Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

«Χρυσός» ο Σγουρόπουλος στο απλό νέων στην Κροατία, ασημένιο στο διπλό με τον Σταματούρο

Croatian aponomi_2

Croatian aponomi_2Στην Κροατία, που αποδεικνύεται …γούρικο έδαφος ύστερα από την άνοδοCroatian mazi_vathro_Stama-Sgouro νέων και κορασίδων στην 1η κατηγορία της Ευρώπης το καλοκαίρι, η ελληνική επιτραπέζια αντισφαίριση πανηγύρισε σήμερα δύο μετάλλια στο όπεν του Βαραζντίν. Το ένα χρυσό από τον Γιάννη Σγουρόπουλο στο απλό νέων! Ο 16άχρονος αθλητής, που περνά τη δεύτερη χρονιά του στην εφηβική κατηγορία, ξεδίπλωσε πάλι το πλούσιο ταλέντο του και ανέβηκε πρώτη φορά στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου σε όπεν του Wolrd Junior Circuit! Αρχίζοντας ως νούμερο 3 των αγώνων έχασε μόλις 4 σετ σε όλη την πορεία του στο ταμπλό, ενώ στην 4άδα και στον τελικό κατέβαλλε Ασιάτες αθλητές! Παράλληλα, μαζί με τον συμπαίκτη του στον Ολυμπιακό και την εθνική ομάδα Γιώργο Σταματούρο κατέκτησαν το ασημένιο μετάλλιο στο διπλό νέων κι έδειξαν σ’ ένα ακόμα διεθνές ραντεβού γιατί αποτελούν μεγάλη ελπίδα για το μέλλον του αθλήματος. Οι αθλητές του Γιώργου Χριστοφοράκη έχασαν οριακά στον τελικό, όμως αναμφίβολα και η 2η θέση σε καθιερωμένο όπεν της διεθνούς ομοσπονδίας συνιστά επιτυχία. Το τουρνουά συνεχίζεται από αύριο, ολοκληρώνεται την Κυριακή και ίσως γευτούν κι άλλη μεγάλη χαρά τα ελληνικά χρώματα. Από τις ζωντανές ιντερνετικές μεταδόσεις στο τουρνουά μπορείτε να δείτε κατευθείαν τους τελικούς απλού-διπλού νέων και τις απονομές με τους Έλληνες αθλητές, στους παρακάτω συνδέσμους.

• Τελικός ατομικού – https://youtu.be/Snp1rpwYPYU?t=23634

• Απονομή ατομικού – https://youtu.be/Snp1rpwYPYU?t=27230

• Τελικός διπλού – https://youtu.be/Snp1rpwYPYU?t=17985

• Απονομή διπλού – https://youtu.be/Snp1rpwYPYU?t=26764

Croatian open_oli_h_apostoliΣτο Βαραζντίν αγωνίζονται ακόμα ο Δημήτρης Κορδούτης, η Ιωάννα Γερασιμάτου, η Ελισάβετ Τέρπου και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου. Τα κορίτσια έχουν στην τεχνική καθοδήγηση τον ομοσπονδιακό προπονητή Κωνσταντίνο Κωστόπουλο. Να σημειωθεί ότι στο τουρνουά εργάζεται ως διευθυντής αθλήματος ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. Δημοσθένης Μεσσήνης και ευτύχησε να πανηγυρίσει διακρίσεις σ’ ένα ακόμα όπεν νέων μαζί με την ελληνική αποστολή.

Στο απλό νέων Σγουρόπουλος και Σταματούρος είχαν bye στον 1ο γύρο και άρχισαν την προσπάθειά τους από τους «32». Ο Σγουρόπουλος, νούμερο 3 του αγωνίσματος, ξεπέρασε το εμπόδιο του Κροάτη Λούκα Μαρτίνεκ με 4-1 σετ (11-6, 8-11, 13-11, 11-6, 11-7) και στον 3ο γύρο του Τσέχου Βλάστιμιλ Μπούμπεν, επίσης με 4-1, δείχνοντας την ίδια σταθερότητα (11-6, 6-11, 11-8, 11-4, 12-10). Η εξασφάλιση του μεταλλίου ήρθε με εύκολη νίκη κόντρα στον Σλοβάκο Τιμπόρ Σπάνικ με 4-0 σετ (11-5, 11-8, 11-6, 12-10).

Croatian open_panigirizoun_me_SgouroΣτη συνέχεια βρέθηκαν μπροστά του Ασιάτες. Τις περισσότερες φορές ο βαθμός δυσκολίας ανεβαίνει με τέτοιους αντιπάλους και σε κάθε περίπτωση γίνονται χρήσιμα τεστ. OΣγουρόπουλος (νούμερο 54 στην παγκόσμια κατάταξη των νέων) ήταν απόλυτα έτοιμος και στα πιο κρίσιμα ματς και πανηγύρισε το χρυσό μετάλλιο.

Στην 4άδα χρειάστηκε να επικρατήσει του Άοτο Ασαζού, 2ο φαβορί του αγωνίσματος και νούμερο 50 στον παγκόσμιο πίνακα αξιολόγησης Under 18. Έχασε το 1ο σετ, όμως στο υπόλοιπο του αγώνα κυριάρχησε του Ιάπωνα και πήρε την πρόκριση στον τελικό για πρώτη φορά στο συγκεκριμένο αγώνισμα (8-11, 11-7, 11-9, 11-3, 11-7). Εκεί τέθηκε αντιμέτωπος με τον Λι Σιν Γιανγκ. Ο αθλητής από την Κινεζική Ταϊπέι ήταν 8ο φαβορί στο απλό νέων, ενώ στην τρέχουσα παγκόσμια κατάταξη των νέων βρίσκεται στο νούμερο 97. Από την αρχή φάνηκε ότι ο Σγουρόπουλος είχε τις λύσεις στο γρήγορο παιχνίδι του Ασιάτη και ήταν στο χέρι του να φτάσει στην πρωτιά. Πράγματι, η εξέλιξη στον αγώνα που μεταδόθηκε ζωντανά στο διαδίκτυο επιβεβαίωσε αυτή την εκτίμηση. Ο πρωταθλητής Ελλάδας νέων είχε δυσκολίες μόνο στο σερβίς του Λι Σιν κι από κει και πέρα έλεγξε απόλυτα το παιχνίδι. Επιπλέον αξιοποίησε το σερβίς του και πέρασε τις επιθέσεις του. Στο 3ο σετ το 4-0 υπέρ του έγινε 7-7, αλλά με ψυχραιμία πήρε το σετ και η συνέχεια έγινε ευκολότερη για το τελικό 4-1. Η εξέλιξη 11-5, 9-11, 11-8, 11-7 και 11-5. Ο χαρισματικός πινγκπονίστας πήρε δεύτερη φορά μετάλλιο στο απλό νέων σε όπεν του W.J.C. ύστερα από το χάλκινο στη Μάλτα πριν από δύο χρόνια, όταν ήταν ακόμα στην κατηγορία των παίδων.

Ο Σταματούρος είχε γερή κόντρα τον 2ο γύρο με τον Ούγγρο Ίστβαν Μόλναρ, όπως στον συναρπαστικό αγώνα ομαδικού το περασμένο καλοκαίρι στο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα νέων. Τότε ο 17χρονος αθλητής του Ολυμπιακού είχε χάσει 3-1 σετ, σήμερα επικράτησε 4-2 με πολύ καλό παιχνίδι και ωριμότητα στα κρίσιμα σημεία. Η εξέλιξη 11-9, 7-11, 11-8, 6-11, 18-16 και 11-1. Στον γύρο των «16» τέσταρε δυνάμεις απέναντι σε Ασιάτη αθλητή και πήρε καλό βαθμό, άσχετα αν κάμφθηκε με 4-1 σετ. Αντίπαλός του ήταν ο Λι Σιν Γιανγκ από την κινεζική Ταϊπέι (6-11, 11-7, 8-11, 10-12, 7-11).

Ο Κορδούτης αγωνίστηκε στον γύρο των «64». Αντιμετώπισε τον Τίλεν Τσβέτκο από τη Σλοβενία, κατέκτησε το 1ο σετ, αλλά δεν κράτησε τον ίδιο ρυθμό και αποκλείστηκε με 4-1 (11-9, 2-11, 8-11, 6-11, 7-11)

Croatian diplo_pane_parousiasiΣτο διπλό νέων οι Σγουρόπουλος/Σταματούρος μετά τις δύο χτεσινές νίκες συνέχισαν σήμερα με αποφασιστικότητα και πίστη για υψηλή διάκριση. Στην 8άδα έπιασαν πολύ καλή απόδοση και ξεπέρασαν το υψηλό εμπόδιο των Αντρέι Πουτούντικα/Βλάντισλαβ Ούρσου από τη Μολδαβία με 3-1 σετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι όλα τα σετ κρίθηκαν με οριακή διαφορά (12-10, 10-12, 11-9, 11-9). Στα ημιτελικά ήταν το ίδιο σταθεροί και συνέτριψαν με 3-0 σετ τους Ούγγρους Σάμπα Άντρας/Όλιβερ Μποθ (11-8, 11-7, 11-3), οι οποίοι νωρίτερα είχαν αφήσει έξω από τη συνέχεια τους Ιάπωνες Ασαζού/Κασίβα, 2ο φαβορί του ταμπλό.

Στον τελικό (που επίσης μεταδόθηκε ζωντανά στο ίντερνετ) βρέθηκαν πρώτη φορά απέναντι σε Ασιάτες. Συνδιεκδικητές του χρυσού μεταλλίου οι Φενγκ Γι-Σιν και Λι Σιν Γιανγκ από την κινεζική Ταϊπέι, οι οποίοι στην πορεία τους είχαν αποκλείσει το 1ο φαβορί του αγωνίσματος τους Κάτσμαν/Καγιάμα από τη Ρωσία και την Ιαπωνία αντίστοιχα. Ο τελικός ήταν αμφίρροπος, το ελληνικό ζευγάρι έμεινε δύο φορές πίσω στο σκορ και ισοφάρισε ισάριθμες ώσπου όλα παίχτηκαν σε τεντωμένο σχοινί στο «κόντρα» σετ. Οι αθλητές του Ολυμπιακού δεν άρχισαν καλά κι έμειναν πίσω με 4-1 κι αργότερα με 6-3. Αντέδρασαν πετυχημένα, ισοφάρισαν άμεσα και προηγήθηκαν 7-6 υποχρεώνοντας την πλευρά της Ταϊπέι να πάρει τάιμ άουτ. Στην επιστροφή στο τραπέζι όμως, οι Ασιάτες πέρασαν την τακτική τους και πανηγύρισαν τη νίκη και την πρωτιά. Η εξέλιξη 9-11, 12-10, 2-11, 11-6 και 8-11. Ειδική μνεία χρειάζεται κίνηση φερ πλέι των αντιπάλων στην παράταση του 2ου σετ. Στο 11-10 χτύπημα του Σταματούρου βρήκε ίσα-ίσα στο τραπέζι. Οι διαιτητές δεν το είδαν, όμως οι Φενγκ και Λι παραδέχτηκαν αμέσως ότι η μπάλα ακούμπησε κι έτσι άλλαξε η απόφαση και οι Έλληνες ισοφάρισαν σε 1-1 σετ!

* Η Ελισάβετ Τέρπου και η Μαλαματένια Παπαδημητρίου μετείχαν σήμερα στους αγώνες «παρηγοριάς» των νεανίδων. Αποκλείστηκαν στον 1ο γύρο (α.σ. των «32») με ήττες 3-1 σετ από την Τουρκάλα Αϊμπαλά Κοκάλ και 3-0 από τη Μολδαβή Ναταλία Μπρίνζα αντίστοιχα. Η Ιωάννα Γερασιμάτου είχε περάσει τα προκριματικά και είχε αποκλειστεί στον 1ο γύρο του απλού νεανίδων.

* Θυμίζουμε ότι αύριο αρχίζουν τα αγωνίσματα του ομαδικού με τα προκριματικά γκρουπ. Στο ομαδικό νέων έγιναν 5 γκρουπ. Η Ελλάδα κληρώθηκε στο 3ο γκρουπ και έχει αντιπάλους τη μικτή Πορτογαλίας-Ιταλίας-Ηνωμένων Πολιτείες Αμερικής, τη Σλοβενία και την επίσης μικτή Τσεχίας-Ουγγαρίας-Ινδίας.

Στο ομαδικών νεανίδων συγκροτείται η ομάδα Ελλάδα-Σλοβακία, καθώς η Τέρπου και η Γερασιμάτου χρειάζονταν και τρίτη παίκτρια και θα παίξουν με την Πάουλα Τσερμάκοβα. Είναι στο 3ο γκρουπ και θα συναντήσουν τη Σερβία, τη Σλοβενία και την Ουγγαρία-Κροατία. Συνολικά τα γκρουπ είναι 4. Το Σάββατο παίρνουν σειρά παίδες και κορασίδες στα ατομικά αγωνίσματα.

 

* Φωτό 1: Ο Σγουρόπουλος στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου.  

* Φωτό 2: Σγουρόπουλος και Σταματούρος χαμογελαστοί στο βάθρο με το ασημένια μετάλλια 

* Φωτό 3: Αναμνηστική όλης της ελληνικής αποστολής μετά τα πρώτα τρόπαια.

* Φωτό 4: Λίγα λεπτά μετά τον τελικό ο Σγουρόπουλος ποζάρει χαμογελαστός για την πρωτιά δίπλα στους Χριστοφοράκη, Μεσσήνη και Κωστόπουλο.

* Φωτό 5: Σγουρόπουλος και Σταματούρος πηγαίνουν για την παρουσίαση στον ημιτελικό με τους Ούγγρους

ΤΗΝ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΕΣΜΩΝ ΑΠΟ ΤΙΣ ΜΕΤΑΔΟΣΕΙΣ ΣΤΟ ΙΝΤΕΡΝΕΤ ΕΚΑΝΕ Ο ΚΩΣΤΑΣ ΜΑΥΡΟΜΜΑΤΗΣ, ΤΟΝ ΟΠΟΙΟ ΚΑΙ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΘΕΡΜΑ

                                      

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ