις πρώτες επιλογές του Βατικανού και συμπεριλήφθηκε σε δράσεις, όπως το World UnPlag NPlay Festival», δήλωσε με ενθουσιασμό από την Ιταλία ο Κρεάνγκα.

Να σημειωθεί ακόμα ότι οι τέσσερις αθλητές έχουν δώρο έξι διανυκτερεύσεις από τους διοργανωτές να πάνε οικογενειακώς όποτε θέλουν μέσα σ’ ένα χρόνο στο ίδιο ξενοδοχείο! Μπορούσαν και τώρα να πάρουν συζύγους και παιδιά, αλλά ήταν πολύ λίγες οι μέρες της παραμονής στη γειτονική χώρα. Το συγκρότημα κοντά στο Κάλιαρι είναι τόσο μεγάλο, που έχει γήπεδο ποδοσφαίρου, το οποίο ανήκει στην Τσέλσι, πίστα καρτ, που εκμεταλλεύεται η Φεράρι, ενώ η αμερικανική αθλητική εταιρεία διατηρεί ακαδημία στην επιτραπέζια αντισφαίριση! Ο πρωταθλητής μας θα μεταβεί από τη Ρώμη στη Γαλλία όπου την ερχόμενη Τρίτη θ’ αρχίσει το πρωτάθλημα της 1ης κατηγορίας.

 

* Παλαιότερη φωτογραφία του Καλλίνικου Κρεάνγκα από το photo gallery της I.T.T.F.

 

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ