Search
Close this search box.
Search
Close this search box.

Οι νικητές σε όλα τα αγωνίσματα του Παραολυμπιακού τουρνουά

Paralympics geniki

Paralympics genikiΞημερώματα σήμερα, ώρα Ελλάδας, έπεσε η αυλαία των Παραολυμπιακών Paralympics 1Αγώνων, της κορυφαίας διοργάνωσης για τους αθλητές με αναπηρίες, που πέρα από τις αγωνιστικές επιδόσεις στέλνει πάντοτε πολύ σημαντικά κοινωνικά μηνύματα. Όπως σταθερά γίνεται από το 1960 στη Ρώμη η επιτραπέζια αντισφαίριση έχει ξεχωριστή θέση στο πρόγραμμα, άλλωστε επιδεικνύει εδώ και πολλά χρόνια πλατιά δραστηριότητα στους Α.Με.Α..  Στο Ρίο πήραν μέρος 269 αθλητές και αθλήτριες από 47 χώρες και από τις 8 έως τις 17 Σεπτεμβρίου έγιναν 29 events! Όπως στους Ολυμπιακούς Αγώνες τα αγωνίσματα είναι το απλό και το ομαδικό και φυσικά φιλοξενήθηκαν κι αυτά στο Riocentro Pavillion 3. Οι κλάσεις από το 1 έως το 5 αφορούν στους αθλητές σε αμαξίδιο, εκείνες από την 6η έως τη 10η τους ορθίους και η κλάση 11 αθλητές με νοητική υστέρηση. Η Ελλάδα δεν είχε εκπροσώπηση στην επιτραπέζια αντισφαίριση, αλλά βέβαια είναι γενική η ικανοποίηση από την αγωνιστική παρουσία στους Παραολυμπιακούς Αγώνες και τα 13 μετάλλια με 5 χρυσά, 4 αργυρά και 4 χάλκινα. Πριν περάσουμε στους νικητές της κάθε κατηγορίας ν’ αναφέρουμε ότι ο πρώην γενικός γραμματέας της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. κι επί σειρά ετών πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Γιώργος Σελινιωτάκης εργάστηκε γι’ άλλη μια φορά σε Παραολυμπιακούς Αγώνες ως Technical Delegate στο τουρνουά επιτραπέζιας αντισφαίρισης.

Στην κλάση 1 των ανδρών κατέκτησε την πρωτιά ο Βρετανός Ρομπ Ντέιβις. Στον τελικό έκαμψε τον Κορεάτη Τζου Γιουνγκ Ντάε με 3-1 σετ. Στην 3η θέση βρέθηκε ο Κορεάτης Ναμ Κιβόν.

Στην κλάση 2 έγινε «χρυσός» Παραολυμπιονίκης ο Γάλλος Φαμπιέν Λαμιρό. Στο καθοριστικό ματς νίκησε τον Πολωνό Ράφαλ Ζούπερ με 3-1 σετ. Τρίτος κατετάγη ο Τσέχος Γίρι Σούτσανεκ.

Στην κλάση 3 κράτησε τον τίτλο του από το Λονδίνο ο Κινέζος Φενγκ Πανφένγκ. Στον τελικό επικράτησε με 3-1 σετ του Γερμανού Τόμας Σμιντμπέργκερ. Πίσω τους πλασαρίστηκε ο Γάλλος Φλοριάν Μεριέν.

Στην κλάση 4 είχαμε χρυσό μετάλλιο για την Τουρκία. Ο Αμπντουλάχ Οζτούρκ λύγισε στον τελικό τον Κινέζο Γκούο Σινγκγιουάν με 3-1 σετ. Πίσω τους βρέθηκε ο Γάλλος Μαξίμ Τόμας.

Στην κλάση 5 φόρεσε στον λαιμό του το χρυσό μετάλλιο ο Κινέζος Καό Νινγκνίνγκ. Στον τελικό νίκησε τον Γερμανό Βαλεντίν Μπάους με 3-0 σετ. Την 3η θέση κατέκτησε ο Σέρβος Μίταρ Παλίκουκα.

Στην κλάση 6 έφτασε στο ψηλότερο σκαλί του πόντιουμ ο Δανός Πέτερ Ροζενμέιερ. Στον τελικό λύγισε με 3-2 σετ τον Ισπανό Αλβάρο Βαλέρα Βάργκας. Την 3η θέση κατέκτησε ο Ρανγκρόι Ταϊνίομ από την Ταϊλάνδη.

Στην κλάση 7 πρώτευσε ο Βρετανός Γουίλιαμ Τζον Μπέιλι. Στον τελικό κατέβαλλε με 3-1 σετ τον Βραζιλιάνο Ίσραελ Περέιρα. Τρίτος ήρθε ο Κινέζος Γιαν Σούο.

Στην κλάση 8 κυριάρχησε ο Κινέζος Ζάο Σουάι. Στον τελικό επιβλήθηκε με 3-0 σετ του Ούγγρου Άντρας Σόνκα. Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε ο Πολωνός Πιοτρ Γκρούτζιεν.

Στην κλάση 9 πήρε την πρωτιά ο 16χρονος Βέλγος Λόρεν Ντεβός κι έγραψε ιστορία, καθώς είναι ο νεότερος σε Παραολυμπιακούς, που πετυχαίνει κάτι τέτοιο. Στον τελικό έκαμψε την αντίσταση του Ολλανδού Γκέρμπεν Λαστ με 3-0 σετ. Τρίτος ήρθε ο Ιταλός Μοχάμεντ Καλέμ.

Στην κλάση 10 ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ο Κινέζος Γκε Γιανγκ. Στον τελικό νίκησε με 3-2 σετ (και 16-14 το «κόντρα») τον Πολωνό Πάτρικ Τσονόβσκι. Ακολούθησε ο Αυστριακός Κρίστιαν Γκάρντος.

Στην κλάση 11 αναδείχτηκε πρωταθλητής ο Βέλγος Φλόριαν Βαν Άκερ. Στον τελικό έκαμψε με 3-2 σετ τον Αυστραλό Σάμουελ Βον Ίνεμ. Την 3η θέση πήρε ο Ούγγρος Πίτερ Πάλος.

Στο απλό των γυναικών ενοποιήθηκαν κατ’ αρχάς η κλάση 1 και η κλάση 2. Την πρωτιά πήρε η Κινέζα Λιου Ζινγκ, η οποία στον τελικό επιβλήθηκε της Κορεάτισσας Σέο Σου Γιέον με 3-1 σετ. Η Ιταλίδα Γκιάδα Ρόσι.

Στην κλάση 3 «μονομάχησαν» για την πρωτιά δύο Κινέζες. Η Σούε Γιουάν νίκησε τη Λι Κιαν με 3-0 σετ. Τρίτη κατατάχθηκε η Σουηδέζα Άνα Καρίν Αλκουίστ.   

Στην κλάση 4 πήρε την 1η θέση η Σέρβα Μπορισλάβα Πέριτς-Ράνκοβιτς. Στον τελικό ξεπέρασε με 3-2 σετ την Κινέζα Ζανγκ Μιάο. Το  χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η επίσης Σέρβα Νάντα Μάτιτς.

Στην κλάση 5 συναντήθηκαν στον τελικό δύο ακόμα Κινέζες αθλήτριες. Πρώτευσε η Ζανγκ Μπιαν, που νίκησε τη Γκου Γκάι με 3-0 σετ. Η Κορεάτισσα Τζουν Γιουνγκ Α πήρε την 3η θέση.

Στην κλάση 6 κυριάρχησε η Κροάτισσα Σάντρα Πάοβιτς, που ήταν μέλος της εθνικής ομάδας γυναικών πριν τραυματιστεί σοβαρά πριν από αρκετά χρόνια σε τροχαίο ατύχημα. Στον τελικό ξεπέρασε τη Στέφι Γκρέμπε από τη Γερμανία με 3-0 σετ. Ακολούθησε η Ουκρανή Μαρίνα Λιτόβτσενκο.

Στην κλάση 7 κράτησε τον τίτλο της η Ολλανδέζα Βαν Ζον Κέλλι. Στον τελικό νίκησε την Τουρκάλα Κούμπρα Κουρκούτ με 3-0 σετ. Τρίτη Παραολυμπιονίκης ήταν η Κορεάτισσα Κιμ Σονγκ-Οκ.

Στην κλάση 8 ήταν ανώτερη η Κινέζα Μάο Ζινγκντιάν. Στον αγώνα για το χρυσό μετάλλιο επικράτησε της Γαλλίδας Του Καμκασόμφου με 3-0 σετ. Ακολούθησε η Γιοζεφίν Μεντίνα από τις Φιλιππίνες.

Στην κλάση 9 ήταν κινεζική υπόθεση ο τελικός. Η Λιου Μενγκ νίκησε 3-0 τη Λέι Λίνα με όλα τα σετ πάντως, να λήγουν στην παράταση. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Καρολίνα Πεκ από την Πολωνία.

Στην κλάση 10 κυριάρχησε η διάσημη Πολωνή Ναταλία Παρτίκα, που αγωνίζεται παράλληλα και στην εθνική ομάδα αρτιμελών της χώρας της. Στον τελικό επιβλήθηκε με 3-0 σετ της Κινέζας Γιανγκ Κιαν κι έκανε τέσσερα τα σερί χρυσά παραολυμπιακά μετάλλια στο αγώνισμα. Την 3η θέση κατέλαβε η Βραζιλιάνα Μπρούνα Κόστα Αλεξάντρε.

Στην κλάση 11 αναδείχτηκε νικήτρια η Ουκρανή Ναταλία Κόσμινα. Στον τελικό επικράτησε της Πολωνής Κριστίνα Σιεμένικα με 3-0 σετ. Από πίσω στην κατάταξη η Ενγκ Μούι Βούι από το Χονγκ Κονγκ.

Τα αποτελέσματα στο ομαδικό ανδρών:

Στις κλάσεις 1-2 κατέκτησε το τρόπαιο η Γαλλία. Στον τελικό έκαμψε την Κορέα με 2-1. Είχε στη σύνθεση τον Φαμπιέν Λαμιρό, τον Στεφάν Μολιέ και Ζαν Φρανσουά Ντουκαΐ. Τρίτη ήρθε η Βραζιλία.

Στην κλάση 3 είναι «χρυσή» Ολυμπιονίκης η Κίνα. Στον τελικό νίκησε τη Γερμανία με 2-1. Στηρίχτηκε στους Ζάι Σιανγκ, Φενγκ Πανφένγκ και Ζάο Πινγκ. Στην 3η θέση βρέθηκε η Ταϊλάνδη. 

Στις κλάσεις 4-5 πρώτευσε η Κορέα. Με τους Κιμ Ζουν Γκιλ, Τσόι Ιλ Σανγκ και Κιμ Γιουν Γκουν. Στον τελικό νίκησε με 2-1 την Ταϊπέι. Το χάλκινο μετάλλιο πήρε η Τουρκία.

Στις κλάσεις 6-8 κυριάρχησε η Ουκρανία με τους Μικαΐλο Ποπόφ, Βιτάλι Ντίντουκ και Μαξίμ Νικολένκο. Στον τελικό ξεπέρασε με 2-0 το εμπόδιο της Σουηδίας. Στην 3η θέση τερμάτισε η Αγγλία.

Και σε αυτή και στην προηγούμενη κατηγορία ηττήθηκε στον «μικρό» τελικό η Κίνα, όμως στις κλάσεις 9-10 έδειξε πάλι την ανωτερότητά της. Στον τελικό λύγισε με 2-1 την Ισπανία και αναδείχτηκε νικήτρια για 4ο τουρνουά Παραολυμπιακών Αγώνων στη σειρά. Βασίστηκε στους Λιαν Χάο, Μα Λιν και Γκε Γιανγκ. Στο 3ο σκαλί του βάθρου ανέβηκε η Πολωνία.

Στο ομαδικό γυναικών και τις κλάσεις 1-3 αναδείχτηκε 1η Παραολυμπιονίκης η Κίνα. Είχε στην τριάδα τις Λιου Τζιν, Λι Κιαν και Σούε Γιουάν. Στον τελικό κατέβαλλε με 2-0 την Κροατία. Τρίτη κατετάγη η Κορέα.

Στις κλάσεις 4-5 η Κίνα πήρε ένα ακόμα χρυσό μετάλλιο. Με τις Ζου Γινγκ, Ζανγκ Μπιαν και Γκου Γκάι νίκησε 2-0 στον τελικό τη Σερβία. Την 3η θέση πήρε η Κορέα.

Στις κλάσεις 6-10 πέτυχε την κορυφαία διάκριση η Πολωνία. Στον τελικό ξεπέρασε το εμπόδιο της Κίνας με 2-1. Αγωνίστηκε με τη Ναταλία Παρτίκα και την Καρολίνα Πεκ. Το χάλκινο μετάλλιο κατέκτησε η Βραζιλία.

* Στη σελίδα της διεθνούς ομοσπονδίας του αθλήματος για το Παραολυμπιακό τουρνουά http://new.ittf.com/paralympics/ μπορείτε να βρείτε επίσης βίντεο και φωτογραφίες.

 

* Δύο στιγμιότυπα από τους αγώνες από το photo gallery στη σελίδα της ITTF

Μοιράσου το άρθρο:

Σχετικά Άρθρα
EFOEPA Logo

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΦΙΛΑΘΛΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΑΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ